سه‌شنبه 6 آذر 1403

واژه «اصلاحات» کِی و چگونه در ایران شکل گرفت؟

وب‌گاه عصر ایران مشاهده در مرجع
واژه «اصلاحات» کِی و چگونه در ایران شکل گرفت؟

ماشاءالله شمس‌الواعظین با سرمقاله‌ای که روز سه‌شنبه 22 تیر 1378 در روزنامه نشاط نوشت، نقشی موثر در شکل‌گیری سرشت محافظه‌کارانه واژه اصلاحات داشت.

عصر ایران؛ هومان دوراندیش - پس از بیرون رفتن اصلاح‌طلبان از ساختار قدرت در نظام جمهوری اسلامی، عملکرد آنان از سوی تحلیلگران جریان‌های سیاسی گوناگون به وفور مورد نقد و ارزیابی قرار گرفته است، اما یکی از زوایای تاریک یا نکات مغفول جنبش اصلاحات در ایران، این است که واژه "اصلاحات" دقیقا از چه زمانی در ایران پس از دوم خرداد رایج شد و اطلاق این واژه بر برنامه دولت خاتمی در چه شرایطی صورت گرفت.

ظاهرا درباره زمان اطلاق واژه اصلاحات بر برنامه سیاسی دولت خاتمی و اینکه این نام‌گذاری نخستین بار توسط چه فرد یا جریانی صورت گرفت، تا کنون تحقیقی به عمل نیامده است. شاید این نکته عجیب به نظر آید اما به احتمال قریب به یقین، واژه اصلاحات تا اواخر بهار 1378 در مطبوعات دوم خردادی چندان به کار برده نمی‌شد.

به بیان دقیق‌تر، تا پایان سال 1377 ردپایی از لفظ اصلاحات در مطبوعات آن دوران مشاهده نمی‌شود و به تبع آن، تقسیم‌بندی دو جناح سیاسی کشور به اصلاح‌طلب و محافظه‌کار نیز تا آن زمان هنوز در ادبیات سیاسی جامعه ایران رواج نیافته بود.

به عنوان مثال در قطعنامه پایانی ششمین اردوی سالانه دفتر تحکیم وحدت - که پیشروترین و رادیکال‌ترین تشکل جبهه دوم خرداد بود - در مرداد ماه 1377، به رغم پرداختن مفصل این قطعنامه به مشکلات جنبش دوم خرداد، اثری از کلمه "اصلاحات" به چشم نمی‌خورد (روزنامه سلام، 19 مرداد 1377، ص 2).

در واقع می‌توان گفت که تا پایان سال 1377 نه تنها واژه اصلاحات در هیچ یک از تیترهای نخست مطبوعات دوم خردادی به چشم نمی‌خورد، بلکه در یادداشت‌ها و گزارش‌های صفحات داخلی این نشریات نیز واژگانی نظیر اصلاحات، اصلاح‌طلبان، محافظه‌کاران، جنبش اصلاحات، دولت اصلاح‌طلب و... تقریبا دیده نمی‌شود.

بر اساس تتبع نگارنده در این باب، نخستین رد پای واژه اصلاحات در فروردین ماه 1378 در روزنامه خرداد قابل رؤیت است: «آنچه مسلم است، تکیه‌گاه و پشتیبان اصلی جنبش اصلاحی دوم خرداد افکار عمومی و توده‌های مردمی هستند و آقای خاتمی به عنوان پیشگام این حرکت اصلاحی... محسوب می‌شود.» (روزنامه خرداد، 19 فروردین 1378، ص 2).

اما شاید نخستین کاربرد واژه "اصلاحات" در توصیف برنامه دولت خاتمی را بتوان در سخنان سفیر ژاپن در دیدار از روزنامه خرداد یافت: «دولت ژاپن از اصلاحات خاتمی حمایت می‌کند... دولت ژاپن برنامه‌های اصلاح‌طلبانه خاتمی را نه تنها برای ایران... که برای دنیا و مناسبات بین‌المللی مفید ارزیابی می‌کند.» (روزنامه خرداد، 31 فروردین 1378، ص 2)

در اردیبهشت ماه 1378 نیز روزنامه صبح امروز در سرمقاله خود در واکنش به طرح استیضاح عطاءالله مهاجرانی از سوی نمایندگان مجلس پنجم، نوشت: «طرح استیضاح وزیر فرهنگ دولت آقای خاتمی بر این باور استوار است که موج اصلاحات فرهنگی و سیاسی را که پس از انتخابات دوم خرداد نمودهای آشکار و قابل توجهی یافته است، می‌توان متوقف کرد... طراحان استیضاح فکر می‌کنند با... متوقف کردن چرخ سیاست‌های فرهنگی دولت می‌توانند موج مشارکت‌خواهی و تقاضای اصلاحات سیاسی و فرهنگی را متوقف کنند.» (صبح امروز، 11 اردیبهشت 1378)

