وقتی شهدای بهشت زهرا، میزبان محفل مناجات هزاران نفری حیدر خمسه هستند + عکس و فیلم
خبرگزاری فارس حوزه مسجد و هیأت امیرحسین کسائی: شیوع کرونا در سال 98 موجب شد هیأتهای عزاداری در ابتدای امر امکان برگزاری مراسم در فضای بسته و زیر سقف را نداشته باشند؛ اتفاقی که موجب شد هیأتهای عزاداری در مناسبتهای مختلف مانند شبهای قدر و ماه محرم مجالس خود را به خارج از حسینیههای مرسوم خود برده و در فضای باز مراسم برگزار کنند.
حیدر خمسه، مداح سرشناس کشورمان هم در ماه رمضان آن سال، مجالس مناجاتخوانی خود را که هر سال در حسینیه کاظمینیها در قالب هیأت احرارالحسین (ع) برگزار میکرد، در ابتکاری به بهشت زهرا تهران و کنار مزار شهدا بُرد.
خادمان هیأت هر شب تجهیزات برپایی جلسه را در یکی از قطعات شهدا در بهشت زهرا برپا میکنند
سال اول جلسه تنها با یک موبایل ضبط میشد
مجالس مناجاتخوانی حیدر خمسه در سال 98 تنها با یک تلفن همراه و سیستم صوت صدا ضبط میشد و برای مخاطبان از صفحات اینستاگرامی پخش زنده میشد. مجتبی درودیان، مسئول هیأت احرارالحسین (ع) میگوید: «در شبهای نخست این مراسم حاج حیدر با یک صندلی و یک پرچم در مزار شهدا حضور پیدا میکرد و میخواند. مجلس نیز با یک تلفن همراه تصویربرداری میشد. در ابتدای امر برای برپایی این مراسم 10 نفر بودیم، اما به مرور با مجوزی که گرفتیم به 50 نفر رسیدیم.»
حیدر خمسه چهار سال است که ماه رمضان در بهشت زهرا مناجات میخواند
خادمان خانه به دوش هیأت
این هیأتیها هر شب خانه به دوش بودند و برای پیدا کردن فضای مناسب از این قطعه به قطعهای دیگر در مزار شهدا میرفتند. این سختی، بعدها برای آنان مایه برکت شد. او میگوید: «هر شب به یک قطعه میرفتیم و قبل از حضور حاج حیدر، خادمان هیأت نام شهدای آن قطعه را احصاء میکردند و به او میدادند. او نیز در مراسم از آنها یاد میکرد و با آنها حرف و درد دل میکرد. این ماجرا موجب شد که به خودمان بیاییم و ببینیم در این 30 شب ماه رمضان چقدر از شهدای دفاعق مقدس یا مدافع حرم و... یاد کردهایم؟ برای همین تصمیم گرفتیم این روند را ادامه دهیم و مراسم را به یک جای خاص محدود نکنیم. هر شب باند و پرچم و نور را در صندوق عقب ماشینها سوار میکردیم به قطعههای مختلف میرفتیم و هرجا روزی میشد، بساط را راه میانداختیم. بعد از مدتی در میدان کشتی خانه شهیدی به ما دادند تا وسایل مورد نیاز را آنجا بگذاریم و کمتر حمل و نقل کنیم.»
جمعیت بسیاری هر شب برای مناجات با خدا هم نوا با حیدر خمسه راهی بهشت زهرا میشود
مردم به هر دری میزدند تا در هیأت شرکت کنند
سال اول که هیأت برپا میشد، به دلیل شرایط کرونایی امکان حضور مردم نبود، اما مردم به شیوههای جالبی تلاش میکردند تا در این مراسم هرطور شده حضور پیدا کنند. درودیان میگوید: «برخی شبها افرادی به مراسم میآمدند که با تعجب میپرسیدیم درها که بسته بود، چطور آمدید؟ میگفتند ما از بالای دیوار به داخل بهشت زهرا آمدیم. یا در سالهای نخست که ساعت اذان مغرب دیرتر بود، افراد تا اذان میایستادند و از بهشت زهرا خارج نمیشدند تا ما در ساعت 12 مراسم را برپا کنیم. یا در شبهای جمعه که بهشت زهرا 24 ساعته باز بود، افراد بیشتری به مجلس میآمدند.»
مناجات شب دوازدهم ماه رمضان حساب سی شب ما فقط به دست علی است
چهار سال مناجاتخوانی در بهشت زهرا
این تغییر کرونایی در برنامه مناجاتخوانی حیدر خمسه، حال و هوای خوبی داشت و آنها تصمیم گرفتند که در سالهای بعد با فروکش شیوه کرونا هم این رسم را ادامه دهند. ماه رمضان 1402، چهار سال است که حیدر خمسه 30 شب ماه رمضان با حضور در قطعههای مختلف بهشت زهرا به مناجاتخوانی میپردازد. جلسات او امسال حال و هوای خاصی دارد و مردم در سرما و در دل تاریکی شب خود را به بهشت زهرا میرسانند تا پای منبر او بنشینند و مناجات و روضه بشنوند.
