چهارشنبه 7 آذر 1403

چگونه بفهمیم در چه دهکی یارانه‌ای هستیم؟

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
چگونه بفهمیم در چه دهکی یارانه‌ای هستیم؟

بر اساس آخرین آماری که وجود دارد به 78 میلیون و 352 هزار و 856 نفر یارانه نقدی و به 60 میلیون نفر یارانه معیشتی پرداخت شده است.

زمستان سال قبل براساس لایحه بودجه سال 1401 وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با همکاری سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها و بااستفاده از پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان موظف شد حداکثر ظرف مدت 3 ماه پس از ابلاغ این قانون، ضمن دهک‌بندی درآمدی کلیهخانوار‌های یارانه‌بگیر از طریق شاخص‌های متقن و ثبتی قابل اتکا نسبت به حذف یارانه نقدی و طرح معیشتی خانوار‌های پر درآمد اقدامکند، تا منابع حاصل صرف پرداخت یارانه جهت حمایت از اقشار آسیب‌پذیر با اولویت خانوار‌های تحت پوشش و پشت نوبتی نهاد‌هایحمایتی شود.

پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان زیر نظر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای ایجاد شناسنامه رفاهی و اقتصادی افراد ایجاد شده و با ملاک قرار دادن اطلاعات، دهک‌های درآمدی ثروتمند و کم برخوردار را مشخص می‌کند و تحلیل اطلاعات این سامانه مبنای تصمیم‌گیری دولت در پرداخت یارانه و سایر امور قرار می‌گیرد.

بر اساس آخرین آماری که وجود دارد به 78 میلیون و 352 هزار و 856 نفر یارانه نقدی و به 60 میلیون نفر یارانه معیشتی پرداخت شده است.

معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: با همکاری نمایندگان مجلس در قانون برنامه بودجه همه دستگاه‌هایی که مشمول ماده 29 برنامه ششم توسعه بودند، مکلف شدند همکاری کنند.

به گفته ابوحمزه، پایگاه‌های اطلاعاتی اینطور نیست که کارشان تمام شود بلکه مرتب تکمیل تر می‌شوند.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد که پایگاه رفاه ایرانیان تا 95 درصد تکمیل شده آن 5 درصد به این دلیل است که برخی دستگاه‌هاهنوز به این پایگاه متصل نشده‌اند با این حال ما محتاطانه دهک‌بندی کرده‌ایم و شنبه 17 اردیبهشت لیست دهک بندی اولیه جدید را به سازمان هدفمندی یارانه‌ها ارسال کردیم.

به گفته عبدالملکی، تغییر در نظام یارانه شاخص‌های فقر را در جامعه بهبود خواهد بخشید چون دهکهای پایین‌تر مبلغ بیشتری دریافت خواهند کرد پس رسیدگی به فقرا بهتر می‌شود.

در نهایت دیشب رئیس جمهور اعلام کرد که به سه دهک نخست از 10 دهک، به ازای هر نفر 400 هزار تومان در ماه اختصاص یابد و در دهک‌های چهارم به بعد هم هر نفر 300 هزار تومان دریافت می‌کنند.

آنطور که وزیر اقتصاد گفته است، 30 درصد از جمعیت کشور یارانه 400 هزار تومانی و 60 درصد دیگر، یارانه 300 هزار تومانی دریافت خواهند کرد.

به گفته خاندوزی، 10 درصد از جمعیت بی نیاز از کمک های حمایتی دولت هستند.

در دهک یک تا سه درآمدی خانواده 2 نفره 800 هزار تومان، خانواده 3 نفره یک میلیون و 200 هزار تومان، خانواده 4 نفره یک میلیون و 600 هزار تومان و خانواده 5 نفره 2 میلیون تومان یارانه معیشتی دریافت خواهد کرد.

در دهک 4 تا 9 درآمدی خانواده 2 نفره 600 هزار تومان، خانواده 3 نفره 900 هزار تومان، خانواده 4 نفره یک میلیون و 200 هزار تومان و خانواده 5 نفره یک میلیون و 500 هزار تومان دریافت خواهد کرد.

