یک‌شنبه 4 آذر 1403

وابستگی 3 هزار واحد صنعتی کشور به فولاد مبارکه / ارزش دارایی‌های بلوکه‌شده فولاد مبارکه به 160 میلیون یورو می‌رسد

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع
وابستگی 3 هزار واحد صنعتی کشور به فولاد مبارکه / ارزش دارایی‌های بلوکه‌شده فولاد مبارکه به 160 میلیون یورو می‌رسد

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه گفت: بالغ بر 3 هزار واحد صنعتی به شرکت فولاد مبارکه وابسته است و تاثیر عملکرد این شرکت به طور مستقیم و غیرمستقیم، بر روی واحدهای صنعتی کشور مشهود بوده و این شرکت سهم عمده ای در اقتصاد، صنعت و اشتغال کشور دارد.

به گزارش خبرنگار «تابناک» حمیدرضا عظیمیان مدیرعامل فولاد مبارکه، در گفتگوی آنلاین اینستاگرامی به گزارش عملکردی در حوزه های طرح های توسعه فولاد مبارکه، آمار تولید، فروش و صادرات فولاد، آخرین وضعیت سودآوری و سهام فولاد مبارکه، عملکرد بازارگردان فولادمبارکه در زمان ریزش بورس، آخرین وضعیت پروژه نوردگرم 2 و مزایای این طرح برای کشور و ارائه راهکار فولاد مبارکه برای تامین پایدار مواد اولیه پرداخت.

عظیمیان در ابتدای گفتگو با اشاره به اینکه از مهرماه سال 97 تا به امروز، مدیرعامل فولاد مبارکه هستم گفت؛ حدود دو هفته بعد از ورود بنده به این شرکت، صنعت فولاد کشور مورد تحریم قرار گرفت به طوریکه این صنعت همانند صنایع نفت وگاز، صنعت هوایی وحمل و نقل مورد تحریم قرار گرفت.

وی تصریح کرد: در آبان ماه همان سال 97، وزارت خزانه داری آمریکا، شرکت فولاد مبارکه را در لیست تحریم های سختگیرانه (اس دی ان) قرار داد و در این سه سال دو اطلاعیه عمومی و یک اطلاعیه خاص برای شرکت فولاد مبارکه صادر شد و حتی بنده را هم شخصا به عنوان مدیرعامل این شرکت مورد تحریم قرار دادند.

عظیمیان افزود: مسائل تحریمی باعث نشدکه حرکت مبارکه دچار توقف شود یا با رکود مواجه شود به طوریکه تحریم های ناجوانمردانه بر صادرات، واردات، توسعه تکنولوژی و جابه جایی ارزی تاثیر گذاشت؛ اما این تحریم ها هیچگاه حرکت پیشروانه شرکت فولاد مبارکه را متوقف نساخت. همواره روند صادراتی این شرکت تداوم داشته و منابع ارزی هم مورد بهره برداری قرار گرفته است و در برهه هایی همین درآمد ارزی به بخش های غیرفولادی کشور هم تخصیص یافته است.

وی بیان کرد: در این سه سال که در مقام مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه هستم، علیرغم همه چالش‌ها، این شرکت به عنوان بنگاه اقتصادی و صنعتی مطرح در کشور، توانسته اهداف خود را به خوبی دنبال کند.

عظیمیان با اشاره به اینکه فولاد در دنیا به دو صورت طویل و عریض تولید می شود، گفت: فولاد طویل اعم از میلگرد و تیرآهن مصرف همگانی دارد، اما فولاد عریض در صنعت کاربرد دارد که در صنایع پایین دستی مانند خودروسازی و لوازم خانگی مصرف می شود.

مدیرعامل این شرکت اضافه کرد: محصولات شرکت فولاد مبارکه به نیاز صنایع پایین دستی، قطعه سازان، بخش ساختمان و همچنین به درخواست وزارتخانه‌های نیرو و نفت برای انتقال نفت و آب پاسخ می دهد. 34 درصد از مشتریان شرکت فولاد مبارکه در بخش ورق، پروفیل سازان هستند و در مجموع مشتریان شرکت فولاد مبارکه را صنایع کوچک و بزرگ تشکیل می دهند. عظیمیان با اشاره به بلوکه شدن ارز و کالاهای خریداری شده شرکت فولاد مبارکه در انبارهای شرکت های اروپایی، گفت: ارزش پول های نقد بلوکه شده شرکت فولاد مبارکه در بانک های اروپایی معادل 100 میلیون یورو و کالاهای بلوکه شده در انبار هم به ارزش 60 میلیون یورو است؛ البته شرکت طرف حساب و بانک ها، از اعتبار کافی برخوردارند ولی در چارچوب تحریم ها به این اقدام مبادرت ورزیدند که با رفع تحریم های ظالمانه این دارایی ها به حساب شرکت فولاد مبارکه واریز می شود.

