چگونه حضرت فاطمه (س) را میتوان شناخت؟
در این گزارش مجموعه ای از کتب مختلف برای شناخت هر چه بیشتر حضرت زهرا (س) جمع آوری شده است.
کتاب «فاطمه علی است» آنچه خیلی از ما لا به لای تاریخ پرفراز و نشیب زندگی اهل بیت (علیهم اسلام) دنبالش میگردیم، همین است که بدانیم، امامان ما در خانه و کاشانه خود چگونه زندگی میکردند. در زندگی امیرمؤمنان (علیه السلام) و حضرت زهرا (سلام الله علیها) چه میگذشته که نامشان این گونه در تاریخ جلوه گر است.
حجت الاسلام «علی قهرمانی» برای تدوین و تألیف کتاب «فاطمه علی است» با وسواس زیاد دست به انتخاب روایتهای متقن و مستند زده است و از میان منابع اهل سنت و شیعیان، فرازها و برهههایی از زندگی حضرت زهرا و امیرمؤمنان را از دل تاریخ بیرون کشیده و با بیانی موجز و مینیمالیستی در قالب داستانکهایی خیره کننده و مؤثر در منظر ما گذاشته است.
«فاطمه علی است؛ داستانهایی کوتاه از بلندای سبک زندگی حضرت صدیقه طاهره (سلام الله علیها) و امیرمؤمنان (علیه السلام)» در چهار فصل تنظیم شده است، فصل اول «تولد دو نور» به داستان ولادت و بالندگی آن دو معصوم میپردازد.
در فصل دوم به نام «پیوند دو دریا» ماجراهای شورانگیز وصلت آن دو نور را میخوانیم، در سومین فصل که «داستان زندگی» نام دارد، کاممان با داستانکهایی از زندگی و سلوک آن دو چراغ هدایت شیرین میشود، فصل آخر حین و بعد از شهادت مظلومانه حضرت زهرا (س) را روایت میکند و «در فراق یار» نام دارد.
کتاب «مادر مبارزان»
«مادر مبارزان» تحلیلی گذرا بر مبارزات هوشمند حضرت زهرا (سلام الله علیها) است که به قلم مهدی طائب نوشته شده، این کتاب به خواننده میگوید که جریان انحرافات آن بُرهه در آنچه به ظاهر رخ داده خلاصه نمیشود؛ بلکه یک شبکه نفوذ سری به صورت حرفهای و کاملا نامحسوس با سوء استفاده از بیبصیرتی آحاد جامعهاسلامی و دنیاطلبی برخی از صحابه، جامعه نو پای اسلامی را از مسیری که حضرت رسول (صلی الله علیه و آله) تعیین فرموده بود، منحرف ساخته اند و شکافی تاریخی در امتواحده اسلام ایجاد کرده اند.
این اثر تلاش دارد که با روشنگری در این زمینه به برخی از وقایع تاریخی با محوریت زندگی و مبارزات هوشمندانه حضرت فاطمهزهرا (سلام الله علیها) بپردازد و پاسخی باشد به سوالات متداول در این زمینه.
گزیده متن:
و اینگونه بود که با رشادتها و مجاهدتهای یگانه بانوی اسلام، محور امامت و ولایت، توانست عزتمندانه و بدون اینکه بیعت ظالمانه جریان نفوذ بر گردنش بیاید استمرار پیدا کند. جریان نفوذ قصد داشت علی (علیه السلام) را یا ترور فیزیکی کند یا ترور شخصیتی. زهرای مرضیه (سلام الله علیه) با جانفشانی و فدا کردن جان خود، جریان نفوذ را در هر دو زمینه ناکام گذاشت.
کتاب «چگونه حضرت فاطمه (س) را میتوان شناخت؟»
این کتاب اثر محمد حسن حاجی علی محمدی (زورق) از نشر علم در 138 صفحه سال گذشته منتشر شده است، در این کتاب به رابطه سامانمند پنج تن و پنج اصل دین توجه شده وبر فاجعه پا حماسه عاشورا تکیه ویژه شده است.
در کتاب حاضر تمرکز بر روش شناخت چهرههای تاریخ آفرین است که در صدر آنها معصومین (علیهم السلام) قرار گرفته اند و مطالعه موردی طرح شده در این کتاب حضرت فاطمه (ع) هستند، در حقیقت تمرکز اصلی در این کتاب بر فاطمه شناسی است به ویژه شناخت نقش فاطمه (س) امروزه در میان مسلمانان چیست؟
روش پیشنهاد شده در این کتاب میتواند برای مطالعه تاثیر تاریخی هر شخصیت تاریخ آفرین دیگر به ویژه سایر اعضای جامعه کم تعداد و پر تاثیر و سرنوشت ساز " پنج تن " بکار گرفته شود.
