یک‌شنبه 30 دی 1403

نیایش و مناجات‌خوانی از دیرباز یکی از پایه‌های مهم فرهنگ موسیقیایی ما در ماه مبارک رمضان بوده است

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
نیایش و مناجات‌خوانی از دیرباز یکی از پایه‌های مهم فرهنگ موسیقیایی ما در ماه مبارک رمضان بوده است

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو، دومین جشنواره سحرخوانی و مناجات خوانی ایرانیان در روز یکشنبه 19 فروردین با حضور احمد رمضی سرپرست مرکز موسیقی حوزه هنری، دکتر سید محسن حسینی دبیر جشنواره و جمعی از اهالی عرصه موسیقی در حوزه هنری تهران برگزار شد. در ابتدای این رویداد، احمد رمضی سرپرست مرکز موسیقی حوزه هنری ضمن خوش آمدگویی به حضار، طی سخنانی اظهار داشت: بنیاد رودکی، انجمن موسیقی ایران،...

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو، دومین جشنواره سحرخوانی و مناجات خوانی ایرانیان در روز یکشنبه 19 فروردین با حضور احمد رمضی سرپرست مرکز موسیقی حوزه هنری، دکتر سید محسن حسینی دبیر جشنواره و جمعی از اهالی عرصه موسیقی در حوزه هنری تهران برگزار شد.

در ابتدای این رویداد، احمد رمضی سرپرست مرکز موسیقی حوزه هنری ضمن خوش آمدگویی به حضار، طی سخنانی اظهار داشت: بنیاد رودکی، انجمن موسیقی ایران، سازمان فرهنگی - هنری شهرداری، معاونت امور هنری وزارت ارشاد و بسیاری برای آماده کردن این رویداد دست به دست هم دادند.

وی افزود: بسیار امیدوار هستیم که این جشنواره نوپا در سال‌های بعد پربار تر و با شرایط مطلوب‌تری برگزار شود.

پس از رمضی، دکتر سید محسن حسینی دبیر جشنواره، پشت تریبون آمد و ضمن بیان اینکه از دیرباز، نیایش و مناجات خوانی یکی از پایه‌های مهم فرهنگ موسیقیایی ما در این ماه مبارک بوده و این هنر ریشه در تاریخ و فرهنگ ایرانیان دارد، گفت: احیای هنر آواهای سحری خوانی و بالندگی آن، آشنایی جوانان و نوجوانان با آن، حمایت از شاعران و خوانندگان نواهای این سنت فرهنگی، آشنایی و تقویت مناجات خوانی در موسیقی مذهبی و آیینی، از جمله اهداف برگزاری این جشنواره است تا این سنت را به زندگی امروز آورده و جنبه هنری و معنوی مردم را در این ماه مبارک، متنوع‌تر کند.

وی ادامه داد: اولین قدم در احیای این سنت در سال گذشته و با همکاری نهادهای فرهنگی و هنری با عنوان «جشنواره سحری خوانی و مناجات خوانی ماهور» برگزار شد.

دبیر دومین جشنواره سحرخوانی و مناجات خوانی ایرانیان اظهار داشت: سازمان فرهنگی - هنری شهرداری تهران با حمایت و همکاری بی‌نظیر جناب آقای رمضی، مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری، انجمن موسیقی ایران (دکتر ستایش گر)، بنیاد رودکی و دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی (دکتر سمیعی)، همزمان با ایام پرفیض ماه مبارک رمضان، دومین جشنواره را با برنامه‌هایی همچون شعرخوانی، نشست‌های تخصصی نقد و بررسی، اجرای مناجات خوانی، طی روز‌های 18 تا 20 فروردین سال 1403 با حضور استادان، پیشکسوتان و علاقه‌مندان به این هنر، برگزار می‌کند.

حسینی در پایان خاطرنشان کرد: خوانش اشعار شعرای مطرح توسط شعرای آیینی، گفت‌وگوهای تخصصی در حوزه موسیقی آیینی و مناجات خوانی، اجرای قطعات متناسب با ایام ماه مبارک رمضان و مناجات خوانی و سحری خوانی توسط گروه‌های موسیقی، از جمله برنامه‌های امشب و اختتامیه این جشنواره خواهد بود.

درادامه، فائزه امجدیان شاعر برای حضار شعری در مدح امام زین العابدین (ع) خواند.

پس از آن متین رضوان‌پور پژوهشگر موسیقی پیرامون آیین‌های موسیقیایی ماه مبارک رمضان بیان داشت: آیین‌هایی که در ماه رمضان وجود دارد، مراسم‌هایی هستند که در سراسر ایران متداول بوده و اغلب با موسیقی همراه است که این موسیقی، از نوع آوازی می‌باشد. این آیین‌ها نیز در کل شبانه روز به اجرا در می‌آمدند. از جمله برخی از آیین‌هایی که در ماه رمضان اجرا می‌شود، نقاره زنی که جهت روئیت هلال ماه صورت می‌گیرد، چاوش خوانی، بسم الله خوانی، سنت گره گشا، صلوات خوانی و مولودی خوانی است. اما اصل این آیین‌ها مناجات خوانی یا سحر خوانی (مناجات سحری) است.

این پژوهشگر ادامه داد: دعای سفره نیز از مورد دیگری از این مراسم‌ها است که هنگام صرف سحری و افطار خوانده می‌شود. ربنا، اذان و تلاوت قرآن نیز جزئی ازموسیقی ماه رمضان محسوب می‌شود.

در پایان این رویداد نیز داوود غفارزاده نوازنده نِی و پوریا عابدینی خواننده، قطعه‌ای را برای حاضرین به اجرا در آوردند.