پلیس به سامانه جامع انبارها دسترسی ندارد
سخنگوی ناجا گفت: پلیس به عنوان مجری قانون باید به سامانه بازارگاه وزارت جهاد و سامانه جامع انبارها دسترسی داشته باشد اما این دسترسی اکنون ناقص است.
محمد حسن جلالی مدیر کل هماهنگی و نظارت آرد و نان بازرگانی دولتی در برنامه گفتگوی ویژه خبری به سوالات زیر در خصوص ضوابط و دستورالعمل مقابله با قاچاق کالا پاسخ داد.
آیا ضوابط قاچاق کالا تدوین شده است؟
جلالی: متولی ایجاد سامانه های برخط خرید، فروش و حمل گندم و آرد شرکت بازرگانی دولتی است. باید زمینه نظارت فراهم شود. طی جلسات کارشناسی با دوستان ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز یکسری سوالات مطرح شد و ما متوجه شدیم که در سامانه های ما امکان نظارت و برخورد با عوامل قاچاق وجود ندارد.
به گفته مدیر کل هماهنگی و نظارت آرد و نان بازرگانی دولتی دستورالعمل و ضوابط آماده و برای ستاد مقابله با قاچاق کالا ارسال شده است اما مدیرکل دفتر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز می گوید هنوز ضوابط به دست ما نرسیده است. جلالی در پاسخ به این مطلب گفت: ممکن است این ضوابط در حال ارسال به ستاد مقابله با قاچاق کالا باشد. این ضوابط در کارتابل معاون وزیر جهاد قرار دارد و این دستورالعمل محرمانه است.
پرهام فر مدیرکل دفتر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در ادامه برنامه به سوالات زیر پاسخ داد.
آیا ضوابطی برای ساماندهی شبکه توزیع کالا در کشور داریم؟
پرهام فر: ما تلاش می کنیم کالا به صورت قانونی وارد کشور شود، در مورد قاچاق خروجی، کالا از درون کشور خارج می شود. قانون به صورت خاص ضوابطی را پیش بینی کرده است. دولت این اختیار را دارد که ضوابط ساماندهی شبکه توزیع کالا را در کشور تدوین کند. این ضوابط به عنوان ضوابط خرید، فروش، حمل و نگهداری کالا در داخل کشور به رسمیت می شناسیم.
اگر دستگاهی از این ضوابط عدول کرد و دچار انحراف شد باید برخورد شود. هر دستگاهی متولی مدیریت یک کالا است، هر کدام از دستگاه ها ضوابط خاص خودشان را دارند. تا الان تجربه 9 ضابطه را برای کالاهای مختلف داریم.
تخطی از ضوابط به چه معنا است؟
پرهام فر: وقتی ضوابط در ستاد تصویب شد، ضابط و کاشف مسئول مبادی کنترلی خود است.
اگر ضوابط نباشد چه اتفاقی می افتد؟
پرهام فر: اگر ضوابط نباشد عملا ضمانت اجراهایی قانونی برخورد با تخلف از بازدارندگی کافی برخوردار نخواهد بود.
وقتی ضوابط وجود ندارد عملا جابجایی، حمل و نقل و فروش آرد خارج از حیطه و چارچوبی که وزارت جهاد تعیین کرده خواهد بود یا برخورد نمی شود و یا اگر برخورد شود ممکن است تحت عنوان عرضه خارج از شبکه باشد و در تعزیرات مورد رسیدگی قرار بگیرد که مجازاتش کم است و درصدی از ارزش کالا خواهد بود.
ما برای برخورد با قاچاق در نقطه صفر مرزی خلاء قانونی نداریم و نیروی انتظامی در حال برخورد است و کشفیاتی صورت گرفته است. قاچاق آرد و گندم ریسک بالایی دارد. هر کالایی که کشفیات آن افزایش پیدا کند به ما اطلاع داده می شود.
سردار حاجیان سخنگوی ناجا در بخش دیگری از این برنامه به بیان دیدگاه های خود پیرامون موضوع مورد بحث پرداخت.