مراسم احیای شب قدر با نوای حیدر خمسه در بهشت زهرا
مجلس ساده مناجاتخوانی به میزبانی شهدا
حوالی ساعت 23 در بهشت زهرا شاهد تردد ماشینهای سواری هستیم که به سمت قطعات شهدا حرکت میکنند. معمولاً از قبل اطلاعرسانی نمیشود که مجلس امشب در کدام قطعه برپاست و عاشقان مناجات زمانی که راهی بهشت زهرا میشوند، قرارشان حضورشان در پارکینگ قطعه شهداست و بعد هم دنبال کردن جمعیت تا به منزل مقصود برسند. مراسم در کمال سادگی برپا میشود، موکتهایی در قطعات میاندازند و یک منبر ساده و دکور هیأت هم پرچم ساده با عنوان احرارالحسین (ع) است.
مراسم با قرائت زیارت عاشورا توسط مجید قاسمی آغاز میشود
زیارت عاشورا کنار شهدا حال و هوای خاصی دارد
در این شبهای پایانی ماه رمضان که شبها هوای سرد شده است، افراد حاضر گاه با خود پتو میآورند تا زیر پای خود بیندازند یا روی سر خود بکشند تا بتوانند کمی بر سرما غلبه کنند. اعضای هیأت طبق همان رسم خانه به دوشی خود از حوالی ساعت 23 شروع به برپا کردن تجهیزات نور، صوت و فیلمبرداری میکنند. مراسم عمدتاً رأس ساعت 24 با قرائت زیارت عاشورا مجید قاسمی آغاز میشود. او میگوید: «عاشورا خواندن کنار شهدا حال و هوای خاصی دارد. کنار شهدا قطعهای از بهشت است.»
مردم برای محافظت از خود در برابر سرما پتو آورده بودند
هم نالههای من، شهدا را خبر کنید
مجلس با حضور حیدر خمسه حال اصلی به خود میگیرد. این مداح کاربلد، مراسم را با مناجاتخوانی و شعرخوانی آغاز میکند. او هر شب مجلس را برای توسل به یکی از ذوات مقدسه آغاز میکند و برای این شب که توفیق من شد تا مهمان این مجلس شوم، توسل به امام جواد (ع) را در نظر داشت. این مداح ابتدای جلسه را با شعری از قاسم نعمتی آغاز کرد که بستر مناسبی برای گریز به روضه امام جواد (ع) دارد. او در این شعر خواند:
فرصت کم است، اهل دعا را خبر کنید جاماندههای ماه خدا را خبر کنید
جانم خدا، چه ریخت و پاشی نموده است پایان سفره هرچه گدا را خبر کنید
قدر تمام ماه گنه کار میخرد آلودههای بیسر و پا را خبر کنید
من گم شدم، ز قافلهها دور ماندهام لطفی کنید و راهنما را خبر کنید
خیلی دلم ز مردم دنیا گرفته است هم نالههای من، شهدا را خبر کنید
تا قبل از عید، کاش منادی خبر دهد دلدادههای کرب و بلا را خبر کنید
آب از سرم گذشته نفسهای آخرم قبل از همه امام رضا را خبر کنید
بیشک همین که ناله زنم «یا ابالجواد» بیمعطلی امام رضا میرسد به داد
پدر و مادر شهیدی که یک سنگ قبر میخواستند
او با این گریز وارد روضه امام جواد (ع) شد. در خلال روضه گفت: «چهار سال است که در بهشت زهرا مجلس مناجات داریم، اما تاکنون به قطعه 50 نیامده بودیم. رسم داریم که هر شب نام شهدا را میبرم، اما به خادمان جلسه سفارش کردم که اگر شهید گمنام در قطعه بود، اسم نبریم و فقط از آنها بگوییم. این قطعه همه شهید گمنام هستند. در ورودی این قطعه سنگ مزاری را دیدم که پدر و مادر شهیدی که پیکر فرزندشان برنگشته است، روی یکی از سنگها نام فرزندشان را نوشتهاند. میدانید این معنایش چیست؟ مادر شهید گفته فقط یک جایی برای من باشد تا بالای آن گریه کنم. دل بسوزد برای آن مادری که در کربلا میگفت هرکس قبری دارد تا بالای آن گریه کند، اما من کجا برای 6 ماههام گریم کنم.»
مردم دور از هیاهوی شهر، به تنهایی کنار مزار شهدا اشک میریزند
شهدا واسطه حاجات
این مراسم حال و هوای خاصی دارد. حاضران در مجلس گاهی به دور از جمعیت، کنار مزار یک شهید میروند و اشک میریزند و او را واسطه قرار میدهند تا نزد خدا شفاعت کند حاجتروا شوند. شاید هم خواستهاند از هیاهوی جمعیت دور شوند در تاریکی شب اشک بریزند و با خدای خود نجوا کرده و طلب عفو کنند. در جای جای مزار شهدا میتوان زنان و مردانی را یافت که از راه دور و نزدیک خود را به این مراسم رساندهاند.
خاطرات شهیدی که در قبر مناجات میکرد
حیدر خمسه در پایان این مراسم گفت در حال جمعآوری کمکهای مردمی و خیرین هستیم تا سنگ قبور شهدا که آسیب دیده است، مرمت کنیم. این مراسم با اطعام و سفره سحری به پایان میرسد.
مجلس باصفای مناجاتخوانی هیأت احرار الحسین (ع) هر شب از ساعت 24 در قطعه شهدای بهشت زهرا برگزار میشود. در این شبهای باقیمانده به مناجاتخوانی کنار مزار شهدا دعوتید.
پایان پیام /