کارشناس حوزه فناوری اطلاعات: اختلالات در اینستاگرام عمدی است؛ ربطی به سرعت اینترنت ندار
در صورتی که اگر ارتباط در کل مشکل داشته باشد، من اصلا نباید جواب بگیرم؛ بنابراین وقتی چنین موردی را تجربه میکنیم، یعنی اختلال عمدی است و یک نفر دارد اختلالاتی را ایجاد میکند.»
حوزه فناوری اطلاعات و شبکههای کامپیوتری درباره مشکل دسترسی به اینستاگرام در ایران، میگوید که که این موضوع را نمیتوان به کاهش سرعت اینترنت ارتباط داد. چرا که اگر کاهش سرعت در نظر گیریم، کل پهنای باند پایین میآید در صورتی که الان این مشکل را تنها روی اینستاگرام و یک سری سرویسهایی مثل گیتهاب میبینیم. این امر نشان میدهد که یک اختلال عمدی در کار است. همه این موارد نشان از سیستم پیچیدهای است که این سیستم رفتاری شبیه سیستم فیلترینگ چین است. مستندات داخلی وجود دارد که حاکی از آن است که سیستم ما دارد مثل فیلترینگ چین عمل میکند.
آرین اقبال در گفتگو با «انتخاب» درخصوص مشکل دسترسی کاربران ایران به اینستاگرام، گفت: «نکتهای که در ابتدا باید در نظر گرفت این است که این موضوع را نمیتوان به کاهش سرعت اینترنت ارتباط داد. چرا که اگر کاهش سرعت در نظر گیریم، کل پهنای باند پایین میآید و آن را میتوان از طریق گوگل و دانلودهای روزمره متوجه شد. در صورتی که الان این مشکل را تنها روی اینستاگرام و یک سری سرویسهایی مثل گیتهاب میبینیم. این امر نشان میدهد که یک اختلال عمدی در کار است.»
این کارشناس فناوری اطلاعات، افزود: «در واقع اگر ادعا کنند که فلان سرویس یا سرویسدهنده یا پهنای باند بینالملل مشکل داشته است، میتوان گفت که این ادعا دروغ است، چون یک سرویس یا فلان سرویسدهنده یا پهنای باند بینالمللی، نمیتواند فقط روی اینستاگرام تاثیر بگذارد بلکه روی کل کشور تاثیر میگذارد. وقتی تاثیر را روی یک سرویس خاص میبینیم، قطعا مسئله پهنای باند نیست.»
اقبال افزود: «نکته بعدی این است که بر اساس تستهای فنی توسط یک سری از نرم افزارهای قابل استفاده در دنیا، میبینم که ارتباط برقرار میشود و DNS را هم میگیریم و حتی میتوانیم به اینستاگرام هم وصل شویم، ولی اتصالات آن به صورت رندوم، هر چند تا یکی قطع میشود. به عنوان مثال از پنج باری که به آدرس خاصی از اینستاگرام وصل میشویم، سه بار را جواب نمیگیرم و Time out و فقط دو بار موفق میشویم. در صورتی که اگر ارتباط در کل مشکل داشته باشد، من اصلا نباید جواب بگیرم؛ بنابراین وقتی چنین موردی را تجربه میکنیم، یعنی اختلال عمدی است و یک نفر دارد اختلالاتی را ایجاد میکند.»
وی ادامه داد: «اگر یک سری تستهای پیشرفتهتر انجام دهیم، مشاهده میکنیم که گاهی اوقات که ارتباط برقرار و وسط ارتباط، دیتاهایی ارسال میشود که مربوط به خود اینستاگرام نیست. این مهم که اثر انگشت سرویس فیلترینگ چین را هم دارد، حاکی از آن است که ما با اختلال عمدی مواجه هستیم.»
این پژوهشگر اینترنت خاطرنشان کرد: «روز گذشته و دو روز قبل، شرکت زیرساخت به افرادی که در کارهای فنی هستند، پیامکی فرستاد مبنی بر اینکه ما قرار است تغییراتی داشته باشیم و این تغییرات باعث اختلال در اینترنت میشود و ممکن است قطعی داشته باشیم. این یک مسئله قابل قبول و عادی است، ولی ما دیدیم که در اثر این تغییرات، فقط اینستاگرام و گیتاب مشکل پیدا کردند، در صورتی که تغییرات روی همه چیز تاثیر میگذارد. چنین اتفاقی به معنای تغییرات روی سیستم فیلترینگ است و سوال اصلی اینجاست که چرا تغییرات سیستم فیلترینگ باید روی چیزی که فیلتر نیست، تاثیر بگذارد؟ این امر نشان میدهد که احتمالا چیزی که الان فیلتر نیست، در حال اختلال پیدا کردن است.»