آیا پلیس به سامانه جامع انبارها دسترسی دارد؟
سردار حاجیان: پلیس دسترسی ناقص و جزئی به سامانه جامع انبارهای کالا دارد و با این وضع نمیتوانیم با قاچاق و احتکار مبارزه کنیم. پلیس به سامانه جامع انبارهای کالا دسترسی در حد ادمین ندارد تا بتوانند نیاز ها را شناسایی کند.
ایجاد سامانه جامع کنترلی برای شناسایی کالاها از مبدا تا زمان مصرف مورد تاکید است. در سامانه جامع انبارها باید نهادهای نظارتی دسترسی داشته باشند تا تسلسل ایجاد نشود.
اگر پلیس به معنای واقعی به سامانه دسترسی داشته باشد هم می تواند کنترل کند و هم می تواند صحت سنجی کند. پلیس دسترسی کامل به سامانه جامع انبارها ندارد و دسترسی به صورت ناقص است.
چرا ادعا دارید که هنوز دسترسی فراهم نشده است؟
سردار حاجیان: در خصوص استعلام ما دسترسی به ادمین می خواهیم، دسترسی ناقص است. باید به ادمین دسترسی داشته باشیم.
پلیس به عنوان مجری قانون باید هم دسترسی به سامانه بازارگاه وزارت جهاد و هم به سامانه جامع انبارها داشته باشد. این دو مهمترین سامانه های هستند که می توانیم برای ورود و خروج کالا با رویکرد جلوگیری از قاچاق توجه کنیم.
سید مهدی نیازی معاون طرح و برنامه وزارت صمت به سوالات زیر در خصوص وضعیت قاچاق و دسترسی پلیس و بازرسان وزارت جهاد کشاورزی به سامانه جامع انبارها به منظور مقابله با قاچاق پاسخ داد.
چرا شاهد تشدید بحث قاچاق هستیم؟
نیازی: طبق قانون، وزارت صمت مکلف است که سامانه ای را برای جلوگیری از قاچاق راه اندازی کند. دسترسی ها با توجه به ملاحظات حوزه های مختلف به صورت رویه ای تعریف شده است لذا دستورالعمل آن به مراجع نظارتی ابلاغ شده و نوع دسترسی ها کاملا مشخص است.
از سال 99 پیگیری ها بین دستگاه های مربوطه انجام شده بود و منجر به نتیجه شده است، دسترسی استعلام به سامانه جامع انبارها سال گذشته در اختیار ناجا قرار گرفت و ناجا می تواند از اطلاعات سامانه جامع انبارها استفاده کند.
استعلام ها کاملا به صورت برخط است. سال گذشته در ماه های آبان و آذر ماه بود که دسترسی ها عملیاتی شد، لذا دوستان ناجا می توانند از اطلاعات استفاده کنند.
سال گذشته اجازه دسترسی به 200 ادمین داده شد و اجازه دسترسی به آنهایی که بیش از 3 ماه وارد سیستم نشده اند را قطع کردیم. سرویس ها از نظر وزارت صمت برقرار است، اگر ناجا مشکلی از بابت استعلام دارد باید مکاتبه می کرد. پلیس مکاتبهای مبنیبر درخواست دسترسی به سامانه جامع انبارهای کالا با وزارت صمت نداشته است.
چرا وزارت جهاد هم دسترسی به سامانه جامع انبارها ندارد؟
نیازی: دسترسی به استعلام برای وزارت جهاد فراهم است، دوستان وزارت جهاد دسترسی به اطلاعات کامل سیستم سامانه جامع را می خواهند. برای دسترسی کامل دستورالعمل هایی وجود دارد که طبق آن باید عمل شود.
از نظر ما امکان دسترسی به اطلاعات وجود دارد. اگر دستگاه ها نیاز به اطلاعات بیشتر دارند باید در مباحث کارشناسی مورد بحث قرار بگیرد و سطح دسترسی ها مشخص شود.
اطلاعات، مربوط به اطلاعات اقتصادی کشور است و برای دسترسی به اطلاعات باید از طریق مجاری ذیربط اقدامات لازم انجام شود.
برای اجرای ماموریت ها اختلالی در دسترسی به اطلاعات وجود ندارد، تبادل اطلاعات در حال شکلگیری است.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت، تجارت و کشاورزی