نوید روزهای خوب برای دریاچه ارومیه در راه است / کانی سیب، نگین آذربایجان را پرآب میکند
دکتر جلال شیری معاون پژوهشی دانشگاه تبریز گفت: با رسیدن آب کانی سیب و تونل زاب به دریاچه ارومیه، تامین آب مطمئن برای دریاچه محقق خواهد شد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ دکتر جلال شیری در گفتوگو با تبریز بیدار در خصوص خشکی دریاچه ارومیه و روند احیای آن اظهار داشت: یک واقعیت اقلیمی است که بسیاری از نقاط کره زمین درگیر با مساله کمبود آب است. خشک سالی از نظر هواشناسی به معنی کمبود بارش ها در یک مقطع زمانی مشخص نسبت به یک دوره زمانی درازمدت است که می تواند به صورت هیدرولوژیک یعنی این که جریان های آب در آبراه ها نسبت به میانگین دراز مدت کاهش قابل ملاحظه ای داشته باشد.
تنش آبی فقط تابع نزولات جوی نیست
وی با اشاره به موضوع تنش آبی افزود: جایی ممکن است مقدار بارش کم باشد ولی کمبود آب زیاد حس نشود و جایی ممکن است مقدار بارش قابل توجه باشد اما این کمبود احساس شود. اعلام و احساس شرایط کمبود یا تنش آب فقط تابع نزولات جوی نیست بلکه عوامل متعددی در آن اثر گذارند از جمله اینکه فاصله زمانی بین بارش ها، مدت زمان دوام بارش ها و مقدار آبی که به صورت بارش به سمت زمین نزول پیدا میکند.
معاون پژوهشی دانشگاه تبریز اضافه کرد: مقدار مصرف آب در حوزه های مختلف مصرف تابعی از جمعیت آن منطقه است؛ قاعدتا جایی که جمعیت بیشتری دارد، نیاز آب به لحاظ شرب، بهداشت، صنعت و کشاورزی به مراتب بیشتر از مکان هایی خواهد بود که جمعیت کمتری دارند.
تغییرات اقلیمی و تغذیه آب های سطحی عامل مهم در خشکی دریاچه ارومیه
وی با بیان اینکه خشک سالی چیزی نیست که محدود به کشور ایران یا کشورهای همسایه باشد، گفت: عوامل دخیل در مورد خشکی دریاچه ارومیه، تغییرات اقلیمی، کاهش بارش ها و افزایش درجه حرارت بوده است و اراضی کشاورزی در حاشیه های شرقی و غربی دریاچه ارومیه نیز گسترش پیدا کرده است. این عوامل در مجموع سبب شده اند که تغذیه آب های سطحی ورودی به دریاچه کاهش پیدا کند.
تامین آب مطمئن برای دریاچه از کانی سیب
سرپرست مرکز پژوهشی مهندسی و علوم آب دانشگاه تبریز به برنامه های دولت برای احیای دریاچه ارومیه اشاره کرده و گفت: بر اساس آمار و اطلاعات موجود، با رسیدن آب کانی سیب و تونل زاب به دریاچه ارومیه، تامین آب مطمئن برای دریاچه محقق خواهد شد. همچنین با عملیاتی شدن پروژه انتقال آب ارس به دریاچه ارومیه این بحث تامین آب مطمئن برای دریاچه ارومیه با قوت بیشتری دنبال خواهد شد.
امیدواری برای تثبیت تراز آب دریاچه
وی افزود: باید توجه داشته باشیم که این اولین باری نیست که یک دریاچه ای رو به خشکشدن میگذارد و موارد مشابهی در سطح دنیا در شرایط اقلیمی مختلف مشاهده شده و ثبت شده اند. انتظار می رود با این پروژه های انتقال آبی که در دست اجراست بزودی شاهد تثبیت شرایط و رسیدن تراز آب به صورت پایدار اکولوژیک باشیم.
تشکیل هدفمند ستاد احیای دریاچه ارومیه نوید بخش برای دانشگاهیان
شیری گفت: خبر خوشی که رئیس جمهور محترم در خصوص تشکیل مجدد ستاد احیای دریاچه ارومیه دادند مساله ای نوید بخش برای ما دانشگاهیان است. ما این قضیه را به فال نیک می گیریم و انتظار داریم اهتمام ویژه دولت بر روی این کار تمرکز پیدا کند.
وی ادامه داد: تقاضایی که به عنوان یک معلم دانشگاهی دارم اینست که با توجه به جوانب امر کارشناسی و شرایط میدانی موجود به لحاظ اکولوژیک، این ستاد احیا با مرکزیت استانی تشکیل شود و تمرکز زدایی از مرکز انجام شود تا اولا تعدد سلسله مراتب اتفاق نیفتد و ثانیا امر رصد و پایش اقدامات انجام یافته و همچنین سرعت بخشی به اقدامات اثر بخش برای بازگرداندن طراز واقعی به طراز اکولوژیک مطمئن تر، آسان تر و در اسرع وقت انجام بگیرد.
وی با تاکید بر اهمیت اکولوژیکی و اکوتوریسم دریاچه ارومیه گفت: با انتقال آب های ذکر شده و سایر اقدامات مدیریتی لازم و البته همکاری مردم بویژه کشاورزان عزیز در این حوضه آبریز شاهد آزاد سازی جریان های سطحی بیشتری یه سمت دریاچه ارومیه باشیم. البته این نافی مسئولیت از مصارف بخش شهری نیست؛ ما همچنان معتقدیم حتی در نقاط پر آب رعایت اصل صرفه جویی در مصرف آب که همانا درست و به اندازه مصرف کردن است، بایستی مد نظر باشد.
انتهای پیام /