«نسخهنویسی الکترونیکی»؛ شمشیردودم «درد» و «درمان»/ طرح حصول شفافیت و گذر از معضلات درمانی
یکی از پروژه های سهل و ممتنع دولت اجرای «طرح نسخه نویسی و نسخه پیچی الکترونیک» بود. سهل و ممتنع از این بابت که به واسطه تلاقی اجرای این طرح با بروز و ظهور کرونا اجرای این طرح با مشکلات خاصی دست به گریبان شد و از سویی با نگاهی به معضلات فراگیر و کاستی ها و سوءاستفاده برخی از اشخاص و ارگان ها این ضرورت بیش از پیش جلوه می کند که باید متولیان امر نهایت دقت را در تامین پیش نیازهای این طرح...
به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ یکی از پروژه های سهل و ممتنع دولت اجرای «طرح نسخهنویسی و نسخهپیچی الکترونیک» بود. سهل و ممتنع از این بابت که به واسطه تلاقی اجرای این طرح با بروز و ظهور کرونا اجرای این طرح با مشکلات خاصی دست به گریبان شد و از سویی با نگاهی به معضلات فراگیر و کاستی ها و سوءاستفاده برخی از اشخاص و ارگان ها این ضرورت بیش از پیش جلوه می کند که اجرای نسخه نویسی الکترونیک باید در اسرع وقت کلید بخورد تا تمامی سوءاستفاه ها و کاستی های این حوزه به صرف اجرای این طرح رفع رجوع شده و در نهایت مردم و مسئولان ارشد نظام سلامت بتوانند تمام رخدادهای حوزه پزشکی و اقدامات صورت گرفته در حوزه درمان را به گونه ای شفاف و بی واسطه دریافت کنند و این داده های در هر لحظه در دسترس باشد.
با توجه به آنچه که گفته شد خبرگزاری دانا در سلسله گفتوگوهایی با کارشناسان، پزشکان و مسئولان مرتبط با حوزه سلامت با هدف برجسته شدن مشکلات پیش روی این طرح به نظرخواهی از آنها پرداخته؛ به این امید که شاید ماحصل این اظهارنظرها در اجرای بهینه این طرح موثر واقع شود و دست کم اجرای طرح نسخه نویسی الکترونیک با ضریب خطای کمتری به سرمنزل مقصود برسد.
با این مقدمه در گفتوگویی که در ادامه خواهد آمد کارشناس حوزه سلامت خط بد نسخ کاغذی و ناخوانا بودن را از مهمترین علل خطا در فرآیند درمانی دانست و گاها تجویز داروهای اشتباه عنوان کرد که در پیشینه پزشکی ما اتفاقات ناخوشایندی حول این معضل شاید بی اهمیت رقم خورده است.
***
محمدرضا رحیمی، کارشناس حوزه سلامت در گفتوگو با شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ با تصریح بر این نکته که با فرآیند اجرای نسخ الکترونیکی، ریسک اشتباهات کاهش مییابد، خاطرنشان کرد: با نسخه نوبسی الکترونیک مرجع خطاهای پزشکی نیز مشخص میگردد. در مقایسه شرایط کشورمان باید گفت که حرکت به سمت نسخهنویسی الکترونیک در کشورهای توسعه یافته، اغلب از سال 2001 آغاز شد که هم اکنون نتیجه اجرای این طرح در این کشورها محقق شدن پرونده سلامت الکترونیک و در نهایت رضایت بیماران است؛ بنابراین آینده نسخه الکترونیک بسیار روشن است، مشروط برآنکه مرحله اجرای این طرح قدرتمند و موشکافانه کلید بخورد.
رحیمی به عدم همراهی برخی از پزشکان و مراکز درمانی با نسخه الکترونیک اشاره و بیان کرد: اجرای هر طرح بزرگی ممکن است برای برخی از ذینفعان مقاومتی را ایجاد کند. این مقاومت ممکن است ریشه در عدم تمایل به شفافیت و افزایش قدرت ابزارهای بیمه برای نظارت باشد. همچنین با توجه به اینکه در ابتدای اجرای طرح، استفاده از نرم افزار به اندازه کافی راحت نبوده و تسلط پزشکان به آنها مقداری زمانبر است، این معضل هم بجای خود موجب مقاومت عدهای از پزشکان شده است.
وی به آفات استفاده از دفترچه بیمه کاغذی اشاره کرد و گفت: خط بد و ناخوانا بودن نسخه، از مهمترین علل خطا در فرآیند درمانی است که با فرآیند نسخ الکترونیکی ریسک این اشتباه کاهش مییابد و مرجع بعضی از خطای پزشکی نیز مشخص میگردد.
