سه‌شنبه 6 آذر 1403

نامزدهای پاستور و وعده‌های انتخاباتی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
نامزدهای پاستور و وعده‌های انتخاباتی

تهران - ایرنا - با نزدیک شدن به روزهای شروع تبلیغات برای سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری، وعده‌های انتخاباتی هم سیری صعودی گرفته و وعده‌های اقتصادی و اجتماعی در رأس این هرم قرار دارد؛ هر چند تاکید بر لزوم مشارکت گسترده در انتخابات هم دغدغه مشترک بسیاری از نامزدها شده است.

حدود 2 ماه مانده به روز برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، نام‌های مختلفی به عنوان نامزدهای احتمالی در فضای سیاسی کشور مطرح است. برخی چهره‌های سیاسی به صراحت از قصد خود برای حضور در انتخابات سخن گفته‌اند. افزون بر این، نام‌های بسیاری در جریانات گوناگون به عنوان نامزد احتمالی مطرح شده که البته خود هنوز از قصدشان برای ورود به گود رقابت‌ها سخنی نگفته‌اند، با این حال تحلیل و تفسیرهای زیادی حول محور نامزدی آنان در فضای رسانه ای کشور مطرح می‌شود.

با توجه به تاثیر ترکیب، تعدد و چینش نامزدهای انتخاباتی در مسایلی چون راهبردها و تاکتیک‌های انتخاباتی جریان‌های سیاسی، کیفیت برگزاری انتخابات، میزان مشارکت و.... رصد موضع‌گیری‌ها و اظهارنظرهای نامزدهای احتمالی انتخابات، مورد توجه ناظران است. برخی از مهمترین رویدادها در این زمینه در 24 ساعت گذشته، شامل موارد ذیل است:

از نامزدهای احتمالی اصولگرا چه خبر؟

*امسال خودم را اصلح می‌دانم

سیدامیرحسین قاضی‌زاده‌هاشمی نایب‌رییس مجلس شورای اسلامی در گفت وگویی در خصوص ورودش به عرصه انتخابات گفت: از 2سال پیش که برخی افراد پیشنهاد کاندیداتوری را به او داده بودند، به آن فکر کرده ام. بنده در درون جبهه انقلاب که رقابت نمی‌کنم، حتما از کاندیداهای جبهه انقلاب هم حمایت و پشتیبانی می‌کنم. الآن هم با بعضی از آقایان می‌نشینیم و صحبت می‌کنیم که اتفاق سال 92 تکرار نشود و رفقا با هم رقابت کنند.

قاضی زاده هاشمی با تقسیم بندی مشکلات کشور به سیاست خارجی و اقتصاد می گوید: الان اصلی‌ترین موضوع مسائل اجتماعی است. اگر اقتصاد را می‌گویند به‌خاطر مسایل اجتماعی‌اش است که بچه‌هایشان نمی‌توانند ازدواج کنند، به‌خاطر زنان بی‌سرپرست. در بخش‌های مختلف اقتصادی ما بین 11 تا 33 درصد سیاست خارجه و تحریم‌ها اثر دارد. وقتی در ادبیات دولت موضوعی اصالت پیدا می‌کند و موضوعی فرعی می‌شود، نقش‌آفرینی مولفه‌های موثر به وضعیت اقتصادی کشور خیلی تغییر می‌کند. منظورم از وضع اقتصادی الان قیمت بالا و گرانی‌هاست، پول ملی است، معیشت مردم است و...

*حضورم در عرصه انتخابات، بی شباهت به عرصه انجام تکلیف دینی و میهنی نیست

محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام به عنوان یکی از نامزدهای احتمالی اصولگرایان، درباره حضور احتمالی وی در رقابت‌های انتخابات ریاست جمهوری 1400 گفت: حضور در عرصه انتخابات، برای من بی شباهت به عرصه انجام تکلیف دینی و میهنی نیست. حرکت‌های انتخاباتی اگر با انگیزه مادی و ریاست طلبی باشد، یک مهلکه و پرتگاه است. اگر نگرانی من برای محاصره اقتصادی و معیشت مردم پس از جنگ تحمیلی نبود، شاید هیچگاه کاندیدای ریاست جمهوری نمی‌شدم. نگرانی‌ها بابت معیشت مردم و اوضاع اقتصادی کشور نه تنها کاهش پیدا نکرده، بلکه به شدت افزایش پیدا کرده است. برای حفظ معیشت مردم و حیثیت جمهوری اسلامی، نیازمند تشکیل دولت قوی و کارآمد هستیم و انگیزه ام برای ورود به عرصه سیاست، این بوده که حق مردم به مردم برسد و کسی به حق مردم دست درازی نکند.