عظیمیان افزود: طرح دعاوی حقوقی شرکت فولاد مبارکه در راستای آزادسازی دارایی های بلوکه شده در مراجع قضایی آلمان و ایتالیا هم انجام گرفته که در بخش هایی موفق بودیم و در بخش هایی هم منتظر رای نهایی و تجدیدنظر هستیم.

درآمد ارزی را در اختیار اقتصاد کشور و بخشهای غیرفولاد قرار دادیم. الکتروگرافیک که ساخت چندگانه دارد هم در صنایع موشکی و اتمیمورد استفاده قرار می گیرد این کالا برای ما با اهمیت است. در مهرماه 97 ذخیره خیلی کمی داشتیم براساس توصیه بخش‌های امنیتی و وزارت صمت مواجه شدیم. بخشی از پول ها بلوکه شده و بخشی نیز در اختیار خریداران است که به ما ندادند ولی با این وجود حرکت فولاد مبارکه متوقف نشده است. ارزش دلاری پولهای نقدی نزدیک به 100 میلیون یورو و کالاها نزدیک به 60 میلیون یورو بلوکه شده است. همه این منابع مال فولاد مبارکه است که در حسابهای بانکهای اروپایی است. البته ما چند طرح دعوایی بین المللی در مراجع قضایی اروپایی در کشورهای آلمان، ایتالیا در بخشهایی موفق بودیم و در بخشهایی نیز منتظر رای نهایی و تجدیدنظر هستیم.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه اظهار کرد: از دوران کودکی به صنعت علاقه مند بودم و تمایل داشتم در بخش صنعت فعالیت کنم و مدیرعاملی شرکت فولاد مبارکه، به عنوان بزرگترین واحد صنعتی کشور، را به دیگر تجربه های مدیریتی ام در شهرداری اصفهان و صنایع سیمانی ترجیح می دهم.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه با استناد به گفته یکی از بزرگان صنایع، این شرکت را «لوکوموتیو صنعت کشور» نامید و توضیح داد: بالغ بر 3 هزار واحد صنعتی به شرکت فولاد مبارکه وابسته است و تاثیر عملکرد این شرکت به طور مستقیم و غیرمستقیم بر روی واحدهای صنعتی کشور مشهود بوده و این شرکت سهم عمده ای در اقتصاد، صنعت و اشتغال کشور دارد.

وی اضافه کرد: محصولات شرکت فولاد مبارکه به نیاز صنایع پایین دستی، قطعه سازان، بخش ساختمان و همچنین به درخواست وزارتخانه‌های نیرو و نفت برای انتقال نفت و آب پاسخ می دهد. 34 درصد از مشتریان شرکت فولاد مبارکه در بخش ورق، پروفیل سازان هستند و در مجموع مشتریان شرکت فولاد مبارکه را صنایع کوچک و بزرگ تشکیل می دهند.

وی با تاکید بر نقش حمایتگرانه شرکت فولادمبارکه از صنعت و اقتصاد کشور گفت: پشتیبانی شرکت فولاد مبارکه در بخش های مختلف صنعتی و اقتصادی کشور بی بدیل است و در این راستا توانستیم بسیاری از کارگاه های کوچک تا واحدهای بزرگ صنعتی را فعال نگه داریم و به سودآوری صاحبان این صنایع هم یاری برسانیم. هرچقدر گرفتاریها ومشکلات زیاد باشد برای ما خوشایند است و با آموزه های دینی نیز همخوانی دارد.

