دوشنبه 5 آذر 1403

کتاب «حدیث غدیر از زبان امیر المؤمنین» روی میز نقد باغ کتاب

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
کتاب «حدیث غدیر از زبان امیر المؤمنین» روی میز نقد باغ کتاب

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، نشست بررسی «کتاب حدیث غدیر از زبان امیر المؤمنین» با حضور حجت الاسلام محمد محمدیان نویسنده کتاب، رضا مجدی مدیرعامل باغ کتاب تهران، محمد حسین رجبی دوانی مورخ و پژوهشگر تاریخ اسلام، حجت الاسلام علی رمضانی استاد حوزه، مهدی محمدی مدیرعامل نشر معارف با اجرای فضه سادات حسینی و با حضور صاحب نظران کارشناسان و جمعی از کتاب دوستان روز چهارشنبه 30 خرداد...

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، نشست بررسی «کتاب حدیث غدیر از زبان امیر المؤمنین» با حضور حجت الاسلام محمد محمدیان نویسنده کتاب، رضا مجدی مدیرعامل باغ کتاب تهران، محمد حسین رجبی دوانی مورخ و پژوهشگر تاریخ اسلام، حجت الاسلام علی رمضانی استاد حوزه، مهدی محمدی مدیرعامل نشر معارف با اجرای فضه سادات حسینی و با حضور صاحب نظران کارشناسان و جمعی از کتاب دوستان روز چهارشنبه 30 خرداد 1403 در باغ کتاب برگزار شد.

کتاب «حدیث غدیر از زبان امیر المؤمنین» در سال 1402 توسط نشر معارف در 208 صفحه و با قیمت 110 هزار تومان منتشر شده است. فهرست منابع این کتاب نشان می‌دهد که نویسنده از 50 منبع مختلف شامل قرآن و نهج البلاغه و همچنین آثار علمای اهل سنت و شیعه و آثار متعدد تاریخی و علم حدیث و روایات بهره برده است تا موضوع حدیث غدیر را از زبان خود امیرالمؤمنین (ع) و واکنش‌ها و اظهار نظر‌ها و انتقاد‌ها و به شهادت گرفتن افراد حاضر در مراسم مختلف در مورد این حادثه مهم تاریخی را مورد بررسی قرار دهد. این کتاب حداقل به 25 مورد از روایات و آیات و اسناد متعدد تاریخی در ارتباط با حدیث غدیر و نظرات امام علی در این مورد پرداخته است.

قدردانی مدیرعامل نشر معارف از باغ کتاب تهران

در ابتدای نشست مهدی محمدی مدیر عامل نشر معارف با قدردانی از حمایت مسئولان باغ کتاب تهران از ناشران و معرفی کتاب‌ها در این مجموعه گفت: باغ کتاب تهران در سال‌های اخیر مشوق و حامی ناشران و نویسندگان و علاقمندان به کتاب بوده است و این گونه نشست‌ها به تقویت فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی کمک زیادی خواهد کرد. دفتر نشر معارف نیز تلاش می‌کند که با حمایت از نویسندگان ارزشمند کشور آثار آن‌ها را در دسترس علاقه‌مندان قرار دهد.

بررسی 25 سند تاریخی از زبان امیر المؤمنین درباره حدیث غدیر

در ادامه برنامه حجت الاسلام محمد محمدیان نویسنده کتاب گفت: حداقل 25 مورد در این کتاب از زبان علمای سنی و شیعه و آثار آن‌ها اسنادی استخراج شده که نشان می‌دهد امام علی (ع) در مورد موضوع حدیث غدیر نکاتی را بیان کرده‌اند. اسناد تاریخی نشان می‌دهد که افرادی با نام بدریون که از مسلمانان حاضر در جنگ بدر بودند و در کنار امام علی (ع) حضور داشته‌اند، در مجلسی حاضر شده و شهادت می‌دهند که در روز عید غدیر چه اتفاقی رخ داده است همچنین علمای بزرگ سنی و شیعه به این موضوع در اسناد تاریخی و حدیث اشاره کرده‌اند.