این کارشناس حوزه سلامت افزود: یکی دیگر از آفات نسخ کاغذی، عدم نظارت بر آن و عدم الکترونیکی بودن فرآیند تجویز است که این باعث میشود زد و بندهایی میان برخی از شرکتهای تولیدکننده کالای سلامت محور با ارائه دهندگان خدمات سلامت به وجود آورد و اقلامی به بیمار القاء شود. در حالیکه ممکن است بیمار نیازی به این اقلام نداشته باشد؛ اما به خاطر عدمنظارت بر فرآیند نسخهنویسی، این هزینه به او تحمیل شود.
وی ادامه داد: عدم دسترسی ارائه دهندگان خدمات سلامت به سوابق قبلی بیمار نیز میتواند منجر به تجویز آزمایش مجدد و افزایش هزینه های بیمار گردد. در نسخ کاغذی ریسک تداخلات داروهای تجویزی فعلی برای بیمار با داروهای مصرفی قبلی نیز همواره وجود دارد در حالیکه میتوان با پرونده و نسخه الکترونیکی شفافیتسازی کرد و این ریسک را کاهش داد.
رحیمی افزود: پس از گذشت ماهها از اجرای مرحله ابتدایی پیاده سازی نسخه الکترونیکی، آسیبشناسی از فرآیندها، سامانهها و... صورت گرفته است. به عنوان مثال عمده بار مراجعات و مداخلات درمانی کشور در بیمارستان های دولتی است و بیمارستان های دولتی با نرمافزارهای بیمارستانی تحت عنوان «HIS» فعالیت میکنند که در گذشته نحوه طراحی این نرم افزارها با هدف نسخه نویسی الکترونیک برای ارائه به بیمه ها نبوده است و هم اکنون در مدت کوتاهی ملزم به ایجاد تغییرات برای این هدف شده اند. در نتیجه طبیعی است که سرعت کافی برای ارائه خدمات را نداشته باشند و با توجه به کمبود سیستم های سخت افزاری در برخی بیمارستان ها، منجر به کاهش سرعت خدمت رسانی شوند.
وی اضافه کرد: وزارت بهداشت باید نظارتی سختگیرانه تری بر نرم افزارهای بیمارستانی داشته باشد و مدام آنها را به روزرسانی و یا از مدار خارج کند. سامانههای فعلی قطعاً نیاز به ساده سازی بیشتر، افزایش سرعت، بازنگری در نحوه جستجوی دارو و خدمات سلامت بر اساس نسخ رایج و یا داروهای پرمصرف دارند.
وی در پاسخ به این سوال «چرا پلتفرمهای نسخه نویسی که توسط جریان جوان استارتاپی راه اندازی شده، مورد استفاده پزشکان قرار نگرفته است؟»، اظهار کرد: مسئله اول قطعاً عدم معرفی کافی پلتفرم ها به پزشکان و ضعف در تبلیغات بوده است. اما نکته مهمتر این است که تعداد این اپلیکیشن ها در حال حاضر بسیار زیاد است و قطعاً پزشکان نمیتوانند همه این نرم افزار ها را بسنجند، مقایسه کنند و از میان آنها انتخاب نمایند.
رحیمی در پایان تاکید کرد: آغاز حرکت به سمت نسخه نویسی الکترونیک در کشورهای توسعه یافته، اغلب از سال 2001 آغاز شد و کشورهای سوئد، فنلاند، دانمارک و انگلیس تجربه موفقی در این زمینه دارند و هم اکنون دارای قابلیتهایی همچون: پرونده سلامت الکترونیک، قابلیت تراکنش و پرداخت، درخواست تجویز مجدد و در نهایت رضایت بیمار را دارا هستند. آینده نسخه الکترونیک بسیار روشن است و میتواند همه مشکلات نسخ کاغذی را برطرف نماید و تنها کمی زمان لازم دارد.
***
به گزارش دانا با اینهمه نباید از یاد برد که برخی از مشکلاتی که هم اکنون در حوزه نسخه نویسی الکترونیک وجود دارد می تواند بدتر از مشکلات و مفسده هایی که در حوزه نسخه نویسی کاغذی وجود داشته و دارد، تمام زحمات متولیان امر را بی تاثیر کند و این قافله را تا به حشر لنگ بگذارد؛ بنابراین باید دستگاه های نظارتی تمام جوانب امر و مشکلاتی از جمله مشکل اینترنت و قطعی نت و... را برطرق کنند و آنوقت دستگاه های مختلف بهداشتی درمانی را وادار به تمکین همکاری با این طرح نمایند.
انتهای پیام /