یک‌شنبه 8 مهر 1403

کرونا و فرصت خودنمایی مهارت‌های نوپا به جامعه

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
کرونا و فرصت خودنمایی مهارت‌های نوپا به جامعه

قزوین - ایرنا - شیوع کرونا و تحولات و شرایطی که بر زندگی انسان‌ها تحمیل کرده، فرصتی را دست داده تا شهروندان با مقوله مهارت‌های نوین و نوپا از جمله "تولید محتوا در فضای مجازی و سواد دیجیتال" بیشتر آشنا شده و به یادگیری آنها احساس نیاز پیدا کنند.

به گزارش ایرنا، گسترش روزافزون فناوری و تغییر سبک زندگی و نیاز به دریافت خدمات از بستر فضای مجازی، مهارت های جدیدی را بوجود آورده اند که تقریبا همه افراد جامعه به نوعی به آنها نیازمند هستند.

تولید محتوا در قالب ها و شکل های متفاوت در فضای مجازی و همچنین جنبه های مختلف سواد دیجیتال و نحوه بهره مندی از خدمات ارایه شده در این فضا از جمله مهارت های نوین و تقریبا نوپایی هستند که امروزه یادگیری آنها به افراد مختلف جامعه تاکید و توصیه می شود.

اما با آمدن کرونا تغییرات قابل توجهی در زندگی انسان ها پدید آمده و این ویروس کوچک تحولات بزرگی را در جوامع بشری ایجاد کرده که از جمله آنها باید به تغییر در نحوه تعاملات و دریافت خدمات اشاره کرد.

کرونا باعث شده تا بسیاری از خدمات به شکل غیرحضوری و از بستر اینترنت ارایه شوند و آموزش ها از مدارس و دانشگاه ها گرفته تا کارگاه های آموزش فنی و حرفه ای و رشته های هنری نیز به شکل مجازی پیگیری شود.

یکی از لوازم تطبیق شهروندان با این شرایط جدید فراگیری مهارت های نوین شامل تولید محتوا و سواد دیجیتال است که به افراد کمک می کند تا خدمات و آموزش های مورد نظر خود را در قالب های مختلف در فضای مجازی ارایه بدهند و یا دریافت بکنند.

از جمله اقشاری که به دلیل شرایط ایجاد شده ناشی از شیوع کرونا بیشتر از دیگر گروه ها به مهارت تولید محتوا نیازمند هستند ارایه دهندگان آموزش و در واقع اساتید، مربیان، مدرسان و معلمان هستند به طوری که یادگیری مهارت تولید محتواهای آموزشی برای این قشر بسیار ضروری شده است البته این ضرورت تنها به حوزه آموزش بازنمی گردد و فعالان بسیاری از کسب و کارها و صاحبان خدمات و خیلی از مشاغل دیگر را نیز دربرمی گیرد.

البته ناگفته نماند که فراگیری این دست مهارت های نوین، زندگی بهتر و راحت تر و فرصت کسب درآمد را نیز پیش روی افراد قرار می دهد.

ضرورت پیگیری آموزش های نوین مهارتی از فضای مجازی در شرایط کنونی و همچنین نیاز جامعه به یادگیری مهارت های مربوط به تولید محتوا و سواد دیجیتال و از سویی دیگر شیوع کرونا و غیرحضوری شدن آموزش ها موجب شد تا "دپارتمان آموزش های نوین مهارتی" در مرکز مهارت های پیشرفته محمدیه قزوین در سال جاری راه اندازی شد.

قرار است برنامه های آموزشی این مرکز که به دنبال ارایه آموزش های مهارتی نوین است و به شکل پایلوت فعالیت خود را آغاز کرده به تدریج به سراسر کشور تعمیم پیدا کند.

