یک‌شنبه 4 آذر 1403

پشت پرده سناریو «جنگ ترکیبی» آمریکا علیه ایران

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
پشت پرده سناریو «جنگ ترکیبی» آمریکا علیه ایران

آمریکا همزمان با شکست پروژه آشوب خود در ایران از طریق موج‌سواری بر اغتشاشات، این بار سناریو تازه‌ای با ادعای حمله قریب‌الوقوع تهران به اهدافی در عربستان و کردستان عراق طراحی کرده است!

به گزارش الف، چند روز قبل بود که روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» به نقل از برخی مقامات آمریکایی و سعودی ادعا کرد که ایران در حال آماده‌سازی برای حمله به مواضعی در عربستان و عراق است.

بر اساس این گزارش مقامات آمریکایی و سعودی در گفتگو با وال استریت ژورنال ادعا کرده بودند که «ممکن است ایران برای منحرف کردن افکار عمومی از حوادث اخیر در این کشور به زودی به اهدافی در عربستان و اربیل عراق حمله کند».

این ادعای آمریکا و عربستان و انگیزه‌های آن را می‌توان در ابعاد مختلف بررسی کرد. در وهله نخست می‌توان اینگونه ارزیابی کرد که ایالات متحده قصد دارد از طریق ادعای حمله قریب‌الوقوع ایران به اهداف عربستان و کردستان عراق وانمود کند که دولت ایران در بحران بوده و قصد دارد بحران خود را به کشورهای دیگر صادر کند. درواقع این ادعای ایالات متحده در چارچوب روش سنتی آن برای ایجاد ارعاب در منطقه و ترویج پروژه نخ‌نما شده «ایران‌هراسی» به ویژه در میان سعودی‌هاست تا مجددا به بهانه محافظت از عربستان در قبال تهدیدهای ایران، عربستان را به طور کامل تحت سیطره خود بگیرد؛ به ویژه بعد از تحرکاتی که اخیرا ریاض در سیاست نفتی خود علیه دولت آمریکا به ریاست «جو بایدن» انجام داده است.

برای تحلیل بهتر این مسئله می‌توان به مجموعه‌ای از شواهد استناد کرد:

- در وهله نخست ادعای تصمیم ایران برای حمله به اهداف عربستان و عراق از جانب آمریکایی‌ها مطرح شده اما این کشور سعی دارد آن را به سرویس اطلاعات سعودی ربط دهد. سخنگوی شورای امنیت ملی و وزارت دفاع عربستان در ادعای مذکور خود تلاش داشتند بگویند که واشنگتن قصد دارد از عربستان در برابر تهدید ایران محافظت کند. فرض آنها بر این بود که عربستان ممکن است این ادعاها را پذیرفته و یک بیانیه رسمی در همسویی با ایالات متحده در این زمینه صادر کند یا اینکه دست کم رسانه‌های سعودی آن را بازتاب دهند.

- در سپتامبر 2019 زمانی که جنبش انصارالله یمن در پاسخ به تجاوزات ائتلاف سعودی علیه ملت یمن، تاسیسات نفتی عربستان را هدف حمله موشکی و پهپادی قرار داد دولت وقت آمریکا به ریاست «دونالد ترامپ» مدعی شد که ایران پشت این حملات قرار دارد اما در عین حال آمریکایی‌ها هیچ کمکی به عربستان نکرده و حتی چند ماه بعد از این حملات بخش زیادی از نیروها و سامانه‌های دفاعی و جنگنده‌های خود را از این کشور بیرون کشیدند؛ آن هم در شرایطی که «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی و دولت ترامپ روابط بسیار نزدیکی با یکدیگر داشتند.

اکنون این سوال مطرح می‌شود که پس چرا دولت بایدن که روابط چندان مطلوبی با بن سلمان ندارد و همچنین سیاست خود را بر مبنای کاهش حضورش در خاورمیانه ترسیم کرده بود اکنون نگران امنیت عربستان شده و ادعای دفاع از این کشور مقابل تهدیدات ایران را دارد.

- می‌توان نتیجه گرفت که یکی از اهداف اصلی ادعای مذکور آمریکا، همانطور که اشاره شد، ترویج ایران هراسی در میان کشورهای عربی و به طور خاص عربستان است تا بن سلمان را وادار به تبعیت از سیاست‌های واشنگتن کند. به ویژه در شرایط فعلی که سعودی‌ها به طور فعال درحال موج‌سواری روی آشوب‌های اخیر در ایران بوده و اطلاعات موثقی از حمایت همه جانبه عربستان از اغتشاشات در کشورمان وجود دارد.

- حتی اگر طبق ادعای آمریکایی‌ها ایران قصد حمله به مواضع عربستان را نیز داشته باشد، آیا واقعا ایالات متحده که از افغانستان فرار کرد و در حال بیرون کشیدن نیروهای خود از عراق است، حاضر می‌شود برای دفاع از کشوری مانند عربستان که صرفا مسئول تامین منافع واشنگتن در منطقه است، با ایران وارد جنگ شود؟

- در مارس گذشته آمریکایی‌ها اعلام کردند که ایران به اطراف کنسولگری آمریکا در اربیل عراق که پایگاه جاسوسی موساد رژیم صهیونیستی در آنجا قرار داشت حمله کرده است اما با این وجود ایالات متحده هیچ واکنش عملی نشان نداده و فرماندهی مرکزی آمریکا در غرب آسیا اسرائیل را مورد انتقاد قرار داده و گفت که تحرکات اسرائیل موجب شده تا جان سربازان آمریکایی به خطر بیفتد.

با این تفاسیر نتیجه کلی که می‌توان گرفت آن است که قطعا آمریکا به فکر امنیت یا دفاع از عربستان نیست و حتی اگر اطلاعات موثقی درباره تهدید امنیت سعودی‌ها داشته باشد لزومی برای افشای آن نمی‌بیند. طرح چنین ادعایی از جانب دولت آمریکا در بازه زمانی فعلی به طور کلی در چارچوب اقدامات این کشور علیه ایران و به نوعی ایجاد جنگ روانی ضد آن است. بنابراین می‌توان گفت در شرایطی که اهداف واشنگتن از آشوب‌آفرینی و اغتشاشات در ایران محقق نشده، سناریو تازه‌ای تحت عنوان تهدید ایران علیه امنیت کشورهای منطقه طراحی کرده تا از آن به عنوان اهرم فشار ضد جمهوری اسلامی استفاده کند.