وی در ادامه به میزان تولیدات شرکت فولاد مبارکه اشاره ای کرد و گفت: گروه فولادمبارکه با کارخانه فولادمبارکه واقع در 85 کیلومتری جنوب اصفهان متفاوت است. کارخانه فولادمبارکه نزدیک به 6.5 میلیون تن فولاد تولید می کند و گروه فولاد مبارکه شامل فولاد هرمزگان و مجتمع فولاد سبا با ظرفیت اسمی 10.2 میلیون تن تولید، فعالیت می کند.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه با بیان اینکه در 30 سال گذشته، بیشترین تولید فولاد، شرکت فولاد مبارکه در سال 96 رقم خورد، ابراز کرد: دو ساعت مانده به پایان سال 99، شرکت فولاد مبارکه توانست از مرز تولید 7 میلیون تن عبور کند. همچنین در سه دهه گذشته، گروه فولاد مبارکه 8.5 میلیون تن فولاد تولید کرده است که این مقدار درسال جهش تولید به نزدیک 10 میلیون تن افزایش یافت؛ این درحالی است که در اتفاقی بی سابقه در زمستان سال گذشته، به طور همزمان برق و گاز شرکت، به مدت 25 روز قطع بود.

وی با گریزی به تولید روزانه 23 هزار تن فولاد در شرکت فولادمبارکه گفت: اگر در سال گذشته با محدودیت انرژی روبرو نشده بودیم از ظرفیت اسمی 7.2 میلیون تن تولید فولاد عبور می کردیم و به تولید 7.5 میلیون تن می‌رسیدیم؛ هیچ گاه اجازه ندادیم که تحریم ها باعث افت تولید فولاد در بزرگترین واحد صنعتی کشور شود و آمار و ارقام ماهیانه هم گویای همین موضوع است. به گفته عظیمیان، برای رعایت دستورالعمل‌های فروش، تمام ارقام شفاف و با مقیاس کیلوگرم در اختیار تعزیرات، وزارت صمت و بخش های دیگر دولت قرار می گیرد و تولید در شرکت فولاد مبارکه نه تنها افت نکرده است بلکه روند افزایشی داشته است.

وی در ادامه به طرح های گسترده توسعه ای در شرکت فولاد مبارکه پرداخت و گفت: در سال 89، ابرپروژه نورد گرم 2 به ظرفیت تولید 4.2 میلیون تن فولاد در این شرکت تعریف شد. در شرکت فولاد مبارکه، 7 میلیون تن فولاد خام تولید می‌شود که بالغ بر 3 میلیون تن از این مقدار به صورت خام به فروش می رسد.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه بر ضرورت توسعه ابرپروژه نورد گرم 2 تاکید کرد و گفت: از یازده سال گذشته درصدد بودیم که تمام تولیدات فولاد خام دراین شرکت نورد شود تا با ارزش افزوده بالا به بازار عرضه شود. این نکته را در نظر داشته باشید که 80 درصد هزینه تولید فولاد به صورت فولاد خام و اسلب از سالن ریخته‌گری خارج می‌شود و به ازای هر کیلوگرم حدود 200 الی 300 تومان سود در بردارد. فولاد خام در مرحله نورد گرم به ازای هرکیلوگرم بیش از هزار تومان سود خواهد داشت چراکه در صنایع فولادی سود، در مراحل انتهایی مسیر تولید حاصل می شود.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه گریزی هم به طرح 3.7 میلیون تن افزایش فولاد خام در کشور زد و توضیح داد: در کنار طرح های تولید 10 میلیون تن فولاد در جنوب کشور، با افزایش دو میلیون تن در فولاد هرمزگان و معادل همین مقدار در مجتمع فولاد سبا و بهره برداری از فولاد سپیددشت به ظرفیت تولید یک میلیون تن و همچنین نصب ماشین 6 ریخته گری فولاد مبارکه به افزایش تولید 1.7 میلیون تن دست می یابیم تا با یک هدف گذاری دو ساله و سرمایه گذاری 25 هزار میلیارد تومانی بدون ایجاد واحد فولادسازی جدید تولید را به 3.7 میلیون تن افزایش دهیم.

وی احداث 2 مگامدول احیا مستقیم را هم با هزینه 11 هزار میلیارد تومان به عنوان طرح توسعه ای شرکت فولاد مبارکه مطرح کرد و افزود: شرکت فولاد مبارکه با مصرف روزانه 1460 مگاوات برق، یکی از بزرگترین مصرف کنندگان برق کشور است و با توجه به کمبود و محدودیت تولید برق، طرح های توسعه نیروگاه در استانهای اصفهان، چهارمحال و بختیاری و هرمزگان با توان تولید 1500 مگاوات هدف گذاری شده است.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه به تکمیل زیرساخت های جانبی فولاد سنگان هم اشاره ای کرد و گفت: در آینده دو خط نورد 300 و 450 هزار تنی و دو خط 500 هزار تنی اسیدشویی در کاشان و شهرکرد به بهره برداری خواهد رسید. شرکت فولادمبارکه در ساخت کارخانه فولادسازی و ریخته گری بیلت در اندیمشک با ظرفیت تولید 400 هزار تن هم مشارکت دارد که تمام طرح های توسعه ای مذکور مربوط به شرکت فولاد مبارکه است.