آموزش مهارت تولید محتوا به 400 معلم قزوینی و 120 مربی فنی و حرفه ای کشور 

دپارتمان آموزش های نوین مهارتی اداره کل فنی و حرفه ای استان قزوین مدلی است که به سراسر کشور تعمیم پیدا خواهد کرد / مهارت های نوین آموزشی از جمله تولید محتوا و سواد دیجیتال به شکل غیرحضوری و در خانه و یا محل کار قابل دریافت هستند

معلمان و مدرسان فنی و حرفه ای بهترین قشر برای نشر و توسعه آموزش های نوین مهارتی در سطح جامعه هستند به همین دلیل نیز این قشر جزو نخستین دسته مخاطبان اداره کل فنی و حرفه ای برای این آموزش ها بوده اند.

از زمان آغاز ارایه آموزش های نوین مهارتی در قالب تولید محتوا در فضای مجازی 400 تن از معلمان استان قزوین و همچنین 120 تن از مربیان فنی و حرفه ای در استان های مختلف از این آموزش ها بهره مند شده اند.

مدیرکل آموزش فنی و حرفه ای استان قزوین در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اعلام این مطلب اظهار داشت: با ظهور و بروز گوشی های هوشمند به بازار و افزایش تعداد کاربران اینترنتی و همچنین با شیوع کرونا شاهد مجازی شدن بسیاری از امور، فرایندها و خدمات هستیم به طوری که این وضعیت موجب شده تا نیاز به آموزش مهارت تولید محتوا و سواد دیجیتال در جامعه افزایش پیدا کند.

محسن مددی با بیان اینکه امروزه موفقیت در خیلی از کسب و کارها به حضور هوشمندانه و حرفه ای در فضای مجازی و تولید محتوا در خصوص محصول یا خدمت مورد نظر وابسته است، افزود: افراد برای دریافت بسیاری از خدمات و استفاده مناسب از فضای مجازی و همچنین تاثیرگذاری و کسب درآمد از این فضا نیازمند دریافت آموزش های مهارتی هستند که ما آنها را به شکل رایگان به مخاطبان و متقاضیان یادگیری ارایه می کنیم.

این مسوول گفت: دپارتمان آموزش های نوین مهارتی امسال در استان راه اندازی شده و مدلی است که به زودی در سراسر کشور تعمیم پیدا می کند و قصد داریم تا در قالب آن افراد مختلف جامعه را در زمینه ساخت و تولید محتوا در فضای مجازی توانمند کنیم و همچنین دوره های سواد دیجیتال را با هدف ارتقای سطح دانش و توانایی شهروندان در زمینه استفاده از اینترنت و فضای مجازی برگزار کنیم.

وی با اشاره به راه اندازی سامانه آموزش مجازی اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان قزوین در سال جاری، گفت: قزوین در این حوزه پایلوت است و تلاش داریم تا پس از بررسی نقاط ضعف و قوت، این سامانه را به کشور را تعمیم دهیم.

مددی گفت: در شرایط شیوع کرونا، توانمندکردن افراد به ویژه مربیان و اساتید و معلمان برای تولید محتواهای آموزشی در فضای مجازی بسیار ضروری و کاربردی است که فعالیت دپارتمان آموزش مهارت های نوین اداره کل فنی و حرفه ای قزوین در مرکز محمدیه به این مهم و پاسخگویی به این نیاز کمک کرده است.

این مسوول اظهار داشت: آموزش های خود را به 2 روش ارایه می دهیم که در روش نخست با استفاده از سامانه اینترنتی تعریف شده برای متقاضیان است و در روش دوم آموزش ها در قالب تفاهم نامه با سازمان ها و ادارات و آموزش و پرورش و دانشگاه ها و موسسات و واحدهای خدماتی و یا تولیدی است.

مدیرکل آموزش فنی و حرفه ای قزوین با بیان اینکه فنی و حرفه ای تنها به رشته های سخت و کارگاهی مانند مکانیک، جوشکاری و تاسیسات محدود نمی شود، افزود: امروزه نیازهای شهروندان و راه های رفع آنها متنوع شده و با توجه به اینکه در حال حاضر بسیاری از خدمات و آموزش ها از بستر اینترنت و فضای مجازی ارایه می شوند برهمین اساس مهارت های زیادی نیز در این حوزه ایجاد شده که افراد جامعه را نیازمند یادگیری آنها کرده است.

