یک‌شنبه 30 دی 1403

موسوی: ادغام به ضرر جشنواره جهانی است | فهیم: اکثر اهالی سینما مخالف جداسازی بودند

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
موسوی: ادغام به ضرر جشنواره جهانی است | فهیم: اکثر اهالی سینما مخالف جداسازی بودند

به دنبال تصمیم سازمان سینمایی برای ادغام جشنواره‌های جهانی و ملی فیلم فجر با غلامرضا موسوی به عنوان مخالف و محمدتقی فهیم به عنوان موافق این اقدام گفتگو کردیم.

مهسا بهادری: چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر جشنواره جهانی با جشنواره ملی ادغام خواهد شد. خبری که چند روز پیش مطرح شد و افراد زیادی نسبت به این موضوع اعتراض کردند البته این ادغام موافقان خودش را هم داشت.

برخی مانند غلامرضا موسوی، تهیه‌کننده سینما باور دارند ضرورتی ندارد تا جشنواره جهانی فیلم فجر با جشنواره ملی یکی باشد و بهتر است هر کدام مسیر خود را به صورت مجزا دنبال کنند، چون در صورت یکی بودن مخاطبان به فیلم‌های بخش داخلی بیش‌تر توجه می‌کنند و بخش بین‌الملل مهجور می‌ماند. اما افراد دیگری مانند محمدتقی فهیم، منتقد سینما، باور دارند که برگزاری جشنواره به صورت تفکیک شده فقط باعث هزینه سوزی و فرصت‌سوزی می‌شود و هیچ دستاورد دیگری نخواهد داشت، همانگونه که تا امروز هیچ نتیجه‌ای نداشته است.

*س_جشنواره جهانی فجر با جشنواره ملی فجر ادغام می‌شود_س*

جشنواره فیلم فجر، مراسمی است که از آن با عنوان مهم‌ترین رویداد فرهنگی ایران یاد می‌شود. رویدادی که که از سال 1361 تاکنون در میانه بهمن ماه هر سال برگزار می‌شود. جشنواره‌ای که از 1393 بخش بین‌الملل آن از جشنواره ملی جدا شد و پنج دوره نیز به کار خود ادامه داد و سرانجام در سال 1400 و با روی کار آمدن محمد خزاعی به عنوان رئیس سازمان سینمایی، قرار شد که مانند سابق این دو جشنواره با یکدیگر ادغام شوند.

غلامرضا موسوی که مخالف ادغام جشنواره‌های جهانی و ملی است در این باره می‌گوید: «ادغام جشنواره جهانی فجر با جشنواره ملی فجر، باعث می‌شود که جشنواره جهانی زیر سایه جشنواره ملی بماند، تماشاگران در این مقطع، نگاهشان بیش‌تر به جشنواره ملی است، بنابراین با این جشنواره می‌توانیم مهماندار باشیم و فیلم خارجی را به نمایش در بیاوریم اما واقعیت این است که اگر این ادغام انجام شود، جشنواره جهانی زیر سایه جشنواره ملی می‌ماند و به خوبی دیده نمی‌شود، جشنواره ملی تقریبا ده روز قبل از جشنواره برلین برگزار می‌شود این موضوع هم جز شرایطی است که می‌تواند ایجاد مشکل کند، چون بسیاری از کسانی که می‌خواهند به جشنواره برلین بروند، طبیعتا نمی‌توانند در جشنواره ما به راحتی شرکت کنند.»

او در ادامه گفت: «این اتفاق در سال 1401 رخ می‌دهد اما از مسئولین باید پرسید که هدفشان چه بوده است؟ من امیدوارم با بررسی‌هایی که انجام می‌شود در این اتفاق تجدیدنظری رخ دهد. ما می‌توانیم بگوییم به جشنواره بین‌المللی نیاز نداریم، اما اگر فکر می‌کنیم که لازم داریم که قطعا به آن نیاز داریم، ادغامش کار درستی نیست.»

