سه‌شنبه 2 بهمن 1403

پژوهش و نوآوری باید به افزایش درآمد ناخالص ملی کمک کند

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
پژوهش و نوآوری باید به افزایش درآمد ناخالص ملی کمک کند

سرپرست دانشگاه الزهرا با بیان اینکه از برنامه سوم و چهارم توسعه اقتصادی کشور، هدف این بوده سه درصد از ظرفیت ناخالص داخلی کشور به امر پژوهش اختصاص یابد که این امر محقق نشد، گفت: یکی از راه‌هایی که در حال حاضر به‌صورت جدی به آن فکر می‌شود، این است که خود پژوهش و فناوری کمک کند تا درآمد ناخالص داخلی کشور افزیش یابد و پژوهش و فناوری نیز بتواند از این درآمد ناخالص ملی سهم بیشتری مطالبه کند....

به گزارش ایسنا، دکتر حق بین در آیین تجلیل از منتخبین دانشگاه الزهرا و گرامیداشت و تکریم پژوهشگران بیست و دومین هفته پژوهش و فناوری که با حضور دکتر اردوخانی معاون پژوهشی، دکتر شاه‌آبادی معاون آموزشی و دکتر توسلی مدیر امورپژوهشی دانشگاه و تعدادی از مسئولان و کارشناسان پژوهشی و آموزشی به‌صورت حضوری و مجازی در سالن پروین اعتصامی دانشگاه الزهرا (س) برگزار شد، ضمن تسلیت ایام شهادت حضرت زهرا (س) و گرامیداشت هفته پژوهش، اظهار کرد: در هفته‌های اخیر با تلاش دکتر زلفی‌گل، وزیر علوم جهت گشودن راه پژوهش، صندوق حمایت از فناوران تاسیس شد که بر همین اساس باب جدیدی از پژوهش با حمایت خاص ایجاد شده است؛ به این معنا که دو هدف بزرگ از جمله گسترش و شکستن مرزهای دانش و توجه و تمرکز بر مقاله‌های علمی - پژوهشی و به وجود آمدن علم منتهی به تولید محصول و اقتصاد مبتنی بر پژوهش هدف‌گذاری شده است.

وی با بیان اینکه دانشگاه‌های نسل سوم و چهارم به دنبال ایجاد رفاه و سعادت برای بشریت بر مبنای علم و فناوری هستند، افزود: متاسفانه در کشور ما این اقدامات به کندی صورت می‌گیرد و تاکنون ظهور اقتصاد دانش‌بنیان چندان چشمگیر نبوده است.

سرپرست دانشگاه الزهرا با بیان اینکه ظهور پارادایم کارآفرینی در حقیقت تغییری نگرشی را ایجاد می‌کند که براساس آن کسب و کارهای سنتی به سمت کسب و کارهای مبتنی بر علم پیش می‌رود، ادامه داد: بسیاری از دانشگاه‌های تراز اول جهان هستند که سهم عمده‌ای در اقتصاد دنیا دارند. اگر این دانشگاه‌ها را به منزله یک کشور در نظر بگیریم، گردش اقتصادی که توسط نخبگان این دانشگاه‌ها در جهان اتفاق می‌افتد، می‌تواند رتبه دهم اقتصاد جهان را در بین کشورها به خود اختصاص دهند؛ زیرا فارغ التحصیلان این دانشگاه‌ها صاحبان شرکت‌ها و مشاغلی هستند که نقش موثری در اقتصاد دارند.

وی اظهار کرد: دانشگاه‌های تراز اول دنیا بسرعت به اهداف اصلی خود نزدیک می‌شوند و چشم اندازهای جدیدی را برای خود و بشریت تعریف می‌کنند. امیدوارم ما نیز بتوانیم بستری را فراهم کنیم تا خود را به این اهداف نزدیک کنیم و هر سال در هفته پژوهش شاهد رشد علمی و پژوهشی دانشگاه باشیم.

دکتر اردوخانی، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه الزهرا نیز گزارشی از فعالیت‌های پژوهشی دانشگاه از سال 99 تا 1400 ارائه داد و گفت: یکی از اقداماتی که در حوزه پژوهش در سال گذشته و امسال انجام شده است، بازبینی، تدوین آیین‌نامه و شیوه‌نامه‌ها بود که بر همین اساس سه آیین‌نامه از جمله آیین‌نامه راه‌اندازی، مدیریت و انتشار نشریات، پذیرش، چاپ و نشر آثار علمی و بالاسری طرح‌های ارتباط با صنعت تدوین شد.