وی با بیان اینکه مزیت مهارت های نوین نسبت به رشته های سخت عدم نیاز به حضور در فضاهای کارگاهی و صرف وقت و هزینه رفت و آمد است، افزود: کارآموزان این دوره ها می توانند به راحتی در منزل یا محل کار از آموزش های مجازی مربوط به این دوره ها بهره مند شوند.

مدیرکل آموزش فنی و حرفه ای قزوین گفت: در حال حاضر متقاضیان شرکت در دوره های مهارت های نوین و آموزش های مجازی فنی و حرفه ای می توانند با حضور در پایگاه http://fani.fanamozyar.ir از دوره های آموزشی آنلاین اطلاع کسب کرده و در دوره های مورد نظر نام نویسی کنند و به شکل رایگان آنها را فراببینند.

این مسوول با بیان اینکه در دوره های فیزیکی افراد ملزم به حضور در دوره ها بودند و هزینه هایی را برای رفت و آمد متحمل می شدند، افزود: در دوره های مجازی افراد در منزل و یا هر مکان دیگری امکان استفاده و حضور در دوره های آموزشی را دارند و در وقت و هزینه خود صرفه جویی می کنند.

وی با بیان اینکه قصد داریم تا این دوره ها ابتدا به مربیان و معلمان آموزش دهیم تا آنها نشر دهنده مهارت های نوین به جامعه باشند، یادآور شد: تاکنون 400 معلم در استان قزوین و همچنین 120 تن از مربیان فنی و حرفه ای استان های مختلف کشور این دوره های آموزشی را فراگرفته اند تا خود در آینده به عنوان مدرس این دوره ها را به دانش آموزان، اقشار مختلف و مخاطبان آموزش دهند.

مددی اظهار داشت: ارایه این دوره ها به رونق کسب و کارهای دیجیتال نیز کمک می کند و باعث می شود تا افراد با دریافت مهارت های مورد نیاز بتوانند درآمدزایی کنند.

راه اندازی کارگاه تولید محتواهای آموزشی مهارت‌های نوین در استان قزوین 

کارآموزان با حضور در دوره های مهارتی تولید محتوا در زمینه تهیه و تولید انواع فیلم و انیمیشن، موشن گرافی، اینفوگرافیک، پادکست و ایجاد مجلات و کتاب های الکترونیک و برگزاری وبینار توانمند می‌شوند / طرح "چهارشنبه های مهارتی" با هدف ارایه آموزش در حوزه تولید محتوا در مرکز مهارت های پیشرفته محمدیه کلید خورده و در حال اجراست

با هدف تقویت و توسعه آموزش های مهارتی نوین با استفاده از ظرفیت مدرسان مجرب و توانمند در حوزه تولید محتوا کارگاهی در این زمینه در مرکز مهارت های پیشرفته فنی و حرفه ای محمدیه ایجاد شده است.

این مرکز در حال حاضر به قطب ارایه آموزش های مهارتی نوین در زمینه تولید محتوا در فضای مجازی در سطح کشور تبدیل شده است.

رئیس مرکز مهارت های پیشرفته محمدیه و مسوول دپارتمان آموزش های نوین مهارتی اداره کل آموزش فنی و حرفه ای قزوین در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در این رابطه اظهار داشت: این مرکز هم در بخش مهارت های سخت مانند جوشکاری و بازرسی های مربوط به آن، الکترونیک و آسانسور در زمینه ارایه مهارت های نرم در زمینه رایانه و نرم افزارها نیز فعالیت می کند.

پژمان کشاورز با اشاره به راه اندازی دپارتمان آموزش های نوین مهارتی استان قزوین در سال جاری، افزود: این دپارتمان در مرکز مهارت های پیشرفته محمدیه مستقر شده و هدف آن ارایه آموزش های مربوط به تولید محتوا در فضای مجازی و همچنین سواد دیجیتال است.

وی با بیان اینکه فراگیری مهارت تولید محتوا در فضای مجازی و سواد دیجیتال پس از بحران کرونا از اهمیت و ضرورت بیشتری در جامعه برخوردار شده است، افزود: این آموزش ها به ویژه در بخش سواد دیجیتال برای هر شهروند ضروری است.

