یک‌شنبه 4 آذر 1403

وضعیت بی‌ضابطه «ساترا» را ساماندهی می‌کنیم

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
وضعیت بی‌ضابطه «ساترا» را ساماندهی می‌کنیم

مجتبی توانگر گفت: وضعیت بی‌ضابطه سازمان تنظیم مقررات رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر (ساترا) را ساماندهی می‌کنیم.

این را رئیس کمیته اقتصاد دیجیتال کمیسیون اقتصادی مجلس در یک پیام توییتری گفته؛ آقای توانگر در پاسخ به یکی از کاربران که از بی‌قانونی در مجوزدهی به بسترهای مجازی انتشار فیلم و سریال انتقاد کرده، از تشکیل کارگروهی در اواخر خرداد خبر داده تا برای ساماندهی وضعیت سازمان تنظیم مقررات رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر، برنامه ریزی شود.

این سازمان که با نام کوتاه شده «ساترا» مشهور شده، از زیرمجموعه‌های سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران است.

به تازگی رسانه‌ها به نقل از ساترا اعلام کرده‌اند که دو بستر فیلیمو و نماوا تخلف‌های متعددی داشتند. بر اساس گزارش‌ها، فیلیمو و نماوا اصلاحات (سانسور) لازم را در محتواهای پخش شده، اعمال نکرده‌اند و برخی از سریال‌های جدید در حال پخش هم از هیچ نهادی پروانه نمایش ندارد.

وبگاه دیجیاتو گفته ساترا بروز تخلفات را محرز دانسته اما همچنان در مورد ابطال مجوز تصمیم‌گیری قاطعی گرفته نشده است.

10 خرداد ماه رئیس سازمان تنظیم مقررات رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر اعلام کرد «ساترا هنوز تصمیم قطعی برای تعلیق مجوز فیلیمو و نماوا نگرفته است.»

آقای مقیسه به خبرگزاری تسنیم گفت برخی بسترها (پلتفرم) تخلفاتی داشته‌اند که منجر به کسر امتیاز آنها شده و در صورت رسیدن امتیاز هر رسانه به کمتر از حداقل اعتبار لازم، اقدام قانونی انجام خواهد شد.

رئیس ساترا گفت: به صورت کاملاً واضح، تخلف محتوایی یعنی اینکه برخی بخش‌های منتشر شده مجوز انتشار از ساترا ندارند. او اعلام کرد که لیست تخلفات در صورت تأیید حقوقی منتشر خواهد شد.

گفته می‌شود علت کسر امتیاز و پیگیری قانونی ساترا به علت انتشار چند سریال مانند «یاغی»، «نوبت لیلی» و «جادوگر» بوده است.

نظارت بر آثار تولیدی حرفه‌ای در فضای مجازی در سال‌های پیش با انتقاد بخشی از افکار عمومی و کارشناسان رو‌به‌رو شده؛ مجلس در قانون بودجه 1400، برای اولین بار ساترا را «ناظر بر آثار تولیدی حرفه‌ای در فضای مجازی» اعلام کرد.

این سازمان موظف شده بود «برای حفظ ارزش‌های ایرانی - اسلامی و نظام خانواده بر تمام مراحل تولید این آثار نظارت کند و علاوه بر ارتقای کیفی تولیدات، از اثر‌های سوء این محتوا‌های تولیدی در جامعه جلوگیری کند.»

با این حال، در قانون بودجه امسال تنها اعلام شده «مسؤولیت صدور مجوز و تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر و نظارت بر آن» منحصراً بر عهده سازمان صدا و سیما باشد.

منتقدان می‌گویند نقش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نظارت بر محتوای VOD‌ها و آثار منتشر شده دیگر در فضای مجازی از بین رفته؛ اگرچه آقای مقیسه رئیس ساترا گفته نظارت بر رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر و تنظیم مقررات در ابعاد مختلف، از جمله ضوابط محتوایی و حفظ حریم مقدس خانواده‌ها، الزام قانونی بر صداوسیماست.

او تأکید کرده ساترا برای اجرای آن با تمام توان اقدام می‌کند.

رئیس کمیته اقتصاد دیجیتال کمیسیون اقتصادی مجلس وضعیت ساترا را «بی‌ضابطه» توصیف کرده؛ آقای توانگر گفته «بی‌توجهی شورای عالی فضای مجازی با وجود تذکرات قبلی، تعجب‌برانگیز است.»

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی مجلس
وضعیت بی‌ضابطه «ساترا» را ساماندهی می‌کنیم 2