پوتین برای فروش موشک هایش به هند می رود
در حالی که قرار است ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه ماه آینده به کشور هندوستان سفر کند، مساله روابط نظامی و فروش تسلیحات پیشرفته روسی به دهلی نو در کانون توجه برخی تحلیلگران نظامی قرار گرفته است.
انتظار میرود که ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه ماه آینده از کشور هند دیدن کند که نه تنها مصادف با تحویل اولین سامانههای موشکی زمین به هوای اس -400 است، بلکه همچنین در این سفر مذاکراتی هم با نارندرا مودی نخست وزیر هند درباره احتمال فروش سامانههای موشکی فوق پیشرفته اس -500 و اس -550 هم انجام خواهد شد.
به گزارش ایرنا از "اوراسین تایمز"، اگر مذاکرات نتیجه بخش باشد در این صورت هند میتواند اولین خریدار خارجی سامانههای دفاع هوایی اس -500 و اس -550 روسیه باشد. آمادهسازیها برای سفر پوتین به هند در جریان است و بیانیه رسمی در خصوص تاریخ دقیق بزودی منتشر خواهد شد.
"پرومته" اس -500 هماکنون تولید شده و در ژوییه سال جاری برای اولین بار با موفقیت آزمایش شد. نیروهای مسلح روسیه در ماه سپتامبر دریافت اولین واحدهای اس -500 را شروع کردند و تا ماه اکتبر نیز اولین تیپ (بریگاد) اس -500 توسط نیروهای ویژه هوافضای روسیه برای پوشش دفاعی از مسکو و منطقه صنعتی مرکزی کشور مستقر شد.
برد عملیاتی اس -500 حدود 600 کیلومتر است و سامانه متحرک پرومته اس -500 علاوه بر ارائه دفاع هوایی تاکتیکی در میدان نبرد، یکی از پیشرفتهترین سامانهها در جهان به شمار میرود.
تحلیلگران روسی معتقدند که اس -500 حتی میتواند ماهوارهها را در مدارهای پایین زمین و هواپیماهای رادارگریز نسل پنجم را همانند موشکهای کروز و بالستیک هدف قرار دهد. همچنین گفته میشود که این سامانه به علت مقاومت در برابر جنگ الکترونیک قابلیت پایداری بیشتری دارد.
موشک زمین به هوای اس -550
در ارتباط با موشک زمین به هوای اس -550 هم اعتقاد بر این است که این موشک نیز بر اساس پرومته اس -500 ساخته شده و قرار است به اولین سامانه دفاع موشکی تخصصی و سامانه دفاعی ضدفضایی با توانایی نابود کردن موشکهای بالستیک بین قارهای ICBM تبدیل شود.
در حال حاضر کشورهایی مانند روسیه و آمریکا سامانههای دفاع موشکی دارند که میتوانند با دقت کلاهکهای ICBM را سرنگون سازند. اما این سامانهها متحرک نیستند و در عوض در سیلوهایی مستقر هستند که آسیبپذیری آنها را بالا میبرد.
ریانووستی 13 نوامبر گزارش داد که سیستم متحرک اس -550 قابلیت رهگیری موشکهای بالستیک با بردهای متفاوت را دارد و در ارتفاع بالاتری نسبت به سیستم آمریکایی "تاد" THAAD و همچنین سامانههای اس -400 و اس -500 عمل خواهد کرد.
در این حال "دمیتری شوگائف" رئیس سازمان همکاریهای نظامی روسیه گفته است که هندوستان ممکن است اولین کشوری باشد که روسیه به علت عمق روابط نظامی دو کشور، تسلیحات پیشرفته دفاع هوایی "پرومته اس -500" را به آن کشور صادر نماید.
هندوستان یکی از شریکان راهبردی طولانی مدت روسیه بوده و از دیرباز تسلیحات نظامی روسی از جمله تانک، سلاحهای سبک و هواپیما و کشتی و زیردریایی را به کار گرفته است. هند همچنین در حال خرید سامانه "تریامف اس -400" است. دو کشور همچنین بطور مشترک در حال تولید موشکهای فراصوت "براموس" BrahMos هستند..
هندوستان هرچند یکی از شریکان دفاعی اصلی آمریکا است اما دوستی و "مشارکت راهبردی" بیسابقهای هم با روسیه دارد. دهلی نو از سال 1991 تا کنون تسلیحاتی به ارزش هنگفت 70 میلیارد دلار از روسیه خریداری کرده و بین سالهای 2018 و 2019 نیز قراردادهای تسلیحاتی جدیدی به ارزش 15 میلیارد دلار امضا کرده است.
هر چند هندوستان در ارتباط با مسائلی مانند کیفیت، قطعات یدکی و هزینههای تعمیر و نگهداری ناامیدیها و گلایههایی داشته است اما روابط دو کشور در خصوص کسب و کار تسلیحات بنا به عللی پا بر جا خواهد ماند از جمله اینکه این روابط سابقهای تاریخی از زمان اتحاد شوروی دارد. علت دیگر هم این است که هند به علت آشنایی اپراتورها همچنان به روسیه برای ادامه کار نیروهای نظامی وابسته است. علت سوم هم اینکه هندوستان همچنان تسلیحات روسیه را از لحاظ هزینه به صرفه میداند.
علت چهارم هم اینکه حمایت روسیه از فناوری دفاعی هندوستان را نمیتوان نادیده گرفت. فروش تسلیحات روسی، تبادل اطلاعات، همکاری، انتقال فناوری و راهنماییهای فنی اغلب در مواجهه با فشارهای سنگین آمریکا، کمک زیادی به بازدارندگی راهبردی هند کرده است.
عامل پنجم نیز که درک آن بسیار مهم است، این است که روسیه در ازای همه اینها درخواستی برای دسترسی ویژه جهت ایجاد پایگاه یا تاسیسات اطلاعاتی جاسوسی در هند نکرده است.