شنبه 29 اردیبهشت 1403

پای درس آقا | کتابخوانی را باید در جامعه همه‌گیر کنیم

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
پای درس آقا | کتابخوانی را باید در جامعه همه‌گیر کنیم

به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه خبرگزاری فارس، در ایام بزرگ‌ترین گردهمایی فرهنگی کشور، یعنی نمایشگاه کتاب هستیم. روزهایی که فضای شهر تهران، به شکل دیگری است و افراد یک‌به‌یک با حضور در نمایشگاه کتاب، سعی دارند بار دیگر ارتباط خود را با این یار مهربان قوام بخشند. در ادامه سخنان رهبری معظم انقلاب را درباره اهمیت مطالعه و نمایشگاه کتاب می‌خوانیم.

کتابخوانی را باید در جامعه همه‌گیر کنیم

یکی از کارهای بزرگ و مهم در سطح جامعه این است که تبلیغات کتابخوانی همه‌گیر شود. ما امروز می‌بینیم برای کالاهای کم‌اهمیت که تأثیری هم در زندگی انسان‌ها ندارند، صاحبانش تبلیغات رنگینِ عجیب و غریبی را متصدی می‌شوند، مباشر می‌شوند، دستگاه‌های ارتباط‌جمعی، مطبوعات، صدا و سیما آنها را پخش می‌کنند؛ در حالی که آن محصولات هیچ ضرورتی ندارند، هیچ لزومی ندارند، یک چیز اضافی در زندگی هستند، گاهی بودنشان مفید است، گاهی بودنشان حتی مفید هم نیست، شاید مضر هم هست. محصولی با عظمت کتاب، با ارزش کتاب، درخور این است که تبلیغ بشود. تشویق بشوند کسانی که می‌توانند کتاب را بخوانند این را ما باید به صورت عادت در بیاوریم. (1390/04/29)

کتاب خوب چه کتابی است؟

برای این‌که اثری ماندنی شود، باید خوب باشد. آثارِ خوب می‌مانند، در دل‌ها جای می‌گیرند و کهنه نمی‌شوند. خوب هم که می‌گوییم، یعنی پاسخی به یک سؤال و یک نیاز باشد. خوب فقط معنایش این نیست که از لحاظ هنری خوب تنظیم شده باشد و خیلی عمیق باشد؛ نه. ممکن است این‌طورها نباشد لیکن پاسخی به یک نیاز باشد مهم این است. در باب کتاب این را باید ملاحظه کرد. البته نیازها خیلی گسترده‌تر از آن چیزی است که انسان در وهله اول نگاه می‌کند. شاید اگر در کشور ما فرضاً در یک موضوع هیچ کتابی وجود نداشته باشد، یا هیچ تألیف درستی نباشد، آدم حس نکند که به این کتاب نیاز هست، ولی وقتی که این کتاب مطرح می‌شود، می‌بینیم نه، ذهن‌ها آن را می‌خواهند. پس، معنایش این است که ما به هر فرآورده فکر و فرهنگ انسانی نیاز داریم و بایستی آن را بدانیم. البته این حرف معنایش آن نیست که ما در زمینه تولید و چاپ و نشر کتاب، بی‌مبالاتی کنیم. بی مبالاتی جایز نیست. (1377/03/05)

احسان کتاب چیست؟

امروز کتاب جزو لوازم و اشیاء لوکس، تشریفاتی و خوبی است که اگر باشد بهتر است، اگر نبود هم، آسمان به زمین نمی‌آید! باید از این حالت خارج شود. اگر کتابخوانی فرهنگ رایج شد و در بین مردم ما جا افتاد، آن‌وقت کسانی پیدا می‌شوند که «صدقه کتاب» درست می‌کنند که الان نیست. شما ببینید چقدر روضه‌خوانی می‌شود! چقدر احسان می‌شود! چقدر به ایتام کمک می‌شود! چقدر پول و جنس و پارچه و چیزهای دیگر داده می‌شود! آیا به همین نسبت، کتاب هم داده می‌شود؟! به همین نسبت پول برای چاپ کتاب داده می‌شود؟! خیلی کم. حالا یک وقتی در گذشته، زمانی، کسانی از تجار و بازاری‌های مؤمن مثلاً آقای «کوشان‌پور» پیدا می‌شدند؛ فرضاً کتابی چاپ می‌کردند و مجانی به طلاب می‌دادند. قبلاً در حد معدودی، این کارها معمول بود، اما الان این کارها نمی‌شود، این کارها کم می‌شود. خب، حالا اگر معلوم شد یک کتاب خیلی خوب هست، باید چاپ شود. خرج این کار، باید جزو صدقات جاریه باشد. شما که روشنفکرید و به اهمیت این کار آگاهید، این را ترویج کنید، که اگر اهمیت کتاب و کتابخوانی جا افتاد، این هم متحقق می‌شود. این هم کار دیگری است که گمان می‌کنم برای رفع مشکلات نشر کتاب، در جامعه باید انجام گیرد. (1374/02/18)

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

حضرت آیت الله خامنه‌ای

نمایشگاه کتاب

پای درس آقا این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
پای درس آقا | کتابخوانی را باید در جامعه همه‌گیر کنیم 2
پای درس آقا | کتابخوانی را باید در جامعه همه‌گیر کنیم 3