واگذاری سهام سرخابیها به بانکها و هلدینگ خلیجفارس؛ خوب یا بد؟
روز گذشته سرانجام 85 درصد از سهام باشگاه استقلال و پرسپولیس به گروه بانکها و هلدینگ خلیجفارس واگذار شد؛ فرآیندی که موافقان و مخالفان بسیاری را داشت.
سرانجام 15 سال پس از اولین باری که نام دو باشگاه استقلال و پرسپولیس در فهرست شرکت های قابل واگذاری قرار گرفت، روز گذشته واگذاری سهام این دو باشگاه به ایستگاه پایانی رسید و بر این اساس 85 درصد از سهام باشگاه استقلال از سوی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس و شرکتهای تابعه آن شامل شرکتهای پتروشیمی شهید تندگویان، بوعلی، پارس و بندرامام و همین مقدار از سهام باشگاه پرسپولیس نیز توسط بانکهای شهر (30 درصد)، ملت (20 درصد)، تجارت (20 درصد)، صادرات (5 درصد)، رفاه (5 درصد) و اقتصاد نوین (5درصد) انتقال پیدا کرد.
واگذاری که محمود قامت معاون واگذاری سهام و داراییهای سازمان خصوص سازی در رابطه با جزئیات آن گفت: 3 اردیبهشت در بازار سهام 85 درصد از سهام سرخابیها عرضه شد که قیمت هر سهم استقلال 3 هزار و 46 ریال و ارزش کل معامله این باشگاه در بازار سهام حدود 2 هزار و 800 میلیارد تومان و قیمت هر سهم باشگاه پرسپولیس سه هزار و 580 ریال و ارزش کل معامله رقمی حدود 3 هزار و 200 میلیارد تومان بود.
خریداران سهام سرخابیها تایید صلاحیت شدند
او با اشاره به اینکه صلاحیت بانکها و شرکتهای پتروشیمی توسط سازمان خصوصی سازی و بورس تایید شده است گفت: مشتریان قبل از ورود به معامله توسط سازمانهای مورد نظر بررسی صلاحیت شدهاند و بعد اجازه حضور در بازار سهام را پیدا کردهاند.
در ادامه هم احسان خاندوزی وزیر امور اقتصاد و دارایی در گفتوگو با رسانه ملی بیان کرد: با توجه به آنکه 10 درصد معامله سهام سرخابیها به صورت تسه نقدی و 90 درصد اقساطی است، بخش نقدی آن 3 اردیبهشت قطعی شد و بخش اقساطی آن در طی مهلت 6 ماه هم از سوی بانکها و هم از سوی شرکتهای پتروشیمی باید پرداخت شود. واگذاری سهام سرخابیها به گروه بانکها و هلدینگ خلیجفارس که کم هم حاشیه نداشت و برای این واگذاری کارشناسان در جبهههای مختلف نظرات متفاوتی داشتند در همین راستا همایون دارایی کارشناس اقتصادی در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: به نوعی مسئله واگذاری سهام سرخابیها به سبب ساختار و روند فدراسیون جهانی فوتبال برای ما یک الزام محسوب میشود از آنجایی که بخش اقتصادی ورزش ما با چالش همراه است و این دو باشگاه هم وضعیت مالی مناسبی ندارد و از سویی این دو تیم به گونهای سرمایه ملی محسوب میشوند بنابر این باید به واگذاری سهام دو تیم به گروه بانکها و هلدینگ خلیجفارس به شکل واقعبینانه نگاه کنیم پس در حال حاضر چارهای به جز این واگذاری وجود نداشت و این اقدام یک تصمیم عملگرایانه بود.
