چرا اختراعات فناوران ایرانی را در آمریکا ثبت میکنیم؟ / داراییهای فکری اهرمی برای توسعه اقتصاد دانشبنیان + فیلم
میترا امینلو، دبیر کارگروه توسعه داراییهای نامشهود معاونت علم، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، با اشاره به تاریخچه این کارگروه گفت: از سال 1385 زیر ساخت مالکیت فکری ایجاد شد و 10 موسسه برتر پژوهشی انتخاب شدند که این زیر ساخت در دانشگاهها راه اندازی کنند. وی با ذکر برنامههای کارگروه توسعه داراییهای نامشهود افزود: برنامه اصلی آن...
میترا امینلو، دبیر کارگروه توسعه داراییهای نامشهود معاونت علم، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، با اشاره به تاریخچه این کارگروه گفت: از سال 1385 زیر ساخت مالکیت فکری ایجاد شد و 10 موسسه برتر پژوهشی انتخاب شدند که این زیر ساخت در دانشگاهها راه اندازی کنند.
وی با ذکر برنامههای کارگروه توسعه داراییهای نامشهود افزود: برنامه اصلی آن شامل برنامه ثبت اختراعات فناوران ایرانی در آمریکا، ارتقا آگاهی درحوزه داراییهای فکری در کشور در حوزه فناوری بود.
چرا اختراعت فناور ایرانی را در آمریکا ثبت میکنیم؟
امینلو در پاسخ به این سوال گفت: برای نظام مالکیت فکری در دنیا اساسا چهار کارکرد مهم قائل هستیم. ارتقا آگاهی، تشویق نوآوری، کارکرد افشا، کارکرد مبادلهای و کارکرد علامتدهی.
دبیر کارگروه توسعه داراییهای نامشهود معاونت علمی افزود: در کارکرد علامتدهی، میخواهیم به رقبا و محیط اعلام کنیم که ما بازیگر جدی فناوری هستیم؛ و این علامت دهی در دو سطح بنگاه و کشورها انجام میشود.
وی از 5 کشور مرجع در حوزه مالکیت فکری نام برد و گفت: 5 منطقه مرجع در حوزه مالکیت فکری در دنیا امریکا، اتحادیه اروپا، چین، ژاپن و کره هستند؛ کسانی که در آنجا اختراعات خود را ثبت میکنند، چون بازار ماکلیت فکری است اساسا یک قدرتی به ثبت کنندگان میدهد.
امین لو تصریح کرد: بزرگترین و قدیمیترین کشور مرجع در حوزه ماکیت فکری آمریکا است. برای اینکه ما به دنیا بگوییم که ایران درحوزه فناوری یک بازیگر جدی است ثبت اختراع در این کشور را انتخاب کردیم.
وی ادامه داد: ما این رویکرد را 7 سال پیگیری کردیم و معاون علمی رییس جمهور تاکید دارند که داراییهای فکری باید به اهرم برای توسعه اقتصاد دانش بنیان تبدیل شوند. به همین دلیل نام این کانون به داراییهای فکری تغییر کرد.
امین لو گفت: مدیریت داراییهای فکری یعنی سیاستگذاری و اکوسیستم سازی. در تقسیم بندی داراییها آنها را به دو دسته مشهود و نامشهود تقسیم میکنیم. دارایی نامشهود شامل سرمایه انسانی و سرمایه فکری میشود. داراییهای فکری نیز شامل دو بخش داراییهای صنعتی و داراییهای کپی است.
دبیر کارگروه توسعه داراییهای نامشهود با اشاره به وظیفه این کارگروه گفت: وظیفه این کارگروه این است که آنچه که در این زمینه وجود دارد را توسعه دهد و ثبت کند و پس از ان حفاظت کنیم وسپس به مرحله بهره برداری برسیم و پس از عبور از این مرحه تبدیل به پیشران اقتصاد دانش بنیان شود.