موج دستگیری اینفلوئنسرهای عربستان سعودی زیر سایه مانور جذب فوتبالیست های جهانی
دولت عربستان سعودی زیر سایه مانور خبری جذب فوتبالیست های بنام دنیا در لیگ فوتبال این کشور، در حال دستگیری اینفلوئنسرهای شبکه های اجتماعی در سعودی است.
این روزها همزمان با "مانور جذابیت" دولت عربستان سعودی با فوتبالیست های بنام دنیا در لیگ برتر این کشور، دولت سعودی زیر این پوشش رسانه ای فراگیر، بی سروصدا در حال دستگیری برخی از اینفلوئنسرهای شبکه های اجتماعی است و طی هفته های گذشته چند تن از اینفلوئنسرهای شبکه اجتماعی را به اتهامات نا معلوم دستگیر و روانه زندان کرده است.
به گزارش عصرایران به نقل از گاردین، آخرین مورد از ناپدید شدگان (دستگیر شدگان) " محمد الحاجی" کارشناس بهداشت عمومی است که بسیاری از ناظران را شگفت زده کرده، زیرا او اساسا شخصیتی غیرسیاسی و حتی حامی حکومت فعلی سعودی بوده است.
الحاجی که یک محقق برجسته سعودی تحصیل کرده آمریکاست، همزمان یک اینفلوئنسر "اسنپ چت" نیز است.
دستگیری محمد الحاجی که پایان نامه دکترای پزشکی خود را در ایالات متحده به پایان رسانده، در ادامه سریال بازداشت های گروهی از تاثیرگذاران شبکه های اجتماعی در عربستان سعودی است که اتهامات عمده آنها شامل انتقاد از " محمد بن سلمان" ولیعهد سعودی و حمایت غالب آنها از حقوق زنان است.
دستگیری الحاجی توسط دو منبع موثق تایید شده است. هیچ اطلاعاتی از دلیل بازداشت او در دست نیست، در حالی که اساسا الحاجی یک فرد غیرسیاسی و حامی دولت عربستان سعودی بوده است.
الحاجی قرار بود روز یکشنبه در مراسمی در ریاض سخنرانی کند، اما ناظران خاطرنشان کردند که توییتی که درباره این رویداد اطلاع رسانی کرده بود، در روزهای اخیر حذف شده است.
دستگیری الحاجی به دنبال دستگیری خانم "مناهل العتیبی" مربی بدنسازی و هنرمند 29 ساله انجام شده که به طور مکرر توانمندسازی زنان را در حساب های رسانه های اجتماعی خود تبلیغ می کرد.
در میان اتهامات عتیبی، استفاده از هشتگ -#جامعه آماده است - که خواستار پایان دادن به قوانین سرپرستی مردان بر زنان است، ذکر شده است.
"مناهل العتیبی"
همچنین اخیرا "منصور الرقیبه" یکی دیگر از اینفلوئنسرهای اسنپ چت، که بیش از 2 میلیون دنبال کننده داشت، به اتهام انتقاد از ولیعهد سعودی به 27 سال زندان محکوم شد.
"یحیی ابراهیم عسیری" مخالف سعودی مقیم انگلیس و بنیانگذار گروه حقوق بشر ALQST، درباره موج دستگیری اینفلوئنسرهای شبکه های اجتماعی در عربستان گفت که عربستان سعودی دیگر شاهد "دستگیری دسته جمعی" آنگونه که جمال خاشقجی 5 سال پیش و پیش از کشته شدنش به دستور بن سلمان توصیف کرده بود، نیست.
او گفت: زندانها پر است و جامعه کاملا در معرض تهدید است. هیچ کس از تخلفات یا فساد انتقاد نمی کند. با این حال، مقامات همچنان به دنبال قربانیان بیشتری هستند و همچنان هر کسی را که احساس کنند می تواند در هر زمانی نظر خود را بیان کند، هدف قرار می دهند. با این حال الحاجی که از مقامات انتقاد نمی کرد - و سعی می کرد در امنیت باشد - اما او نیز مانند بسیاری از مردم ناعادلانه دستگیر شده است."
