سه‌شنبه 6 آذر 1403

"هیچکس منتظرت نیست" امروز در کازان روی پرده می‌رود

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
"هیچکس منتظرت نیست" امروز در کازان روی پرده می‌رود

محسن اسلام‌زاده با اشاره به پخش فیلمش در جشنواره "سینمای مسلمان کازان" می‌گوید آرزویش این است که "هیچکس منتظرت نیست" تمام شهردارهای دنیا را با شیوه کار سپیده علیزاده آشنا کند.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مستند سینمایی «هیچکس منتظرت نیست»، محصول مرکز مستند سوره، به کارگردانی و تهیه‌کنندگی محسن اسلام‌زاده امروز، هشتم سپتامبر (17 شهریورماه) در بخش مسابقه مستندهای بلند هجدهمین دوره جشنواره «سینمای مسلمان کازان» به نمایش درمی‌آید.

«هیچکس منتظرت نیست» که پخش بین‌المللی آن برعهده علیرضا شاهرخی است، تنها مستند ایرانی راه‌یافته به بخش مستندهای بلند این جشنواره است که با 9 اثر دیگر رقابت خواهد کرد.

محسن اسلام‌زاده تهیه‌کننده و کارگردان این مستند در کنفرانس مطبوعاتی «هیچکس منتظرت نیست»، برنامه‌ای که پیش از اکران اثر برای ترغیب مخاطبان به تماشای مستند برگزار می‌شود، حاضر شده بود، درباره موضوع این اثر عنوان کرد: مستند من درباره زنان بی‌خانمان شهر تهران است. در حقیقت من برای ساخت این اثر، علاوه بر آنکه وارد زندگی کسانی شدم که نجات پیداکرده‌اند قصه افرادی را روایت کردم که درگیر مساله اعتیاد هستند.

وی ادامه داد: مونا یکی از شخصیت‌های فیلم من بیست و هشت سال است که خانواده‌اش را ترک کرده و در خیابان زندگی می‌کند. وی که پیش از این معتاد و اهل خلاف بوده، چهار سالی می‌شود که مصرف مواد مخدر را کنار گذاشته است و در مرکز نگهداری زنان آسیب دیده زندگی می‌کند. وی بعد از ترک اعتیاد به دنبال پیدا کردن بچه‌هایش که حالا سی سال سن دارند، است. در حقیقت «هیچکس منتظرت نیست» چالش‌های مونا برای رسیدن به خانواده‌اش است.

کارگردان «هیچکس منتظرت نیست» در جواب به این سوال که چرا به سرنوشت «مونا» در این مستند به صورت پُررنگ پرداخته شده است، تصریح کرد: «مونا» از میان تمام کسانی که در مرکز حاضر بودند، سرنوشت عجیب‌تری داشت و هرچه بیشتر پیش رفتیم چالش او با خانواده‌اش را بیشتر درک کردیم. به همین دلیل از جایی به بعد به این نتیجه رسیدم باید به قصه «مونا» و «سپیده علیزاده» بپردازم.

اسلام‌زاده با اشاره به اینکه برای تولید «هیچکس منتظرت نیست» که پنج ماه زمان برده، تلاش کرده است به زنان کارتن‌خواب نزدیک شود، مطرح کرد: من برای ساخت فیلم دیگری به مناطق جنوبی تهران سر زدم که با سپیده علیزاده آشنا شدم. ایشان شیوه جالبی در برخورد با زنان آسیب‌دیده به کار گرفته است یعنی به دنبال ترک اجباری معتادان نیست.

نگران سکته "مونا" بودیم

وی ادامه داد: او و تیمش به پاتوق‌های مختلف معتادان و حتی کانال‌های فاضلاب سر می‌زنند به امید اینکه یک زن را پیدا کنند و از او بخواهند که به مرکز نگهداری زنان آسیب‌دیده بیایند. آرزویم این است که تمام شهردارهای دنیا شیوه کار سپیده علیزاده را ببینند، چراکه او تخصص دارد، دلسوز و متعهد است و برای دنبال نجات آدم تلاش می‌کند.

