دوشنبه 1 بهمن 1403

چرا فخیم‌زاده «خواب و بیدار» را تکرار نکرد؟/ سختی های نقش «کبری» به روایت لیلا برخورداری

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
چرا فخیم‌زاده «خواب و بیدار» را تکرار نکرد؟/ سختی های نقش «کبری» به روایت لیلا برخورداری

بازیگر سریال «خواب و بیدار» گفت: عوامل مختلفی باید دست به دست هم بدهند تا یک کار به اصطلاح بگیرد، مخاطبان از آن استقبال کنند و ماندگار شود بخشی از این عوامل به گروه سازنده و متن بستگی دارد.

به گزارش مشرق، لیلا برخورداری مهمان بخش نوستالژی «سریالیست» شامگاه بیست و دوم مهرماه با اجرای پدرام کریمی بود. بخشی که به سریال «خواب و بیدار» به کارگردانی مهدی فخیم‌زاده اختصاص داشت. این سریال پلیسی پاییز و زمستان سال1381 از شبکه اول سیما روی آنتن رفت و مورد استقبال مخاطبان قرار گرفت.

برخورداری که در سریال «خواب و بیدار» ایفاگر نقش «کبری» بود، درباره دلیل محبوبیت این مجموعه در زمان پخش و تداوم این ماندگاری پس از حدود 20 سال گفت: موفقیت یک فیلم یا سریال بیش از هر چیز به داشتن یک فیلمنامه جذاب و قوی بستگی دارد. به نظر من فیلمنامه خوب، هفتاددرصد از موفقیت را برای یک اثر تضمین می‌کند و آن سی درصد باقیمانده به کارگردان، گروه سازنده، عوامل پشت دوربین، دکوپاژ و... مربوط می‌شود. دید موشکافانه و تیزبین آقای فخیم‌زاده باعث شد تا «خواب و بیدار» یک فلیمنامه قوی و داستانی پرهیجان داشته باشد که در بستر آن عملکرد پلیس هم به خوبی معرفی شد؛ مردم هم با آن ارتباط برقرار کردند و به اصطلاح گل کرد. در نتیجه «خواب و بیدار» به یک سریال جریان‌ساز تبدیل شدکه مسیر سریال‌های پلیسی در تلویزین ما را تغییر داد.

وی درباره چگونگی ورود به دنیای بازیگی نیز عنوان کرد: در دوران دبیرستان، خانم زهرا سعیدی که از بازیگران سینما و تلویزیون هستند دبیر زبان انگلیسی ما بودند. من در آن زمان بیشتر اهل نوشتن بودم و خودم هم فکر می کردم که در آینده نویسنده شوم. به کمک خانم سعیدی یکی از همان نوشته‌ها را نمایشنامه تبدیل کردیم و در مدرسه اجرا شد و بازی من در آن نمایش موردتوجه دوستان و اطرافیان قرار گرفت و همین موضوع جرقه ای شد تا کار بازیگری را دنبال کنم.

برخورداری افزود: بعد از آن به طور جسته و گریخته در تئاترهای دانشجوییی و در قالب هنرجو کار می‌کردم تا این‌که برای حضور در سریال «ولایت عشق» آقای فخیم‌زاده تست دادم و مورد پذیرش قرار گرفت. خاطرم هست که آقای حسین قناعت دستیار آقای فخیم‌زاده از من تست گرفت و اتفاقا بخش‌هایی از «آنتیگونه» را بازی کردم. البته ولایت عشق اولین تجربه من از رفتن جلوی دوربین نبود. همزمان با کار تئاتر، یکی دو نقش کوچک در سریال‌هایی مثل جوانی (سعید سلطانی)، همسفر (قاسم جعفری) و دوران سرکشی (کمال تبریزی) هم بازی کردم که نقش‌های فرعی بود. البته نقش یک زن معتاد را در «دوران سرکشی» داشتم که با این که کوتاه بود اما آن را خیلی دوست دارم.

این بازیگر اظهار کرد: علاوه بر تئاترهای دانشجویی، در دوره‌های انجمن سینمای جوان شرکت کردم و فیلم کوتاه ساختم. بعد از ولایت عشق، به عنوان هنرجو در کلاس های بازیگری آقای فخیم زاده شرکت کردم. یکی از ویژگی‌های آقای فخیم‌زاده این است که در کارهایشان از هنرجویان کلاس‌های خودشان استفاده می‌کنند. خیلی از بازیگران جوانی که در این سال‌ها کارهای آقای فخیم‌زاده حضور داشتند از هنرجویان ایشان بوده‌اند. در همان کلاس‌ها بود که به من پیشنهاد حضور در سریال «خواب و بیدار» را دادند که واقعا برایم مایه افتخار بود. البته همان موقع هم گفتند که نقش بسیار سختی است، زحمت دارد و ممکن است اذیت شوی.

