وضعیت بازار لوازم خانگی داخلی | تولید کفاف نیاز کشور را می دهد؟
بر اساس گفته عضو هیئت مدیره انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازمخانگی، 90 درصد لوازم خانگی مورد نیاز کشور توسط تولیدکنندگان داخلی تأمین میشود.
عباس ابهری، عضو هیئت مدیره انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازمخانگی، با تأکید بر اینکه هماکنون 90 درصد لوازم خانگی مورد نیاز کشور توسط تولیدکنندگان داخلی تأمین میشود، گفت که سال گذشته حدود 20 میلیون دستگاه لوازم خانگی تولید شده است. این در حالی است که تولید لوازم خانگی در چهار سال گذشته حدود 13 میلیون دستگاه بوده، یعنی تولید در سال گذشته حدود 65 درصد افزایش داشته است. این آمار نشان میدهد که تولیدکنندگان داخلی توانستهاند در سالهای اخیر ظرفیت تولید خود را به طور قابلتوجهی افزایش دهند.
وی همچنین درباره میزان عمق ساخت داخل محصولات لوازم خانگی گفت: عمق ساخت داخل یخچال و فریزر 60 درصد، کولر آبی 95 تا 100 درصد (اگر موتر BLDC باشد درصد ساخت داخل کمی پایین میشود) بخاری 97 درصد، تلویزیون 30 درصد، لباسشویی 65 درصد، ظرفشویی 45 درصد، لوازم خانگی کوچک، 45 درصد، پکیج 70 درصد، کولرگازی 30 درصد، آبگرمکن 75 درصد و اجاق گاز 80 درصد است. عضو هیئت مدیره انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی، قیمت گذاری دستوری را یکی از مشکلات عمده این صنعت برشمرد و گفت: در حوزه لوازم خانگی که جز کالای اساسی محسوب نمیشود متولیان امر با سیاستهای محدود کننده، تولیدکننده را تحت فشار قرار میدهند با این وجود و بعد از گذشت 70 روز از سال جدید همچنین تورم 10 تا 15 درصدی قیمت مواد اولیه و هزینههای سربار، هنوز به هیچ واحد تولیدی مجوز تغییر قیمت داده نشده است. ابهری چالش بعدی صنعت لوازم خانگی را تخصیص ندادن به موقع منابع ارزی نام برد و افزود: گردش مالی این صنعت سالانه 6 تا 7 میلیارد دلار است که بخشی از این گردش شامل اختصاص ارز برای تامین قطعات از خارج کشور است.
عضو هیئت مدیره انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی گفت: با توجه به سیاستهای انقباضی بانک مرکزی و همکاری نکردن وزارت صمت، تولیدات برخی از شرکتها به دلیل عدم به موقع تخصیص ارز، متوقف شده و در عمل نمیتوانند ثبت سفارش کنند و در مواردی هم که کالا ثبت سفارش شده، به دلیل اینکه هنوز تخصیص ارز صورت نگرفته، در گمرک انبار شده و صاحب کالا باید هزینه ماندگاری در انبار گمرک را پرداخت کند. ابهری نبود برنامههای راهبردی را علت اصلی حمایت نشدن از تولیدکنندگان عنوان کرد و گفت: تا زمانیکه در صنعت، برنامه راهبردی تدوین و اجرا نشود نمیتوان توقع رونق تولید و صادرات داشت البته تولید برخی از قطعات لوازم خانگی در کشور هم صرفه اقتصادی ندارد. وی گفت: متولی اصلی تدوین برنامههای راهبردی صنعت لوازم خانگی وزارت صمت و دفتر تخصصی لوازم خانگی است به شرطی که از مجاری درستی مشورت بگیرد البته مشکل اصلی وجود تعدد انجمن هاست که باعث چند صدایی در این صنعت شده است
وی با اشاره به اینکه نرخ تعرفه به تنهایی مشکل را حل نمیکند و باید اصلاح شود گفت: تعرفه زمانی میتواند کمک کند که مشکل قاچاق وجود نداشته باشد؛ در بازار 6 تا 7 میلیارد دلاری صنعت لوازم خانگی، 20 تا 25 درصد قاچاق صورت میگیرد به عبارتی سالانه حدود یک و دو دهم میلیارد دلار گردش مالی قاچاق لوازم خانگی است.