رضایی با اشاره به این نکته که دموکراسی موجود که در ایران هست فاصله زیادی با مردمسالاری دینی دارد، افزود: هیچ دینی به اندازه اسلام، طریقت رسیدن به خدا را از مسیر یاری رساندن به مردم مورد تاکید قرار نداده است. متاسفانه این طریقت کمک به مردم در کشور ما، به انتخابات، آن‌هم فقط اعلام نظر در روز انتخابات منحصرا از طریق صندوق رأی محدود شده است. آیا اگر 51 درصد به فرد و اندیشه‌ای رأی بدهند، 49 درصد دیگر نقشی در اداره جامعه ندارند؟ نباید این طور باشد. آن 49 درصد هم بخش مهمی از جامعه ما هستند و حق دارند در دولت، نماینده داشته باشند.

* مهمانپرست: نه ظریفم نه جلیلی

رامین مهمانپرست دیپلمات و سخنگوی وزارت امور خارجه در دولت احمدی نژاد که از جمله افرادی است که برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری اعلام آمادگی کرده است، در گفت‌وگویی به سوالاتی درمورد خط و مشی سیاسی خود، انتخابات 1400، وزارت خارجه و چالش‌های آن، و نسبت و برداشتش از سیاست‌های محمود احمدی‌نژاد در دوران ریاست جمهوری، پاسخ داده است. او گفت: من نزدیک به خط ملتم؛ یعنی از وظایف‌مان در وزارت خارجه است که باید از منافع ملی حمایت کنیم و به همین دلیل کسانی که در وزارت خارجه خدمت می‌کنند نباید عضو جریانات و احزاب سیاسی باشند. ممکن است گرایشات مختلفی داشته باشند، ولی حتما در عمل باید بدنبال منافع ملی باشند و آن چیزی که به مردم ربط پیدا می‌کند و منافع آنها را تامین می‌کند را دنبال کند. عملکرد من هم نشان‌گر همین دیدگاه است. در هر دولتی سمتی داشته‌ام، از سفیر تا سخنگو و از روی این سمت‌ها نمی‌توان خط مشی سیاسی را مشخص کرد. در مقاطع مختلف باید وظیفه‌مان را انجام دهیم.

مهمانپرست در رویکرد سیاسی‌اش، خود را نه نزدیک به جلیلی و نه نزدیک به ظریف می داند و می گوید: ما معتقدیم باید یک جریان مستقل جدای از وابستگی‌های گروهی منافع کشور را دنبال کند. دوستانی که الان در دولت‌های مختلف نقش موثر داشتند، به عنوان نماینده آن جریان و تشکلی که دولت را بدست گرفته است، گرایشات خود را اعمال کرده‌اند. جناب آقای دکتر ظریف متعلق به دولت آقای روحانی است با همان گرایش که آنها هم متعلق به طیف اصلاح طلبی هستند. جناب آقای دکتر جلیلی متعلق به طیف اصولگراست و در دولت آقای احمدی نژاد هم که مسوولیت داشتند، بالاخره گرایش‌شان اصولگرایی بود.

*چه عیبی دارد یک نظامی کشور را اداره کند؟

حسین دهقان داوطلب سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در گفت وگویی گفت: یک بار هم نظامی‌ها مسوولیت اداره کشور را به دست بگیرند، مگر چه اشکالی دارد؟ بپذیرید که در جمهوری اسلامی هیچ سپاهی از اول نظامی نبوده است.

او در ادامه اظهار داشت: در این مقطع زمانی و در سال 1400، افرادی باید به عرصه انتخابات بیایند که اولا بپذیرند این مشکلات جدی وجود دارد، دوما حساسیت این مقطع زمانی را با همه وجودشان درک کنند و سوما آماده باشند که با یک تحول گرایی، نوگرایی و بکارگیری فناوری‌های نوینی که می‌تواند این سیستم را بسیج و توانش را بیشتر کند روبرو شوند، افرادی که این توان را در خود حس می‌کنند باید به صحنه بیایند. من با تجاربی که در گذشته کسب کردم فکر می‌کنم این توان را دارم و می‌توانم این کار را انجام دهم و برای همه مسایل پاسخ روشنی دارم.

از نامزدهای احتمالی اصلاح‌طلب چه خبر؟

*نهاد اجماع ساز برای دعوت از من رابط فرستاده است

محسن رهامی داوطلب ریاست جمهوری 1400 در گفت و گویی در ارتباط با تصمیماتی که در مورد کابینه احتمالی خود پس از پیروزی در انتخابات خواهد داشت، گفت: برای وزارت خانه ها لیستی طراحی کرده ام اما وزرایی که از دولت فعلی باشند، عموما در این لیست نیستند و دلیل آن هم سن بالای آنها است. اما به عنوان مشاور از بعضی وزرا دعوت کرده ام و با آنها مشورت داشتم. در مورد وزارت بهداشت هم روی یکی از معاونین کار کرده ام، در کل در مورد وزرا مشورت گرفته ام ولی وزرا عموما آدم های خبره دانشگاهی هستند و چون شرط سنی گذاشته ام که کابینه ای جوان معرفی کنم، در بین این افراد در سطح وزیر در دولت ها شخصی وجود ندارد.

