نگرانی اکونومیست از کمانه کردن تحریم علیه غرب
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، اکونومیست با اشاره به رگبار تحریمهای آمریکا و غرب علیه روسیه نوشت: این شرایط نظم سیاسی و اقتصادی جهان را به حوزههای ناشناخته سوق داده است. اگرچه حمله ناگهانی روسیه همه را شوکه کرد، واکنش اقتصادی غرب در قالب تحریمها به همان اندازه شگفتانگیز بوده است. دور اول تحریمها بانکها و صادرات فناوری روسیه را هدف قرار داد. دور دوم دسترسی به شبکه پیامرسانی...
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، اکونومیست با اشاره به رگبار تحریمهای آمریکا و غرب علیه روسیه نوشت: این شرایط نظم سیاسی و اقتصادی جهان را به حوزههای ناشناخته سوق داده است. اگرچه حمله ناگهانی روسیه همه را شوکه کرد، واکنش اقتصادی غرب در قالب تحریمها به همان اندازه شگفتانگیز بوده است. دور اول تحریمها بانکها و صادرات فناوری روسیه را هدف قرار داد. دور دوم دسترسی به شبکه پیامرسانی مالی سریع را قطع کرد و مهمتر از همه، اکثر ذخایر بانک مرکزی روسیه در خارج از کشور را مسدود کرد. پیش از این، اقتصاد هیچ کدام از کشورهای عضو گروه 20 هرگز با چنین تحریمهای اقتصادی شدیدی مواجه نشده بود و این همه تحریم را در مدت زمان کوتاهی تجربه نکرده بود.
در دو دهه گذشته، تنها ایران، ونزوئلا و افغانستان داراییهای خارجی بانک مرکزیشان مسدود شده است. آنچه روسیه را به طور قاطع از این موارد متمایز میکند، اندازه آن است. روسیه به عنوان یازدهمین اقتصاد بزرگ جهان، یک غول بزرگ است.
جاه طلبیهای کسانی که از تحریمها استفاده میکنند بسیار بزرگتر از پایان دادن به جنگ اوکراین است. اگر هدف جنگ اقتصادی غرب، پایان دادن به جنگ در اوکراین باشد، تجربه تاریخی نشان میدهد که اقدامات متفاوتی مورد نیاز است. تحریمها به تنهایی سابقه ضعیفی در توقف ماجراجوییهای نظامی دارند.
تحریمهای روسیه چه تاثیری خواهد داشت؟ شوک مالی اولیه مطمئناً شدید خواهد بود و منجر به تورم جدی خواهد شد. با این حال، دلیلی وجود دارد که انتظار داشته باشیم، اگر روسیه این بحران فوری را پشت سر بگذارد، پس از آن برای مدتی با نرخ رشد پایین یا منفی پیش خواهد رفت. ایران در سالهای 2012 و 2018 در نتیجه تحریمهای غرب دچار بحرانهای ارزی حاد شد، اما پس از انقباضات اولیه، شرایطش تعدیل و تثبیت شد.
انزوای اقتصادی روسیه پیامدهای شگرفی برای اقتصاد جهانی خواهد داشت که تابعی از نقش آن به عنوان تامین کننده پیشروی چندین کالای کلیدی است. تحریمهای جامع علیه ایران و ونزوئلا عمدتاً در بخشهای خاصی از بازار نفت بر اقتصاد جهان تأثیر گذاشت. اما تحریمهای غرب علیه مسکو مطمئناً تعدیل دردناکی را بر اقتصاد جهانی تحمیل میکند و بر توانایی روسیه برای تأمین سهم متنوع خود از سبد کالای جهان تأثیر میگذارد. روسیه تولیدکننده 6 درصد آلومینیوم، 7 درصد نیکل، 12 درصد نفت خام، 18 تا 19 درصد گندم جهان است. صادرات گاز طبیعی و تأمین یک چهارم مس جهان را هم باید به موارد بالا اضافه کرد.
شوکها در حال حاضر بیشتر شدهاند. اختلال در زمان جنگ، کمبود عرضه و ترس از تحریمها شوک قیمت جهانی کالاها را به همراه دارد. این ممکن است یک رکود جهانی را آغاز کند و ثبات سیاسی جوامع در شمال آفریقا، خاورمیانه، آسیا و فراتر از آن را تضعیف کند.
تحریمها دیگر ابزار تیغ جراحی نیستند که از جهانی شدن بهرهبرداری کنند. بلکه در مقیاس فعلی، طوفانی هستند که ماهیت اصل جهانی شدن را به طرق اساسی تغییر خواهد داد. مجازات روسیه با اقدامات اقتصادی، مالی و دیپلماتیک ضروری است. اما سیاستگذاران غربی باید در طراحی بسیار محتاط باشند. وقتی این تصور که تدابیر دائمی هستند، باقی بماند، هر فرصتی برای استفاده از آنها برای هدایت شرایط به سوی صلح در اروپای شرقی از بین خواهد رفت. در اقتصاد جهانی شکننده، اثرات سیاسی و اقتصادی ناخواسته تحریمها میتواند به سرعت از کنترل خارج شود.
منبع: روزنامه کیهان