سه‌شنبه 6 آذر 1403

چند نکته پیرامون بصیرت و وفاداری حضرت «ابوالفضل العباس (ع)»

خبرگزاری میزان مشاهده در مرجع
چند نکته پیرامون بصیرت و وفاداری حضرت «ابوالفضل العباس (ع)»

یک کارشناس علوم قرآنی گفت: وفاداری حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» و ایستادگی در برابر ظلم و حمایت از امام زمان خود از ویژگی و سیره رفتاری ایشان است.

محمدعلی فیض‌آبادی در گفت‌وگو با میزان پیرامون جایگاه حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» گفت: حضرت «عباس (ع)» پنجمین فرزند «امیرالمومنین (ع)» هستند که مهمترین فراز زندگی ایشان حضور در واقعه کربلا و شهادت در روز عاشورا رقم خورد. حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» در واقعه کربلا فرمانده و پرچمدار سپاه «امام حسین (ع)» بودند و برای همراهان «سیدالشهدا (ع)» از فرات آب آوردند، حضرت «عباس (ع)» به همراه برادرانش دو امان‌نامه از طرف عبیدالله بن زیاد را رد کردند و در سپاه «امام حسین (ع)» جنگیدند و شهید شدند.

وی سبک تربیت حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» را مورد بررسی قرار داد و ابراز کرد: نگاهی به رویکرد «امیرالمومنین (ع)» درانتخاب همسر رویکردی ارزنده و مهم است، ایشان به برادرشان عقیل توصیه می‌کند برای ایشان همسری بیابد که به لحاظ شجاعت و ایمان سرآمد باشد لذا حضرت «ام‌البنین (س)» به ایشان پیشنهاد شدند، بدین ترتیب حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» از پدری همچون «امیرالمومنین (ع)» و مادری چون حضرت «ام البنین (س)» به دنیا آمدند لذا تربیت و آموزش ایشان ویژه بود، این مهم یک درس بزرگ در زندگی و انتخاب همسر برای جامعه محسوب می‌شود.

فیض آبادی بیان کرد: معیار‌ها و شاخص‌ها برای انتخاب همسر که توسط «امیرالمومنین (ع)» بیان شده، بسیار مهم و قابل توجه هستند و الگویی ارزنده برای انتخاب همسر محسوب می‌شود، از سوی دیگر نحوه تربیت فرزند است که در این سبک زندگی به خوبی نمایان است، رشادت‌ها و رویکرد حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» گویای نوع تربیت این حضرت است، لذا والدین در تربیت کودکان می‌توانند از رویکرد و شیوه تربیتی و آموزشی حضرت «ام البنین (س)» و «امیرالمومنین (ع)» الگو برداری کنند.

  • بیشتر بخوانید:
  • برای مطالعه اخبار و گفتوگوهای مذهبی اینجا کلیک کنید

وی به روایت حضرت «ام البنین (س)» در هنگام حرکت حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» به سوی مکه اشاره و بیان کرد: در روایتی توصیه‌های حضرت «ام البنین (ع)» به حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» آمده است، هنگام حرکت حضرت «ام البنین (س)» به حضرت «عباس (ع)» توصیه کردند اگر جنگی در این سفر رخ داد ابتدا برادران خود را به میدان جنگ بفرست و خود در خدمت «امام حسین (ع)» باش تا در روز قیامت جلوی حضرت «فاطمه زهرا (س)» خجالت زده نباشیم، این بصریت و نگاه حضرت «ام البنین (س)» به فرزندان حضرت «فاطمه زهرا (س)» علاوه بر بصریت این بانوی بزرگ پیام‌های فراوانی را به همراه دارد. حضرت «ام البنین (س)» محور زندگی و رویکرد خود را بر پایه حضرت «صدیقه کبری (س)» پایه گذاری کرده بودند و این امر زمینه ماندگاری نام این بانو در تاریخ شد.

*** سیره اخلاقی و وفاداری حضرت «ابوالفضل العباس (ع)»

این کارشناس علوم قرآنی به سیره اخلاقی و وفاداری حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» اشاره و اظهار کرد: وفاداری حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» و ایستادگی در برابر ظلم و حمایت از امام زمان خود از ویژگی و سیره رفتاری ایشان است، حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» امان نامه‌های دشمن را در مهمترین زمان کنار زد، یعنی پول، پست و مقام نتوانست حضرت «عباس (ع)» را فریب دهد، ایشان بسیار با بصیرت بودند و با اینکه می‌دانستند مسیری که در آن حرکت می‌کنند به شهادت ختم می‌شود دست از امام زمان خود بر نداشتند و به حمایت «سیدالشهدا (ع)» پرداختند؛ لذا وفاداری از سیره رفتاری حضرت «عباس (ع)» محسوب می‌شود. در زیارت نامه‌ای که «امام صادق (ع)» آن را به اصحاب خود تعلیم می‌دادند می‌فرمایند: «شهادت می‌دهم که تو ای عباس، نسبت به «امام حسین (ع)» در مقام تسلیم و تصدیق نهایت تلاش را به انجام رساندی و تا وقتی زنده بودی وفادار ماندی و خیرخواهی را در حق او به تمامی به جای آوردی». تقریبا در تمام زیارتنامه‌هایی که از «ائمه اطهار (ع)» در حق حضرت «قمربنی‌هاشم (ع)» وارد شده است، شهادت به وفاداری بی‌نظیر آن حضرت تصریح شده است: «اَشهدُ لَکَ... بِالوَفاء و النَصیحه لَخَلَفِ النبی صلی الله علیه وآله وسلم».

