جمعه 29 فروردین 1404

نگاهی بنیادی به شرکت‌های صنعت غذایی در بورس ایران

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
نگاهی بنیادی به شرکت‌های صنعت غذایی در بورس ایران

کارشناس بازار سرمایه می‌گوید: طبق گزارش پژوهشکده پولی و بانکی که با استفاده از اطلاعات شرکت‌های بورسی تدوین شده، صنایع غذایی یکی از صنایع پیشتاز در رشد صنعتی بوده و با رشد 15.5 درصد در رده اول رشد قرار گرفته است.

رباب وفایی کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: صنایع غذایی دارای سهم 3.7 درصدی از تولید ناخالص داخلی و سهم 18 درصدی از کل اشتغال صنعتی را داراست. سهم صنایع غذایی از ارزش افزوده بخش صنعت حدود 11 درصد است. همچنین سهم صادرات آن نیز 7/3 درصد از کل صادرات صنایع است.

در ادامه او افزود: در حال حاضر شرکت‌های گوناگونی در این گروه پذیرفته شده‌اند و به لحاظ ارزش بازار، این گروه به عنوان یکی از گروه‌های متوسط بازار سرمایه محسوب می‌شود. گروه محصولات غذایی در بورس، شامل محصولات غذایی و آشامیدنی به جزء قند و شکر (48 شرکت) است. شرکت‌های محصولات غذایی با یکدیگر مقایسه می‌شوند و عملکرد و عوامل مختلفی مانند عملکرد مالی، رشد درآمدها، سهم بازار و سایر شاخص‌های مرتبط را می‌توان در زمان واحد مورد بررسی قرار داد.

وفایی ادامه داد: طبق گزارش پژوهشکده پولی و بانکی که با استفاده از اطلاعات شرکت‌های بورسی تدوین شده، صنایع غذایی یکی از صنایع پیشتاز در رشد صنعتی بوده و با رشد 15.5 درصد در رده اول رشد قرار گرفته است. صنعت محصولات غذایی یک صنعت ریالی محسوب می‌شود و هرچند وقت یکبار افزایش نرخ داخلی می‌گیرد. برخلاف بسیاری از صنایع دیگر، به دلیل وجود رقابت در آن، خود را با تکنولوژی‌های روز دنیا همگام وتجهیزات و خطوط تولید مناسب باعث افزایش حاشیه سود آن‌ها می‌شود. تخصیص و یا عدم تخصیص ارز ترجیحی برای کالا‌های اساسی می‌تواند بر روند سودآوری شرکت‌های غذایی تاثیر داشته باشد؛ بنابراین برای تحلیل شرکت‌های این گروه باید تاثیر ارز ترجیحی بر هزینه‌ها و درآمد‌های آن‌ها را محاسبه کرد. با حذف یا افزایش نرخ این ارز، قیمت مواد اولیه شرکت‌ها افزایش پیدا می‌کند و نرخ‌های فروش محصولات غذایی نیز اضافه می‌شود که می‌تواند در صورت‌های مالی آن‌ها اثرگذار باشد.

او گفت: با بررسی گزارشات سود (زیان) خالص منتهی به آخر آذر 1403 این صنعت، غشهد و غپینو، غمهرا رشد سود خالص قابل توجهی داشتند، در مقابل غپاک، غنیلی، غنوش بیشترین کاهش سود یا افزایش زیان را رقم زدند غکورش، غزر، غپینو کمترین نسبت قیمت به سود (p/e) برای سرمایه گذاری را داشتند گروه صنعتی مینو بالاترین سود خالص سال مالی را در پاییز محقق کرد که 416.8 میلیارد بود جمع درآمد 9 ماهه 836 میلیارد است که در مقایسه سال قبل رشد 20 درصدی نشان می‌دهد.

این کارشناس بازار سرمایه می‌گوید: برای صنعتی زر ماکارون (غزر) درآمد 9 ماهه شرکت 4699 میلیارد (سود خالص 9 ماهه 828 میلیارد) و با رشد 7 درصدی نسبت به 9 ماهه‌ی پاییز 1402 است؛ صنعت غذایی کورش (غکورش) 1152 میلیارد سود خالص (57 تومان برای هرسهم) پاییز داشت که نسبت به مدت مشابه 9 درصد کاهش ثبت شد؛ صنعتی پارس مینو (غپینو) 8162 میلیارد سود خالص (74 تومان برای هرسهم) پاییز داشت که نسبت به مدت مشابه 115 درصد افزایش ثبت شد و شهد ایران (غشهد) میلیارد 1844 میلیارد سود خالص (97 تومان برای هرسهم) پاییز داشت که نسبت به مدت مشابه 130 درصد افزایش ثبت شد.

او بیان کرد: شرکت‌های صادرات محور مثل غپاک و غشهداب از رشد نرخ ارز سود می‌کنند. ولی تولیدکنندگان محصولات لبنی و گوشتی به دلیل وابستگی به واردات نهاده ها، باافزایش هزینه‌ها رو به رو می‌شوند.

وفایی همچنین می‌گوید: برای پیدا کردن شرکت‌های مناسب در سال پیش رو نسبت قیمت به سود آینده اگر زیر 7 واحد باشد می‌تواند بررسی شود. البته این صنعت به واسطه تامین امنیت غذایی و برند‌های تجاری و ارزش پایین شرکت‌های موجودش نسبت p.e بالاتر از سطح عمومی (8 تا 10) می‌گیرد؛ نوسانات نرخ ارز و مشکلات عدیده در تامین مواد اولیه بسته بندی، افزایش قیمت تمام شده باتوجه به تصمیمات ارزی در داخل کشور، کمبود نقدینگی برای اصلاح زیر ساخت‌ها، بالا رفتن هزینه‌های حمل و نقل از نگرانی‌های و فاکتور‌های موثر در افزایش بهای تمام شده این حوزه است.