وی افزود: راستش را بخواهید من اصلا به سختی این نقش و گریم عجیب و غریبی که صورتم را کاملا به هم می زد فکر نکردم و به تنها چیزی که فکر می‌کردم این بود که چطور این نقش را به بهترین شکل ایفا کنم تا به عنوان یک بازیگر خوب شناخته شوم.

برخورداری گفت: برای شخصیت «کبری» در ابتدا یک گریم و لباس دیگر تعریف شده بود که چند جلسه تصویربرداری هم با همان گریم انجام شد. اما آقای فخیم‌زاده احساس کردند که آن چه که مد نظرشان بوده رخ نداده و گریم باید تغییر کند. به فرزین فردین چهره‌پرداز سریال پیشنهاداتی دادند. ابروها پهن‌تر شد و قطعه‌ای را زیر لب بالایی‌ام گذاشتم، دندان‌ها تیره‌تر شد و... به گونه ای که وقتی بعد از گریم رو به‌روی آیینه ایستادم دیگر خودم را نمی شناختم.

وی افزود: درباره صدا هم آقای فخیم‌زاده معتقد بودند که از صدای خودم با اندکی تغییر استفاده کنم و نیازی به صداسازی نیست. قبل از شروع فیلمبرداری چند بار به دفتر ایشان رفتم و برای رسیدن به صدای کبری تمرینات زیادی داشتم. انواع لحن ها و صداها را ضبط کردیم تا در نهایت به صدای کبری رسیدیم. این بازیگر عنوان کرد: اولین سکانسی که من در «خواب وبیدار» داشتم مربوط به حضور «اصغر کپک» در پارک و مواجهه بچه‌ها با او بود که آن را در پارک طالقانی ضبط می‌کردیم.

یادم هست وقتی این سکانس را بازی کردم و آقای فخیم‌زاده ام تایید کرد، آن قدر خوشخال شدم که در همان پارک از خوشحالی فریاد می‌کشیدم، چون احساس کردم که نقش کبری در من حلول کرده است و به آن چه که مدنظر کراگردان بود رسیده بودم. وقتی یک تقش در شما به عنوان یک بازیگر حلول می‌کند، دیگر بخش عمده راه را رفته‌ای.

وی افزود:«کبری» با وجود سختی هایی که داشت همچنان برای مردم جذاب و خاطره‌ساز است. مردم هر جایی که مرا می‌بینند، اولین چیزی که یادآوری می‌کنند همین نقش است و می‌گویند چقدر خوب بود؛ خوشحالم که چنین اتفاقی افتاده است. این شانس بزرگی برای یک بازیگر است و بیش ازهرچیز خودم را مدیون آقای فخیم‌زاده می‌دانم چون سپردن این نقش به یک بازیگر جوان و تازه‌کار مثل من یک ریسک بود.

برخورداری درباره این که چرا کارهای پلیسی بعدی مهدی فخیم‌زاده مثل «حس سوم» و «ساختمان 85» به اندازه خواب و بیدار مورد توجه قرار نگرفت نیز گفت: درباره کلیت سریال‌ها باید بگویم هر کاری محصول شرایط زمانی خودش است. البته من به این شکل به قضیه نگاه نمی‌کنم و مثلا معتقدم که مردم «حس سوم» را هم دوست داشتند. «خواب و بیدار» آغاز این مسیر بود و چون یک قصه جذاب و باکیفیت داشت، سطح توقع را بالا برد.

وی افزود: نقش «کبری» هم یک نقش تکنیکال و خیلی خاص بود که با سایر شخصیت‌هایی که من در سریال‌های بعدی آقای فخیم‌زاده کار کردم متفاوت بود. به هر حال عوامل مختلفی باید دست به دست هم بدهند تا یک کار به اصطلاح بگیرد، مخاطبان از آن استقبال کنند و ماندگار شود بخشی از این عوامل به گروه سازنده و متن بستگی دارد و بخش دیگری به عوامل خارجی وابسته است.

«سریالیست» به تهیه‌کنندگی محمد باریکانی و مجتبی فرجی و با اجرای پدرام کریمی کاری است از گروه تاریخ، فرهنگ و هنر شبکه یک که پنجشنبه هر هفته ساعت 23:15 روی آنتن شبکه یک سیما می‌رود.