نقش دامنه نوسان در بورس؛ نظم بخش یا نوسان ساز؟

اقتصادنیوز: فضای امنیتی حاصل از جنگ 12 روزه، واکنش های هیجانی بازار و تداوم برخی سیاستهای انقباضی، همه و همه زمینه ای شده اند برای بازتعریف نقش ابزارهایی مانند «دامنه نوسان» در نظم بخشی به معاملات. در طول دهههای گذشته، دامنه نوسان همواره یکی از بحث برانگیزترین سیاستهای کنترلی در بازار سهام ایران بوده است.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از دنیای اقتصاد، فاطمه حاج علی، تحلیلگر بازار سرمایه نوشت:
در سال گذشته، تصمیم سازمان بورس مبنی بر کاهش دامنه نوسان از 7 درصد به 3 درصد، در حالی که شاید با نیت جلوگیری از نوسانات شدید و حمایت از سهامداران خرد اتخاذ شد، اما اکنون و به ویژه در شرایط خاص کنونی، بیشتر از آنکه کارکرد حمایتی داشته باشد، به عاملی برای قفل شدن معاملات و کاهش نقدشوندگی بدل شده است.
خبر مرتبط پیش بینی بورس فردا سه شنبه 17 تیر 1404؛ احتمال تداوم فشار فروشاقتصادنیوز: پیش بینی بورس فردا یعنی سهشنبه 17 تیرماه، بهسمت منفی بودن شاخصها متمایل است. هرچند شدت افت ممکن است به اندازه روزهای بحرانی هفته گذشته نباشد.
حمایت بازار و چندگانگی در سیاستگذاری
در روزهای اخیر، خبرهایی مبنی بر حمایت های حقوقی ها و صندوقها از بازار منتشر شده است. به عنوان نمونه، تزریق منابع از سوی صندوق تثبیت بازار سرمایه یا ورود بازارگردان ها به برخی نمادها، تلاش هایی بوده که برای بازگرداندن تعادل صورت گرفته است. هم زمان، برخی مقامات نیز از لزوم «بازنگری در دامنه نوسان» سخن گفته اند، اما همچنان رویکرد غالب، تداوم محدودیت های قبلی و پرهیز از ریسک پذیری در سیاستگذاری است. اینجاست که تناقض در مواضع مشخص میشود: از یک سو دولت و سازمان بورس ادعای کاهش مداخله و تمایل به سازوکار بازار دارند، اما از سوی دیگر، ابزاری چون دامنه نوسان را به شکل سختگیرانه حفظ کرده اند. این در حالی است که خود دامنه نوسان یکی از شاخص ترین جلوههای مداخله در فرآیند آزاد کشف قیمت است.
دامنه نوسان؛ نظم بخش یا نوسان ساز؟
مدافعان دامنه نوسان، آن را سپری برای جلوگیری از ریزش های هیجانی می دانند و معتقدند که در شرایط نبود بازارگردان حرفه ای و ابزارهای پوشش ریسک، حذف این ابزار میتواند منجر به سقوط آزاد قیمت ها شود. در سوی دیگر، منتقدان آن بر این باورند که دامنه نوسان باعث ایجاد صف نشینی، تاخیر در کشف قیمت و رفتارهای غیرعقلایی در بازار میشود. تجربه بازگشایی خساپا به خوبی نشان داد که هر دو گروه، بخشی از واقعیت را بیان می کنند. حذف دامنه نوسان اگر در بستر آماده (بازار با نقدشوندگی بالا، تحلیل پذیری، حضور بازارگردان قوی و روانشناسی آرام) انجام شود، میتواند کشف قیمت را تسریع کند. اما در بازار نااطمینان، بی اعتماد و هیجانی، حذف این ابزار به تنهایی نه تنها کارساز نیست، بلکه بحران آفرین است.
اعتماد؛ زیرساخت فراموش شده
برای اینکه بازار بتواند بدون دامنه نوسان یا با دامنههای بازتر فعالیت کند، پیش شرطی کلیدی وجود دارد: اعتماد عمومی و زیرساخت مناسب. اگر فعالان بازار به شفافیت اطلاعاتی، ثبات سیاستگذاری و استقلال ساختارها باور نداشته باشند، هیچ اصلاح فنی، حتی حذف دامنه نوسان، نجات بخش نخواهد بود. به همین دلیل است که برخی کارشناسان پیشنهاد داده اند پیش از هر تصمیمی درخصوص دامنه نوسان، ابتدا باید اقداماتی چون افزایش حجم مبنا، تقویت نهاد بازارگردان، تسهیل دسترسی به ابزارهای مشتقه و آموزش سرمایه گذاران در دستور کار قرار گیرد. در واقع، بازار آزاد، بدون اعتماد، به جای فرصت به تهدید تبدیل میشود.
راه حل چیست؟ گشودن پلکانی دامنهها، هم زمان با اصلاحات ساختاری
پیشنهادهای متعددی برای اصلاح دامنه نوسان مطرح شده اند. اما یکی از مدلهایی که میتواند توازن نسبی بین «نظم» و «آزادی» برقرار کند، بازگشایی پلکانی دامنه نوسان هم زمان با اجرای اصلاحات مکمل است. در این مدل، دامنه نوسان به تدریج و در بازههای زمانی مشخص افزایش می یابد (مثلا از 3 به 5 درصد، سپس به 7 درصد)، مشروط به تحقق برخی پیش نیازها مانند:
افزایش قابل سنجش نقدشوندگی روزانه در بازار
پوشش کامل بازار توسط بازارگردان ها
توسعه ابزارهای مالی مکمل از جمله آپشن و فیوچرز
اصلاح نظام انتشار اطلاعات و تسریع دسترسی عمومی
و از همه مهمتر، ثبات در سیاستگذاری و اجتناب از تصمیمات ناگهانی
این مسیر میتواند به تدریج بازار را با شرایط واقعی وفق دهد، بدون آنکه هیجانات یک باره به بازار ضربه بزند.
همچنین بخوانید ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید