دوشنبه 5 آذر 1403

"پیش‌بینی وقوع زلزله" 15 روز پیش از وقوع توسط ماهواره‌های چینی!

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
"پیش‌بینی وقوع زلزله" 15 روز پیش از وقوع توسط ماهواره‌های چینی!

چین مدعی شد که با استفاده از داده‌های نخستین ماهواره لرزه‌ای الکترومغناطیسی چین (CSES) به نام Zhangheng 1 دریافته است که بیش از 80 درصد از زمین‌لرزه‌های با بزرگی 6 ریشتر یا بالاتر، سیگنال‌های اولیه را 15 روز قبل از زلزله نشان می‌دهند.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، پیش‌بینی زلزله همیشه در سطح جهانی یک چالش جدی بوده است. جمع‌آوری موارد کافی از زلزله‌های مخرب برای جمع‌آوری آمار و تأیید روش‌ها و نظریه‌های پیش‌بینی برای دانشمندان سخت بوده است.

بیش از 1800 سال پس از آنکه "ژانگ هنگ" مخترع چینی نخستین لرزه‌نگار را ساخت، اکنون دانشمندان در حال انجام تحقیقاتی در زمینه پیش‌بینی زلزله با استفاده از ماهواره‌ای به نام وی هستند. به گفته یک دانشمند برجسته چینی، چین قصد دارد در آینده نزدیک ماهواره Zhangheng 1-02 را پرتاب کند که این ماهواره جدید نظارت شبانه‌روزی بر روی موضوع زلزله را امکان‌پذیر کرده و دامنه رصد را از قطب شمال تا جنوب زمین گسترش می‌دهد.

نخستین ماهواره لرزه‌ای الکترومغناطیسی چین (CSES) به نام Zhangheng 1 که در فوریه 2018 پرتاب شد، برای گرفتن سیگنال‌های الکترومغناطیسی در فضا طراحی شد و از پیش‌بینی زلزله و همچنین نظارت و هشدار آب و هوایی پشتیبانی می‌کند.

به گفته "شن زوهوی" دانشمند ارشد برنامه ماهواره‌ای، طی پنج سال گذشته، Zhangheng 1 حدود 60 زمین‌لرزه با بزرگی 7.0 و بالاتر و همچنین نزدیک به 600 زمین‌لرزه با بزرگی 6.0 و بالاتر را در سراسر جهان مشاهده کرده است.

فناوری "FINDER" ناسا ضربان قلب زیرآوارماندگان زلزله ترکیه را تشخیص می‌دهد!

شن گفت: با استفاده از Zhangheng 1، داده‌های میدان ژئومغناطیسی جهانی و داده‌های طیف الکترومغناطیسی فرکانس پایین جهانی را به دست آورده‌ایم و دو مدل برای تحقیقات داده‌های بعدی ایجاد کردیم. ما دریافتیم که بیش از 80 درصد از زمین‌لرزه‌های با بزرگی 6 ریشتر یا بالاتر، سیگنال‌های اولیه را 15 روز قبل از زلزله نشان می‌دهند.

وی گفت: ماهواره Zhangheng 1 دانشمندان را قادر می‌سازد تا مشاهدات خود را در مقیاس جهانی گسترش داده و مطالعات آماری را با نمونه‌های بزرگ انجام دهند.

شن ضمن تأیید پیشرفت‌های انجام شده توسط ماهواره Zhangheng 1، اذعان دارد که هنوز راه زیادی تا پیش‌بینی دقیق زلزله باقی‌مانده است. پیش‌بینی دقیق زمان، مکان و شدت زمین‌لرزه هنوز امکان‌پذیر نیست. سیگنال‌های اولیه شناسایی شده توسط ماهواره‌ها اغلب در چند صد کیلومتر دورتر از مرکز زمین لرزه ظاهر می‌شوند.

پیش‌بینی زلزله نیازمند تحقیقات چند رشته‌ای لرزه‌شناسی، الکترومغناطیسی، زمین‌سنجی یا ژئودزی و ژئوشیمی است و علی‌رغم محدودیت‌های فعلی در پیش‌بینی زلزله، این دانشمند 58 ساله در مورد چشم‌انداز آینده در این زمینه خوشبین مطمئن است.

به گفته وی، با توسعه فناوری اطلاعات مانند یادگیری ماشینی، داده‌های بزرگ و هوش مصنوعی، مردم می‌توانند قبل از وقوع زلزله، پردازش داده‌ها را در زمان واقعی انجام دهند. این پژوهشگر معتقد است 10 تا 20 سال دیگر، می‌توان انتظار پیشرفت در پیش‌بینی زلزله را داشت.