نگاهی اجمالی به پاداش مدالآوران المپیک / خداحافظی با سکه و ارز؛ سلام به جوایز میلیاردی
با نگاهی اجمالی به روند تعیین پاداشِ مدالآوران در چند دوره اخیر المپیک، شاهد رشد چشمگیر جوایز برای المپیک پاریس هستیم؛ هرچند که دیگر پرداخت پاداش ارز و سکه به این سبک و سیاق منسوخ شده است.
به گزارش مشرق، از زمانی که ورزش به یک حرفه و شاید بهتر بگوییم یک صنعت تبدیل شده، قهرمانیها عواید مالی زیادی به همراه داشته تا جایی که برای کسب هر مدال در بازیهای آسیایی، جهانی و المپیک، بسته به رنگ آن، ارزش مادی خاصی تعریف میشود.
این روند درحالی در ادوار مختلف المپیک به ویژه از المپیک 2004 آتن به بعد رنگ و روی جدیتری به خود گرفت که پاداش مدال طلا در المپیک 2008 پکن مبلغ 110 میلیون تومان تعیین شد و نفرات نقرهای و برنزی پکن هم به ترتیب مشمول دریافت 75 و 55 میلیون تومان پاداش شدند.
المپیک 2012 لندن
المپیک 2012 لندن شاید نخستین المپیکی بود که پرداخت پاداش مدالیستها بهصورت سکه تعیین شد و متعاقب آن محمد عباسی نخستین وزیر ورزش و جوانان تاکید کرد برای این بازیها، 50 درصد به پاداش قهرمانان اضافه شود. به این ترتیب بود که در نهایت برای مدال طلا، نقره و برنز المپیک لندن به ترتیب 200، 150 و 100 سکه طلا بهعنوان پاداش در نظر گرفته شد و این درحالی بود که برخی معتقد بودند با توجه به قیمت روز سکه در سال 90 که چیزی حدود 68 هزار تومان بود، درصد افزایش پاداش مدالآوران متناسب با افزایش نرخ تورم تعیین نشده و باید 6 الی 7 برابر نرخ تعیین شده باشد که در آن زمان چیزی حدود 600 الی 700 میلیون تومان برای مدال طلا میشد با این حال وزارت ورزش به پرداخت همان ارقام مصوب بسنده کرد و کمیته ملی المپیک هم برای پاداش پای سکوی مدالآوران طلایی، 5 هزار دلار در نظر گرفت و در کنار آن به دارندگان مدال طلا، نقره و برنز المپیک 2012، به ترتیب 70، 50 و 30 میلیون تومان پاداش داد.
البته کار به همین جا ختم نشد و یک شرکت خودروسازی که پیشتر برای حمایت از ورزشکاران و قهرمانان تفاهمنامه همکاری با کمیته ملی المپیک امضا کرده بود نیز به دارندگان مدال طلا و نقره المپیک لندن یک دستگاه خودرو اهدا کرد و برای برنزیهای این رقابتها نیز 6 قطعه سکه طلا در نظر گرفت.
المپیک 2016 ریو
روند اهدای سکه به مدالآوران المپیک و بازیهای آسیایی در المپیک 2016 ریو هم به قوت خود باقی بود و با تصمیم شورای معاونین وقت وزارت ورزش و جوانان، پاداش مدالآوران در بازیهای المپیک و پارالمپیک 2016 ریو معادل 300، 200 و 120 سکه تمام برای مدال طلا، نقره و برنز المپیک تعیین شد. همچنین مقرر شد به سرمربیانی که ورزشکاران تیمهایشان مدال طلا کسب کنند 150، نقره 100 و برنز 75 سکه تمام اهدا شود. به مربی و سرپرست تیمهایی که ورزشکارانشان موفق به کسب مدال شوند نیز به ترتیب برای مدال طلا 75، نقره 50 و برنز 40 سکه تمام اهدا شد. کمیته ملی المپیک نیز به ورزشکارانی که در بازیهای المپیک ریو موفق به کسب مدال طلا شدند، 5 هزار دلار پاداش نقدی اهدا کرد. سهم مدالآوران نقره و برنز این دوره از بازیهای نیز به ترتیب 3 و یک هزار دلار تعیین شد
المپیک 2020 توکیو
برای المپیک توکیو اما کمیته ملی المپیک برای دارندگان مدال طلا، نقره و برنز به ترتیب 10 هزار، پنج هزار و سههزار و 500 دلار پاداش تعیین کرد و برای کادر فنی رشتههای مدالآور نیز 70 درصد این مبلغ در نظر گرفته شد که در مقایسه با دور گذشته (المپیک 2016 ریودوژانیرو) با افزایش دو برابری همراه بود. حالا اما تحریمهای بینالمللی ایران و نرخ صعوی ارز و طلا در بازار شرایط را سخت کرد و کمیته ملی المپیک پاداش دلاری را به یورو تغییر داد و وزارتیها هم مجبور شدند آییننامه تجلیل از مدالآوران را تغییر بدهند؛ آییننامهای که در سازمان سابق و منحلشده تربیت بدنی تدوین شده بود. استارت این تغییر اما از مراسم تقدیر از مدالآوران بازیهای آسیایی 2018 جاکارتا زده شده بود. اگرچه پاداش این ورزشکاران مطابق با آنچه وعده داده شده بود، پرداخت نشد، اما برگزاری مراسم به میزان 82 میلیارد تومان بار مالی سنگینی روی دوش وزارت ورزش گذاشت.