در خرداد ماه 1378، اکبر گنجی واژه "اصلاح‌طلبان" را در توصیف اعضای جبهه دوم خرداد و سایر حامیان خاتمی به کار برد: «اصلاح‌طلبان جنبش جامعه مدنی به قانون اساسی و نظام جمهوری اسلامی ایران التزام عملی دارند و در چارچوب قانونی از اصلاحات دفاع می‌کنند.» (صبح امروز، 1 خرداد 1378، ص 3)

اما واژه "اصلاحات" و مشتقات آن، نظیر "اصلاح‌طلبان" و "دولت اصلاح‌طلب خاتمی" و...، تنها پس از حادثه کوی دانشگاه (18 تیر 1378) به صورتی گسترده از سوی مطبوعات و چهره‌های شاخص جبهه دوم خرداد به کار رفت.

به عنوان مثال، چهار روز پس از حادثه کوی دانشگاه، تیتر نخست روزنامه نشاط این بود: «هر گونه خشونت، دولت اصلاح‌طلب خاتمی را تضعیف می‌کند.» (22 تیر 1378).

یک روز پس از آن، روزنامه صبح امروز در سرمقاله خود نوشت: «اصلاحات به هیچ قیمتی نبایستی متوقف شود. توقف اصلاحات یعنی به بن‌بست راندن جامعه و زمینه‌سازی برای انفجارهای غیر قابل کنترل در آن. اما اصلاحات تنها از روش‌های غیرخشونت‌آمیز به نتیجه خواهد رسید. اصلاحات نیازمند برنامه و گام‌های سنجیده است. رفتار شورش در مقابل اصلاحات قرار دارد.» (23 تیر 1378)

در همان روز شورای متحصنین کوی دانشگاه در بیانیه خود، آشوب‌های خیابانی شکل‌گرفته در روزهای پس از حادثه کوی دانشگاه را بدین شکل تحلیل کرد: «عاملان آشوب‌ها غارتگران کوی دانشگاه می‌باشند که هدفی جز متوقف کردن جریان اصلاحات و شکست دولت خاتمی ندارند.» (روزنامه صبح امروز، 23 تیر 1378)

تیتر نخست روزنامه نشاط در آخرین روز غائله کوی دانشگاه چنین بود: «حامیان اصلاحات در ایران خواهان توقف ناآرامی‌ها شدند.» (23 تیر 1378)

در سال 1377 وقتی مطبوعات اصلاح‌طلب می‌خواستند خشونت را نفی کنند، جملاتی از این قبیل می‌نوشتند که "خشونت سیاسی، رفتاری دوم خردادی نیست." اما پس از فراگیر شدن واژه "اصلاحات"، جمله فوق به این صورت نوشته می‌شد: خشونت سیاسی، رفتاری اصلاح‌طلبانه نیست.

پس از حادثه کوی دانشگاه، میزان استفاده از واژه اصلاحات (و مشتقات آن) به نحو چشمگیری در سطح مطبوعات و در سخنان چهره‌های شاخص جبهه دوم خرداد افزایش یافت. مثلا روزنامه خرداد در واکنش به نامه فرماندهان سپاه به خاتمی،تیتر نخست زیر را برگزید: «اصلاحات با تهدید متوقف نمی‌شود» (29 تیر 1378)

کمتر از یک ماه پس از حادثه کوی دانشگاه، محسن آرمین در توصیف ماهیت حرکت جبهه دوم خرداد از واژه اصلاحات استفاده کرد: «ما به دنبال اصلاحات هستیم اما این اصلاحات را در چارچوب قانون اساسی می‌خواهیم و به دنبال ایجاد بلوا و آشوب و اعمال خارج از قانون نیستیم.» (روزنامه صبح امروز، 9 مرداد 1378، ص 12)

کثرت استفاده از واژه اصلاحات در سال 1378، سرانجام باعث شد که رهبر انقلاب نیز در 26 فروردین ماه 1379، در خطبه‌های نماز جمعه، نظر خود را درباره اصلاحات اعلام کنند:

«حرف قاطع در زمینه اصلاحات این است که اصلاحات، یا اصلاحات اسلامی، انقلابی و ایمانی است که همه مسئولان کشور، مردم مومن و همه صاحب‌نظران با آن موافقند یا اصلاحات، اصلاحات آمریکایی است که همه مسئولین کشور، مردم مومن... با آن مخالفند... از آغاز انقلاب تا کنون همه آرزو داشتند که اصلاحات بوجود آید و هر کس نیز به قدر همت خود در این زمینه کار کرده است و من می‌دانم که مسئولان دولت کنونی و از جمله رئیس‌جمهور محترم که شعار اصلاحات را داده‌اند چه مقصودی را دنبال می‌کنند. آن‌ها خواهان اصلاحات اسلامی و انقلابی هستند و بدیهی است که در جامعه ما مواردی وجود دارد که باید اصلاح شود.» (روزنامه صبح امروز، 28 فروردین 1379، صص 3 و 12)