محمدتقی فهیم درباره غلط بودند تفکیک جشنواره ملی از جشنواره بین‌المللی می‌گوید: «از ابتدا نیز برای جداسازی جشنواره ملی از جشنواره جهانی هیچ برنامه درستی چیده نشده بود و یکی از بدترین موارد ذات این جشنواره بود که ابدا به نظر متخصصان و سینماگران توجه نمی‌کردند از همان ابتدا نیز اکثریت اهالی سینما با این تفکیک مخالف بودند و تنها کسانی که از برگزاری جشنواره ذی نفع بودند از این ادغام استقبال کردند.»

او ادامه می‌دهد: «جشنواره فیلم فجر همواره مورد انتقاد همه ما بوده است چون یک توقع آرمانی از آن جشنواره داریم اما باز هم این موضوع باعث نمی‌شود تا جشنواره جهانی را تایید کنیم چون در این پنج سال، جشنواره عملا جشنواره هیچ دستاورد مفیدی نداشت اما ماحصل جشنواره ملی این است که حداقل خانواده سینما را دور هم جمع می‌کند ضمن اینکه اهمیت جشنواره فجر در بخش ملی آن است اما بخش بین الملل حتی زمانی که جدا هم نشده بود اهمیت چندانی نداشت.»

محمدتقی فهیم *س_ درجه الف جشنواره جهانی چه می‌شود؟_س*

اردیبهشت امسال بود که جشنواره جهانی فیلم فجر پس از پنج سال فعالیت توانست جزو جشنواره‌های درجه «الف» شود. حال مشخص نیست با ادغام دو جشنواره فیلم فجر نشان درجه «الف» جشنواره بین المللی را از دست خواهد داد یا نه. یزدان عشیری، مدیرکل روابط عمومی سازمان سینمایی و مشاور رئیس سازمان روز گذشته با ارائه توضیحاتی درباره ادغام دو جشنواره ملی و جهانی فیلم فجر بیان کرد که جشنواره جهانی فیلم فجر منحل نمی‌شود.

او به این مورد هم اشاره کرد که راهبردهای بین‌المللی سینما و دیپلماسی فرهنگی به طور قطع، برای مدیریت سازمان سینمایی در این دوره از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. طرح یکپارچه سازی و ایجاد ساختار اجرایی منسجم با هدف تقویت و گسترش مناسبات بخش بین‌الملل جشنواره و برگزاری باشکوه آن در کنار جشنواره ملی به مثابه راهبردی‌ترین رویداد هنری سال کشور است.

عشیری نسبت به حواشی ایجاد شده در فضای مجازی و گزارش‌هایی که برخی از رسانه‌ها با تکیه بر انحلال جشنواره جهانی فیلم فجر منتشر کرده‌اند واکنش نشان داد و گفت: متأسفانه از دیروز در فضای مجازی، برخی از واژه انحلال استفاده می‌کنند که در حقیقت دارند با آدرس غلط نعل را وارونه می‌زنند. احتمال می‌دهم که از سر ناآگاهی و نه غرض‌ورزی است. جشنواره جهانی فجر منحل نشده و نخواهد شد و تغییر تقویم زمانی جشنواره با حفظ عضویت در فیاپف، قابل پیگیری است. در همین دو سالی که پاندمی کرونا در جهان شیوع پیدا کرد شاهد تغییر تقویم برگزاری مراسم‌های مختلف بوده‌ایم. حتی پیش از کرونا در تقویم برگزاری جشنواره اسکار ما شاهد تغییرات بودیم. بنابراین نمی‌شود تغییر زمانی یک جشنواره را انحلال یک رویداد قلمداد کنیم.

