چالشهای عجیب خسرویوفا در کمیته ملی المپیک؛ از پایان سفرهای تفریحی تا جمع کردن بساط ورزشکارسالاری
تهران - ایرنا - با تغییر رئیس کمیته ملی المپیک، انتظار میرود از این پس در ورزش کشور تغییرات مثبتی به لحاظ سیاستگذاری ایجاد شود تا معضلاتش به کمترین حد ممکن برسد.
به گزارش ایرنا، انتخابات کمیته ملی المپیک پایانی بود به همه حواشی و گمانهزنیهایی که پیرامون این انتخابات وجود داشت. با تصمیم اعضای مجمع، محمود خسرویوفا برای 4 سال ریاست کمیته ملی المپیک را بر عهده گرفت و حالا همه اهالی ورزش باید تلاش کنند خسرویوفا در دوره حضورش در این نهاد مهم بینالمللی موفق باشد؛ چرا که موفقیت وی در کمیته ملی المپیک موفقیت ورزش کشور را در پی خواهد داشت. هر چند رئیس جدید کمیته ملی المپیک با موانع و چالش های زیاید روبرو است و به همین خاطر کار بسیار سختی در پیش دارد. در ادامه به برخی از این چالشها پرداخته شده است؛ به این امید که بتواند راهگشای مسیر پیش روی کمیته ملی المپیک باشد.
جدال کشتی و سایر فدراسیونها بر سر بودجه
یکی از مهمترین چالشهای کمیته ملی المپیک در 4 سال گذشته، بحث بودجه فدراسیونها بود. این چالش از زمانی جدیتر شد که رئیس فدراسیون کشتی در خصوص میزان بودجه این فدراسیون به کمیته ملی المپیک معترض شد. از طرفی برخی از روسای فدراسیونها اعتقاد داشتند که بخش زیادی از بودجه کمیته ملی المپیک به فدراسیون کشتی اختصاص داده میشود و این مسئله اجحاف در حق سایر فدراسیونها است.
قطعا فدراسیون کشتی به لحاظ مدالآوری در میادینی همچون المپیک اهمیت زیادی برای ورزش کشور دارد. از طرفی فدراسیونهای دیگر هم با مشکلات عدیده مالی روبرو هستند و به همین خاطر باید فکری اساس برای حل این مشکلات کرد. نکته مهمی که میتواند پایانی برای این کشمکش باشد افزایش بودجه قهرمانی کمیته ملی المپیک است؛ نکتهای که علیرضا دبیر هم در مجمع کمیته ملی المپیک به آن اشاره کرد.
قطعا اگر ردیف بودجه متفرقه به بودجه ورزش قهرمانی اضافه شود میتوان سهم بودجه فدراسیونها را افزایش داد تا دیگر خبری از اعتراضها نباشد.
جلوی هزینههای اضافه گرفته شود
در دوره صالحی امیری اقدامات خوبی مثل ساخت موزه و پروژه تاریخ شفاهی انجام شد که میتواند اقدامات ماندگاری برای ورزش کشور قلمداد شود؛ اما در خصوص هزینههای این اقدمات برخی ابهامات وجود دارد و گفته میشود چندین میلیارد تومان برای آنها هزینه شده است. اینکه تا چه اندازه این مسائل واقعیت دارد موضوع اصلی نیست؛ اما انتظار میرود اگر هزینههای بیموردی در گذشته انجام میشده جلوی آنها گرفته شود و به مسائل و معضلات پرتعدادی که ورزش کشور به لحاظ مالی دچارش است اختصاص داده شود.
ورزشکارسالاری با نیت خیر
در دوره ریاست صالحی امیری، برخی از ورزشکاران صاحبنام که با روسای فدراسیونها دچار مشکل میشدند به کمیته ملی المپیک میرفتند و صالحی امیری تلاش میکرد شخصا اقدام به حل مشکلات آنها کند. قطعا رئیس پیشین کمیته ملی المپیک در این موارد با نیت خیر ورود میکرد؛ اما همین ورود وی باعث شد بین ورزشکاران و فدراسیونها فاصله بیفتد و این ورزشکاران خودشان را بالاتر از روسای فدراسیونها بدانند.
قطعا کمیته ملی المپیک باید حامی ورزشکاران ملی کشور باشد؛ اما این حمایت نباید به گونهای باشد که شأن فدراسیونها زیر سوال برود. ضمن اینکه لازم نیست برای مانور تبلیغاتی امتیازات ویژهای در اختیار برخی ورزشکاران قرار بگیرد؛ چرا که همه ورزشکاران باید بر اساس میزان عملکردشان مورد حمایت دستگاههای ذیربط ورزش کشور باشند.
