شنبه 3 آذر 1403

نبض بازار مسکن در دست دلار / قیمت خانه نجومی می شود؟

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
نبض بازار مسکن در دست دلار / قیمت خانه نجومی می شود؟

قیمت دلار طی چند روز اخیر باز هم دچار نوسان شده و این تغییرات بر خرید و فروش ملک تاثیرگذار بوده است.

در روزهای اخیر و به دنبال نوسانات ارزی اخیر، قیمت دلار به سطح 60 هزار تومانی رسید. این افزایش قیمت دلار، تأثیر قابل توجهی بر بازار مسکن داشته و انتظارات تورمی را در این بازار افزایش داده است. به طوری که بسیاری از نشست‌های معاملاتی پایان سال در بازار مسکن لغو شده‌اند.

منصور غیبی، تحلیلگر بازار مسکن معتقد است که هر دو طرف خرید و فروش مسکن در انتظار تثبیت قیمت دلار هستند. دولت طی چند ماه گذشته با استفاده از سیاست‌های انقباضی و خبردرمانی، قیمت دلار و به تبع آن قیمت مسکن را در یک محدوده نگاه داشت.

رما در هفته‌های اخیر فنر قیمت دلار آزاده شده و با فرارفتن از قله تاریخی خود اکنون در کانال 60 هزار تومانی نوسان دارد. به این ترتیب بازار مسکن بار دیگر در اسفندماه، با تردید معامله‌گران روبرو و خریدوفروش حکم تعلیق خورد.

رفتار بازارهای موازی برای بازار مسکن بااهمیت است

منصور غیبی، کارشناس حوزه مسکن درباره وضعیت کنونی و عوامل اثرگذار بر بازار مسکن گفت: «آنچه در حال حاضر برای بازار مسکن مهم است، رفتار بازارهای موازی از جمله دلار و سکه است که هر چه به پایان سال نزدیک می‌شویم با التهابات، تغییر بها و کنترل قیمت از سوی دولت مواجه می‌شود.»

معامله‌گران بازار مسکن در انتظار تثبیت قیمت دلار هستند

وی افزود: «بازارهای موازی می‌توانند در دل خود معامله داشته باشند، اما بازار مسکن تا تاثیر ثابت‌شده‌ای را از این بازارها از جمله افزایش قیمت دلار بگیرد، کمی زمان می‌برد. باید اثبات شود دلار واقعا در مسیر صعودی است.»

غیبی درباره رفتار فعالان بازار توضیح داد: «معامله‌گران در بخش مسکن متوجه رفتار دولت هستند که می‌تواند این بازار را کنترل کند یا خیر.»

وی افزود: «نتیجه التهابات بازارهای موازی در پایان سال 1402 باعث شده است که خریداران و فروشندگان احتیاط کافی داشته باشند و خرید و فروش انجام نمی‌دهد. آنها منتظر هستند قیمت دلار تثبیت شود تا واحد خود را بفروشند یا خریداری کنند.»

بنابراین می‌توان نتیجه گرفت حجم بالایی از بازگشت آرامش به بازار مسکن، تحت تاثیر سر و سامان گرفتن اقتصاد کلان است.

مادامی که التهابات بازارهای موازی ادامه داشته باشد، بازار مسکن نیز از ترکش‌های آن در امان نمی‌ماند. علاوه بر این، نابسامانی در بازار موازی به‌ویژه نوسانات دلار باعث می‌شود، انتظارات تورمی نیز بر هیاهوی ماجرا اضافه کند!

تاثیر قیمت دلار بر خرید و فروش ملک

افزایش قیمت دلار می‌تواند تأثیرات مستقیم و غیرمستقیمی بر خرید و فروش ملک داشته باشد. در زیر تأثیرات احتمالی را بررسی می‌کنیم:

افزایش قیمت ملک: افزایش قیمت دلار ممکن است باعث افزایش قیمت ملک‌ها شود. زیرا برای خرید مواد اولیه ساخت، واردات و تأمین نیازهای ساخت و ساز از بازار خارجی ممکن است گرانتر شود. این امر می‌تواند باعث افزایش هزینه‌های ساخت و ساز شود و در نتیجه قیمت ملک‌ها را افزایش دهد.

کاهش تقاضا: افزایش قیمت دلار ممکن است باعث کاهش تقاضا برای خرید ملک شود. زیرا ارز گران‌تر می‌شود و افراد ممکن است دسترسی کمتری به منابع مالی برای خرید مسکن داشته باشند. این موضوع می‌تواند باعث کاهش فروش ملک‌ها و احتمالاً کاهش قیمت آنها در بازار شود.

تأثیر بر بازار اجاره: افزایش قیمت دلار ممکن است باعث افزایش هزینه‌های وارداتی و ارتفاع قیمت مواد اولیه ساخت شود. این موضوع می‌تواند باعث افزایش هزینه‌های نگهداری و تعمیر ملک‌ها شود. در نتیجه، مالکان ممکن است به جای فروش ملک خود، آنها را به صورت اجاره ارائه دهند. این عمل می‌تواند منجر به افزایش عرضه در بازار اجاره مسکن شود و در نتیجه به کاهش قیمت اجاره‌ها منجر گردد.

تأثیر بر خریداران خارجی: افزایش قیمت دلار ممکن است باعث کاهش توان خرید خریداران خارجی شود. زیرا با گران شدن ارز، قدرت خرید آنها در بازار ملک کاهش می‌یابد. این می‌تواند باعث کاهش تقاضا از سوی خریداران خارجی و در نتیجه کاهش فروش ملک‌ها به این گروه شود.

به طور کلی، تأثیر قیمت دلار بر خرید و فروش ملک به شرایط اقتصادی کشور و وابستگی بازار ملک به نرخ ارز و واردات بستگی دارد. همچنین، سیاست‌های دولت و تدابیر مسکنی اتخاذ شده نیز می‌توانند تأثیرات قیمت دلار را تعدیل کنند.