نکته جالب اینکه، علیرغم کاربرد فراوان واژه اصلاحات در طول سال 1378، محمد خاتمی تا پیش از اظهار نظر رهبری درباره اصلاحات، تقریبا هیچ موضعی در این باب اتخاذ نکرده بود. خاتمی در اردیبهشت 1379، احتمالا در نخستین اظهار نظر خود درباره اصلاحات، گفت: «اصلاح واقعی باید در... چارچوب... قانون اساسی صورت بگیرد... اصلاحات نیازمند آرامش و امنیت، دفاع از انقلاب و نهادینه شدن ارزش‌های انقلاب است.» (روزنامه صبح امروز، 4 اردیبهشت 1379)

در مرداد ماه 1379 نیز، رهبر انقلاب تعریف مورد نظر خود از اصلاحات را بدین صورت بیان کردند: «اصلاحات واقعی در کشور به معنای مبارزه بی‌امان با فقر، فساد و تبعیض است... باید با سه پایه شوم فقر، فساد و تبعیض، مبارزه شود که این به معنای اصلاحات حقیقی، انقلابی و اسلامی است.» (روزنامه بهار، 4 مرداد 1379، ص 1)

کمی پس از آن، خاتمی که در استفاده از واژه اصلاحات تردید و تعلل بسیار به خرج داده بود، اصلاحات را چنین تعریف کرد:

«هر کس باید آزاد باشد حرفش را بزند ولی میان روش و منشی که مردم به آن رای داده‌اند و مشروعیت عرفی، شرعی، قانونی و اخلاقی پیدا کرده است با نظرهایی که رای نیاورده‌اند، تفاوت باید قائل شد و مبنای عمل قطعا همان است که مردم به آن رای داده‌اند... بعضی‌ها می‌گویند اصلاحات خوب است ولی عملا جوری تعبیر می‌کنند که آنچه مردم رای داده‌اند، نفی شود. به نظر من مبنای اصلاحات و جهت‌یابی که اصلاحات باید داشته باشد، عبارت است از آنچه به رای مردم رسیده است. اصلاحاتی که ما عرضه می‌کنیم ضد دیکتاتوری است. چه دیکتاتوری فردی، چه دیکتاتوری اقلیت و چه دیکتاتوری اکثریت... اصلاحات جدی است و درباره آن اجماع وجود دارد و همه باید اصلاحات را... در حضور مردم و نه در غیاب آنان به پیش ببریم.» (روزنامه بهار، 6 مرداد 1379، ص 15)

عبارت "پروژه اصلاحات" نیز از اوایل سال 1379 به تدریج در مطبوعات اصلاح‌طلب ظاهر شد. در بررسی زمان پیدایش و نحوه کاربرد واژه اصلاحات در ادبیات مطبوعات دوم خردادی، این نکته نیز جالب توجه است که این واژه ابتدا در توصیف "برنامه اقتصادی" دولت خاتمی به کار رفت.

مثلا پس از تدوین طرح ساماندهی اقتصاد کشور از سوی دولت خاتمی، هفته‌نام، "راه نو" در بررسی این طرح، یادداشتی با عنوان "اصلاحات ساختاری" به چاپ رساند. (راه نو، شماره 2، ص ض)

اما کاربرد واژه اصلاحات در توصیف برنامه اقتصادی دولت خاتمی، به دلیل ماهیت سیاسی شعارها و ادبیات اصلاح‌طلبان، رواج چندانی نیافت و بدین‌ترتیب، اصلاحات تقریبا به اسم خاص برنامه سیاسی دولت خاتمی بدل شد.

در پایان به عنوان نتیجه‌گیری و جمع‌بندی، باید به دو نکته اشاره کنیم. نخست اینکه، استفاده گسترده از واژه اصلاحات پس از حادثه کوی دانشگاه و اعتراضات خیابانی متعاقب آن، آشکارا نشان می‌دهد که این واژه در بدو امر بیش از آنکه در نقد محافظه‌کاری محافظه‌کاران به کار رود، در نفی رادیکالیسم رادیکال‌ها رواج یافت.

از این حیث، ماشاءالله شمس‌الواعظین با سرمقاله‌ای که روز سه‌شنبه 22 تیر 1378 در روزنامه نشاط نوشت، نقشی موثر در شکل‌گیری سرشت محافظه‌کارانه واژه اصلاحات داشت. شمس‌الواعظین در آن سرمقاله به جنبش دانشجویی هشدار داد که اگر به اعتراضات خیابانی‌اش ادامه دهد، راه این جنبش از راه جبهه دوم خرداد جدا می‌شود.

