شنبه 31 شهریور 1403

نگاهی به توسعه کتابخانه‌های بزرگ کشور از سال 57 تا به امروز

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
نگاهی به توسعه کتابخانه‌های بزرگ کشور از سال 57 تا به امروز

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، نشست خبری مکتب با موضوع تشریح دستاوردهای کتابخانه‌های بزرگ کشور صبح امروز در سازمان اسناد و کتابخانه ملی با حضور علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، حامد علامتی مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، اصغر باقرزاده معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پروش و فاطمه ثقفی مدیر کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران برگزار شد.

در ابتدای برنامه علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی درخصوص فرهنگی بودن انقلاب اسلامی گفت: یکی از ویژگی‌های انقلاب اسلامی که در آن می‌توان تصدیق کرد که وجود دارد، فرهنگی بودن آن است که بر مبنای فرهنگ شکل گرفته است. رهبرمان یک چهره علمی و فرهنگی بود. شخصیت‌های تأثیرگذار انقلاب اسلامی فرهنگی بودند. بعد از انقلاب اسلامی توسعه فرهنگ اولویت پیدا کرد؛ در همان سال‌ها نهضت سوادآموزی در کشور شکل گرفت تا راه استفاده از فرهنگ مکتوب برای همه مردم اتفاق بیافتد. پیشرفت خوبی در فرهنگ شکل گرفته است. در این جلسه به دستاورد کتابخانه‌های بزرگ کشور خواهیم پرداخت.

وی در ادامه افزود: در سال 93 یک مجمعی شکل گرفت به نام مکتب که همان مجمع کتابخانه‌های بزرگ کشور است. قرار شد در این جمع بعضی از کتابخانه‌های بزرگ کشور و دستگاه‌هایی که کتابخانه ذیل‌شان وجود دارد؛ دور هم برای هم‌فکری و ارتقاء در دسترسی مردم جمع شوند. البته این مجمع کارهایی کرد و در دوره‌ای هم کمرنگ شد. از سال 93 شروع به فعالیت کرد مهم‌ترین فعالیت‌هایش در سال‌های 93 تا 95 سامانه جامعه کتابخانه‌های کشور بود. در همین خصوص قرار شد در جلسه امروز مکتب به مناسبت فرارسیدن دهه فجر گزارشی از دستاوردهای کتابخانه‌ها در بخش کتاب‌خوانی بیان کنند که در مقایسه با سال 57 چه وضعیتی دارند.

مختارپور درخصوص اعضای این مجمع اظهارداشت: 17 دستگاه در این مجمع عضو هستند که به قرار زیر است، سازمان اسناد و کتابخانه ملی کتابخانه‌ها، کتابخانه و موزه آستان قدس رضوی، دایره المعارف اسلامی سازمان زندان‌ها، وزارت علوم تحقیقات و فناوری، کتابخانه‌های دانشگاه علوم پزشکی، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران، کتابخانه و موزه اسناد مجلس شورای اسلامی، موزه ملک، نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، سازمان فرهنگی هنری شهرداری، کتابخانه آیت‌الله مرعشی، حوزه‌های علمیه، کتابخانه مساجد و سایر کتابخانه‌های تخصصی در این مجمع عضو هستند.

در بخش دیگر اصغر باقرزاده معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پروش با اشاره به فعالیت‌های این وزارتخانه در بخش کتاب‌خوانی بیان کرد: در بیش از 100 هزار مدرسه در کشور 36 هزار کتابخانه داریم. در 880 هزار کلاس درس 226 هزار کتابخانه کلاس داریم که مجموعاً 116 میلیون کتاب وجود دارد. سرانه کتاب به ازای هر یک فرد 9 جلد است. اهداف‌مان توسعه و گسترش حوزه فرهنگ، دسترسی آسان، حمایت از دانش‌آموزان مؤلف، بالا بردن سطح علمی، ایجاد روحیه نقد و نقادانه، انس بیشتر خانواده ها با کتاب و غنی‌سازی اوقات فراغت دانش‌آموزان است. اقداماتی را هم صورت داده‌ایم. برخی از کارها از سال‌های قبل شروع شده و با قدرت بیشتری اجرا می‌شود.

وی در ادامه افزود: معاونت هنری کارگروه انتخاب کتاب مناسب را برای تأئید حضور کتاب در مدرسه تشکیل داده است. همکاری در نمایشگاه بین‌المللی کتاب، نمایشگاه کتاب و پنجاه هزار مدرسه در قبل از کرونا برگزار شد، گرامیداشت هفته کتاب و کتابخوانی، مسابقه و تقدیر از فعالان بخشی از فعالیت‌هایی بود که در امر کتابخوانی صورت گرفته است. سه طرح جدید، ایجاد و تجهیز کتابخانه‌های کلاسی دو هزار مدرسه عشایری، طرح پس‌انداز کتاب که توسط نشر منادی تربیت عهده دار تهیه و تجهیز کتابخانه‌هاست.

باقرزاده درخصوص طرح پس‌انداز کتاب گفت: دانش‌آموزان می‌توانند از منادی تربیت با 35% تخفیف کتاب را خریداری کنند که این 35 درصد در کیف پول وی می‌ماند و در خریدهای بعدی می‌تواند از آن استفاده کند. طرح بعدی پویش‌هایی است که برگزار می‌شود همانند هیسطوری که خوانش کتاب گذشته استعمار است. تاکنون 240 هزار دانش‌آموز دبیرستانی در این پویش شرکت کردند.

وی تصریح کرد: اجرای جشنواره دانایی و توانایی در سه دوره اخیر برگزار شد. سال قبل کرونا 500 هزار نفر در جشنواره شرکت کردند که 425 هزار جلد کتاب خریداری شد. اعتبار این خرید 20 میلیارد ریال برای 90 عنوان کتاب در سه سال گذشته بود. هدف‌گذاری استفاده حداکثری کتاب و کتابخوانی در 2 محور است. یک محور هویت ایرانی، انقلابی، اسلامی و جنسیتی برای دختران و امید. از همین رو توصیه می‌کنم که ناشران و نویسندگان به تألیف کتب در دو حوزه هویت و امید اهتمام ورزند.

ادامه دارد...

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران

کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

مجمع مکتب این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
نگاهی به توسعه کتابخانه‌های بزرگ کشور از سال 57 تا به امروز 2
نگاهی به توسعه کتابخانه‌های بزرگ کشور از سال 57 تا به امروز 3