این کارشناس اقتصادی در ادامه اظهار کرد:، اما باید بر این نکته تاکید کرد که نباید این موضوع واگذاری کنونی سهام، پایانی برای این قضیه باشد به هر حال نیازمند اصلاح وضعیت اقتصادی ورزش کشور و توسعه باشگاه داری حرفهای هستیم بنابر باید دولت زمینه را برای حمایت از این دو بخش خریدار فراهم کند همچنین گروه بانکها و هلدینگ خلیجفارس هم به محض این که شرایط بخش خصوصی آماده باشگاه داری حرفهای شد و یا خریداری دیگر برای این تیم پیدا شد آماده واگذاری باشند.
در ادامه هم دیگر کارشناس اقتصادی کوروش آسایش در گفتوگو باشگاه خبرنگاران جوان گفت: سرخابیها با توجه به صورتهای مالی منتشر شده در سامانه کدال از جمله بخشهای زیانده محسوب میشوند دو تیم زیاندهی که واگذاری سهام آنها به بخشهای مختلفی پیشنهاد شد، اما بخشهای گوناگون این مسئولیت پر هزینه را قبول نکردند تا این که قرعه واگذاری به هلدینگ خلیجفارس و گروه بانکها رسید. بانکها که با حاشیه بحث بنگاهداری مواجه هستند و هلدینگ خلیجفارس هم چشم سهامداران عدالت به آن است؛ صادقانه بخواهیم مطرح کنیم با توجه به زیانده بودن این دو تیم واگذاری سهام سرخابیها برای این دو بخش نمیتواند مزیتی داشته باشد.
او افزود: باید به این نکته هم اشاره کرد شاید که گروه بانکها سود خیلی زیادی تقسیم نمیکردند، اما سود تقسیمی هلدینگ خلیجفارس مناسب بود در کل این دو بخش خیلی ویژه هلدینگ خلیجفارس قسمتی از سود خود را به شکل انباشته و برای سرمایهگذاری در پروژههای اقتصادی سودساز صرف میکردند تا در نهایت این سود مجدد به جیب سهامداران بازگردد، اما حال با سهامداری سرخابیها احتمالا بخشی از این سود و سرمایه به سمت این دو تیم روانه شود که این موضوع میتواند برای سهامداران نگران کننده باشد.
محمد خبری زاده دیگر کارشناس اقتصادی بود که در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: در دنیا تیمهای ورزشی از مسیرهای مشخصی کسب درآمد میکنند از جمله این موارد بحث ترانسفر بازیکنان، بحث حق کپی رایت محصولات ورزشی و.... است موضوعی که به شکل واضح در سیستم اقتصادی بخش ورزش ما مغفول مانده است هلدینگ خلیجفارس و گروه بانکها روز گذشته به سبب مسئولیت اجتماعی خود اقدام به خرید سهام سرخابیها کردند، اما باید تاکید کرد علاوه بر نگاه مسئولیت اجتماعی این دو بخش قطعا برنامههایی هم برای آینده دارند به طور مثال باتوجه به توانی که دارند میتوانند در بحث کپی رایت و... ارزش افزوده برای باشگاهها خلق کنند و خلق ارزش افزوده برای سرخابیها یعنی کمک به خروج از بحث زیان ده بودن که این میتواند در مجموع با یک دید مناسب و اقدامی همهجانبه به سود این دو بخش یعنی هلدینگ خلیجفارس و گروه بانکها تمام شود.
حالا با تمام نقطه نظرات موافق و مخالف، واگذاری سهام سرخابیها به اتمام رسیده و بناست طبق برنامه مراحل اداری انتقال سهام از سوی سازمان خصوصیسازی انجام شود در نهایت هم سرخابیها تا 5 اردیبهشت ماه برای بارگذاری مدارک در سامانه AFC مهلت دارند که با واگذاری رسمی 85 درصد از سهام سرخابیها به خریداران جدید، مشکل مالکیت مشترک این دو باشگاه حل میشود.
همچنین گفتنی است قبلا 10 درصد سهام دو باشگاه پرسپولیس و استقلال به هواداران آنها فروخته شده بود.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی بورس