کاهش ضریب وابستگی محصولات اساسی با اصلاح الگوی کشت
علایی مقدم گفت: با اصلاح الگوی کشت و تامین اعتبار 132 هزارمیلیارد تومانی اجرای این مصوبه، ضریب وابستگی محصولات اساسی کاهش می یابد.
آقای شاهپور علایی مقدم معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت جهاد در نشست خبری امروز که به مناسبت دهه فجر برگزار شد، گفت: طرح الگوی کشت آغاز شده و توفیقات خوبی هم طی مدت اجرا از ابتدای مهرماه داشته است، که برای تحقق کامل این طرح نیاز به اعتبار 132 هزار میلیارد تومان از محل اعتبارات ارزی صندوق توسعه ملی داریم که بنا است 70 هزار میلیاردتومان به صورت مشوق به کشاورزان و 60 هزارمیلیارد تومان تحت عنوان تسهیلات کمبهره به آنها پرداخت شود.
او گفت: طرح الگوی کشت که در دهههای قبل اجرا نشده بود یک حلقه مفقوده به نام تأمین اعتبار داشت و اکنون دولت سیزدهم با جسارت این کار را آغاز کرده و امیدوار است که اعتبار آن پرداخت شود.
علایی مقدم ادامه داد: پس از صحبتهای مقام معظم رهبری با تولیدکنندگان و نویدهای خوبی که برای استفاده وزارت جهاد کشاورزی از اعتبارت ارزی صندوق توسعه ملی داده این مشکل برطرف شود.
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد میگوید: پس از صحبتهای مقام معظم رهبری در دیدار با تولید کنندگان، وزارت جهاد کشاورزی در 4 محور برای اجرای طرح الگوی کشت، کاشت یک میلیارد درخت، آبیاری زیرسطحی و کشت قراردادی اعتبار 1.2 میلیارد دلار را برای استفاده از صندوق توسعه ملی درخواست کرده و خواسته تا مجلس آن را بررسی و موافقت کند.
او گفت: بخش تولید، تامین کننده امنیت غذایی کشور است که امروز به عنوان سلاح قدرتمند خیلی از کشورهای سلطهگر محسوب میشود و باید در این راستا وابستگی به این کشورها را به حداقل برسانیم.
معاون وزیر جهاد با اشاره به دلایل گرانی گوشت قرمز گفت: برخی ها حاضرند هر چه ماشینهای لوکس گرانتر میشود حتی صف بایستند و پولش را بپردازند، اما چون تولیدات کشاورزی برای کشاورز و طبقه پایین جامعه است بالا رفتن قیمت را قبول نمی کنند.
قیمت گوشت در حال کاهش است
او افزایش قیمت گوشت در بازار را ناشی از نوسان قیمت نهادهها پس از حذف ارز اعلام کرد و گفت: به عنوان مثال جو که آن زمانی کیلویی 2800 تومان بود اکنون به 13 هزار و 500 تومان رسیده است و این در قیمت تمام شده تولید تأثیر میگذارد.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی گفت: بخش کشاورزی در یک و نیم سال گذشته پیشرفتهای بسیار خوبی داشته است. با وجود اینکه محدودیتهایی مانند گرمایش کره زمین، تغییرات آب و هوایی، مشکلات آب و محدود بودن زمین وجود داشته اما تولیدات از 46 میلیون تن به 125 میلیون تن رسیده است که مهمترین آن بالا رفتن بهرهوری در بخش کشاورزی است.
علاییمقدم ادامه دار: در حال حاضر 14 میلیون هکتار زمین کشت میشود که 110 میلیون تن با منشأ گیاهی محصول به عمل میآید.
به گفته او، سرانه تولید کشاورزان 30 تن و سرانه امنیت غذای هر ایرانی یک و نیم میلیون تن است، در حالیکه 7.2 میلیون نفر تبعه خارجی هم در کشور داریم و باید غذای آنها را تأمین کنیم.
معاون وزیر جهاد ادامه داد: در دولت سیزدهم فراهمی محصولات در سطح بالایی است که با این وجود محصولات کشاورزی و غذایی به راحتی در قفسهها و فروشگاهها وجود دارد.
او گفت: مردم برای خرید خودرو با کارت ملی صف میکشند اما قیمت گوشت تولیدی دامداران همواره سرکوب میشود.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی، ادامه داد: این وزارتخانه برنامههایی را برای تنظیم بازار گوشت قرمز از قبیل واردات گوشت گرم و عرضه گوشت داخلی دارد که این امر باعث شده که قیمتها در بازار در حال تعدیل باشد.
علاییمقدم می گوید: دامداران هر کیلو دام خود را حدود 99تا 100 هزار تومان عرضه میکنند، اما این محصول توسط واسطهها 140 هزار تومان و لاشه تا 300 هزار تومان عرضه میشود. اما نرخ این محصول در سامانه 230 تا 240 هزار تومان است.
او ادامه داد: قیمت گوشت وارداتی گرم نیز که از روسیه وارد شده 180هزار تومان است و قیمت گوشت در مناطق مختلف متفاوت است.
میزان مجاز سموم بر روی 18 هزار محصول کشاورزی مشخص شد
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد از ثبت میزان مجاز باقی مانده آفتکشها بر روی 18 هزار محصول کشاورزی خبر داد و گفت: این اقدام انقلاب بزرگی برای تولید محصولات کشاورزی و صادرات آنها به حساب میآید و بر این اساس صادرات نیز از طریق سامانه سماک انجام میشود.
