چهارشنبه 3 بهمن 1403

کاهش 20 درصدی بارش‌ها در سال آبی جدید اصفهان

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
کاهش 20 درصدی بارش‌ها در سال آبی جدید اصفهان

اصفهان - ایرنا - آمار بارش‌های استان اصفهان با گذشت 56 روز از سال آبی جدید (ابتدای مهر 99 تا انتهای شهریور1400) نشان از کاهش20 درصدی نسبت به مدت مشابه بلندمدت دارد و طبق پیش‌بینی هواشناسی، در سه ماهه پیش‌رو نیز میزان بارندگی‌ها چندان مطلوب نخواهد بود.

به گزارش ایرنا، پاییز امسال در اصفهان بر اثر فعال شدن پدیده "لانینا" خشکتر از پارسال شروع شد و همچنان ادامه دارد.

آنطور که کارشناسان مطرح می‌کنند، وقوع پدیده لانینا سامانه‌های جوی را بشدت تضعیف کرده و موجب کاهش بارش‌های سال آبی جدید در مناطق جنوبی و غربی این استان و بطورکلی در کشور شده است.

لانینا وضعیتی است که در قسمت مرکزی و شرقی استوایی اقیانوس آرام، آب سردتر از حالت طبیعی می‌شود. لانینا تقریبا متضاد ال‌نینو است. لانینا در هر 3 تا 7 سال اتفاق می‌افتد و درجه حرارت آب دریا سرد می‌شود. این پدیده حاصل تغییر اختلاف فشار منطقه است و اجازه می‌دهد سطح آب اقیانوس در قسمت شرقی، سردتر از حالت معمول شود و در قسمت حاره غربی گرمتر از حالت عادی گسترش یابد.

بر اساس اعلام اداره کل هواشناسی استان اصفهان، از ابتدای سال زراعی جدید تاکنون 64 میلیمتر بارش در سمیرم، 49 میلیمتر در خوانسار، 21 میلیمتر در داران، 18 میلیمتر در نطنز، 18 میلیمتر در فریدونشهر، 18 میلیمتر در گلپایگان، 16 میلیمتر در اردستان، 14 میلیمتر در میمه، 10 میلیمتر در خور و بیابانک، هفت میلیمتر در کاشان، هفت میلیمتر در شهرضا، هفت میلیمتر در نایین، پنج میلیمتر در چادگان، 4.9 میلیمتر در اصفهان، 4.3 میلیمتر در زرین شهر، چهار میلیمتر در مبارکه، چهار میلیمتر در مورچه خورت، 2 میلیمتر در نجف‌آباد، 2 میلیمتر در ورزنه و 2 میلیمتر در فرودگاه اصفهان گزارش شده است.

کاهش 78 درصدی بارندگی در سرچشمه‌های اصفهان

معاون توسعه پیش‌بینی و تحقیقات اداره کل هواشناسی اصفهان گفت: بارش‌های کمتر از حد معمول در مناطق غربی، جنوبی و سرچشمه‌های آبی استان از جمله فریدونشهر 78 درصد کاهش را نسبت به میزان بلندمدت نشان می‌دهد.

نوید حاج‌بابایی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: عمده بارش‌ها در مناطق شرق و شمال استان اتفاق خواهد افتاد و سرچشمه‌های آبی زاینده‌رود و غرب استان بارش‌های کمتر از نرمال خواهد داشت.

وی ادامه داد: این وضعیت موجب تشدید شرایط خشکسالی در استان خواهد شد که تا سه ماه آینده نیز ادامه خواهد داشت.

معاون توسعه پیش‌بینی و تحقیقات اداره کل هواشناسی اصفهان خاطرنشان کرد: بارش ماه‌های آذر، دی و بهمن هم کمتر از نرمال خواهد بود و بر اساس پیش‌بینی‌ها در سه ماهه آینده هم استان اصفهان وضعیت خوبی از نظر بارش‌ها ندارد.

وی با اشاره به کاهش بارش‌های این استان از ابتدای مهر تا کنون بیان کرد: همانطور که پیش بینی و اعلام شده بود بارش‌های سال آبی جاری در بیشتر نقاط استان اصفهان کمتر از حد معمول است.

