دوشنبه 5 آذر 1403

(ویدئو) ضعف ایمنی پُل ورسک؛ از شایعه تا واقعیت

وب‌گاه فرارو مشاهده در مرجع
(ویدئو) ضعف ایمنی پُل ورسک؛ از شایعه تا واقعیت

شایعه ضعف ایمنی پُل تاریخی ورسک در سوادکوه مازندران طی روز‌های اخیر حساسیت‌های زیادی در بین اقشار مردم برانگیخت و از طرفی نیز تکذیبیه‌های متعدد سازمان‌های متولی در واکنش به اظهارنظر در یک رسانه منتشر شد که بررسی این شایعه، اهمیت سواد رسانه‌ای برای جلوگیری از ادامه نشر خبر‌های کذب در ارتباط با این گذرگاه ریلی پر تردد کشور در جامعه را گوشزد می‌کند.

شایعه ضعف ایمنی پُل تاریخی ورسک در سوادکوه مازندران طی روز‌های اخیر حساسیت‌های زیادی در بین اقشار مردم برانگیخت و از طرفی نیز تکذیبیه‌های متعدد سازمان‌های متولی در واکنش به اظهارنظر در یک رسانه منتشر شد که بررسی این شایعه، اهمیت سواد رسانه‌ای برای جلوگیری از ادامه نشر خبر‌های کذب در ارتباط با این گذرگاه ریلی پر تردد کشور در جامعه را گوشزد می‌کند.

به گزارش ایرنا، ماجرا از آنجا شروع شد که در هفته‌های اخیر مطالبی در فضای مجازی و رسانه‌ها منتشر شد که حکایت از "آغاز شمارش معکوس برای تخریب پل ورسک به دلیل نا ایمن بودن آن تا چند روز آینده داشت" و برای پر و بال دادن به این خبر کذب، شیطنت کنندگان در این مطلب به ساکنان بعضی از این خانه‌های بومی منطقه فرصتی چند روزه برای ترک کاشانه‌شان دادند تا این بنای تاریخی راحت‌تر تخریب یا ایمن سازی شود.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

اما در این وادی در 24 ساعت اخیر تب شایعه پراکنی با تیتر دیگر در ارتباط با این پُل با عنوان این که "مدت اعتبار پل ورسک به پایان رسیده و احتمال بروز حادثه برای این پل وجود دارد" داغ‌تر شد که این موضوع منجر به بروز نگرانی‌هایی در جامعه به ویژه افرادی که از طریق حمل و نقل ریلی تردد می‌کنند را ایجاد کرده است.

شایعه پراکنی در ارتباط با پل ورسک سر درازی دارد و در سال‌های اخیر در ارتباط با ناایمن شدن این بنای تاریخی مطالبی منتشر شد که هر بار با تکذیب مدیران مربوطه مواجه شد و تیر شایعه پراکنان به سنگ خورد.

در این پیوند مدیر کل راه آهن شمال، وضعیت فنی ابنیه پل ورسک واقع در خطوط ریلی این منطقه را مناسب توصیف کرد و گفت: در حالی موضوع پایان مدت اعتبار پل و بروز حادثه در فضای مجازی مطرح می‌شود که با نظارت‌های مستمر وضعیت فنی پل کنترل می‌شود.

رحمان معصومی روز دوشنبه در گفتگو با خبرنگار ایرنا در پاسخ به برخی شایعات مبنی بر پایان مدت اعتبار پل ورسک در این خطوط ریلی اظهار داشت: پل ورسک جزو زیباترین پل‌ها با مهندسی خاص به شمار می‌رود که همواره از نظر فنی و ساختاری وضعیت آن کنترل می‌شود.

وی ادامه داد: علاوه بر نظارت و بازدید‌های مستمر، سنسور‌ها و دوربین‌های نصب شده بر روی پل، نسبت به کوچکترین لرزه عکس العمل نشان می‌دهد، موضوعی که هیچگاه اتفاق نیفتاده است که سنسور براثر لرزش به صدا در آمده باشد.

مدیر کل راه آهن شمال توضیح داد: باتوجه به بررسی‌های همیشگی انجام شده پل ورسک سالم است و هیچ مشکلی برای تردد قطار‌ها وجود ندارد.

وی گفت: ابنیه و مسائل فنی این پل بدون مشکل است و موضوعاتی که در فضای مجازی منتشر می‌شود غیرکارشناسی است. پل وِرِسک از بزرگ‌ترین پل‌های راه‌آهن سراسری کشور که در ارتفاعات روستایی به همین نام در شهرستان سواد کوه در استان مازندران قرار دارد و از نظر نوع معماری و ساخت از آن همواره به عنوان یکی از شاهکار‌های مهندسی نام برده می‌شود و در سال 1315 شمسی بازگشایی شد.

راه آهن شمال به عنوان بخشی از خطوط ریلی سراسری فعال است که از نظر قدمت جزو شبکه ریلی قدیمی کشور به شمار می‌رود. راه آهن شمال از خروجی ایستگاه گرمساز آغاز و تا ورودی ایستگاه گلوگاه ادامه دارد؛ طول این مسیر 310 کیلومتر و در مسیر یک هزار و 500 پُل و آب‌رو، 95 تونل و 45 گذرگاه حفاظ شده وجود دارد. از ویژگی‌ها این مسیر ریلی 27 کیلومتر شیب و فراز که این شیب در نقاطی به 28 در هزار می‌رسد.

در طول مسیر 310 کیلومتری راه آهن شمال کشور 22 ایستگاه برای سوار و پیاده کردن مسافران تعبیه شده است. قطار‌های حومه‌ای روزانه در مسیر پل سفید به بندرترکمن تردد می‌کنند و در هر قطار در یک مسیر رفت و یا برگشت بیش از 300 مسافر از طریق آن قابل جا به جایی است.

قطار‌های شرکت راه آهن شمال کشور علاوه بر تردد در مسیر مشهد به تهران، گرگان به تهران، ساری به تهران و ساری به مشهد به عنوان مسیر‌های قطار‌های غیرحومه‌ای با بهره گیری از قطار‌های حومه‌ای جابجایی بین شهری مسافران را برعهده دارد به طوریکه بنا به آمار‌های این شرکت در در 9 ماهه امسال جابه جایی 876 هزار مسافر از طریق قطار‌های این شرکت به مقاصد مختلف انجام شد که از این تعداد 550 هزار نفر از طریق قطار‌های حومه‌ای شرکت راه آهن شمال جابه جا شدند.

پل ورسک که راه‌آهن سراسری تهران شمال را به هم متصل می‌کند، در ارتفاع 110 متری از ته دره با دهانه 66 متری و با وسایلی ابتدایی در سال 1315 توسط شرکت دانمارکی کامپساکس و با تضمین 70 ساله احداث شد.

این پل فقط مخصوص عبور قطار است و در حال حاضر قطار‌های مسافری تهران - ساری و تهران - گرگان وباری از روی آن می‌گذرند.

پل ورسک در شمار مهم‌ترین آثار فنی مهندسی راه‌آهن شمال ایران محسوب می‌شود که در مهرماه 1356 با شماره 1534 ثبت آثار ملی شده‌است همچنین نام این پل در کتاب رکورد گینس، در بخش پل‌های با ارتفاع بیش از 61 متر به ثبت رسیده‌است.

از میان اخبار

معمای خودکشی دانش‌آموزان آبدانان

آزار فیزیکی کودک 13ساله توسط ناظم مدرسه در تهران