هزینه تولید سیب زمینی دوبرابر قیمت فروش / افزایش قیمت نهادههای کشاورزی تا 3 برابر
رییس هیئت مدیره انجمن ملی سیب زمینی گفت: تولید هر کیلو سیب زمینی برای کشاورز حدود 2 هزار تومان است، اما بین 800 تا 1300 تومان در بازار فروخته میشود.
رحیم نیازی در گفتوگو با میزان در خصوص آخرین وضعیت سیب زمینی کاران در سال جاری اظهار کرد: مسئله مهمی که سیب زمینی کاران را درگیر کرده قیمت پایین محصول است که به دلیل توقف صادرات به کشورهای همسایه و عرضه بالای سیب زمینی به بازار رخ داده است.
وی افزود: ممنوعیت صادرات و فشاری که دولت به جهت بازگشت ارز به صادر کننده وارد میکند باعث ایجاد مشکلاتی برای سیب زمینی کاران شده است.
رییس هیئت مدیره انجمن ملی سیب زمینی با بیان اینکه سیب زمینی یک کالای فسادپذیر است، گفت: مقایسه کالای فساد پذیر با کالای غیر فساد پذیر امکان پذیر نیست چرا که کشاورز مجبور است کالای فساد پذیر را به دلیل خطراتی از جمله خرابی و ضایعات محصول به ارزانترین قیمت بفروشد.
نیازی با اشاره به اینکه باید مکانیزمی برای ارز صادراتی و فروش کالای کشاورز در نظر گرفته شود، گفت: باید هم کشاورز بتواند ارز صادراتی به کشور بازگرداند هم اینکه کالای کشاورز دچار ماندگی و ضایعات نشود.
وی با بیان اینکه بیشترین میزان صادرات محصول سیب زمینی در سالهای اخیر مربوط به کشور عراق بوده عنوان کرد: لازم است برای بازگشایی مسیرهای صادرات به کشور مقصد فشار وارد شود و دیپلماتهای ما مشکلات صادرات را مرتفع کنند.
رییس هیئت مدیره انجمن ملی سیب زمینی گفت: تورم به بخش تولید فشار میآورد به طوری که مدت اخیر قیمت برخی از نهادهای کشاورزی تا حدود 3 برابر رشد پیدا کرده است، اما قیمت محصول سیب زمینی در سال جاری نه تنها رشدی نداشته بلکه روند نزولی نیز به خود گرفته است.
وی با تأکید بر اینکه قیمت سیب زمینی در سال جاری به یک سوم قیمت سال گذشته رسیده، گفت: با توجه به افزایش حدود سه برابری قیمت نهادههای کشاورزی در سال جاری کشاورز با تنگاههایی مواجه شده است.
نیازی افزود: هزینه تولید هر کیلو سیب زمینی برای کشاورز حدود 2 هزار تومان است، اما بین 800 تا 1300 تومان در بازار فروخته میشود.
رییس هیئت مدیره انجمن ملی سیب زمینی به افزایش هزینههای سردخانه نیز اشاره کرد و گفت: هزینههای سردخانه نیز در سال جاری افزایش قابل توجهای داشته که با اضافه شدن آن به قیمت تمام شده سیب زمینی هزینه تولید سیب زمینی را برای کشاورز افزایش داده است.
وی تصریح کرد: این روند قیمت بر جبران نشدن هزینههای تولید باعث میشود برخی از سیب زمینی کاران از مدار تولید خارج شوند و این موضوع در روند تولید محصول در سال آینده تأثیر منفی بگذارد.
نیازی در ادامه گفت: وقتی محصول کشاورز به قیمت پایینی فروخته شود منابع ملی از جمله آب و خاک نیز به هدر میرود و در کنار منابع ملی نیروی انسانی و و منابع مالی کشاورز نیز به هدر رفته و استفاده مثبتی از این منابع نمیشود.
رییس هیئت مدیره انجمن ملی سیب زمینی گفت: وزارت جهاد کشاورزی برای تعیین سطح زیر کشت سیب زمینی هر سال برنامهای تدوین و به استانها ابلاغ میکند، اما متأسفانه این برنامه بدون هماهنگی با تشکلهای کشاورزی تدوین میشود.
وی افزود: در برخی موارد برای جلوگیری از کمبود محصول رقمی بیش از نیاز برای استانها در نظر گرفته میشود که باعث اضافه تولید گشته و عدم توازن بین عرضه و تقاضا منجر به کاهش قیمت و ضرر به کشاورز میشود.
نیازی گفت: دولت اگر میخواهد بخش خصوصی پایدار بماند باید توازن بین تولید و مصرف را ایجاد کند.
رییس هیئت مدیره انجمن ملی سیب زمینی با بیان اینکه کشورهای حاشیه خلیج فارس سطح زیر کشت محصول سیب زمینی را افزایش دادند گفت: باید از سوی وزارت جهاد کشاورزی این موضوع رصد شود تا به امید صادرات بیشتر محصول اضافه تولید نشود که روی دست کشاورز باقی بماند.
وی با اشاره به اینکه مجموعه اقتصادی در دولت باید برای تولید، صادرات و تأمین امنیت غذایی کشور هماهنگ عمل کنند گفت: لازم است مجموعه اقتصادی دولت با نگاه به تأمین نیاز کشور سطح زیر کشت را تعیین کنند و انتظار داریم مجلس و کمیسیون اقتصادی به طور کارشناسانه در بخش تولید محصولات کشاورزی ورود کنند.
- بیشتر بخوانید:
- ارزآوری 5.8 میلیارد دلاری بخش کشاورزی و غذا در سال 1398