وی گفت: همانطور که قرآن معجزه است، امام علی (ع) به عنوان قرآن ناطق نیز معجزه است. راست‌گویی، دروغ نگفتن و حفظ امانت خدا و خلق خدا از ویژگی‌های مهم امام علی (ع) بود. رویداد غدیر موفق‌ترین طرحی بود که می‌توانست علم، حلم، شجاعت، تدبیر، معرفت و امانت‌داری امام علی (ع) را نشان دهد.

رویداد غدیر و طرح ولایت امیر المؤمنین (ع)

در ادامه محمد حسین رجبی دوانی پژوهشگر تاریخ اسلام نیز با اشاره به آنچه در روز عید غدیر خم رخ داد گفت: آیات مختلفی در ارتباط با نزدیک شدن به زمان رحلت پیامبر (ص) و شروع امامت مطرح شده است که به پیامبر (ص) توصیه می‌کند که رسالت شما انجام شده است؛ لذا پیامبر (ص) اهل بیت خود را تشویق کرد که در غدیر جمع شوند و از همه مسلمانان درخواست کرد که در غدیر حضور یابند.

رجبی دوانی ادامه داد: طبق روایت‌ها گفته بین 70 تا 120 هزار نفر در این مراسم حضور یافتند و اهمیت این جمع نشان می‌دهد که موضوع تنها به این جمله محدود نمی‌شود که هرکس مرا دوست دارد علی (ع) را دوست داشته باشد یا هرکس من مولای او هستم علی (ع) مولای اوست. بلکه نکته مهم‌تری مطرح بوده است. جمعیت و نوع رویداد غدیر نشان می‌دهد که هدف پیامبر (ص) طرح موضوع ولایت امیر مؤمنان بوده است.

وی افزود: این دعوت و شکل اجرای آن بی‌سابقه بوده است. اهمیت آن به این است که پیامبر (ص) پس از خود کسی را به عنوان امام به مردم معرفی می‌کند. اگر قرار بود در مورد رسالت و اسلام و قرآن نکته‌ای گفته شود، در منا و مسجد خیف و جا‌های دیگر گفته می‌شد. اما دلیل جمع کردن جمعیتی بسیار در غدیر این است که هر کس این پیام و سخنان پیامبر (ص) را می‌شنود به سرزمین‌های دیگر و مردمان دیگر بگوید. این پژوهشگر تاریخ اسلام ادامه داد: موضوع حدیث غدیر چیزی بالاتر از دوست داشتن و مهر پیامبر (ص) به امام علی (ع) بوده است. امام علی (ع) در مقاطع مختلف تاریخی، به موضوع غدیر و حدیث غدیر اشاره کرده است و حتی از مردمی که در آن روز در غدیر حاضر بوده‌اند خواست که در این مورد شهادت دهند.

کتابی آبرومند درباره حدیث غدیر

حجت الاسلام علی رمضانی استاد حوزه نیز گفت: موضوع حدیث غدیر اهمیتی بیش از موضوعات دیگر دارد. باید در مورد موضوع غدیر کتاب، فیلم، عکس، نقاشی و سایر آثار هنری و ادبی داشته باشیم. باید به موضوع هویت‌ساز دین اسلام یعنی غدیر توجه فراوان شود؛ زیرا که غدیر و انتخاب امام علی (ع) به عنوان امیر مؤمنان به هویت دین اسلام مرتبط است.

رمضانی تأکید کرد: نویسنده کتاب، اثری درخشان از نظر متن و گفتار به جامعه معرفی کرده است که علاوه بر رضایت خدا و مردم، در ارتباط با یأس دشمن و همچنین هویت دینی و قرآنی نیز اهمیت دارد. می‌توان با اتکا به منابع این کتاب، آثار و محتوای ارزشمندی را تولید کرد.

وی ادامه داد: کتاب «حدیث غدیر از زبان امیر المؤمنین» مجموعه‌ای کامل از روایات، احادیث و اسناد تاریخی پیرامون واکنش‌های امام علی ع به رویداد غدیر است. این منبع می‌تواند برای خلق آثار هنری و نوشتن کتاب‌های دیگر مورد استفاده قرار گیرد.