پوشش گیاهی سه هزار و 670 هکتار از جنگلهای گلستان نابود شد
گنبدکاووس - ایرنا - معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان گفت: نتایج نخستین بررسیهای انجام شده بر روی پوشش گیاهی 2 منطقه حفاظت شده پارک ملی گلستان و جهان نمای کردکوی نشان میدهد که پوشش گیاهی سه هزار و 670 هکتار از این مناطق بر اثر آفت و بیماریهای درختان جنگلی این مناطق از بین رفت.
وحید خیرآبادی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: از مجموع پوشش گیاهی از بین رفته ناشی از آفات و بیماریها، سه هزار و 200 هکتار آن مربوط به پارک ملی گلستان و 470 هکتار نیز مربوط به منطقه حفاظت شده جهان نمای کردکوی است.
وی افزود: سازمان حفاظت محیط زیست کشور دارای 295 منطقه تحت مدیریت شامل پارک ملی، منطقه حفاظت شده و پناهگاه حیات وحش است که برای نخستین بار به صورت پایلوت پروژه شناسایی پهنههای آلوده در پارک ملی گلستان و منطقه حفاظت شده جهان نما به آفات و بیماریها اجرا شد.
خیرآبادی اضافه کرد: اجرای مرحله نخست این پروژه با همکاری تیمی متشکل از اعضای هیات علمی دانشگاه منابع طبیعی گرگان اسفند پارسال به پایان رسید و جمعبندی از آخرین وضعیت آفات و بیماریهای این مناطق تهیه شد.
وی گفت: امسال اجرای مراحل مختلف استفاده از روشهای مناسب زیستی و فیزیکی مبارزه با آفات و بیماریها و به دنبال آن احیای مناطق آسیب دیده در دستورکار قرار دارد.
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان ادامه داد: در مرحله نخست این پروژه 545 قطعه خوشه گیاهی به عنوان نمونه در پارک ملی گلستان و 110 قطعه خوشه از منطقه حفاظت شده جهان نما انتخاب و مختصات جغرافیای آنها در نقشه پیادهسازی شد.
خیرآبادی گفت: در ادامه تیمهای مختلفی برای بررسی میدانی به مناطق مورد نظر اعزام و اطلاعات پوشش گیاهی و عوامل بیماریزا شناسایی و وضعیت سلامت منطقه جنگلی از لحاظ میزان خسارت وارده از آفات و بیماریها به کانونهای قرمز با بیش از 60 درصد، نارنجی با 30 تا 59 درصد، زرد بین پنج تا 29 درصد، سبز با کمتر از پنج درصد (سالم) و قهوهای به معنی از بین رفتن کامل پوشش گیاهی بر اثر آفات و بیماریها تقسیم بندی شد.
وی افزود: مجموعا در پارک ملی گلستان و منطقه حفاظت شده جهاننما 18 گونه بیماری زا مانند "زغالی، فتیله نارنجی، لکه قیری، لکه برگی، سفیدک، پوسیدگی ریشه"، 9 گونه آفت مانند "پروانه خالدار، پروانه برگ خوار، پروانه جوانه خوار بلوط، پروانه دم قهوهای، سوسک برگ خوار و شپشک پنبهای" و 2 گونه گیاه نیمه انگلی "دارواش و ارس واش" شناسایی شد.
معاون حفاظت محیط زیست گلستان اظهارداشت: با انجام کار آزمایشگاهی و بررسی میدانی از مجموع وسعت پارک ملی گلستان، پوشش گیاهی 72 هکتار در کانون قرمز، 2 هزار و 800 هکتار نارنجی، 25 هزار هکتار زرد، 60 هزار هکتار سبز (سالم) و سه هزار و 200 هکتار نیز در کانون قهوهای قرار گرفت.
خیرآبادی افزود: وسعت 53 هکتار از منطقه حفاظت شده جهاننما به عنوان کانون قرمز، هزار هکتار نارنجی، 17 هزار هکتار زرد، 13 هزار هکتار سبز و 470 هکتار به عنوان کانون قهوهای تقسیم شد.
وی اضافه کرد: مراحل بعدی این پروژه شامل راهکارهای کنترل و حفظ وضع موجود و استفاده از روشهای مناسب زیستی و فیزیکی مبارزه با آفات و در نهایت احیای مناطق آسیب دیده از آفات و بیماریها، امسال و سالهای بعد اجرا میشود.
به گزارش ایرنا، پارک ملی گلستان قدیمی ترین پارک ملی ثبت شده در ایران و پناهگاهی کم نظیر برای حیات وحش است که هزار و 350 گونه گیاهی و 302 گونه جانوری از جمله نیمی از گونههای پستاندار ایران را در حدود 900 کیلومتر مربع گستره خود جای داده و به همین دلیل به عنوان ذخیرهگاه زیستکره در میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
پارک ملی گلستان دارای سه نوع آب و هوای متفاوت خشک، نیمه خشک و نیمه مرطوب است که همین ویژگی باعث شده این پارک دارای پوشش گیاهی متنوع از استپ خشک تا جنگل انبوه باشد.
گلستان در سال 1354 نخستین پارک ملی ایران شد که در فهرست میراث جهانی یونسکو به عنوان یکی از 50 ذخیرهگاه زیست محیطی کره زمین به ثبت رسیده است.
بیشتر گستره این پارک در استان گلستان، حدود 34 درصد آن در استان خراسان شمالی و بخش ناچیزی نیز در استان سمنان قرار دارد.
همچنین جهان نما از قدیمی ترین مناطق حفاظت شده زیرپوشش مدیریتی حفاظت محیط زیست کشور است و در ردیف مناطق چهارگانه این سازمان به شمار می رود.
منطقه حفاظت شده جهان نما با وسعتی بیش از 31 هزار هکتار در حوزه گرگان و کردکوی واقع است که حدود 20 هزار هکتار آن در حوزه استحفاظی شهرستان کردکوی در غرب گلستان قرار دارد.
از نظر وضعیت جغرافیایی بیشتر منطقه جهان نما کوهستانی بوده و ارتفاع آن از 600متر در مرز شمالی اطراف شصت کلا تا سه هزار و 86متر در کوه تل انبار در شرق منطقه و جنوب روستای زیارت متغیر است.
*س_برچسبها_س*