همایش بینالمللی جنبش جنگل در دانشگاه گیلان گشایش یافت
رشت - ایرنا - همایش بینالمللی بازتابهای داخلی و بینالمللی جنبش جنگل از صبح امروز "چهارشنبه" به صورت مجازی به میزبانی دانشگاه گیلان گشایش یافت.
به گزارش ایرنا، دبیر علمی همایش بینالمللی بازتابهای داخلی و بینالمللی جنبش جنگل و دانشیار گروه تاریخ دانشگاه گیلان روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این همایش یک روزه با هدف بزرگداشت یکصدمین سالروز خاموشی جنبش جنگل به میزبانی دانشگاه گیلان گشایش یافت.
دکتر عباس پناهی گفت: بازتاب جنبش جنگل در تاریخ نگاری معاصر ایران، نقش شخصیت های محوری در جنبش جنگل، جنبش جنگل و ادبیات معاصر ایران، مناسبات جنبش جنگل با دهقانان اعیان، اشراف و هیات حاکمه ایران، روابط جنگلی ها با کارگزاران دولتی، جایگاه وطن در اندیشه جنگلی ها و ایدئولوژی و جنبش جنگل از محورهای اصلی این همایش است.
وی افزود: محورها و موضوعات این همایش مورد استقبال پژوهشگران داخلی از استان های آذربایجان شرقی، اصفهان، ایلام، تهران، چهارمحال و بختیاری، خراسان رضوی، خراسان شمالی، خوزستان، زنجان، فارس، قزوین، قم، گیلان، مازندران، مرکزی، همدان و کهگیلویه و بویراحمد و دپارتمان های ایران شناسی از کشورهای روسیه، گرجستان، ارمنستان و آلمان قرار گرفت.
دانشیار گروه تاریخ دانشگاه گیلان با بیان اینکه 97 مقاله توسط دبیرخانه دایمی مرکز اسناد جنبش جنگل در پژوهشکده گیلان شناسی دریافت شد و از این تعداد 74 مقاله مورد پذیرش داوران قرار گرفت، اظهار داشت: 27 مقاله برای سخنرانی شامل چهار مقاله خارجی از روسیه، ارمنستان، گرجستان و آلمان و بقیه داخلی در سه پنل تخصصی انتخاب شده که به صورت وبینار ارایه می شود متن سایر مقالات پذیرش شده در مجموعه مقالات همایش به چاپ خواهد رسید.
دبیر علمی همایش بینالمللی بازتاب های داخلی و بینالمللی جنبش جنگل ادامه داد: جنبش جنگل در سرزمینی به وقوع پیوست که ریشههای مبارزه دهقانی و انقلابی از میانه عصر صفویه تا پایان دوران حکومت قاجاریه به عنوان یکی از شاخصههای سیاسی و اجتماعی آن به شمار میرفت، ثروت این سرزمین موجب طمع حکومت ها و فشار بر روستائیان به منظور بهرهوری بیشتر از نیروی کار و ثروت خدادادی شان میگشت، این روند و نگاه حکومتهای چیره بر ایران تا عصر قاجار تداوم یافت.
وی افزود: در کنار برخورد حکومت های چیره بر ایران با مردم، در دهه های نخست حکومت قاجارها حریف دیگری یعنی روسیه نیز وارد میدان اقتصادی، سیاسی و اجتماعی گیلان گشت. روس های تزاری در تمام دوره حکومت قاجار تا وقوع انقلاب بلشویکی در آن کشور اربابان بلامنازع گیلان به شمار می رفتند، به طوری که حکام گیلان برای انجام هر دستوری پیش از کسب تکلیف از حکومت مرکزی از کنسول روسیه در رشت اجازه می گرفتند.
این دانشیار گروه تاریخ دانشگاه گیلان اظهار داشت: جنگلیها آرمان و ائدیولوژی خود را این گونه در روزنامه جنگل بیان کردند که ما قبل از هر چیز طرفدار استقلال مملکت ایرانیم استقلالی به تمام معنی کلمه یعنی بدون اندک مداخله هیچ دولت اجنبی، اصلاحات اساسی مملکت و رفع فساد تشکیلات دولتی که هر چه بر سر ایران آمده از فساد تشکیلات است، ما طرفدار یگانگی عمومی مسلمانانیم.
میرزا یونس مشهور به میرزاکوچک خان جنگلی، با راه اندازی جنبش جنگل و رهبری آن، یکی از مردمی ترین نهضت های محلی ایران را با هدف کسب استقلال، آزادی و سربلندی ایران ایجاد کرد.
میرزا کوچک جنگلی پس از چندین سال مبارزه و جنگ و گریز علیه نظام مستبد شاهنشاهی و ایادی بیگانه اش، با تعداد اندکی از یاران خود برای جمع آوری قوا به طرف خلخال حرکت کرد که در کوه های تالش در برف و بوران گرفتار و به شهادت رسید.
با شهادت میرزا کوچک خان در یازدهم آذرماه سال 1300 هجری خورشیدی (سوم ربیع الثانی 1340 ق) نهضت جنگل به نقطه پایان خود رسید
*س_برچسبها_س*