شنبه 3 آذر 1403

پشت پرده هنجارشکنی‌های سفرای خارجی مقیم تهران

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
پشت پرده هنجارشکنی‌های سفرای خارجی مقیم تهران

در حالی که سفیر استرالیا در تهران اخیراً به دلیل انتشار مطالبی در ترویج همجنس‌گرایی احضار شد، وزارت خارجه این کشور با برچسب دفاع از حقوق بشر این هنجارشکنی را توجیه می‌کند.

به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: 31 اردیبهشت 1402 سفیر سوئیس در تهران نادین لوزانو به وزارت امور خارجه ایران احضار شد، آن هم به دلیل استفاده نامتعارف سفارتخانه تحت مدیریتش در بازنشر تصویری با «پرچم جعلی ایران».

با گذشت بیش از یک سال، رویداد دیگری رخ داد، این بار انتشار مطالبی به زبان فارسی در صفحه اینستاگرام سفارت استرالیا در تهران که به احضار سفیر این کشور به وزارت خارجه انجامید و واکنش وزارت خارجه استرالیا هم این بود که «با افتخار مدافع حقوق بشر هستیم» و برای پیشبرد آن تلاش می‌کنیم.

یازدهم شهریور سال جاری سفارت استرالیا در تهران در صفحه اینستاگرامش تصاویری از سفیر تازه منصوب شده ایان مک کانویل به همراه دبیر دوم سفارت در حمایت و ترویج همجنس‌بازی منتشر کرد که وزارت خارجه ایران با احضار سفیر نسبت به این اقدام هنجارشکنانه اعتراض کرد. این اقدام با واکنش‌های منفی در جامعه ایران مواجه شد و برخی حتی خواستار اخراج سفیر استرالیا نیز شدند.

سفیر استرالیا در زمان احضارش مدعی شده که در پیام منتشر شده نامی از ایران برده نشده و تعمدی در اهانت به مردم و ارزش‌های جامعه ایرانی نبوده و در همین ارتباط مدیر حوزه‌های علمیه کشور آیت‌الله علیرضا اعرافی ضمن محکوم کردن این اقدام از وزارت خارجه خواست برخورد مناسب و قاطعی در این باره داشته باشد. برخی از کاربران شبکه‌های اجتماعی هم عنوان کرده‌اند که سفیر استرالیا باید به‌عنوان عنصر نامطلوب اخراج شود تا درس عبرت شود.

در حالی که سفیر پیشین انگلیس در تهران سایمون گس در سال 1389 در متنی در وبگاه سفارت دولت متبوعش نوشت که «دیپلمات‌ها در انتقاد از وضعیت کشوری که به مأموریت در آن فرستاد شده‌اند باید جانب احتیاط را رعایت کنند»، در این مدت شاهد رفتارهای هنجارشکنانه و مغایر با معیارهای جامعه ایرانی توسط سفرا و رؤسای نمایندگی‌های خارجی مقیم تهران بوده‌ایم از جمله مطالب منتشر شده توسط سفرای انگلیس و عکس یادگاری سفرای پیشین روسیه و انگلیس در بالکن سفارت روسیه در تهران و تداعی‌کننده کنفرانس تهران در سال 1943 و اشغال ایران.

در همین خصوص، دیپلمات پیشین حسین علیزاده در گفت‌وگو با ایران اینترنشنال با بیان اینکه معمولاً سفرا و یا رؤسای سازمان‌های بین‌المللی حساسیت‌های کشور میزبان را رعایت می‌کنند، عنوان می‌کند که توجیه سفارت استرالیا این است که قصد هنجارشکنی را نداشته و همزمان با استرالیا «روز بنفش» را جشن گرفته‌اند و به نظر من نمی‌آید که قصد توهین و هنجارشکنی داشته باشد.

از سوی دیگر کارشناس مسائل بین‌الملل حسن هانی‌زاده گفته که سفیر استرالیا با هدف توهین به آرمان‌ها و انقلاب اسلامی این اقدامات تبلیغاتی را انجام داده و باید اخراج شود و ایران هم سفیرش در کانبرا را فرابخواند تا سفرای غربی در زمان حضور در ایران بدانند، ایران تحت هیچ شرایطی از ارزش‌های اسلامی و دینی خود برای برقراری رابطه با آنها عقب‌نشینی نخواهد کرد.

به گزارش فارس، سفیر پیشین ایران در لهستان رامین مهمان‌پرست در این باره با بیان اینکه هر فردی که به‌عنوان سفیر منصوب می‌شود باید متوجه مأموریتی که عهده‌دار شده باشد و آداب و مقررات کشور پذیرنده را رعایت کند، به فارس می‌گوید که اگر اقدام سفیر استرالیا بی‌توجهی به اصول اخلاقی بوده باید آن را غفلت و کوتاهی از سوی سفیر تلقی کرده و اگر عامدانه انجام شده او باید بداند که با این کار استرالیا را از ظرفیت‌های روابط با ایران محروم می‌کند.