همه آنچه که بر "برومند نجفی" گذشت
در این بین خانواده محیط بان برومند نجفی هم مدام بر این موضوع تاکید داشتند که هیچ عمدی در کار نبوده و بابت این رویداد تلخ از خانوده مقتول درخواست بخشش داشتند.
خبر کوتاه و شوکه کننده بود، در حالیکه هزار امید زنده شده بود تا سایه اعدام از سر محیط بان کرمانشاهی کم شود، در اتفاق ناباورانهای که کسی فکرش را نمیکرد به ضرب گلوله کشته شد تا از محیط بان "برومند نجفی" تنها فیلمهایی به یادگار بماند که با دستان خالی تلاش میکرد آتشی که به جان درختان افتاده بود را خاموش کند.
همه چیز از 14 مرداد 1399 آغاز شد، شاید جزئیات دقیق را کسی به خوبی نداند اما ماجرا از این قرار بود که در این روز و درحالیکه هوا رو به تاریکی میرفت و دید کافی وجود نداشت نیروهای اجرایی یگان حفاظت محیط زیست کرمانشاه در حال انجام ماموریت قانونی خود برای حفاظت از منطقه بودند، کاری که همه این سالها شغل برومند نجفی بود و لحظهای در انجام آن فروگذار نکرد.
در پی اعلام گزارش حضور یک گروه شکارچی در منطقه بیستون، محیط بان برومند نجفی با همکاران خود راهی منطقهای میشود که گزارش شده بود شکارچیان در آنجا حضور دارند، و بنا بر اظهارات وکیل این محیطبان، در همین محل به قصد متوقف کردن خودرو پرایدی که به فرمانده برومند نجفی حملهور شده است درگیری رخ میدهد.
در جریان این درگیری محیطبان کرمانشاهی اول ایست میدهد، بعد تیرهوایی شلیک میکند و بعد لاستیک ماشین را هدف قرار میگیرد که تیر چون سطح ماشین پایین بوده به جای لاستیک به شیشه عقب میخورد و به فرد اصابت میکند.
متاسفانه یک نفر از سرنشینان این خودرو به نام "یوسف فلاحی داروندی" به دلیل تیراندازی صورت گرفته جان خود را از دست می دهد و از آن زمان محیط بان برومند نجفی متهم به قتل می شود.
این اتفاق در منطقه حفاظت شده بیستون و در حد فاصل روستای "سهچک" و پادگان حاجی آباد رخ میدهد و از آن زمان پیگیری قضایی پرونده آغاز میشود و برومند نجفی نیز بازداشت میشود.
صدور حکم اعدام برای محیطبان کرمانشاهی
21 دی ماه سال 1400 بود که خبر تایید حکم اعدام محیط بان برومند نجفی از سوی فرمانده یگان حفاظت محیط زیست کشور اعلام و رسانه ای شد.
سرهنگ جمشید محبتخانی گفت: علیرغم پیگیریهای قضایی صورت گرفته و تلاش گروهی وکلای مدافع پرونده محیطبان برومند نجفی، در خصوص جان باختن یک فرد در منطقه حفاظت شده بیستون استان کرمانشاه، دیوان عالی کشور، حکم دادگاه بدوی در خصوص قصاص محیط بان برومند نجفی را تایید و ابلاغ کرد.
او اما ابراز امیدواری کرد که با تلاشهای سازمان حفاظت محیط زیست و همراهی قوه قضائیه، زمینه بازنگری و تجدید نظر در این حکم فراهم شود.
از همان زمان تلاشها از چندین جبهه برای تغییر حکم آغاز شد، نکته مهم و مورد مناقشه آنجا بود که باید ثابت میشد این اقدام درست در منطقه حفاظت شده رخ داده و هیچ عمدی هم در کار نبوده است بلکه حین یک ماموریت کاری و در اثر یک سهل انگاری این قتل تلخ رخ داده است.
درست فردای روزی که خبر حکم اعدام اعلام شد، رئیس اداره حقوقی محیط زیست کرمانشاه از پیگیری برای کمک به محیط بان محکوم به اعدام خبر داد.
