پنج‌شنبه 29 شهریور 1403

پول‌پاشی در فوتبال عربستان، جواب نداد / تردید جدی در سرمایه گذاری برای مستطیل سبز

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
پول‌پاشی در فوتبال عربستان، جواب نداد / تردید جدی در سرمایه گذاری برای مستطیل سبز

اقتصادنیوز: سرمایه‌گذاری عمومی عربستان، مدیریت حدود 800میلیارد دلار از دارایی های کشور را بر عهده دارد و بخش اعظم سهام چهار باشگاه بزرگ از جمله الهلال، الاتحاد، الاهلی و النصر را در اختیار دارد. لیگ حرفه ای عربستان قصد دارد تا سال 2030 درآمد سالانه خود را چهاربرابر کند و به 480میلیون دلار رساند.

به گزارش اقتصادنیوز روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: عربستان در مجموع بیش از 6میلیارد یورو در حوزه ورزش هزینه کرده است تا در مسیر تنوع بخشی اقتصاد متکی به نفت گام بردارد و ورزش را به بخش اصلی توسعه اقتصادی بدل کند. بعد از موفقیت قطر در میزبانی بازی های فوتبال جام‌جهانی، عربستان در گام اول تلاش کرده است با دعوت از بازیکنان تراز اول و مشهور بین‌المللی، لیگ فوتبال خود را به یکی از لیگ‌های خوب و جذاب در نوع خود در سطح جهانی بدل کند. در سال 2023، صندوق سرمایه‌گذاری عمومی دولت عربستان در راستای تامین بودجه برای پروژه چشم انداز بلندپروازانه 2030 شاهزاده محمد بن‌سلمان که قصد دارد کشور را برای دوران پسا‌نفت آماده کند، تصمیم به سرمایه‌گذاری گسترده در حوزه ورزش گرفت که به دنبال آن، سرمایه‌گذاری هنگفتی در چهار باشگاه لیگ برتر فوتبال در عربستان‌سعودی انجام شد.

در همین راستا، این باشگاه ها، صدها میلیون یورو برای جذب ستاره های بین‌المللی صرف کردند. شرایط حاکم بر این بازار در عربستان‌سعودی بسیار پیچیده است و فرآیند نقل‌وانتقالات و سرمایه‌گذاری های فوتبال این کشور، پر از واسطه و به مفهومی سرشار از فساد است؛ تا جایی که در مواردی، برخی بازیکنان از طرف صندوق مذکور به باشگاه ها تحمیل شده اند. از طرف دیگر فوتبال برای عربستان، به یک مساله و موضوع ملی بدل شده است و در مورد شاهد مثال آن می توان به نمایش درآوردن و برافراشتن بنرهای عظیم ابتدای بازی های فوتبال در میانه و کنار زمین اشاره کرد تا در کنار پخش سرود ملی، یادآور عظمت و تلاش کشور برای میزبانی بازی های جام جهانی فوتبال 2034 باشد.

نشانه های رنجش و خشم

با تمام این هیاهوها، در ماه های اخیر سایه تردید بر رویای بهشت فوتبال عربستان سایه افکنده است. مقامات سعودی که برای جذب بازیکنان برتر و سوپراستارهای خارجی، هزینه های گزافی کرده اند، اکنون با تردیدهای بسیاری در مورد دوام این ساختار که بیش از حد مصنوعی و ساختگی به نظر می رسد، مواجه شده اند.

کریم بنزما، ستاره فرانسوی الاتحاد که گویی شور و شوق روزهای اول پیوستن به این تیم را نداشت، بعد از حاشیه های بسیار پیرامون نقش او در تیم، عربستان را ترک کرد و برای بازگشت به تمرینات تیم شرط وشروط گذاشت. جردن هندرسون 33ساله از بریتانیا، قرارداد خود را با باشگاه الاتفاق لغو کرد تا به اروپا بازگردد. آیمریک لاپورته، بازیکن 29ساله اسپانیایی و ستاره النصر، در مصاحبه با روزنامه ورزشی «آ. اس» اسپانیا، اعتراف کرد که «بسیاری از بازیکنان تیم ناراضی بودند» و مدیران را متهم کرد که «همه‌چیز را ساده و سهل گرفته اند.»