وی اضافه کرد: شرکت فولاد مبارکه در سه طرح انتقال آب و ساخت سد تنظیمی کوهرنگ 3، انتقال آب خلیج فارس به اصفهان با مشارکت 40 درصدی و خط انتقال آب به خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان مشارکت دارد.

به گفته عظیمیان ابرپروژه نورد گرم 2 با نام «سردار شهید قاسم سلیمانی» در چندین مرحله به مناقصه بین الملی رسید و به علت تحریم های ظالمانه تاکنون به فاز اجرایی نرسیده است. مذاکره اخیر با شرکت خارجی، به رایزنی مراحل صدور مجوزات انجامیده تا این ابرپروژه با ظرفیت 16 هزار میلیارد تومان، زمینه اشتغال 10 هزار نفر (هزار نفر مستقیم و 9 هزار نفر غیرمستقیم) را فراهم کند. امیدواریم پروژه مذکور، در سه سال آینده به بهره برداری برسد تا کشور از واردات ورق بی نیاز شود چراکه این نکته مهم است که نورد گرم 2 براساس نیاز بازار طراحی شده است.

وی به طرح توسعه دو خط تولید 30 هزار تنی الکترود گرافیتی در یزد هم اشاره ای کرد و گفت: نیاز سالانه کشور به این محصول استراتژیک 50 هزار تن است که نیمی از آن در شرکت فولاد مبارکه مصرف می شود و نیاز است در تولید این کالا خودکفا شویم که با انعقاد قراردادهای خارجی انجام شده و واردکردن تجهیزات موردنیاز در آینده نزدیک به بهره برداری می رسد.

عظیمیان در ادامه به طرح تحول دیجیتال در شرکت فولاد مبارکه هم اشاره ای کرد و گفت: این طرح از 99/5/5 کلید خورد و قصد بر این است در پروژه ای چهار ساله این شرکت به انقلاب چهارم صنعتی ملحق شود. با هوشمندسازی فرایندها از سنگ تا رنگ میزان بهره وری شرکت فولادمبارکه 6 الی 8 درصد افزایش می یابد.

وی افزود: انعقاد قرارداد با شرکت ایرانسل و نسل پنجم تلفن های همراه، تربیت مشاوران هوشمند با همکاری دانشگاه اصفهان و صنعتی از اقدامات انجام شده در مسیر طرح تحول دیجیتال است؛ چرا که بر این باوریم باید برای حفظ بازار جهانی به انقلاب صنعتی چهارم و بالطبع به «باشگاه فانوس دریایی» ملحق شویم و مانند چهار شرکت برتر فولادسازی جهان که به عضویت این باشگاه درآمده اند، قرار گیریم.

عظیمیان در ادامه به قیمت گذاری دستوری هم اشاره ای کرد و توضیح داد: بیشتر مشتریان شرکت فولاد مبارکه «صنایع» هستند. در بورس کالا بر اساس تعیین سهمیه و سامانه بهین یاب، افراد می توانند خرید کنند، قیمت هم کشف می شود و بر همین اساس توسط کارگزاران خرید انجام می شود. این نکته مهم است که شرکت فولادمبارکه تولید کننده است؛ نه توزیع کننده! با اجرای دقیق دستورالعمل های مربوطه درصدد این هستیم که محصولات در اختیار مصرف کننده نهایی قرار گیرد اما در برخی از مواقع به علت حجم بالای نقدینگی در کشور، جذابیت کالای «سرمایه ای» فولاد و اشکالات موجود در نظام توزیع مشکلاتی حادث می شود که برای رفع آن جلسات متعددی برگزار کردیم که در دی ماه گذشته شرایط اندکی بهبود یافت و امیدواریم با درایت وزیر صمت، قیمت گذاری دستوری، امضای طلایی و... اصلاح شود.

وی افزود: ما بر این باوریم که با تامین 80 درصد نیاز مصرف کنندگان واقعی، جایی برای سفته بازی و واسطه گری باقی نمی ماند؛ شرکت فولاد مبارکه سفارش محور است و در برخی موارد عرضه محصولات این شرکت با تناژ کمتر در بازار سهام باعث جذابیت دلالی در این بازار می شود که با رایزنی های انجام شده درصدد هستیم این اشکالات هم در دولت جدید برطرف شود. از آنجا که شرکت فولادمبارکه به طور انحصاری، تولید کننده93 درصدی ورق کشور است با همکاری وزارت صمت اجازه آشفتگی در این بازار را نمی دهیم.