چگونه بفهمیم در چه دهکی هستیم؟

دیشب بود که سید ابراهیم رییسی اعلام کرد که به دهک های اول تا سوم جامعه به مدت دو ماه یارانه معیشت 400 هزار تومانی، برای دهک های چهارم تا نهم به مدت دو ماه یارانه معیشت 300 هزارتومانی پرداخت شده و یارانه نان و بنزین و دارو همچنان ادامه خواهد داشت. بدین ترتیب دهک دهم که خانوارهای مرفه هستند این یارانه معیشتی را دریافت نخواهند کرد.

بر اساس اعلام دولت، 23 میلیون خانوار که معادل 72 میلیون نفر از مردم هستند، یکی از یارانه های معیشتی 300 یا 400 هزار تومانی را دریافت کرده اند.

رییس جمهور گفت که این یارانه ها تنها به مدت دو ماه پرداخت شده و پس از آن کوپن الکترونیکی برای کالاهای اساسی داده خواهد شد.

بعد از این صحبت ها بود که بسیاری از سرپرستان خانوار پیامک واریز یارانه های معیشتی 300 و 400 هزار تومانی را دریافت کردند اگر چه بسیاری گفته اند که امکان برداشت این یارانه وجود ندارد.

اما با واریز این یارانه های معیشتی بسیاری از خود می پرسند چگونه بفهمیم در چه دهکی هستیم؟

بر اساس داده های مرکز آمار ایران فاصله درآمدی دهک اول و دهم درآمدی در سال گذشته معادل 106 میلیون تومان در سال بوده است و این یعنی اینکه درآمد 10 درصد از خانوارهای پردرآمد به طور متوسط سالی 106 میلیون تومان بیشتر از خانوارهای کم درآمد است، عددی که در بازه ماهانه در حدود 8 میلیون و 800 هزار تومان برآورد شده است.

به طور کلی اگر کمتر از سه تا چهار میلیون درآمد ماهیانه خانوار شماست در دهک های پایین (زیر دهک پنجم) قرار گرفته و درآمد 4 تا 5 میلیونی خانوار شما را در دهک های متوسط قرار می دهد. درآمد ماهیانه نزدیک به 10 میلیون تومان یا بیشتر نیز شما را در دهک نهم و دهم قرار می دهد.

پیش از این، بر اساس آمار سال 1399 مرکز آمار ایران، اگر هزینه کلی خانوار شما (هزینه زندگی کل اعضای خانواده) بین 700 هزار تومان تا یک میلیون و 600 هزار تومان در سال باشد شما در دهک اول قرار گرفته که جزو 10 درصد فقیرترین خانوارهای جامعه خواهید بود.

در صورتی که هزینه خانوار شما حدود یک میلیون و 700 هزار تومان یا همین حوالی باشد در دهک دوم و در صورتی که هزینه خانوار نزدیک به دو میلیون تومان باشد در دهک سوم قرار خواهید داشت.

خانوارهای دارای هزینه ماهیانه حدود سه میلیون دهک چهارم به شمار آمده و اگر هزینه خانوار ماهیانه سه میلیون و نیم باشد در دهک پنجم قرار می گیرید.

هزینه چهار میلیون و 300 هزار تومانی خانوار در ماه شما را در دهک ششم قرار می دهد و با 5 میلیون هزینه خانوار در دهک هفتم قرار خواهید گرفت.

دهک هشتم هزینه خانوار ماهیانه ای شش میلیون و 700 هزار تومانی داشته و بالاخره دهک نهم هزینه ماهیانه حدود 8 میلیون تومانی خواهد داشت.

دهک دهم که ثروتمندترین بخش جامعه است نیز هزینه ماهیانه خانوار حدود 16 میلیون تومانی خواهد داشت.

اما این اعداد و ارقام در سال 1400 برای دهک اول به حدود 2 میلیون و دهک دهم به 20 میلیون و پانصد هزار رسید که در سال 1401 نیز افزایش خواهد داشت. در واقع باید عدد درصد نرخ تورم به هزینه های هر دهک از جامعه اضافه شود تا به هزینه خانوار در ماه رسیده و دهک آن خانوار مشخص شود.

هم اکنون دیگران می خوانند
چگونه بفهمیم در چه دهکی یارانه‌ای هستیم؟ 2