پالنگان؛ «بهشت گمشده» در دل کوههای کردستان / بهار کردستان چشم انتظار مسافران نوروزی است
روستای تاریخی پالنگان کردستان با دامنی گلدار از طبیعت که شهرت جهانی بهدست آورده، مهیای پذیرایی از خیل عظیمی از مسافران و گردشگران شده است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کردتودی، کردستان به دلیلی ویژگیهای خاص طبیعی و تاریخی دارای ظرفیتهای بسیار خوبی در حوزه گردشگری روستایی است و روستاهای این استان به دلیل تلفیق ویژگی های خاص معماری و زیبایی های طبیعی دارای چشم اندازهای منحصر به فردی هستند.
روستای تاریخی پالنگان کردستان با دامنی گلدار از طبیعت که شهرت جهانی بهدست آورده است، مهیای پذیرایی از خیل عظیمی از مسافر و گردشگر شده است.
استان کردستان یکی از زیباترین استانهای ایران است که جاذبههای طبیعی و هوای عالی آن را به یکی از مقاصد ایدهآل طبیعت گردی تبدیل کرده است.
روستای باستانی پالنگان منظومه ی زیبا و دل انگیز در استان کردستان است که هر ساله در فصل بهار آغوش سبزش را به روی گردشگران در اقصا و نقاط کشور باز می کرد.
روستای که گوی از پستوی تاریخ بیرون آمده و قطعه ی گمشده از بهشت خداوند در این استان است؛ روستای که ستیغ کوهها، چشمه ها و آبشارهای جوشان و درختان انبوهش هر مسافری را در بر می گیرد که مسحور عظمت و زیبایی طبیعت می شوید.
پال در زبان کردی به معنی تکیه گاه است
گفته میشود که در گذشته در کوههای این منطقه پلنگ زندگی میکرده است و به همین علت مردمان محلی به آن «پلنگان» میگویند که به «پالنگان» بیشتر شناخته میشود. «پال» در زبان کردی به معنی تکیه گاه است.
روستایی پلکانی پالنگان با مردمان مهربان و کُرد که صمیمانه در خانهی سنگی در کنار یکدیگر و در دو سوی دره تنگیور زندگی میکنند.
مردمان پالنگان روی شیب ملایم خانههای خود را با آنچه در محیط زندگیشان یافت میشود مثل سنگ، چوب و گل و بدون به کار بردن ملاط که بهصورت خشکه چین روی هم قرار میگیرند، برپا و نمای آنها را با گل اندود کردهاند، هرچند امروزه از مصالح جدید نیز استفاده میکنند. کوچه پسکوچههای روستا را نیز باریک و طولانی ساختهاند؛ شاید برای به این خاطر اینکه وقتی در این کوچهها به هم می رسند زمان بیشتری کنار هم باشند و باهم حرف بزنند.
برپایی جشن با جمع آوری هیزم
مردمان روستای پالنگان مردمان کرد و سنی مذهب هستند که با گویش اورامی صحبت میکنند و مانند سایر ایرانیان مسلمان در اعیادی دینی عید فطر، عید قربان و میلاد پیامبر اکرم با برگزاری جشن به شادمانی میپردازند و مانند هموطنان کرد مراسمهای خاص خود دارند.
استقبال از بهار در پالنگان او برپایی جشن این گونه است که کوچک ترها از دو روز قبل مشغول جمع آوری هیزم میشوند. روز جشن زنان و مردان با لباسهای محلی و کردی مشعل به دست به زیر پل میروند و بعد از شنیدن شلیک تیر، هیزمهایی را که در پنج نقطه روستا گذاشته اند روشن میکنند.
سوغات پالنگان حاصل هنر نمایی زنان خوش ذوق
صنایع دستی این روستا را نیز فراموش نکنید که حاصل هنرنمایی زنان خوش ذوق پالنگان است. گیوه بافی، جاجیم بافی و موج بافی از صنایع دستی پالنگانی ها است. اما موج و موج بافی چست؟ موج یا رختخواب پیچ، بیشتر در مناطق روستایی و در ماههای سرد سال به عنوان روانداز کاربرد دارد. ماده اولیه آن پشم است و با نقوش و طرحهای متنوع بافته میشود.
از طرفی روی رودخانه تنگی ور پلهای متعددی برای رفتوآمد اهالی وجود دارد. گذر از این پلها در حالی رود از زیر آن با خروش در جریان است و تماشای مناظر اطراف حس و حال فوقالعادهای دارد.
اقامت در پالنگان
چشم اندازهای تماشایی به همراه طبیعت خاص و بکر پالنگان شما را وسوسه میکند تا شب را در این روستا سپری کنید و بهترین راه برپا کردن چادر است. همچنین میتوانید با از اهالی روستا سراغ خانههای اجارهای باشید که در اختیار گردشگران قرار میدهند. اگر قصد ندارید شب را در این روستا سپری کنید میتوانید پس از رسیدن به روستا، سراغ باغهای محی الدین یا شیخ عمر را بگیرید. این باغها با پرداخت مبلغی تا غروب آفتاب میزبان شما خواهند بود. علاوه بر این در اغلب باغها و پارکینگهای روستا امکان برپایی چادر وجود دارد.
غذاهای محلی پالنگان
پالنگان یکی از بهترین جاها است بهویژه به خاطر ماهی کبابیهای لذیذ و خوشمزهاش. در ابتدای روستا و قبل از رسیدن به داخل پالنگان و همچنین در راستای رودخانه، غرفههای میبینید که در بالای آنها حوضچههای پرورش ماهی قزل آلا وجود دارد. در اینجا شما میتوانید این ماهی کبابی عالی را سفارش دهید.
ماهی کبابها را به اینگونهای میپزند که بعد از آنها را از آب گرفتند از وسط باز میکنند و بعد در کبابپزهایی توری و به شکل ماهی روی منقلی بزرگ قرار میکنند و آبلیموی رقیقی که با زردچوبه مخلوط شده است روی آن میریزند که هم سبب شود ماهی نسوزد و هم طعمی بسیار خوب به آن میدهد، آماده شدن این غذا نیم ساعت زمان میبرد. ماهی را بین نانهای نازک محلی قرار میدهند.
آش دوغ دوینه، شلمین، پرپوله، ولوشه، غازینه و انواع غذاهای گیاهی نیز از متداولترین غذاهای محلی در روستای پالنگان هستند.
انتهای پیام /