تا قبل از سرمقاله شمس‌الواعظین، در همان موارد معدودی که واژه اصلاحات در مطبوعات دوم خردادی استفاده شده بود، کسی مفهوم اصلاحات را به معنای ترمزی برای ممانعت از پیشروی نیروهای رادیکال جبهه دوم خرداد به کار نبرده بود.

کاربرد محافظه‌کارنه واژه اصلاحات در سرمقاله روزنامه نشاط، البته مختص به آن مقطع زمانی باقی نماند و اصلاح‌طلبان تا پایان دولت خاتمی، هر بار که با اعتراض رای‌دهندگانشان مواجه می‌شدند، به سبک و سیاق شمس‌الواعظین در آن سرمقاله، تاکید می‌کردند که "ما اصلاح‌طلبیم". یعنی از ما انتظارات انقلابی نداشته باشید. در حالی که هنگام طرح شعارهای انتخاباتی‌شان برای کسب رای مردم، ادبیاتی به شدت رادیکال داشتند؛ ادبیاتی که در مردم توقع تغییرات سیاسی چشمگیر و عمیق ایجاد می‌کرد.

البته اصلاح‌طلبان می‌توانند در دفاع از خودشان بگویند که ما درک درستی از ساختار حقیقی قدرت نداشتیم و تصور می‌کردیم که شعارهایمان تحقق‌پذیرند. اما تکرار همان سیاست در دهه 1390 و ناکامی متعاقب آن، موجب از دست رفتن تتمه اعتبار اصلاح‌طلبان شد و وضعیتی پدید آورده که امروز بسیاری از اصلاح‌طلبان معترفند که "مردم از ما عبور کرده‌اند."

دوم اینکه، اگرچه پاسخ این سؤال که واژه اصلاحات از چه زمانی بر برنامه سیاسی دولت خاتمی اطلاق شد، چندان دشوار نیست (و این یادداشت در واقع پاسخی به همین سؤال بود)، اما بعید به نظر می‌رسد که با قاطعیت بتوان گفت نخستین بار چه کسی از این واژه در توصیف برنامه سیاسی دولت خاتمی استفاده کرد.

با این حال، به رغم کاربرد فراوان واژه اصلاحات در نوشتارها و گفتارهای نویسندگان و شخصیت‌های سیاسی داخل کشور، نگارنده ظن قریب به یقین دارد که نخستین بار روزنامه‌نگاران یا سیاستمداران غربی، دولت خاتمی را دولتی اصلاح‌طلب نامیدند و از برنامه این دولت با عنوان "اصلاحات" یاد کردند.

محمد خاتمی در سفرش به فرانسه در سال 1378، در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران غربی درباره تقابل اصلاح‌طلبان و محافظه‌کاران در ایران، گفت که تقسیم‌بندی نیروهای سیاسی به اصلاح‌طلب و محافظه‌کار، متعلق به جوامع غربی است و با جامعه ایران مطابقت ندارد (نقل به مضمون). اما خاتمی کمتر از یکسال بعد، دست کم با توصیف خودش و نیروهای حامی‌اش به عنوان "اصلاح‌طلبان جامعه ایران" مشکلی نداشت.

اما از آنجا که واژه "محافظه‌کاری" در ادبیات سیاسی و غیرسیاسی جامعه ایران بار منفی چشمگیری دارد، جناح راست هیچ نپذیرفت که "جناح محافظه‌کار" است و تقریبا از اواسط دهه 1380، عبارت "جناح اصولگرا" را در توصیف خودش به کار برد و دوگانه اصلاح‌طلبی - محافظه‌کاری در ادبیات سیاسی ایران، رسما به دوگانه اصلاح طلبی - اصولگرایی تبدیل شد.

تماشاخانه

چرا ارتش در بهمن سال 57 اعلام بیطرفی کرد؟ چرا کودتا نشد؟ (فیلم)

سایه گرانی، روی سفرهای نوروزی؛ اقامتگاه‌های غیر رسمی جایگزین اقامتگاه‌های رسمی (فیلم)

فیلم های دیگر docReady(function () { if (window.innerWidth کانال عصر ایران در تلگرام
واژه «اصلاحات» کِی و چگونه در ایران شکل گرفت؟ 2
واژه «اصلاحات» کِی و چگونه در ایران شکل گرفت؟ 3
واژه «اصلاحات» کِی و چگونه در ایران شکل گرفت؟ 4
واژه «اصلاحات» کِی و چگونه در ایران شکل گرفت؟ 5
واژه «اصلاحات» کِی و چگونه در ایران شکل گرفت؟ 6
واژه «اصلاحات» کِی و چگونه در ایران شکل گرفت؟ 7