همکاری سه وزارتخانه برای بیمه کارگران ساختمانی
به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، سیدسجاد پادام در مورد جلسه مشترک سه وزارتخانه برای اصلاح آئیننامه قانون بیمه کارگران ساختمانی گفت: به نظر من آئیننامه قانون مشکلی ندارد و وزارت کار و تأمین اجتماعی در این زمینه هیچ مشکلی نمیبینند. وزارت راه و شهرسازی هم مشکلی با این زمینه ندارد، فقط بخش دادههای شهرداریها و سازمان شهرداریها و دهیاریها و دستگاه بالادست آن یعنی وزارت کشور باید ارائه شود و دادههای ساخت و سازها و توسعه و ایجاد بناها که در شهرداریها مجوز داده میشود، به سامانه اصلی متصل شوند.
وی افزود: نکته جالب اینکه در مجموعه سازمان شهرداریها و وزارت کشور سامانهای که اطلاعات به صورت جمعبندی وجود داشته باشد، نیست و آنها میگویند برای جمعآوری اطلاعات باید به تک تک شهرداریهای کشور نامهنگاری کنیم، در حالی که به گفته نماینده وزارت کشور در جلسه حدود هزار شهرداری در کشور اطلاعات خود را به صورت کاغذی مبادله میکنند.
وی گفت:در این بین اگر وزارت کشور هم به اطلاعاتی نیاز پیدا کند، سامانهای وجود ندارد که اطلاعات برخط از شهرداریها و دهیاریهای کشور داشته باشد و ما هم برای تخمین منابع مالی بیمه کارگران ساختمانی نیاز به اطلاعات داریم که برآورد کنیم، منابع مالی آن چقدر خواهد بود.
مدیرکل بیمههای اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه منابع برای بیمه کارگران ساختمانی از محل پروانه ساخت و ساز (عوارض ساختمانی) باید تأمین شود، گفت: فرض بر این است که همه ساخت و سازها در کشور با پروانه و مجوز انجام میگیرد و اگر بدون پروانه باشد، در واقع ساخت و ساز غیرقانونی صورت میگیرد.
پادام در مورد ادعای یکی از نمایندگان مجلس که گلایه کرده بود، چرا وزیر کار حق بیمه پروانههای ساختمانی را یکباره 40 برابر کرده است، گفت: از یک طرف نمایندگان مجلس میگویند چرا کارگران ساختمانی را بیمه نمیکنید از یک طرف میگویند، چرا حق بیمه افزایش یافته است. در حال حاضر با افزایش هزینهها در کشور هزینه ساخت و ساز یک ملک 100 متری در شهرهای کشور میانگین یک میلیارد تومان است حال در این بین عوارضی که بابت حق بیمه از پروانه گرفته میشود، در کل 25 میلیون تومان یعنی 4 درصد است و آیا این رقم بالایی است و آیا نباید کارگران ساختمانی از این محل بیمه شوند؟
وی در پاسخ به این پرسش که تا کنون چه تعداد از کارگران ساختمانی از محل حق پروانه ساخت بیمه شدهاند گفت: برآورد میشود بین 900 هزار تا یک میلیون کارگر ساختمانی بیمه شدهاند و پیشبینی میشود هنوز 500 هزار کارگر ساختمانی دیگر در نوبت بیمهشدن قرار دارند.
مدیرکل بیمههای اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی این نکته را هم یادآور شد: البته سامانه بیمه کارگران هنوز دچار اشکالات زیادی است که برخی افراد از مشاغل دیگر میآیند و به اسم کارگر ساختمانی بیمه میشوند و این نشانگر ضعف سامانه ما است که اطلاعات برخط در آن وجود ندارد و برخی از دستگاههای اجرایی مانند شهرداریها، وزارت کشور، قوه قضائیه، وزارت بهداشت و حتی وزارت فناوری اطلاعات و ارتباطات برای دسترسی به موقع سرویسهای اینترنتی باید بیشتر همکاری کنند.
وی در مورد اینکه سامانه اصلی برای اتصال سایر دستگاهها چیست گفت: سامانه رفاه کارگران در زیرمجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است اما مشکل سامانه این است که از سال 96 به این سو به دادههای این سامانه بیتوجهی شده و اطلاعات از آن موقع تا کنون به روزرسانی نشده اطلاعاتی مانند خودرو، ملک، مجوزهای بهداشت برای کارگران که نشان دهد آیا فرد کارگر ساختمانی است یا در جای دیگر بیمهپرداز همچنین اطلاعات کارت بازرگانی و در مجموع 8 نوع اطلاعات در این سامانه روزآمد باشد در حالی که از سال 96 به این طرف اطلاعات به روز نشده است.
مدیرکل بیمههای اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: در یکسال و نیم گذشته نامهنگاریهای زیادی با دستگاههای اجرایی برای به روزرسانی اطلاعات سامانه رفاه کارگران انجام شده است و تأکید کردهایم، با اطلاعات ایستا نمیتوان تصمیم گرفت، بلکه باید اطلاعات برخط و بر اساس وبسرویس باشد.
وی گفت: ممکن است در کاتبه با شهرداری اطلاعات ایستا بگیریم اما این اطلاعات حداکثر 6 ماه بدرد می خورد و بعد از آن قابل استفاده نیست و ما امیدواریم طی دو سه ماه مستقر شود.
وی همچنین درمورد اصلاح قانون کارگران ساختمان گفت: طبق تکلیف قانون ما باید با همکاری سه وزارتخانه کار، راه و شهرسازی و کشور تا 25 اردیبهشت ماه امسال آئیننامه را به دولت ارائه کنیم و در دولت هم در کمیسیونهای تخصصی، اصلی و فرعی حداقل یک ماه بررسی میشود و بعد از آن به صحن دولت ارائه و پس از تصویب در دولت باید ابلاغ شود که به نظر من حداقل 2 ماه زمان لازم دارد.
پادام در مورد نحوه محاسبه حق بیمه کارگران ساختمان گفت: قبلاً از هر مجوز و پروانه ساختمان 20 درصد عوارض برای بیمه کارگران گرفته میشد اما اکنون قرار است در مناطق شهری 4 درصد به ازای هر مترمربع و در روستاها یک درصد به عنوان عوارض گرفته شود که البته بستگی به متراژ ساختمان و هزینه ساخت دارد. در شهرها برای ساخت 100 مترمربع میانگین یک میلیارد تومان هزینه میبرد که 4 درصد آن 25 میلیون تومان میشود که برای بیمه کارگران اختصاص مییابد یعنی از هر مترمربع ساخت 250 هزار تومان باید گرفته شود و این رقم بالایی نیست.
وی گفت: عوارض ساختمان در هنگام پروانه ساخت باید پرداخت شود.