چرا زنان تنها کرسی خود در پارلمان کویت را از دست دادند؟
تهران - ایرنا - بر اساس نتایج شمارش آرای انتخابات مجلس کویت پارلمان این کشور برای نخستین بار از سال 2009 میلادی بدون حضور زنان تشکیل خواهد شد.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا، میدل ایست نیوز در گزارشی نوشت: پارلمان کویت برای نخستین بار از سال 2009 میلادی بدون حضور زنان تشکیل خواهد شد؛ طبق نتایج انتخابات روز گذشته کویت که 52 درصد رایدهندگان رایدهندگان آن زن هستند، همه 50 نماینده پارلمان، از مردان خواهد بود.
در این دوره از انتخابات پارلمانی کویت از مجموع 395 نامزد، 33 زن برای تصدی کرسی پارلمان در 5 حوزه انتخابیه داوطلب شدند اما هیچکدام از آنها از جمله «صفاء الهاشم»، تنها نماینده زن دوره پیشین پارلمان، نتوانستند به عضویت این نهاد قانون قانونگذاری راه دست یابند.
زنان کویتی برای نخستین بار در سال 2009 میلادی موفق شدند 4 کرسی پارلمان را از آن خود کنند، امری که موجب غافلگیری بزرگ در میان کشورهای محافظهکار و سنتی خلیج فارس شد چرا که در انتخابات سال 2006 میلادی پس از آنکه زنان حق نامزدی در پارلمان را کسب کردند، با وجود نامزدی 27 کاندیدای زن، موفق به راهیابی به پارلمان نشدند.
بر اساس آمار موجود، علیرغم حضور زنان در فهرستهای انتخاباتی دورههای گذشته تنها 6 زن به نامهای «معصمومه المبارک»، «رولا دشتی»، «اسیل العوضی»، «ذکری الرشیدی»، «سلوی الجسار» و «صفاء الهاشم» موفق به عضویت در پارلمان کویت شده اند.
در همین رابطه، «صالح المطیری»، رئیس مرکز پژوهشهای سیاسی کویت معتقد است که عوامل اجتماعی و فرهنگی در پشت پرده خروج زنان از پارلمان جدید این کشور قرار دارد و در صورت این عوامل، زنان فرصت بزرگی برای حضور در نهادهای سیاسی از جمله پارلمان حتی در آینده هم نخواهند داشت.
المطیری در گفتوگو با شبکه الحره گفت: نظام انتخاباتی کویت مبتنی بر برقراری روابط و تماس مستقیم میان کاندیدا و رایدهنده از طریق دیدارهای عمومی در نشستهای مختلف است و به دلیل بافت فرهنگی و اجتماعی کویت، زنان از یکی از مهمترین ابزارهای ارتباطی میان نامزد عضویت در پارلمان و رایدهنده محروم میشوند.
المطیری افزود: نامزدهای انتخابات اغلب از فراکسیونی مشخص، قبیله، طایفه یا گروههای ایدئولوژیک به ویژه جریانهای اسلامگرا در دو طیف شیعی و اهل سنت کاندید شوند و در سایه نظام انتخاباتی مبتنی بر رایدهی به یک نامزد، اولویتها اغلب طبق منافع فردی و گروهی سنجیده میشود.
نگاه فرودستانه
«عبدالعزیز القناعی»، نویسنده و پژوهشگر کویتی با بیان اینکه نبود زنان در پارلمان نشانگر وضعیتی ناامیدکننده و عقبگرد فکری و تمدنی است، اظهار داشت: عدم موفقیت زنان در راهیابی به پارلمان به دلیل تداوم نگاه فرودستانه و مردسالارانه به زنان و کمکاری در حمایت از توانمندسازی زنان کویتی در سطح آموزشی، جامعه، جریانهای سیاسی و مدنی و حتی جمعیتهای عام المنفعه است.
«سعاد العنزی»، استاد نقد ادبی در دانشگاه کویت در واکنش به عدم موفقیت زنان در عضویت پارلمان گفت: ناراحتکننده است که صدای زنان به صورت کامل در پارلمان فروخوابید، زنان کویتی هنوز راه زیادی سرشار از مبارزه و تلاش برای کسب جایگاه سیاسی و اجتماعی درخورد منزلتشان در پیش دارند.
از سوی دیگر، «هیفاء السنعوسی»، استاد ادبیات دانشگاه کویت هم گفت که اتفاق روی داده نشانگر آن است که زنان اعتماد بیشتری به مردان برای نمایندگی پارلمان دارند.
نتایج انتخابات نشان دهنده تغییر در 60 درصدی کرسیها و ورود 31 نماینده جدید که سابقه نمایندگی نداشته اند به صحن مجلس کویت است.
طبق قانون انتخابات کویت، این کشور به 5 حوزه انتخابی تقسیم میشود که هر حوزه 10 کرسی در مجلس دارد و اعضای کابینه شامل نخست وزیر هم اعضای غیر منتخب مجلس هستند اما نباید تعدادشان از یک سوم مجلس بیشتر شود.
کویت 1.45 میلیون نفر جمعیت دارد که از این میان 567 هزار نفر واجد شرایط رأی دادند هستند.
مجلس کویت علاوه بر قانون گذاری مسئول نظارت بر عملکرد دولت هم هست، اما تصمیم گیری نهایی در مسائل مهم بر عهده امیر کویت است و او اختیار انحلال مجلس را هم دارد.
*س_برچسبها_س*