تهیه‌کننده «هیچکس منتظرت نیست» در جواب به این سوال که سخت‌ترین بخش مستند کدام بوده است، بیان کرد: در این اثر چند اتفاق رخ می‌دهد که مخاطب را شوکه می‌کند اما ما نگران این بودیم در هنگام ضبط شوکی که برای «مونا» رخ می‌دهد و دیداری که قرار است اتفاق بیفتد، باعث نشود سکته کند.

اسلام‌زاده در پاسخ به سوالی در مورد سختی نزدیک شدن او به عنوان کارگردان مرد به فضای زنانه شخصیت‌ها گفت: «هیچکس منتظرت نیست» در این هفده سالی که مستند می‌سازم و در جنگ‌ها و کشورهای مختلف حضور داشته‌ام، سخت‌ترین اثری بود که تولید کردم چراکه دوربینم باید نزدیک به بانوان حرکت می‌کرد.

ساخت مستندهای جنگی نیز پرسش خبرنگار دیگری بود که اسلام زاده بیان کرد: من به نوعی به دنبال انجام مسئولیت خودم به عنوان هنرمند هستم و سعی می‌کنم با یک نگاه شرقی به دنبال رفع مشکلات باشم و به این مساله برسم که در جوامع مختلف به چه شکل می‌توان جنگ را از بین برد. در حقیقت تلاش می‌کنم ریشه‌های جنگ را در کارها بررسی کنم و آن را برای سیاستمداران، مردم و اقشار مختلف شرح دهم.

سوال دیگری که در کنفرانس مطبوعاتی مطرح شد این بود که چگونه این اثر با فضای سختی که دارد می‌تواند به مخاطب امید دهد؟ که اسلام زاده پاسخ داد: خوشبختانه قصه‌هایی که در اثر پیش می‌رود به نقطه‌ای می‌رسد که پایانش امیدبخش است. البته بگویم کار با هرکدام از این شخصیت‌ها بسیار سخت است و اصطلاحا به این آدم‌ها، ته‌خطی می‌گویند؛ کسانی که یک قدم تا مردن فاصله دارند. «هیچکس منتظرت نیست» زندگی زنان آسیب‌دیده را که سیاه است، نشان می‌دهد اما فیلم ما درباره نجات آن‌هاست.

اسلام‌زاده در پایان با اشاره به اینکه اولین حضور بین‌المللی «هیچکس منتظرت نیست» در هجدهمین دوره جشنواره «سینمای مسلمان کازان» رقم خورده است، خاطرنشان کرد: من معتقد نمایش اقدامات خیرخواهانه‌ای که سپیده علیزاده انجام می‌دهد، برای مخاطبان این جشنواره می‌توان تاثیرگذار باشد. جشنواره «سینمای مسلمان کازان» نگاهش به کشور من مثبت هست و زمانی که «هیچکس منتظرت نیست» به این جشنواره راه پیدا کرد، برایم خوشحال‌کننده بود.

«هیچکس منتظرت نیست» پیش از این در چهلمین جشنواره فیلم فجر و پانزدهمین جشنواره بین‌المللی «سینماحقیقت» حضور یافته بود که با استقبال فعالان حوزه‌های اجتماعی و مخاطبان سینمای مستند مواجه و همچنین موفق به کسب جایزه ویژه بهترین فیلم مستند از نگاه داوران ناجی هنر در بخش ملی جشنواره «سینماحقیقت» شد.

تازه‌ترین ساخته محسن اسلام‌زاده، روایتی از مرکز نگهداری زنان کارتن خواب در میدان شوش تهران است؛ زنانی که دچار آسیب‌های اجتماعی شده‌اند و خانواده آن‌ها را طرد کرده است.

پویش «اربعین ما» راه افتاد: "مستند اربعین امسال را با هم می‌سازیم" یزدی: مخاطب شبکه مستند را هوشمند فرض می‌کنیم / داستان حبس تیم ملی در رختکن و شوخی مهدوی‌کیا
"هیچکس منتظرت نیست" امروز در کازان روی پرده می‌رود 2