وی افزود: همچنین شیوه‌نامه فرصت مطالعاتی اعضای هیات علمی دانشگاه در جامعه و صنعت، اعطای جایزه کتاب سال دانشگاه، دستورالعمل فرایند غربالگری و ارزیابی اخلاقی پیشنهاده طرح‌های پژوهشی، نحوه اجرا و شکل‌گیری طرح‌های فناوری و کاربردی نحوه هزینه‌کرد اعتبارات پژوهشی محققین پسادکتری ایرانی غیرمقیم، نخبگان و افراد خارجی و داخلی مورد بررسی و بازبینی قرار گرفت. اردوخانی در ادامه با اشاره به طرح‌های پسادکتری در سال 99 و 1400، افزود: طی یک سال اخیر در مجموع 34 قرارداد پژوهشی با محققان پسادکتری صورت گرفت. همچنین 15 هسته پژوهشی در سال 99 تصویب شد و 20 مورد نیز خاتمه یافت و در حال حاضر نیز 96 هسته پژوهشی فعال نیز در دانشگاه وجود دارد.

معاون پژوهشی دانشگاه الزهرا در ادامه با اشاره به تشکیل کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه، مطرح کرد: با توجه به اینکه اخلاق باید محور تمامی فعالیت‌های آموزشی پژوهشی و علمی اساتید و دانشجویان باشد، دانشگاه الزهرا اقدام به راه‌اندازی کمیته اخلاق در پژوهش کرد. این کمیته با اخذ اعتبار از کمیته ملی اخلاق در پژوهش‌های زیست پزشکی تشکیل شده است که تاکنون 139 درخواست وصول شده که 90 مورد موفق به اخذ کد اخلاق شدند و برخی پرونده‌ها نیز هم اکنون در جریان هستند. همچنین جهت آشنایی محققان با فرایند کد اخلاق 9 کارگاه ویژه اعضای هیئت علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی تا کنون برگزار شده است.

دکتر اردوخانی در رابطه با رشد مجلات علمی پژوهشی در این دانشگاه نیز مطرح کرد: با استناد به آیین نامه تعیین ارتباط نشریات علمی کشور و آیین نامه داخلی راه اندازی مدیریت و انتشار نشریات دانشگاه 18 تفاهم نامه با انجمن های علمی و معتبر منعقد شده است که بر همین اساس در سال 99 و 1400 تعداد 11 نشریه در ارزیابی وزارت عتف موفق به کسب رتبه اول و 32 مجله در پایگاه Doaj نمایه شده‌اند.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه الزهرا در بخش دیگری از سخنان خود در رابطه با طرح های ارتباط با صنعت و جامعه، گفت: از وظایف دانشگاه‌ها رفع نیاز جامعه و صنعت است، در واقع باید مسیر ارتباط با جامعه و صنعت را دنبال کنیم. بر همین اساس در یک سال گذشته این روند در دانشگاه الزهرا رشد چشمگیری داشت به صورتی که تعداد قراردادها با رشد 260 درصدی و مبلغ کل قراردادها با رشد بیش از 380 درصد مواجه بوده است.

وی گفت: علاوه بر طرح‌های ارتباط جامعه و صنعت که اعضای هیئت علمی در راستای مسئولیت اجتماعی خود انجام می‌دهند، فرصت دیگری برای اعضای هیئت علمی ایجاد شده است که بتوانند علاوه بر فرصت مطالعاتی معلوم از فرصت مطالعاتی ارتباط جامعه با صنعت نیز بهره‌مند شوند. این نوع فرصت مطالعاتی برای اعضای هیات علمی پیمانی و رسمی آزمایشی که بعد از تاریخ 1 فروردین سال 98 به استخدام دانشگاه در آمدند، به منظور تبدیل وضعیت استخدامی الزامیست و تاکنون 6 فرصت‌مطالعاتی در دانشکده‌های ادبیات، الهیات، علوم ریاضی، علوم زیستی و پژوهشکده زنان صورت گرفته است.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه الزهرا در بخش دیگر سخنان خود در خصوص موضوع دانش‌آموخته برتر نظام وظیفه دانشگاهی، ادامه داد: پیرو پیگیری‌های به عمل آمده و انعقاد تفاهم‌نامه همکاری با مرکز نخبگان و استعدادهای برتر نیروهای مسلح تاکنون سه نفر از دانش‌آموختگان نظام وظیفه برتر دانشگاهی جهت انجام دوره پژوهشی برای منتخبین بنیاد ملی نخبگان جایگزین خدمت خود در این دانشگاه به کار گرفته شده‌اند.

