سه‌شنبه 17 مهر 1403

کدام وزرا رای ناپلئونی گرفتند؟

وب‌گاه فرارو مشاهده در مرجع
کدام وزرا رای ناپلئونی گرفتند؟

در سیزده دولت گذشته، بعضی وزرا به سختی توانستند اعتماد مجلس برای حضور در دولت را کسب کنند. اصطلاح ناپلئونی نمره گرفتن به آن حقیقت تاریخی بر می‌گردد که امپراتور سابق فرانسه، بعضی جنگ‌ها را با سختی و مشقت زیاد پیروز می‌شد.

فرارو - از زمانی که دولت‌های موقت مهندس بازرگان و شورای انقلاب به پایان رسید، تا امروز 14 دولت اصلی برای کسب رای اعتماد به پارلمان رفته‌اند. تا پیش از بازنگری قانون اساسی در سال 1368، با تشکیل دوره جدید مجلس یک بار دیگر باید دولت برای کسب رای اعتماد معرفی می‌شد. در حال حاضر دولت تنها یک بار در آغاز به کار خود از مجلس رای اعتماد می‌گیرد و تنها در صورت تغییر وزیر به دلایل مختلف، برای کسب رای اعتماد نیازمند مراجعه مجدد به پارلمان است.

به گزارش فرارو، در 13 دولتی که تا کنون مستقر بودند، برخی وزرا بیشترین آرای موافق مجلس را به خود اختصاص دادند و برخی هم به صورت ناپلئونی رای اعتماد گرفتند. اصطلاح ناپلئونی نمره گرفتن به آن حقیقت تاریخی بر می‌گردد که امپراتور سابق فرانسه، بعضی جنگ‌ها را با سختی و مشقت زیاد پیروز می‌شد. در این گزارش، به پایین‌ترین آرای موافق مجلس به وزرای پیشنهادی دولت‌ها خواهیم پرداخت. ذکر این نکته لازم است که برخی وزرا ممکن است به دلیل استیضاح یا استعفا، از دولت کنار رفته باشند؛ معیار این گزارش فهرست ابتدایی وزرا در آغاز هر دولت است.

دولت اول / حسین کاظم‌پور اردبیلی، وزیر بازرگانی پایین‌ترین رای اعتماد دولت محمدعلی رجایی، به وزیر بازرگانی تعلق دارد. حسین کاظم‌پور اردبیلی، در سال 1359 با 114 رای وزیر شد. کاظم‌پور اردبیلی طی سال‌های بعد از مدیران ارشد وزارت خارجه، نفت و دو دوره طولانی نیز نماینده ایران در اوپک بود. او در سال 1399 درگذشت.

دولت دوم / عبدالمجید معادیخواه، وزیر ارشاد اسلامی در دولت کوتاه به نخست‌وزیری محمدجواد باهنر، گزینه پیشنهادی وزارت ارشاد اسلامی با 119 رای پایین‌ترین رای اعتماد را گرفت. حجت‌الاسلام معادیخواه تا سال 1361 در دولت‌های موقت مهدوی کنی و دولت اول میرحسین موسوی در همین سمت باقی ماند. او بیشتر به خاطر محاکمه تقی شهرام سرکرده گروه پیکار پس از پیروزی انقلاب شناخته می‌شود.

دولت سوم / وزرای دفاع، معادن و فلزات پایین‌ترین رای اعتماد در دولت اول میرحسین موسوی مربوط به دو وزارتخانه است. سرهنگ محمد سلیمی وزیر پیشنهادی دفاع و حسین نیلی وزیر پیشنهادی معادن و فلزات هر دو 102 رای موافق گرفتند و به دولت راه یافتند. سلیمی در فاصله سال 1379 تا 1384 به عنوان فرمانده کل ارتش خدمت کرد. او سال 1394 درگذشت. حسین نیلی احمدی‌آبادی نیز سال 1368 در یک تصادف اتوموبیل فوت کرد.