تا کنون آثار فراوانی در مورد حضرت فاطمه (ع) در سراسر جهان به زبانهای مختلف نوشته شده است، در زبان فارسی نیز آثاری که در مورد حضرت فاطمه (ع) نوشته شده کم نیستند والبته هر اثر هم ارزش خاص خود را دارد، ولی به نظر میرسد تا کنون کتابی در باره روش شناخت حضرت فاطمه (ع) نوشته نشده وتصور میکنم این کتاب اولین اثر در نوع خود میباشد.
کتاب حاضر در هفت فصل تنظیم شده است. فصل اول به " طرح مسئله اختصاص یافته است در فصل دوم به ابعاد سیاسی تاریخ اسلام پرداخته شده، موضوع فصل سوم فاطمه شناسی است، در فصل چهارم به ضرورت شناخت علمی نقش ویژه حضرت فاطمه (ع) در تاریخ توجه شده و درفصل پنجم راههای رفته ونرفته در این زمینه طرح شده اندودر فصل ششم روش نوین فاطمه شناسی مورد بحث قرار گرفته است.
آخرین فصل نیز پی نوشتههای کتاب است، در این کتاب مطالب به طور موجز نوشته شود و گرنه در بسیاری از موارد جای تفصیل بیشتر وجود دارد، همچنین این کتاب قدمی نو در راه شناخت علمی چهرههای تاریخ آفرین به ویژه حضرت زهرا (ع) است.
کتاب «حکمتهای فاطمی»
«حکمتهای فاطمی» دربردارنده ترجمه و توضیح چهل حدیث از حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام به قلم و پژوهش جواد محدثی (-1331) است.
این کتاب جلد 4 از مجموعه کتابهای راه زندگی است که در ششمین نوبت چاپ در سال 96 روانه بازار شده است.
کتاب «بانوی بانوان جهان»
چاپ نخست این کتاب، به قلم علی دوانی مقاله مؤلف برای کنگره بینالمللی حضرت زهرا (س) «الگوی زنان» در سال 1376 شمسی و در آخرین فرصت ممکن برای ارسال مقاله نوشته شده بود، چاپ جدید و سوم این کتاب در 240 صفحه در آذر 1401 با مقدمه فرزند ایشان، محمدحسین رجبی دوانی که خود استاد تاریخ و عضو هیئت علمی دانشگاه است، همراه است و توسط نشر بین الملل راهی بازار شده است.
در این چاپ، کتاب مورد بازبینی قرار گرفته و علاوه بر اصلاحات نگارشی، منابع و مآخذ آن نیز تکمیل و نمایهگذاری شده است و همچنین مطالب متنوع کتاب در قالب فصلبندی جدید ارائه شده است.
کتاب پیشرو حاوی 8 فصل است که در آن به ولادت تا هجرت، ازدواج حضرت فاطمه (س)، برخی از فضائل بیکران فاطمه، رحلت پیغمبر و غصب حقوق اهل بیت آن حضرت، حمله به خانه حضرت زهرا تا شهادت آن حضرت، مدایح و مراثی حضرت زهرا از حکماء و فقها و عرفای نامی پرداخته است.
در مقدمه اینکتاب آمده است:
«ما در این کتاب سعی داشتهایم آنچه را مورخان درباره حضرت زهرا (س) نوشتهاند و به دست ما رسیده است، بیشتر از کتب معتبر عامه نقل کنیم تا پس از چهارده قرن، پیروان آنها ببینند و با وجدان خود قضاوت کنند. در عین حالی که میدانیم پیشینیان آنها همه چیز را از بیم نظام سلطه که خلفا و امرای خود بودند، نگفته و یا نمیتوانستند بگویند و بنویسند؛ بلکه گاهی اشارهای کرده و گذشتهاند.»
«چهل دسته گل سفارشی»
کتاب «چهل دسته گل سفارشی» اثر سید مهدی موسوی و روایتهایی کوتاه از ارادت شهدا به حضرت زهرا (س) است. این کتاب بُرشهایی از خاطرات چهل شهید میباشد که در برگیرنده عشق و ارادت شهدا به حضرت زهرا سلام الله علیها، و عنایت آن بانو به این چهل دستهگل است.
سید مهدی موسوی، برای توصیف این عشق و ارادت هم از زبان روایت بهره جسته و هم از زبان شعر. به قول خودش آنجا که زبان روایت تاب نمیآورَد، شعر از راه میرسد و بخشی از بارِ ماجرا را به دوش میکشد. بُرشهای مناسب وکوتاه از خاطرات و همچنین تلفیقِ نثر و شعر، دو شاخصهای است که کتاب را از کتابهای مشابه متمایز میسازد.