حسین ویسی با بیان اینکه اقدامات محیط زیست برای گرفتن رضایت از خانواده مقتول از مدتی قبل و حتی پیش از آنکه صحبت از تایید حکم باشد آغاز شده، عنوان کرد: مکاتباتی نیز با شورای حل اختلاف انجام دادیم.
وی افزود: با افراد خیر سطح استان که در زمینه جلب رضایت از خانوادههای مقتول فعالیت دارند مانند حاج آقای "عربی" رایزنی کردیم و امیدواریم به نتیجه برسد.
از یک سو وکیل پرونده و سازمان محیط زیست از روشهای قانونی پیگیر پرونده بودند تا با ارائه مدارک و مستندات ثابت کنند قتل عمدی رخ نداده و همه چیز یک حادثه بوده است و از سوی دیگر خیرین و ریش سفیدان نیز دست به کار شدند تا دل خانواده مقتول را به دست بیاورند.
درخواست بخشش برای قتلی که عمد نبود
در این بین خانواده محیط بان برومند نجفی هم مدام بر این موضوع تاکید داشتند که هیچ عمدی در کار نبوده و بابت این رویداد تلخ از خانوده مقتول درخواست بخشش داشتند.
حبیب الله نجفی برادر محیط بان کرمانشاهی با تاکید بر غیرعمد بودن قتل و حادثهای که رخ داده، گفت: از خانواده مقتول میخواهیم از برادرم گذشت کنند.
وی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به تایید حکم قصاص برادرش، گفت: برادرم و فرد مقتول پیش از این همدیگر را نمیشناختند که عمد و یا قصدی در کار باشد. همه چیز یک حادثه بود که نتیجه شومی داشت و ما نیز عمیقا از آن متاثر و متاسفیم.
نجفی افزود: برادرم هرگز آدمی نبوده که در زندگی به کسی آسیب بزند و دلش بخواهد خراشی به کسی بیفتد. این حادثه ناگوار هم حین ماموریت کاری رخ داده است و بعد اضافه کرد: در ملاقاتهایی که داشتیم، برادرم بارها اعلام کرد که اگر فکر میکرد چنین حادثهای حین کار برایش رخ میدهد حاضر به استعفا بود و قید کارش را میزد، اما به این ماموریت نمیرفت.
نجفی افزود: سنگینترین قسم برادرم به روح پدرمان است که بارها به روح ایشان قسم خورده که این اتفاق فقط یک حادثه غیرعمد بوده است. فردی که شغل محیط بانی با این همه سختی را میپذیرد تا جان حیوانات را حفظ کند و مشکلی برای حیات وحش رخ ندهد، چطور حاضر میشود به عمد به یک انسان آسیب بزند.
وی خاطرنشان کرد: برادرم کسی نبود که دیگران را از خود برنجاند. افرادی که در آن منطقه کوه میرفتند همه با او سلام و احوالپرسی داشتند و کسی از دستش ناراضی نبود.
برادر محیط بان کرمانشاه از شرایط سخت خانواده اش هم یاد کرد و ادامه داد: برادرم زمانی که این حادثه برایش رخ داد تنها 40 روز از ازدواجش میگذشت و اکنون همسر او و همه ما در شرایط سختی به سر میبریم.
وی با درخواست بخشش از خانواده مقتول، گفت: می دانیم این حادثه بسیار ناگوار است که یک جوان از دست رفته، اما تقاضا داریم برادرم را ببخشند تا جوان 39 ساله دیگری از دست نرود.
در این مدت جلسات صلح و سازش به صورت مستمر برگزار میشد و دادگستری کرمانشاه نیز در تلاش بود با تشکیل ستاد صلح علوی به نجات محیط بان کرمانشاهی کمک کند.
تقاضای تجدیدنظر در پرونده و توقف حکم اعدام
در اسفندماه سال 1400، مسئولان محیط زیست خواستار تجدید نظر به حکم قصاص محیط بان برومند نجفی شدند تا از طریق اعمال ماده 477 قانون آئین دادرسی کیفری کارها پیش برود.