رئیس مرکز مهارت های پیشرفته محمدیه به دوره های آموزشی بخش تولید محتوای این مرکز اشاره کرد و گفت: آموزش ها در این بخش به محتواهای متنی، تصویری، صوتی، ویدیوئی تقسیم می شود که کامل ترین و جامع ترین بسته های آموزشی تولید محتوا در اینترنت و فضای مجازی به شمار می روند.

کشاورز افزود: در محتواهای متنی برنامه های PDF Editor، Microsoft Word، Microsoft Visio، در محتواهای تصویری برنامه های CorelDraw،Illustrator، Photoshop، در محتواهای صوتی برنامه Adobe Audition و در محتواهای ویدیوئی برنامه های Camtasia، 3D Max، Flash، Premiere، After Effects و در محتواهای آموزشی برنامه های Captivate، Storyline، Director به مخاطبان آموزش داده می شوند.

رئیس مرکز مهارت های پیشرفته محمدیه گفت: کارآموزان با شرکت در این دوره ها توانایی رسم جدول ها و نمودارها و فهرست ها، ایجاد اینفوگرافیک، بولتن و گاه شمار، پادکست، مصاحبه و برگزاری وبینار، موشن گرافی و ساخت ویدیو، پویانمایی و انیمیشن، طراحی های گرافیکی، بروزرسانی سخت افزارهای رایانه ای و شبکه و کتاب و مجله الکترونیکی را در فضای مجازی پیدا می کنند.

وی افزود: کارآموزان همچنین با حضور در دوره های محتوای آموزشی با یادگیری برنامه Captivate توانمندی لازم را برای ساخت محتواهای آموزشی و تبلیغاتی، ساخت محتواهای تعاملی، شبیه سازی نرم افزاری، ساخت آزمون های آنلاین و تصحیح آنها و ارایه نمره و امکان تهیه انواع خروجی ها را پیدا می کنند.

این مسوول با بیان اینکه در ابتدای کار اولویت ما آموزش این دوره ها به مربیان شاغل در مراکز فنی و حرفه ای و همچنین معلمان است، افزود: مدرسان و معلمان با آموزش این دوره ها می توانند محتواهای آموزشی مورد نظر خود را برای کارآموزان و دانش آموزان خود تولید کرده و به شکل مجازی آنها را ارایه دهند.

کشاورز با بیان اینکه آموزش به مربیان فنی و حرفه ای و معلمان آموزش و پرورش را آغاز کرده ایم، افزود: آموزش اساتید دانشگاهی را نیز از طریق برنامه Captivate در دستور کار قرار دهیم و در گام اول اعضای هیات علمی دانشگاه کار قزوین آموزش می بینند و همچنین دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) نیز در این خصوص متقاضی است و از سویی در نظر داریم تا در قالب پیشبرد تفاهم نامه همکاری، به مدرسان دانشگاه فرهنگیان نیز آموزش های تولید محتوا را ارایه دهیم.

وی با بیان اینکه تاکنون 400 نفر از معلمان استان قزوین نیز آموزش های مربوط به تولید محتوا را از سوی مربیان این مرکز فرا دیده اند، افزود: معلمان با حضور در این دوره ها توانمندی لازم را برای تولید محتوای آموزشی به شکل حرفه ای پیدا می کنند.

این مسوول همچنین از ارایه آموزش های تولید محتوا در بخش مونشن گرافی و اینفوگرافی برای کارکنان 50 دستگاه و نهاد دولتی در استان قزوین خبر داد و گفت: طرحی نیز به نام "چهارشنبه های مهارتی" را در حال اجرا داریم که در آن هر هفته چهارشنبه ها یک وبینار آموزشی برای مخاطبان ارایه می کنیم.

کشاورز با اشاره به تولید انیمیشن های آموزشی در مرکز مهارت های پیشرفته محمدیه، گفت: کارگاه تولید محتوای آموزشی این مرکز نیز آماده راه اندازی شده و در آن با استفاده از تجهیزات مدرن از جمله قلم نوری و دوربین های 360 درجه به تولید محتواهای آموزشی برای جامعه هدف می پردازیم.