دکتر اردوخانی همچنین به عنوان یکی از اعضای مجموعه معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه الزهرا در رابطه با فعالیت‌های مرکز نوآوری و شکوفایی گفت: فعالیت‌های مرکز نوآوری و کارآفرینی معاونت پژوهش و فناوری در دو واحد کارآفرینی نوآوری و توسعه اشتغال مهارت آموزی انجام می‌گیرد. در این مرکز فعالیت‌هایی همچون دوره‌های شتابدهی، رصد اشتغال دانش آموختگان و دوره‌های مهارتی شغلی برگزار می‌شود که بر همین اساس در سال 99، 1425 دوره و کارگاه کارآفرینی، 45 دوره مهارتی تخصصی شغلی نه دوره مهارتی عمومی شغلی یک استارتاپ ویکند و همایش، 9 استارتاپ‌شو دانشکده‌ها، 7 سخنرانی کارآفرینان موفق، 4 جشنواره ایده، 4 دوره شتابدهی، 3 مورد حضور در نمایشگاه‌ها و مشاوره شغلی حقوقی بازاریابی به طور مستمر انجام شده است.

وی با اشاره به اقدامات کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه الزهرا نیز گفت: در راستای دانش‌افزایی و مهارت‌آموزی کاربران و اعضای دانشگاه کتابخانه اقدام به برگزاری 14 کارگاه مجازی و وبینار با محوریت موضوعی آشنایی با نرم‌افزارهای استناددهی، سامانه‌های کتابخانه، پایگاه‌های اطلاعاتی و... کرده است. همچنین با توجه به پاندمی کرونا و دورکاری دوره‌ای، طرح سالم سازی منابع فارسی که از فروردین 1399 آغاز شده بود، در مهر 1400 به پایان رسید.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه الزهرا در ادامه به بررسی وضعیت دانشگاه از سال 2016 تا 2020 طبق گزارش scival پرداخت و افزود: تعداد اسناد علمی منتشر شده دانشگاه در پایگاه اسکوپوس در 5 سال اخیر رشد چشمگیر داشته است، بدین ترتیب تعداد انتشارات از 361 در سال 2019 به 448 سند علمی در سال 2020 رسیده است.

دکتر اردوخانی همچنین گفت: طبق گزارش fwci از سال 2016 تا 2020، وضعیت دانشگاه در این شاخص در سال 2020 برابر 0.86 است که با توجه به ارتباط استنادات و زمان، انتظار می‌رود این شاخص در آینده نزدیک بهبود یابد، البته این شاخص نسبت به سال 2019 بهبود داشته است.

وی در بخش پایانی سخنان خود در رابطه با اقدامات معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه الزهرا همزمان با برگزاری هفته پژوهش، گفت: افتتاح نمایشگاه دائمی مجازی کتاب با نمایش آثار تالیف و ترجمه شده اساتید دانشگاه در 5 سال اخیر، راه‌اندازی نمایشگاه مجازی دستاوردهای پژوهشی با ارائه آخرین دستاوردهای پژوهشی و تحقیقاتی اساتید، برگزاری 30 کارگاه و نشست تخصصی در راستای ارتقای دانشگاه در تراز بین الملل، برگزاری نمایشگاه کار با هدف تبادل اطلاعات در رابطه با مشاغل مورد نیاز، معرفی کارجویان و کارفرمایان به یکدیگر و... از جمله اقدامات انجام شده از سوی این معاونت است.

همچنین حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر سیدعباس موسوی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه الزهرا با بیان اینکه شتاب پیشرفت علم بعد از دهه 70 در دنیا بسیار چشمگیر بوده است، گفت: در روایات و آیات اگرچه علم جایگاه بسیار مقدسی دارد، اما نکته دیگر توجه به علمی است که معطوف به هدف و نتیجه باشد و در مسیر تکامل انسان باشد، لذا یکی از واژه‌هایی که در روایات ما آمده، علم نافع است.

وی با اشاره به اینکه متأسفانه برنامه‌ریزی‌هایی که برای هفته پژوهش انجام می‌شود، مبتنی بر جنبه کاربردی علم و پژوهش‌های معطوف به نتیجه نیست، افزود: دغدغه اصلی و هدف غایی اعضای هیئت علمی این است که پژوهش‌ها مشکلی را از دانشگاه یا جامعه حل کنند.

حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر موسوی ادامه داد: ما در شرایط فعلی با وجود چالش‌های موجود، بیش از پیش به علم کاربردی در جامعه نیاز داریم. قطعا با اراده‌ای که تاکنون در عرصه علم و دانش وجود داشته است، این هدف و حل مشکلات با تکیه بر پژوهش‌ها نیز دست یافتنی خواهد بود.

بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه الزهرا، در پایان این مراسم، تجلیل از پژوهشگران برتر در بیست و دومین هفته پژوهش و فناوری بصورت مجازی برگزار شد.

انتهای پیام