فهیم درباره برداشتن گام رو به جلو با ادغام دو جشنواره می‌گوید: «این که تصمیم گرفته شد تا در سال 1401 جشنواره ملی در کنار جشنواره جهانی فیلم فجر برگزار شود نه تنها حرکت رو به عقب نیست، بلکه یک پرش روبه جلو به حساب می‌آید چون ما پنج سال زمان سوزی و هزینه سوزی بزرگی برای جشنواره جهانی فیلم فجر انجام دادیم. این اصلا مهم نیست که جزو جشنواره «الف» شناخته شویم چون برگزاری جشنواره در وهله اول برای خود کشور و در جایگاه بعدی باید برای جهان یک دستاوردی داشته باشد. جشنواره ملی فجر 39 دوره برگزار شده و به مراتب دستاوردهای بهتر و بزرگتری نسبت به جشنواره جهانی داشته است.»

او درباره نبود جشنواره بین المللی می‌گوید: «من مخالف این نیستم که یک جشنواره بین المللی داشته باشیم. اگر خیلی مشتاق هستند، می‌توانند جشنواره فیلم تهران را که قبل از انقلاب اسلامی فعالیت می‌کرده، راه اندازی کنند و یک جشنواره جهانی تشکیل دهند اما این ادغام را انجام دهند چون جشنواره جهانی فیلم فجر در این مدت پنج سال، نه مخاطب داخلی را جذب کرد، نه مخاطب خارجی را، در واقع یک شتر گاو پلنگ بود. موضوع این است که یک جشنواره نباید تبدیل به محلی برای روابط فردی بشود اساسا سوار شدن بر جشنواره‌ای که برای آن خون دل‌ها ریخته شده کار درستی نیست، اما این اتفاق برای جشنواره جهانی رخ داد.»

این منتقد درباره مشکل بزرگی که جشنواره جهانی فیلم فجر ایجاد کرد ادامه می‌دهد: «برگزاری این جشنواره باعث انشعاب، انشقاق و اختلاف خانواده سینما شد. به‌طور مثال مجیدمجیدی و علی معلم مخالف جداسازی این دو جشنواره بودند و رضا میرکریمی و مهدی عسگرپور هم موافق تفکیک این دو جشنواره بودند. این اسامی به عنوان شاخص مطرح شد تا نشان دهد این جداسازی تا چه اندازه توانسته بین خانواده سینما اختلاف بیندازد. با یک جستجوی ساده می‌توان فهمید که چه کسانی مخالف جداسازی این جشنواره بودند کسی مثل مرحوم خسرو سینایی پایش را در جشنواره جهانی نمی‌گذاشت چون معتقد بود با این کار ضربه مهلکی به سینما وارد شده است.»

موسوی درباره امتیازی که جشنواره جهانی امسال به دست آورده است می‌گوید: «جشنواره جهانی امسال توانست درجه «الف» را کسب کند و من اطلاع ندارم که اگر این ادغام انجام شود این امتیاز را از دست خواهیم داد یا خیر.»

او درباره مشکل جشنواره در سال‌های اخیر می‌گوید: «ما یک مشکل هم داشتیم، در سال‌های اخیر، جشنواره در زمانی برگزار شد که شرایط تحریم روی ما فشار می‌آورد، اما اگر هدف ما شناساندن فیلم‌ها به جهان است و اینکه سینما دوستان بتوانند جشن‌های بیش‌تری را برگزار کنند، من فکر می‌کنم که جدا کردن این دو جشنواره کار منطقی‌تری است. به این دلیل که هم شرایط مساعدتری به وجود می‌آید هم بهتر دیده می‌شود.»

*س_ادغام جشنواره‌ها هزینه‌ها را کاهش می‌دهد؟ _س*

عده‌ای معتقدند که برگزاری هر دوره از جشنواره آن هم به صورت تفکیک شده هزینه زیادی در بر دارد و یکی از مزیت‌های ادغام دو جشنواره کاهش همین هزینه‌ها است.