علاییمقدم با بیان اینکه آمار در وزارت جهاد کشاورزی نهادینه شده است، گفت: آمار رسمی سال گذشته به زودی بر روی سامانه وزارت جهاد کشاورزی قرار میگیرد.
کاهش ضریب وابستگی واردات محصولات کشاورزی با اصلاح الگوی کشت
او گفت: ضریب وابستگی کشور در گندم 40 درصد است که با اصلاح الگوی کشت بنا داریم به 15 درصد برسانیم وابستگی در جو 55 درصد است که به دنبال کاهش تا وابستگی تا 20 درصد هستیم و همچنین میخواهیم وابستگی ذرت دانهای را از 90 درصد به 20 درصد و نیز کلزا از 85 درصد به 55 درصد برسانیم.
او گفت: برنامهای هم داریم که سیاستهای تنظیم بازار از جمله واردات و صادرات را به تشکلهای آن بخش واگذار کنیم تنظیم واردات تخممرغ به اتحادیه میهن واگذار شده و برنامه داریم که امور بازار مرغ را به اتحادیه مربوطهاش واگذار کنیم.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی گفت: برای اجرای 19 میلیون هکتار طرح آبخیزداری در کشور برنامه ریزی شده است و این طرح نیاز به 37 هزار میلیارد تومان اعتبار دارد و در صورت تأمین کار را اجرایی میکنیم.
علاییمقدم با اشاره به دستاوردهای بخش کشاورزی طی یک و نیم سال گذشته گفت: تولیدات غلات با 17.9 میلیون تن به 21 میلیون تن رسیده است، کشاورزی قراردادی هم که سال گذشته 500 هزار هکتار بود امسال به یک و نیم میلیون هکتار در گندم اجرا میشود.
او ادامه داد: خرید تضمینی گندم هم با 54 درصد رشد از 4.2 میلیون تن به 7.3 میلیون تن افزایش یافته است. تولید برنج با رشد 25 درصدی از 1.8 میلیون تن به 2.3 میلیون تن رسیده است. همچنین شاهد رشد 30 درصدی در تولیدات جو بودیم که از 1.6 میلیون تن به 2.350 میلیون تن افزایش یافته است.
این مقام مسئول از رشد 160 درصدی کشت محصولات دیم خبر داد و گفت: از یک میلون هکتار به 5.2 میلیون هکتار رسیده است، رشد 110 رصدی در تولید زیتون، 114 در تولید روغن زیتون، 7 درصدی در تولیدات باغبانی و 15 درصدی در کشت گلخانهها و 126 درصد در تولید بذور داخلی وجود داشته است.
ظرفیت تولید شیلات در کشور یک میلیون و 400 هزارتن است
او گفت: 6هزار میلیارد تومان برای پروژه تولید ماهی در قفس قرار است داده شود.
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد ادامه داد: در زمینه شیلات 214 میلیون تن منابع پروتئینی از این بخش قابل برداشت است و با اصلاح الگوی مصرف فشار را از بازار گوشت قرمز، سفید و تخم مرغ برداشته میشود.
او گفت: سرانه مصرف ایرانیان در حوزه محصولات شیلاتی نسبت به استاندارد جهانی بسیار پایین است، در حالیکه ظرفیت تولید کشور در این بخش حدود یک میلیون و 400 هزار تن بوده و باید به بهره برداری برسد.
معاون وزیر جهاد کشاوری گفت: برای اجرای کشت قراردادی 30 هزار میلیارد تومان نیاز است، اما همسو در4 محور کار را پیش میبریم نخست اینکه هزینه کودهای پتاس و فسفر را وزارت جهاد تقبل میکند تسهیلات کمبهره و کمکهایی برای تأمین بذر انجام میشود و کمکهای فنی مهندسی هم به مجریان این طرح داده میشود.
سرانه مصرف محصولات کشاورزی به ازای هر نفر 30 تن است
معاون وزیر جهاد گفت: بر اساس گزارش فائو هنگامی که کشوری سالانه کمتر از 500 میلی متر بارش داشته باشد جز مناطق خشک به شمار میرود. ایران هم با سالانه کمتر از 250 میلی متر بارش جزءکشورهای خشک بوده و فقط 15 درصد پوشش سبز دارد.
او ادامه داد: 3 مؤلفه مهم که امتیاز کشور محسوب میشود، تنوع اقلیم، دانش بومی 4 هزار و 200 هزار بهره ور و انتقال یافتههای علمی به بخش کشاورزی بوده که ما را در امر کشت و کار جلو برده است.
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی به آمار جهانی کشت و کار اشاره کرد و گفت: حدود یک میلیارد و 400 میلیون هکتار زمین زیر کشت در جهان بوده که بیش از 9 میلیارد تن محصول تولید میکند. در مقایسه مشخص میشود که با توجه به آمار تولید محصول کشاورزی در کشور سرانه مصرف هر فرد در ایران (حدود 84 میلیون ایرانی و 7 میلیون تبعه خارجی) 30 تن میشود و این یعنی تضمین امنیت غذایی است.
او گفت: هدف این است که با حداقل آب مصرفی بیشتر تولید محصول کشاورزی محقق شود تا فراتر از امنیت غذایی به پایداری و اقتدار در این حوزه دست پیدا کنیم.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت، تجارت و کشاورزی