طبق تعهدی که وزرات ورزش و جوانان داده بود و مصوبه آن را تصویب کرده بودند، قرار بر این بود پاداش مدالآوران این بازیها نیز بهصورت سکه پرداخت شود، اما به جای سکه حواله نقدی به ورزشکاران اهدا شد. با توجه به تحولات صورت گرفته درنهایت با تصمیم شورای معاونان وزارت ورزش و جوانان پاداش کسب مدال طلای المپیک و پارالمپیک توکیو 2 میلیارد تومان، مدال نقره یک میلیارد و250 میلیون تومان و مدال برنز 750 میلیون تومان در نظر گرفته شد.
المپیک 2024 پاریس
المپیک 2024 اما درحالی تابستان سال آینده به میزبانی شهر پاریس برگزار میشود که کمیته ملی المپیک برای نخستین بار در تاریخ این بازیها، پاداش میلیاردی برای مدالیستهای این دوره در نظر گرفته است. چندی پیش بود که سیدمناف هاشمی دبیرکل کمیته ملی المپیک از تصویب پراخت پاداش 10 میلیارد تومانی به دارندگان مدال طلای پاریس خبر داد و در ادامه تاکید کرد مدالآوران نقره و برنز این بازیها نیز به ترتیب 4 و 2 میلیارد تومان پاداش خواهند گرفت.
البته این پاداش جدای بسته حمایتی است که کمیته ملی المپیک برای دارندگان سهمیه المیپک در نظر گرفته است؛ بستهای که شامل پاداش کسب سهمیه، حقوق و پرداختهایی است که در بحث اعزام، تغذیه و پزشکی صورت میگیرد. البته کمیته ملی المپیک مربیان و اعضای کادرفنی را هم فراموش نکرده و با تصویب اعضای هیات اجرایی مقرر شد پاداش مربیان براساس بالاترین مدال کسب شده مدنظر گرفته شود. با این تفاوت که اگر ورزشکاری مدال نقره المپیک را کسب کند، پاداش آن 4 میلیارد است و 4 میلیارد دیگر در اختیار رئیس فدراسیون قرار میگیرد که 50 درصد آن باید به مربی برسد و 50 درصد دیگر به اختیار رئیس فدراسیون به کادر فنی فدراسیون و تمام نیروهایی که کسب این مدال دخیل بودند، پرداخت شود.
این درحالی است که بهزودی پاداش وزارت ورزش برای مدالیستهای المپیک پاریس هم اعلام خواهد شد و با توجه به اهمیت این دوره از بازیها برای ایران، قطعا مسئولان وزارت ورزش نیز پاداش درخور توجهی برای دارندگان مدالهای طلا، نقره و برنز پاریس تعیین خواهند کرد.
با نگاهی اجمالی به روند تعیین پاداش برای مدالآوران ایران در چند دوره اخیر المپیک، شاهد رشد چشمگیر جوایز مدالیستها در المپیک پاریس هستیم هرچند که با توجه به رشد نرخ ارز و سکه دیگر پرداخت پاداش به این سبک و سیاق منسوخ شده اما میلیاردی شدن جوایز خود انگیزه مضاعفی است برای رسیدن به سکو در پاریس 2024.
منبع: ایرنا