فهیم درباره کاهش هزینه‌ها از طریق ادغام دو جشنواره می‌گوید: «ما در درجه اول نیازمند جشنواره‌ای هستیم که هنر سینماگران داخلی را به نمایش بگذارد، نمی گویم چیزی که الان داریم را از دست بدهیم، می‌گویم کسانی که دنبال برگزاری جشنواره جهانی هستند، یک جشنواره جدید راه اندازی کنند و از طریق سرمایه‌گذارانی که مال‌های زیادی را راه انداخته‌اند جذب سرمایه انجام دهند. این همه می‌گویند جشنواره جهانی دستاورد داشته، شما یک اثر را نام ببرید که تولید مشترک ما و یک کشور دیگر باشد یا کارگردانی را نام ببرید که به شهرت رسیده و از دل همین کارگاه‌ها بیرون آمده است. به هر حال پنج سال برای پرورش و نشان دادن یک استعداد زمان کمی نیست. امیدوارم در راستای شعار دولت قبلی مبنی بر شفاف سازی اعلام شود که هر دوره از جشنواره چه میزان هزینه داشت آن وقت ممکن است که نظرم تغییر کند.»

موسوی درباره مسائل مالی برگزاری دوجشنواره به صورت مجزا می‌گوید: «بحث مالی هم مطرح می‌شود که از لحاظ هزینه واقعا تفاوت خاصی وجود ندارد، چون به هرحال همین هزینه باید انجام شود. در زمینه‌های مالی اطلاع چندانی ندارم و این موضوع را باید از دبیران سابق جشنواره و یا کسانی که در جریان مسائل مالی بودند پرسید. اما می‌دانم برای هر یک از این جشنواره‌ها می‌توان اسپانسر جذب کرد ضمن اینکه برای آن بودجه‌ای هم در نظر گرفته می‌شود. امیدوارم دوستانی که در زمینه ادغام دو جشنواره تصمیماتی اتخاذ کردند دلیلشان را بگویند تا ما نیز در جریان قرار بگیریم.»

غلامرضا موسوی *س_شورای سیاست‌گذاری کاربردی است یا خیر؟_س*

فهیم درباره عدم نیاز به شورای سیاست‌گذاری می‌گوید: «شوراهای سیاست‌گذاری همه مصنوعی و تشریفاتی هستند و متاثر از دیدگاه‌ها و سیاست‌های رئیس سازمان سینمایی هستند و هیچ کارکرد دیگری ندارد. یک عده آنجا نشسته‌اند پولی دریافت می‌کنند و اسمشان به‌عنوان سیاست‌گذار مطرح می‌شود. برای برگزاری جشنواره‌ها نه تنها نیازی به شورای سیاستگذاری نیست بلکه موثرترین آدم همان دبیر جشنواره است که می‌تواند سیاست ها را کنترل کند و قوانین جامع و درستی را وضع کند.»

موسوی درباره نیاز اصلی جشنواره‌ها به شورای سیاست‌گذاری می‌گوید: «برای تعیین تکلیف وضعیت جشنواره‌ها، باید یک شورای سیاست‌گذاری داشته باشیم که جدا از آدم‌های سیاسی باشد، وقتی شورای سیاست‌گذاری تشکیل شود و اعضای آن ثابت باشند مشکلی پیش نمی‌آید، اما وقتی این شورا وجود ندارد، با تغیر هر مسئول سیاست‌ها نیز تغییر می‌کند.»

*س_ در این‌باره بیش‌تر بخوانید:_س* *س_ میرکریمی: آن‌ها که ما را مسخره می‌کردند، ببینند که جشنواره جهانی فجر، به فهرست فیاپف پیوست_س* *س_ جشنواره‌های ملی و جهانی فیلم فجر ادغام می‌شوند_س*

58245

کد خبر 1567774
موسوی: ادغام به ضرر جشنواره جهانی است | فهیم: اکثر اهالی سینما مخالف جداسازی بودند 2
موسوی: ادغام به ضرر جشنواره جهانی است | فهیم: اکثر اهالی سینما مخالف جداسازی بودند 3