از آن زمان به بعد، به نظر می‌رسد یک سکوت فراگیر بر لیگ فوتبال این کشور سایه افکنده است. ستاره های خارجی تیم‌ها، به ندرت امکان مواجهه و صحبت با خبرنگاران را می یابند و فقط مربیان تیم ها مجاز به حضور در کنفرانس های خبری بعد از بازی ها هستند. حتی به نظر می‌رسد هر نوع اظهارات انتقادی که از طرف مربیان یا بازیکنان خارجی بیان شود، توسط مترجم هم زمان تعدیل می‌شود. حتی رونالدو، ستاره ستاره های درخشان فوتبال نیز نشانه هایی از استیصال را به نمایش گذاشته است. در سال 2022، این مهاجم پرتغالی، سنگین ترین قرارداد تاریخ فوتبال را با باشگاه النصر امضا کرد. برای قدردانی و بزرگداشت رونالدو، در شهر ریاض یک موزه، پارک تفریحی و مرکز خرید مجلل در شهر گشوده شد؛ جایی که بازدیدکنندگان می توانند ماکت هایی از جام های بی شمار او را مشاهده و تحسین کنند و به شعار موردعلاقه و تحسین او یعنی «قوی بمان، شجاع باش، فراتر برو» بیندیشند.

از طرف دیگر هواداران فوتبال از سراسر جهان به عربستان‌سعودی سفر می‌کنند تا یک بار دیگر بازی او را از نزدیک ببینند. بااین همه در اواخر فوریه، در جریان دیدار النصر با الشباب، رونالدو بار دیگر دست به حرکتی زد که خشم منتقدان، هواداران تیم رقیب و کاربران فضای مجازی را به همراه داشت. محرومیت او برای یک بازی، در واقع ضایعه بزرگی برای تیمش محسوب می شد و این پرسش را مطرح کرد که بعد از اینکه این بازیکن 39ساله برای همیشه تیم النصر را ترک کند، سرنوشت تیم به کجا می انجامد؟

در حسرت تماشاگر

از طرف دیگر، پول‌پاشی عربستان در فوتبال شاید این کشور را به یکی از بزرگ‌ترین بازارهای نقل وانتقالات جهان تبدیل کرده باشد، اما تعداد نسبتا کم تماشاگران و درآمد ناچیز از حقوق رسانه ای، مقیاس چالش بزرگ پیشروی لیگ برتر فوتبال این کشور را نشان می‌دهد. طی فصل جاری، به طور میانگین، تنها 8‌هزار و 500نفر تماشاگر در هر بازی لیگ حرفه ای فوتبال حضور داشته اند.

در حالی که این رقم نسبت به سال گذشته، 24‌درصد افزایش نشان می‌دهد، برای مثال در مقایسه با میانگین 40‌هزار تماشاچی در هر یک از بازی های لیگ برتر انگلیس یا آلمان رقم ناچیزی محسوب می‌شود. فصل جاری بازی های فوتبال لیگ برتر، تا ماه مه 2024 ادامه دارد و بازی های بیشتری با حمایت صندوق سرمایه‌گذاری عمومی برگزار خواهد شد که شاید سبب حضور شمار بیشتری از تماشاگران شود. با وجود این برای کشوری که تنها در فاصله چندماهه (اول ژوئن تا اول سپتامبر) حدود 875میلیون دلار صرف خرید بازیکنان خارجی کرده، عواید محدودی داشته است.

همچنین بخوانید ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید
پول‌پاشی در فوتبال عربستان، جواب نداد / تردید جدی در سرمایه گذاری برای مستطیل سبز 2
پول‌پاشی در فوتبال عربستان، جواب نداد / تردید جدی در سرمایه گذاری برای مستطیل سبز 3