چهارشنبه 4 مهر 1403

«پایتخت ملک» جُستارهایی در ارتباط با کوفه پایتخت جهان هستی به چاپ رسید

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
«پایتخت ملک» جُستارهایی در ارتباط با کوفه پایتخت جهان هستی به چاپ رسید

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، «پایتخت ملک» جستارهایی در ارتباط با کوفه پایتخت جهان هستی در آخرالزمان توسط انتشارات شهید کاظمی روانه بازار شد.

در دوره خلافت خلیفه دوم، مسلمانان که هدف فتح ایران را در سر داشتند، به دنبال محلی بودند که علاوه بر نزدیکی به مرز ایران، از نظر آب و هوایی، مطلوب ساکنین جزیره العرب باشد. از این رو سعدبن ابی وقاص پس از مکاتبه با خلیفه دوم، به سلمان فارسی و حذیفه بن الیمان مأموریت داد تا به دنبال محلی مناسب جهت اسکان خود و گله شترانشان باشند. در پی این مأموریت، منطقه‌ای در ساحل غربی رود فرات و نزدیکی شهر باستانی حیره انتخاب شد، که بعدها کوفه نامیده شد، و این اولین شهری بود که پس از ظهور اسلام، به وسیله مسلمانان ساخته شد.

هشام بن محمد کلبی که از اولین جغرافی نویسان مسلمان است در این باره چنین می‌گوید: «نام کوفه از تپه کوچکی که در وسط آن شهر واقع بود به نام کوفان گرفته شده و به قول بعضی کوفان به معنی بلا و شر است.»

پس از مدتی که از سکونت مسلمانان در کوفه گذشت چادرهای پشمین قبایل عرب تبدیل به خانه‌های ساخته شده از نی و سپس تبدیل به خانه‌های خشت و گلی شد. اولین ساختمانی که در شهر کوفه بنا شد و تقسیم‌بندی شهر و محله‌های بر همین اساس انجام شد، مسجد جامع کوفه بود که ساخت آن هم زمان با حضور مسلمانان در این منطقه آغاز شد.

امام علی (ع) این شهر را به عنوان مقر حکومت خود برگزید و در همین شهر به شهادت رسید. بیشتر شیعیان در قرن نخست از شهر کوفه بودند. امام صادق (ع) دو سال در این شهر اقامت کرد. از آثار مهم این شهر، مسجد کوفه و مسجد سهله است.

عنوان فرعی کتاب در همان ابتدا به همراه طرح روی جلد خواننده را به فکر وادار می‌کند: جستارهایی در ارتباط با کوفه پایتخت جهان هستی در آخرالزمان. ابراهیم دستلان نویسنده کتاب، در چهار فصل با عنوان‌های سرزمین موعود، مسجد موعود، خانه موعود و مهدی موعود به شرح نکات و روایاتی می‌پردازد که مرتبط با هر فصل است‌. هر کدام از این فصول زیرمجموعه‌های مهمی دارند که شأن و جایگاه شهر کوفه و مقام‌های موجود در آن شهر را به مخاطب می‌شناساند.

نویسنده عنوان فصل اول را سرزمین موعود قرار می‌دهد تا قلابی باشد برای ذهن تشنه و کنجکاو مخاطب. او در این فصل به تشریح تاریخچه کوفه، کوفه در اعصار مختلف، فضائل، مقامات و ملکوت سرزمین کوفه می‌پردازد.

فصل دوم مسجد موعود نام دارد. در این فصل، مطالبی را درباره فضائل و مقامات مسجد کوفه و حتی حیله‌های معاویه مشاهده می‌کنیم: پس از شهادت امیرالمومنین علیه‌السلام، معاویه که نمی‌خواست ذکری از فضائل آن حضرت گفته شود، دستور داد فیلی آوردند و به آن در بستند. آن‌قدر فیل را در آنجا نگاه داشت تا به باب الفیل مشهور شد و هم اکنون نیز باب الفیل (در فیل) نامیده می‌شود. سپس نکاتی را درباره حضرت آدم، حضرت نوح، حضرت ابراهیم و حضرت خضر می‌خوانیم.

خانه موعود؛ عنوان فصل سوم است. مسجد سهله مسجد معروفی است که در نزدیکی مسجد کوفه قرار دارد‌. مسجدی که در قرن اول هجری توسط قبایل عرب در سمت شمال غربی مسجد جامع کوفه، به‌فاصله 2 کیلومتر ساخته شده است. در روایات برای شأن و جایگاه این مسجد روایات فراوانی وجود دارد.

در فصل چهارم که مهدی موعود نام گرفته، نویسنده نکاتی را درباره حضرت بیان می‌کند که کمتر در کتب و مقالات به آن پرداخته شده است. سپس در مورد جایگاه و زندگی حضرت و همچنین مادر بزرگوارشان نرجس خاتون، به نکات جالبی اشاره می‌کند. «پایتخت ملک»؛ جستارهایی در ارتباط با کوفه پایتخت جهان هستی در آخرالزمان در قطع رقعی و 264 صفحه به کوشش ابراهیم دستلان به رشته تحریر در آمده و همزمان با ایام نیمه شعبان توسط انتشارات شهید کاظمی منتشر شده است.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید تازه های نشر نشر شهید کاظمی کتاب پایتخت ملک این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است