الحاجی یک حساب رسمی اسنپ چت و 385 هزار دنبال کننده در توییتر دارد.
الحاجی در مصاحبههایی که موفقیت تحصیلی او در ایالات متحده را برجسته میکرد، به عنوان یک شخصیت رسانه اجتماعی توصیف می شد که میخواست از سکوی شبکه اجتماعی خود برای توضیح مسائل بهداشت عمومی برای مخاطبان سعودی استفاده کند.
او به یکی از رسانههای خبری دانشگاه تمپل گفت: "این شبیه یک برنامه تلویزیونی مستند است، لنزی برای افرادی که در فاصله 7000 مایلی دورتر زندگی میکنند تا زندگی من در ایالات متحده را مشاهده کنند.
او در توصیف بازگشت اخیر خود به عربستان سعودی، خاطرنشان کرد که برای شناخته شدن به اندازه کافی طرفدار ایجاد کرده است. او گفت: "آنها من را دکتر محمد صدا می کنند. الحاجی در سال 2020 با مدرک دکترا از دانشگاه تمپل فارغ التحصیل شد. تحقیقات او در مورد گسترش بیماری سلول داسی شکل - یک بیماری ژنتیکی رایج در عربستان سعودی - بسیار مورد توجه قرار گرفت و برای او جایزه ای از انجمن سلامت عمومی آمریکا و انجمن پزشکی رفتاری به ارمغان آورد.
"سارا لی ویتسون" مدیر اجرایی "داون" - یک گروه حقوق بشر که توسط جمال خاشقجی تاسیس شده است - گفت که عربستان سعودی به طور قابل توجهی در حال دستگیری صداهای برجسته ای است که "ربطی به سیاست ندارند" زیرا هر صدای مستقلی در ذهن محمد بن سلمان به عنوان یک تهدید تلقی می شود. ناپدید شدن افرادی مانند الحاجی، بدون دلیل مشخص، یکی از تاکتیک های ایجاد وحشت مورد استفاده ولیعهد است.
او افزود: محمد بن سلمان میداند که آزاد است هر کاری که میخواهد در کشور انجام دهد، زیرا او در مورد مصونیت خود در نظر رهبرانی چون بایدن، ماکرون و سوناک مطمئن است، چون توانسته آنها را با خرید تسلیحات بیشتر جذب کند.
عمر عبدالعزیز، یکی از مخالفان سعودی مقیم کانادا که از نزدیکان خاشقجی بود، گفت: با توجه به اینکه الحاجی عمدتا به عنوان حامی دولت فعلی تلقی میشود، خبر دستگیری او تکاندهنده است.
شرکتهای رسانههای اجتماعی از اظهارنظر درباره ناپدید شدن و دستگیری برجستهترین کاربران خود در سعودی، از جمله محکومیت چندین دهه ای علیه دو زن - نوره القحطانی و سلمه الشهاب - به دلیل توییتها و لایکهایی "توهین آمیز" در توییتر خودداری کردهاند.
"ایوان اشپیگل" مدیر عامل و بنیانگذار اسنپ چت، در دسامبر 2022 در عربستان سعودی بود. این شرکت که بیش از 20 میلیون کاربر در سعودی دارد - که 90 درصد آنها بین 13 تا 34 سال سن دارند - از اظهار نظر در مورد دستگیری الحاجی خودداری کرد.
کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: مجله نیوزویک: هشدار فعالان حقوق بشری نسبت به دو برابر شدن اعدامها در عربستان سازمان عفو بین الملل: انتقاد از محاکمه مخفی مخالفان در عربستان سعودی واشنگتن پست: محمد بن سلمان «صدام حسین جدید» است تماشاخانه