دولت چهارم / سه وزیر دولت دوم میرحسین موسوی، سه وزیر با پایین‌ترین رای به صورت مساوی داشت. بهزاد نبوی گزینه وزارت صنایع سنگین، حسین نیلی برای وزارت معادن و فلزات و حسین نمازی به عنوان گزینه وزارت اقتصاد 106 رای موافق از مجلس گرفتند.

دولت پنجم / سراج‌الدین کازرونی، وزیر مسکن و شهرسازی در دولت اول اکبر هاشمی رفسنجانی که سال 1368 به مجلس معرفی شد، سراج‌الدین کازرونی به عنوان گزینه وزارت مسکن و شهرسازی 145 رای موافق گرفت که پایین‌ترین میزان در این دولت بود. او در سال 1384 درگذشت.

دولت ششم / غلامرضا آقازاده، وزیر نفت وزیر نفت دولت اول هاشمی رفسنجانی که سال 1368 توانست 231 رای موافق از مجلس بگیرد، در سال 1372 رای موافقش به 131 رای کاهش پیدا کرد. غلامرضا آقازاده از سال 1376 تا 1388 رئیس سازمان انرژی اتمی بود و هم اکنون عضو حقیقی مجمع تشخیص مصلحت نظام است.

دولت هفتم / عطاالله مهاجرانی، وزیر ارشاد وزیر ارشاد دولت خاتمی، پایین‌ترین رای اعتماد مجلس به دولت اصلاحات را به خود اختصاص داد. سیدعطاالله مهاجرانی توانست در سال 1376، 144 رای موافق از مجلس بگیرد و راهی دولت شود. مهاجرانی سال‌هاست که در انگلستان زندگی می‌کند.

دولت هشتم / علی صوفی، وزیر تعاون وزارت تعاون که در آن دوران وزارتخانه‌ای مستقل بود، در سال 1380 و دولت دوم سیدمحمد خاتمی پذیرای علی صوفی با 148 رای شد. او یکی از نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری 1403 بود.

دولت نهم / محمود فرشیدی، وزیر آموزش و پرورش دومین گزینه وزارت آموزش و پرورش در دولت نهم که پس از عدم اعتماد به گزینه اول معرفی شد، محمود فرشیدی بود. اولین وزیر آموزش و پرورش احمدی‌نژاد که دو سال بیشتر ساکن خیابان شهید قرنی نبود، 136 رای از مجلس گرفت.

محمود فرشیدی، نفر اول سمت چپ

دولت دهم / مسعود میرکاظمی، وزیر نفت رکورد کم‌ترین رای اعتماد در دومین دولت محمود احمدی‌نژاد که سال 1388 تشکیل شد، به مسعود میرکاظمی وزیر نفت تعلق دارد. میرکاظمی با 147 رای راهی دفتر خود شد. میرکاظمی در دولت سیزدهم معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه بود.

دولت یازدهم / عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی عباس آخوندی کم‌ترین رای اعتماد دولت اول حسن روحانی را به خود اختصاص داده است. آخوندی در سال 1392 با 159 رای راهی وزارت راه و شهرسازی شد. آخوندی در دولت دوازدهم نیز همین پست را داشت.

دولت دوازدهم / محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات جوان‌ترین وزیر ایران تا امروز که در روز رای اعتماد 36 ساله بود، کم‌ترین آرای دولت دوازدهم را به خود اختصاص داده است. آذری جهرمی با 152 رای به دولت راه پیدا کرد.

دولت سیزدهم / حمید سجادی، وزیر ورزش آخرین دولتی که رای اعتمادش به پایان رسید، دولت سیدابراهیم رئیسی بود. در جریان بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دولت سیزدهم به مجلس، حمید سجادی وزیر ورزش 165 رای گرفت. او مرداد 1402 استعفا داد.

از میان اخبار

چرا زندگی آقازاده‌های ایرانی در خارج، جنجال‌برانگیز است؟

حلقه جلیلی پیروز خواهد شد؟