***سر تعظیم در برابر مولای خود 

فیض آبادی به رویکرد حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» به عنوان یک فرمانده در سپاه «امام حسین (ع)» اشاره کرد و افزود: حضرت «عباس (ع)» فرمانده سپاه «امام حسین (ع)» بودند و هنگامی که اذن وارد شدن به میدان را از «سیدالشهدا (ع)» گرفتند «امام حسین (ع)» فرمودند شما برای آوردن آب به خیمه‌ها برو و حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» بدون هیچ حرفی پذیرفتند، این مهم نشان می‌دهد در برابر، ولی امر جامعه خود باید بدون هیچ، چون چرا حرکت کنیم.

وی به ایثار حضرت «عباس (ع)» اشاره و ابراز کرد: هنگامی که حضرت «عباس (ع)» برای آوردن آب به دل دشمن زدند و موفق شدند به آب برسند و دست در آب برده تا کمی از آن بنوشد، اما یاد تشنگی «سیدالشهدا (ع)» افتاده و از نوشیدن آب صرف نظر کردند و تنها مشک آب را پر آب کرده تا به سمت خیمه‌ها حرکت کنند، این حرکت و این تفکر چیزی فراتر از ایثار و امر غیر قابل بیان است.

***جایگاه حضرت «ابوالفضل العباس (ع)»

این کارشناس علوم قرآنی به سیره اخلاقی حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» اشاره و بیان کرد: استقامت و صبر حضرت «عباس (ع)» زبانزد بود، روایت‌های فراوانی در مورد سیره رفتاری و اخلاقی حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» بیان شده، «امام سجاد (ع)» فرمودند: برای حضرت «ابوالفضل (ع)» در نزد خداوند تبارک و تعالی، مقام شامخی وجود دارد که همه شهیدان در روز قیامت به حال ایشان غبطه می‌خورند، همچنین «امام صادق (ع)» که عظمت جهان افروز مقامشان بسیاری از کورباطنان را وادار به تسلیم کرده است، شخصیت حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» را از زوایه‌ای دقیق بررسی کرده و صفات برجسته عمویشان را به طور گسترده بیان می‌فرمایند: عموی ما «عباس بن علی (ع)» چنین صفاتی داشت که از جمله آنها بصیرت نافذ، بینش عظیم، ایمان بسیار و شدید، جهاد در محضر «امام حسین (ع)»، جانبازی و ایثار، شهادت در راه امام خود بود.

وی ادب حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» را مورد تاکید قرار داد و اظهار کرد: ادب حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» در مقابل «امام حسین (ع)» بسیار قوی بود تا جایی که حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» ایشان را مولا می‌نامیدند و تنها در صحنه کربلا در هنگام شهادت «سیدالشهدا (ع)» را با نام یا اخی صدا کردند. نگاه به بصریت و سیره رفتاری ایشان در مقابل «ائمه معصومین (ع)» گویای جایگاه حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» است که به عنوان الگو و سرمشق جامعه محسوب می‌شود.

***یک الگو 

وی به شیوه الگو سازی و فرهنگ توجه به سیره و سبک زندگی حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» اشاره و خاطرنشان کرد: برای الگو سازی از ائمه معصومین (ع)» و حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» باید ابتدا محبت ایشان را در دل جامعه هدف مطرح و ایجاد کنیم و در ادامه به فرهنگ سازی و الگو پروری از بزرگانی همانند حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» بپردازیم بدین ترتیب این الگو‌ها به عنوان هنجار‌های در ذهن جامعه حفظ خواهد شد.

***نماز حضرت «ابوالفضل العباس (ع)»

فیض آبادی به اعمال شب ولادت حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» اشاره و اظهار کرد: از آنجا که حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» کرامت بسیاری داشتند مردم در بسیاری موارد به ایشان متوسل می‌شوند، مرحوم کشمیری نماز توسل به حضرت «ابوالفضل (ع)» را اینگونه شرح داد که: دو رکعت نماز حاجت خوانده و به حضرت «ابوالفضل (ع)» هدیه شود. سپس تسبیح حضرت «فاطمه زهرا (س)» خوانده و باز ثوابش هدیه به حضرت «عباس (ع)» شود، بعد از اتمام نماز 133 مرتبه ذکر پرفضیلت یا کاشف الکرب خوانده شود که صحیح آن چنانچه در بخش دین و مذهب نمناک می‌خوانید اینگونه است: «یا کاشِفَ الکَربِ عَن وَجهِ الحُسَینِ اِکشِف کَربی بِحَقِ اَخیکَ الحُسَینِ علیه السلام»؛ همچنین نماز دیگری برای حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» بیان شده که با نام نماز کن فیکون حضرت «ابوالفضل عباس (ع)» شناخته می‌شود و بسیار مجرب است.

این کارشناس علوم قرآنی در همین رابطه خاطرنشان کرد: سه نماز دو رکعتی توسل به حضرت «ابوالفضل العباس (ع)» است. برای برآورده شدن حاجت می‌توانید 3 نماز دو رکعتی با نیت توسل به حضرت «ابوالفضل (ع)» بخوانید، در این نماز‌ها در هر رکعت بعد از سوره‌های حمد و توحید 100 مرتبه ذکر «یا حیُ یا قیُوم» را تکرار کنید پس از سلام نماز، ذکر تسبیحات حضرت «زهرا (س)» و پس از آن 100 مرتبه برای حضرت «ابوالفضل (ع)» صلوات بفرستید در نهایت انگشت سبابه دست راست را به سمت قبله گرفته و 100 مرتبه «السلام علیک یا ابوالفضل العباس» را تکرار کنید حال به سجده رفته و دست‌های خودتان را به سمت آسمان ببرید و 25 مرتبه بگویید: «الهی به دو دست بریده ابوالفضل العباس» و حاجت خود را بخواهید.