رهامی در بخش دیگر سخنان خود اظهار داشت: نهاد اجماع ساز هنوز دعوت نکرده و افرادی را می فرستند تا با کاندیداها صحبت کنند و هنوز از کسی دعوت نشده است. در این مورد که چطور عمل شود تصمیم گیری نشده است ولی دوستان رابط آمده و رفته اند. وزرای دولت های قبل سن بالایی دارند و نمی توانم در کابینه ام از آنها استفاده کنم، برخی از آنها در هیات اجرایی و برخی در سمت هایی هستند که صلاح نیست امروز اسم آنها گفته شود اما من از موسوی دعوت کرده و از او مشورت گرفته ام اما اقداماتم عمدتا از جنبه دعوت و مشورت و نظر خواهی است.

* توافق عجولانه با نگاه به انتخابات خیانت است

صادق خرازی دیپلمات 58 ساله اصلاح‌طلب و دبیرکل حزب ندای ایرانیان در پاسخ به این پرسش که آیا مسوولیت ریاست جمهوری یک مسوولیت محدود است و اینکه دیدگاهش در مورد جایگاه ریاست جمهوری به عنوان دومین مقام رسمی در کشور چیست، می‌گوید: ریاست جمهوری یک مدیریت کلان است. این چنین مدیری باید توان آن را داشته باشد تا از اختیاراتی که قانون به او داده به خوبی استفاده کند. رییس‌جمهور بر اساس قانون اساسی، شخصیت دوم مملکت بعد از رهبری است. اوهماهنگ‌کننده قوا بوده و مسوولیت اجرای قانون اساسی را دارد. حتی مسوولیت وی فراتر از خیلی مسایلی است که مردم ممکن است بدانند. رییس‌جمهور در شرایط خاص اضطراری و بحرانی، اختیارات زیادی در تصمیم‌گیری‌های اساسی برای کشور دارد.

این فعال سیاسی اصلاح طلب در گفت وگوی خود به این نگرانی که «امروز برخی‌ها معتقدند که دولت به دنبال بهره‌برداری انتخاباتی از مذاکرات وین است و این صحبت سفیر فرانسه که گفته بود تلاش می‌کنیم برجام قبل از انتخابات ایران احیا شود به این باور دامن زده است؛ بنابراین احتمال می‌رود همان دوقطبی نخ‌نما شده مذاکره و عدم مذاکره که در سال 92 و 96 پیاده شد در انتخابات 1400 مجددا تکرار شود.» تأکید کرد: این کار به حراج گذاشتن امنیت ملی است و هر کسی از سوی دولت اصول‌گرا، پایداری یا اصلاح طلب چنین هدفی داشته باشد، به امر غیر قابل بخششی فکر کرده و بهره برداری سیاسی انتزاعی از مقوله منافع ملی و امنیت ملی خیانت محسوب می‌گردد.

*لیبرال‌ها را به دولتم راه نمی‌دهم

کواکبیان داوطلب انتخابات ریاست جمهوری 1400 با بیان اینکه 50 برنامه برای ریاست جمهوری تدوین کرده‌ایم در گفت وگویی اظهار داشته است: برخی از بی فکران گفتند که این شعار اصلاح طلب اصولگرا دیگه تمومه ماجرا را من درست کردم! من معتقدم افرادی که این شعار را درست کردند، بیش از همه با اصل نظام مشکل دارند و اصلا نه اصلاح طلب هستند و نه اصولگرا، بلکه نظام را دوست ندارند و از همین رو نیز می گویند نه اصلاح طلب و نه اصولگرا زیرا در هر مقطعی یا اصلاح طلبان و یا اصولگرایان بر سر کار می‌آیند و هر دوی این‌ها هم در حال فریب ما هستند؛ بنابراین هیچ کدام از این دو مقبولیت نداشته و هر دوی این‌ها باید بروند.

او گفت: من حتما افرادی را به خصوص در بحث اقتصاد معرفی خواهم کرد که گرایششان اقتصاد آزاد لیبرالیستی نباشد و بحث را به این سمت ببرند که معیشت مردم و اقشار ضعیف جامعه بهبود بخشیده شود بدون اینکه بخواهیم یارانه را بیشتر کنیم. می‌شود یک کارت اعتباری برای طبقات ضعیف جامعه در نظر گرفت که این کارت منابع مشخص خودش را هم داشته باشد. برای مثال بحث خصولتی جایگزین بحث خصوصی می شود و یکی از برنامه‌های ما این است که اگر خصوصی است، واقعا خصوصی شود، نه اینکه همان دولتی‌ها بیایند، نام خود را عوض کنند و بشوند هیات مدیره؛ من نمی خواهم وارد نام این وزرا شوم، زیرا این اصلا کار خوبی نیست. من الان در مورد وزارت اقتصاد دست کم 5 گزینه در ذهن دارم، اما دلیلی ندارد نامشان را ببرم، اما انشاالله اگر در صحنه باقی ماندم انشاالله قبل از 28 خرداد حتما اسامی شان را خواهم برد.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*