دیپلماسی ورزشی یا سفرهای خارجی بی مورد؟
ورزش کشور به خاطر برخی مسائل با خطر تعلیق روبروست. در حال حاضر فدراسیون جودو تعلیق است و احتمال تعلیق فدراسیونهایی همچون ژیمناستیک و دوچرخهسواری هم وجود دارد. توقعی که در این خصوص از کمیته ملی المپیک میرود ایجاد ارتباط نزدیک با فدراسیونهای جهانی و به خصوص با کمیته بینالمللی المپیک است.
دیپلماسی ورزشی تنها به انجام سفرهای خارجی که تعداد زیادی از آنها بدون فایده هستند هم بستگی ندارد. باید راه گفتوگو با نهادهای بینالمللی ایجاد شود و از این طریق میتوان بسیاری از خطرات موجود را از بین برد. فدراسیونهای ملی ناچارند با قوانین فدراسیونهای جهانی خود فعالیت کنند و هر گونه اقدام دیگر هزینههای زیادی برای ورزش کشور خواهد داشت. هر چند باید قوانین داخلی و خطوط قرمزی که در این خصوص وجود دارد را در نظر گرفت؛ اما برخی چالش های ایجاد شده در حوزه بینالملل به خاطر اشتباهاتی است که مدیران ورزش کشور اتخاذ کردهاند.
کمیسیونهایی برای خالی نبودن عریضه
کمیته ملی المپیک دارای کمیسیونهایی است که وظایف مشخص برای آنها تعریزف شده؛ اما در چند سال گذشته بعضی از این کمیسیونها خروجی خاصی نداشتهاند و تنها به تولید حواشی پرداختهاند و خبری از اقدامات موثر نبوده است. انتظار میرود از این پس کمیته ملی المپیک این کمیسیونها را به نحوی فعال کند که خروجی مناسبی داشته باشد. تنها راهی که میتواند باعث این اتفاق شود مطالبهگری از اعضای این کمیسیون است.
بازنگری در خصوص مسائل مربوط به هیئت اجرایی
توقعی که از اعضای هیئت اجرایی کمیته ملی المپیک میرود این است که برای این کمیته آورده داشته باشند؛ نه اینکه منافع شخصی و حتی فدراسیونهای تحت ریاستشان در اولویت باشد. باید به جای سبقت در سفرهای خارجی شرایطی را فراهم کنند تا کمیته ملی المپیک بتواند در اعزام تیمها به مسابقات خارجی با مشکلات کمتری روبرو شود؛ در غیر این صورت حضور آنها در هیئت اجرایی هیچ دلیلی نمیتواند داشته باشد.
ورود مشاوران منفعتطلب ممنوع
یکی از انتقاداتی که به صالحی امیری میشد انتخاب مشاورانی بود که تنها به سفرهای خارجی اهمیت میدادند. این مشاروان که مشخص نشد چه فعالیت قابل توجهی در دوران حضورشان در کمیته ملی المپیک داشتند این روزها تلاش میکنند به هر نحو ممکن بقای خودشان را در این کمیته قطعی کنند. ای کاش شرایطی فراهم میشد تا این افراد برای همیشه از چارت سازمانی کمیته ملی المپیک حذف شوند تا دیگر خبری از برخی اقدامات منفی آنها نباشد.
تغییر جهت به نفع ورزش کشور
قطعا نباید اقدامات مثبتی که در 4 سال گذشته در کمیته ملی المپیک انجام شد را نادیده گرفت و موارد ذکر شده هم تنها برای بهبود اوضاع و تغییر جهت ورزش کشور به لحاظ سیاستگذاری است. بودجه ورزش کشور نسبت به بودجه کشورهای تراز اول دنیا رقم آنچنانی نیست؛ اما همین بودجه هم به درستی هزینه نمیشود. همچنین استفاده از متخصصان ورزش کشور که به دلایل مختلف خانهنشین شدهاند میتواند کمیته ملی المپیک را در زمینه نیروی انسانی بینیاز کند. باید دید خسرویوفا که عملکرد خوبی در کمیته ملی پارالمپیک داشت در کمیته ملی المپیک هم میتواند این عملکرد را داشته باشد یا خیر.