به گفته مدیرعامل شرکت فولادمبارکه قانون عرضه وتقاضا اصلی بی بدیل در علم اقتصاد است و با نزدیک کردن عرضه و تقاضا مشکلات رایج نظیر رانت و دو قیمتی شدن و امضای طلایی ملغی می شود. با پایش و رصد مشتریان شرکت فولاد مبارکه از طریق سامانه بهین یاب و دستورالعمل های مختلف در نظام توزیع و با هدف شفافسازی بیشتر، اقداماتی انجام شده است که متاسفانه بازار نسبت به دخالت دولت، واکنش منفی نشان می دهد. به واقع، اگر کنترل بازار و تامین نیاز تولیدکنندگان و مشتریان به شرکت فولاد مبارکه سپرده شود این تعهد را می دهیم که به نیاز 80 درصدی مشتریان پاسخ دهیم و تفاوت کف بازار با محصولات عرضه شده به کمتر از 10 درصد کاهش یابد.

به گفته مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه با پایش های مستمر، عمده محصولات شرکت فولاد مبارکه به دست مصرف کننده نهایی می رسد و نباید از این نکته غافل شد که به علت حجم بالای نقدینگی ممکن است کالای سرمایه ای فولاد، در مسیر سوداگری و واسطه گری قرار گیرد که خوشبختانه در مورد محصولات این شرکت درصد اندکی را شامل می شود.

وی اضافه کرد: بخش عمده تولیدات شرکت فولادمبارکه به دست مصرف کننده نهایی می رسد و تلاش ما بر این است بازار دچار آشفتگی نشود. شرکت فولاد مبارکه نزدیک به 17 هزار میلیارد تومان اعتبار در اختیار مشتریان قرار داده است؛ به این معنا که با فروش اعتباری و گشایش LC داخلی توسط بانک ها به مدت سه ماه این امکان را برای تولیدکنندگان فراهم کردیم که کالا را از ما خریداری کرده و به محصولات نهایی بدل کنند و بفروشند و سود ببرند و این افتخاری برای شرکت فولاد مبارکه است که در حمایت از صنایع کشور این اعتبار 17 هزار میلیاردی را قرارداده تا چرخ صنعت کشور بچرخد.

به گفته عظیمیان نیاز است که قیمت های جهانی درکشور محلی سازی شود و نمی توان الگو کشورهای دیگر را یک مرتبه در کشور اجرا کرد. ذخایر عظیم انرژی در کشور، مزیت رقابت نسبی محسوب می شود و برای حفظ اشتغال و توسعه سرمایه گذاری و افزایش ظرفیت های موجود بایستی نحوه تامین انرژی برای واحدهای صنعتی به صورت محلی در نظر گرفته شود که در تنظیم بودجه 1400 هزینه حامل های انرژی صنایع فولادسازی به نرخ جهانی نزدیک شده است اما در نهایت باید ببینیم خیر و صلاح کشور در اتخاذ چه تصمیمی است.

وی افزود: شرکت فولاد مبارکه بالغ بر 1.5 میلیون تن ورق و اسلب صادر می کند که طی فرایند مزایده نزدیک 800 تا 900 یورو پرتون است. مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه اعلام کرد: اگر در شش ماه دوم سال با قطعی و محدودیت انرژی برق و گاز مواجه نشویم، می توانیم به ظرفیت تولید هدف‌گذاری شده دست یابیم. در 5 ماه گذشته به علت محدودیت برق با 12 درصد کاهش تولید فولاد خام مواجه بودیم و 14 درصد هم در بخش کلاف گرم کاهش تولید داشتیم و کلاف سرد با یک درصد کاهش تولید توام شد و اگر با محدودیت انرژی همراه نباشیم امیدواریم به رکورد تولید کمی در سال گذشته دست یابیم.

وابستگی 3 هزار واحد صنعتی کشور به فولاد مبارکه / ارزش دارایی‌های بلوکه‌شده فولاد مبارکه به 160 میلیون یورو می‌رسد 2
وابستگی 3 هزار واحد صنعتی کشور به فولاد مبارکه / ارزش دارایی‌های بلوکه‌شده فولاد مبارکه به 160 میلیون یورو می‌رسد 3