در قسمتی از کتاب میخوانیم:
علیرضا ادامه داد: «فقط از خدا میخواهم روز شهادت بیبی شهید شوم»
سرانجام، آرزوی علیرضا هاشمی نژاد در سال 1365 برآورده شد و روز شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها، در شلمچه به دیدار معبود شتافت، آن هم در قنوت نماز صبح! در نمازش علیرضا آخر ربنا گفت و کربلایی شد او رضای علی و فاطمه را برگزید و علیرضایی شد
«فاطمه نگین جهان و جنان»
کتاب «فاطمه نگین جهان و جنان» که حاصل سالها تحقیق استاد محمدرضا اوحدی میباشد، حاوی احادیث، روایات و همچنین موارد مطرح شده در شناخت فضائل و کرامات حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها از منظر اهل سنت است.
در این کتاب بیش از یکصدو پنجاه اثر از راویان و نویسندگان اهل سنت استفاده شده است.
در قسمتی از کتاب میخوانیم:
دینوری عالم سنی در 1165 سال قبل در کتاب الامامه به ماجرای حمله عمر به خانه امام علی علیه السلام و اعمال قنفذ مفصل اشاره کرده و حدود 20 نفر از علمای اهل سنت این را نوشته اند بیشتر مطلب با مدارک محکم در کتاب فاطمه (سلام الله علیها) نگین جهان و جنان میباشد. ابوبکر در وقت جان دادن گفت:ای کاش دستور حمله به خانه زهرا را نمیدادم. این مطلب را بیش از 30 نفر مورخ قدیمی سنی آورده اند که اسامی آنها در کتاب فاطمه (سلام الله علیها) نگین جهان و جنان آمده در ثانی قرآن در آیه 27 سوره نور میفرماید؛ای مسلمانان بدون اجازه وارد خانههای یکدیگر نشوید. حضرت زهرا (سلام الله علیها) وقتی انحراف مردم را از راه امام علی علیه السلام دید در مقابل آنها ایستاد، چون که میدانست دین خدا را نابود میکنند.
فخر رازی مفسر سنی در جلد 10 ص 540 تفسیر کبیر می نویسد: خلیفه اول در حکومت 10 ساله اش 94 حکم واجب و حلال خدا را تعطیل کرد و حضرت جلوی چنین کسی تا پای جان ایستاد.
طبری و یعقوبی دو مورخ سنی در 1151 سال قبل در کتاب تاریخ خود جلد 2 ص 126 و جلد 3 ص 202 ماجرای حمله به خانه حضرت زهرا (سلام الله علیها) را آورده اند، عجیب آنکه در کتب تفسیری اهل سنت 100 آیه در شان آن بانو نقل شده که همه آن 100 آیه در کتاب «فاطمه (سلام الله علیها) نگین جهان و جنان» آمده و عمر، خانمی را مجروح کرد که درباره او بیش از 100 آیه در قرآن نازل شده است.
«ناتا» ناتا رمانی تاریخی - مذهبی از صدر اسلام با محوریت بَردگی درآفریقا تا کنیزی و همسایگی با اهلبیت (ع) است که به قلم زهرا باقری نوشته شده، نویسنده بر آن است تا تحولات اجتماعی ناشی از ظهور اسلام را با تکیه بر مسائل زنان و حقوق بردگان به تصویر بکشد.
روایت داستان از دو زاویه دید متفاوت، تاثیرات مختلف اسلام را بر قشرهای گوناگون اجتماع ترسیم میکند. واقعه غدیر و وقایع سیاسی پس از وفات پیامبر (ص)؛ از دیگر مسائلی است که نویسنده به آن میپردازد. او تلاش میکند تا با ترسیم واکنشهای شخصیتهای مختلف داستان، وقایع این برهه از تاریخ اسلام را به نمایش بگذارد. باخواندن این رمان میتوانید یک دورهی اجمالی تاریخ اسلام را مرور کنید و با زندگی کنیزان و زنان در صدر اسلام بیشتر آشنا شوید.
در قسمتی از کتاب حاضر میخوانیم:
برای خرید به بازار رفته بودم که باشنیدن صدایی دلنشین پاهایم سُست شد. عربی را به خوبی میفهمیدم؛ ولی این کلام شبیه کلمات مردم شهر نبود. انگار به قلبم نفوذ میکرد. به غلام همراهم اشاره کردم بایستد، او هم مشتاق شنیدن بود. زیرسایبان دُکانی ایستادم. جوانی بلند قامت، خوشچهره و خوشصدا این کلمات را میخواند. مسحور کلماتش شدم و اشک از چشمانم سرازیر شد. جوانان زیادی گرداگرد او ایستاده بودند. بعداز خواندن آیات با صدای دلنشینش گفت: «خدا ما را خَلق کرده است که او را بپرستیم و عبادت کنیم. دست از دزدی و فحشا برداریم. زنان وکودکان را محترم بشماریم. به سالخوردگان احترام بگذاریم و به تُهیدستان کمک کنیم»
باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری ادبیات