حاج بابایی با بیان اینکه بیشترین بارش‌ها در سمیرم رخ داده است، اضافه کرد: بیشتر بارش‌ها در شمال اصفهان بوده و وضعیت این مناطق به مراتب نسبت به دیگر نقاط بهتر است.

وی گفت: در مجموع از ابتدای مهر تاکنون میزان بارش‌ها حدود 20 درصد نسبت به مقدار بلندمدت کاهش پیدا کرده و میانگین بارش ها 11 میلیمتر رسیده است.

معاون توسعه پیش‌بینی و تحقیقات اداره کل هواشناسی اصفهان افزود: امسال شرایط لانینا بوجود آمده یعنی آب اقیانوس آرام در بخش قاره‌ای سردتر شده و دمای آب نسبت به وضعیت معمول خود کاهش پیدا کرده است.

وی ادامه داد: با فعال شدن شرایط لانینا، بارش خوبی در قسمت‌های غرب و جنوب کشور و غرب و جنوب استان ما اتفاق نخواهد افتاد و سامانه‌های جوی بشدت ضعیف می‌شود.

وی تصریح کرد: این وضعیت در پاییز خیلی پررنگ می‌شود و تا سه ماه آینده نیز تداوم خواهد داشت.

ضرورت اتخاذ تدابیر لازم برای تامین منابع آبی در اصفهان

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: با توجه به پیش بینی کاهش بارش‌ها در استان باید تدبیری برای تامین منابع آبی اندیشیده شود و ضرورت دارد وزارت نیرو در راستای پیش بینی و تامین منابع آب برای حوزه زاینده‌رود اقدام و وزارت جهاد کشاورزی هم اجرای طرح‌های مصرف بهینه آب را در این بخش تقویت کند.

منصور شیشه‌فروش در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بر اساس پیش بینی اداره کل هواشناسی، بارش‌های پاییزی دیگری در استان اتفاق خواهد افتاد اما نسبت به میزان بلندمدت کاهش خواهد داشت.

وی ادامه داد: این شرایط بدلیل فعال شدن پدیده لانینا ایجاد شده که موجب سردتر شدن آب اقیانوس آرام می‌شود.

شیشه‌فروش گفت: سامانه‌های بارش‌زای جوی در این شرایط تشکیل نخواهد شد و مناطق غرب و جنوب غرب کشور متاثر از این وضعیت، بیشترین کاهش بارش را خواهند داشت.

وی با اشاره اینکه پدیده لانینا بدلایل تغییر اقلیم فعال شده است تصریح کرد: بارش‌های اخیر هم بیشتر در مناطق شمال و شرق اتفاق افتاد و مقدار کمتری از آن در مناطق غرب و جنوب غرب و سرچشمه‌ها و منابع آبی استان رخ داد.

مدیرکل مدیریت بحران اصفهان اضافه کرد: نخستین بارش‌های سال زراعی جدید، هفته گذشته دراستان اتفاق افتاد که با توجه به اینکه متاثر از جبهه جنوبی و شمالی بود بیشتر مناطق جنوبی را دربرگرفت و بیشترین بارش‌ها از سمیرم گزارش شد.

به گفته وی، پایداری و سکون هوای اصفهان در آبان تنها 6 روز هوای سالم را بدنبال داشت که بارش‌های اخیر، موجب تخلیه آلاینده‌های تجمیعی شد.

شیشه‌فروش با بیان‌اینکه هواشناسی پیش بینی کرده بود که بارش‌های پاییز با تاخیر شروع می‌شود اما نسبت به سال گذشته کاهش دارد، گفت: میانگین بارش‌های استان اصفهان از ابتدای مهر تاکنون نسبت به میانگین بلندمدت 21 میلیمتر کاهش داشته است.

استان اصفهان در مرکز فلات ایران علاوه بر دشت‌هایی به موازات زاینده‌رود، نواحی کوهستانی و جلگه‌ای را نیز شامل می‌شود. مناطق این شهر دارای ارتفاعات متفاوتی از سطح دریاست که همین امر اقلیم‌های متنوع را به وجود آورده است.

این استان از کوهستان‌های زاگرس در غرب به سمت کویر مرکزی در شمال و شرق امتداد یافته است. هرچه از سمت غرب و کوهستان‌های زاگرس به سمت شرق حرکت کنیم، دمای هوا افزایش می‌یابد و بارندگی کاهش پیدا می‌کند.

*س_برچسب‌ها_س*