در اردیبهشت ماه سال 1401 بود که خبر رسید درخواست اعاده دادرسی در پرونده محیط بان کرمانشاهی پذیرفته شده و نقطه امیدی در دل همه ایجاد شد تا برای مدتی سایه حکم اعدام از سر این محیط بان کوتاه و پرونده دوباره با جزئیات بیشتر بررسی شود.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست گفت: با پذیرش اعاده دادرسی توسط دیوان عالی کشور، تا زمان صدور رای مجدد برای پرونده نیز اجرای حکم قصاص متوقف خواهد شد.
جمشید محبت خانی در گفت و گو با ایسنا ضمن تشریح آخرین وضعیت پرونده برومند نجفی خاطرنشان کرد: ما درخواست اعاده دادرسی را بر اساس مواد 477 و 474 قانون آیین دادرسی کیفری انجام دادیم و این درخواست دادرسی پذیرفته شد. این پرونده باید به یک شعبه هم عرض در همان استان منتقل شود تا قاضی دیگری از ابتدا به این پرونده رسیدگی کند.
و خبر خوب آنجا بود که تازمانی که دوباره به این پرونده رسیدگی شود، صدور رای حکم قصاص متوقف خواهد شد.
توقف حکم اعدام امیدها را دو چندان کرد تا دو فرصت مهم فراهم شود، از یک سو هم وکلای پرونده بتوانند ادله کافی برای غیرعمد بودن این ماجرا ارائه کنند هم بزرگان و ریش سفیدان فرصت بیشتری برای گرفتن رضایت از خانواده مقتول داشته باشند.
همه این روندها در حال پیگیری بود و هزار امید در دل مردم، خانواده برومند و همکارانش ایجاد شده بود تا این محیط بان کرمانشاهی در یک قدمی اعدام، از چوبه دار نجات پیدا کند.
گلوله جای طناب را گرفت
خبر تلخ و شوکه کننده بود، کسی باور نمیکرد اما پیگیری از مراجع آگاه نشان داد همه چیز صحت دارد و برومند نجفی به ضرب گلوله کشته شده است.
ظهر روز شنبه 22 مرداد خبر همه جا اعلام شد که محیط بان کرمانشاهی توسط پدر فرد مقتول (یوسف فلاحی) به قتل رسیده و دادستان کرمانشاه نیز جزئیات این قتل را تشریح کرد.
دادستان عمومی و انقلاب استان کرمانشاه جزئیات قتل «برومند نجفی» محیط بان کرمانشاهی را تشریح کرد.
به گفته شهرام کرمی، ساعت 11:44 امروز (22 مرداد) پس از برگزاری جلسه اول رسیدگی مجدد به پرونده برومند نجفی، به محض خروج او از مجتمع قضایی کرمانشاه، یکی از نزدیکان مقتول با تبر به سمت سرباز زندان که محیط بان را همراهی می کرد حمله ور شده و او را از ناحیه دست مجروح میکند.
وی اضافه کرد: در همین زمان پدر مقتول که از قبل در بیرون از محوطه دادگاه کمین کرده بود، بیرون آمده و هشت گلوله از اسلحه کلاشینکف به سمت محیطبان شلیک میکند که سه گلوله آن به «برومند نجفی» اصابت کرده و باعث مرگ وی میشود.
دادستان کرمانشاه اضافه کرد: در حال حاضر پدر مقتول و کسی که او را در این ماجرای خونین همراهی کرده است، متواری شدهاند و دستورات لازم جهت دستگیری متهمان صادر و تحت تعقیب قرار دارند.
پرونده محیطبان کرمانشاهی بعد از آن همه تلاش، امید، جلسه و پیگیری به همین راحتی بسته شد، با چند گلوله، با هزاران خلاء که باعث شد امنیت جانی وی تامین نشود و برومند نجفی در حالیکه دستبند به دست داشت و نمیتوانست از خود دفاع کند مظلومانه از دنیا رفت.
حالا نه تنها داغ یوسف فلاحی سرد نشد، بلکه داغ جدیدی بر دل خانواده نجفی این جوان 40 ساله نشست، درست در روزهایی که امیدوار بودند برومند نجات پیدا کند و به خانه برگردد این پرونده نیز به جمع دهها پرونده دردناک محیط بانان اضافه شد تا شاید تلنگری باشد برای اصلاح قوانین حمایتی از محیط بانان.
تماشاخانه