این مسوول گفت: بخش دیگری از آموزش های دپارتمان آموزش های نوین مهارتی به سواد دیجیتال اختصاص دارد که دوره های آن از امسال آغاز خواهد شد.

وی با بیان اینکه همه مردم به یادگیری سواد دیجیال نیازمند هستند، اظهار داشت: با توجه به شیوع کرونا و ارایه آموزش های درسی به دانش آموزان و کودکان در شبکه شاد که باعث شده تا هر کودک یک تبلت و یا گوشی هوشمند داشته باشد امروزه آموزش اصول حفاظت از کودکان در فضای دیجیتال بسیار مهم و ضروری شده است که ما در آموزش های سواد دیجیتال خود به این مقوله نیز می پردازیم.

کشاورز همچنین گفت: مباحثی چون امنیت در حین کار در فضای مجازی، خرید امن در فضای مجازی و دریافت خدمات بانکی، پیشگیری از اعتیاد به فضای مجازی، بهتر دیده شدن در فضای مجازی، آشنایی با جرایم رایانه ای و آداب حضور در شبکه های مجازی و بهره گیری از ابزارهای مبتنی بر گوشی همراه برای برنامه ریزی وقت و زمان در زندگی شخصی از دیگر مقولات آموزشی در دوره های سواد دیجیتال است که به زودی آموزش های آن را آغاز خواهیم کرد.

وی اظهار داشت: مذاکراتی با آموزش و پرورش شهرستان البرز برای اجرای این دوره ها برای معلمان انجام شده و اولین دوره های آموزشی حوزه سواد دیجیتال به معلمان این شهرستان ارایه خواهد شد.

کرونا و پررنگ شدن نیاز به یادگیری مهارت های نوین 

60 درصد آموزش های مهارتی در دنیا به شکل مجازی ارایه می شوند / تولیدکنندگان محتوا در فضای مجازی می توانند بین یک تا 50 میلیون تومان در ماه درآمد داشته باشند / یادگیری سواد دیجیتال در شرایط کنونی مثل آب و غذا برای شهروندان ضروری است

کرونا با همه تلخی ها و بدی هایی که با خود به همراه داشته، فرصت هایی را نیز برای ما خلق کرده است، از جمله این فرصت ها باید به فرصت یادگیری مهارت های جدید اشاره کرد.

از آنجا این ویروس تغییرات زیادی را در زندگی شهروندان پدید آورده است، باعث شده تا آموزش های حضوری جای خود را به آموزش های مجازی بدهند و همچنین بسیاری از خدمات نیز به طور کامل و یا بخشی از آنها به شکل آنلاین و در فضای مجازی ارایه شده و در دسترس قرار بگیرند.

چنین شرایطی یادگیری مهارت هایی از جمله دانش تولید محتوا در فضای مجازی و سواد دیجیتال را برای افراد مختلف جامعه ضروری کرده است.

فاطمه معدنی پور کارشناس و مدرس فناوری اطلاعات و مربی دوره های نوین مهارتی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در این رابطه اظهار داشت: شیوع کرونا و ضرورت بهره مندی از آموزش های مجازی موجب شد تا بسیاری از افراد جامعه به ویژه فعالان حوزه های آموزشی با خلاء آموزش تولید محتوا در فضای مجازی مواجه شده و فراگیری مهارت در این حوزه را ضروری بدانند.

مدرس تربیت مربی سازمان آموزش فنی و حرفه ای با بیان اینکه پیش از شیوع کرونا 60 درصد آموزش های مهارتی در دنیا از طریق فضای مجازی به مخاطبان ارایه می شد، افزود: به این موضوع در کشور کمتر پرداخته شده بود اما کرونا موجب شد تا این موضوع در میهن ما نیز مورد توجه قرار بگیرد به طوری که در حال حاضر تقریبا همه دوره های فنی و حرفه ای به شکل مجازی به کارآموزان آموزش داده می شود.

معدنی پور با بیان اینکه در کشورمان نیاز به گسترش افرادی که به تولید محتوا می پردازند داریم، افزود: در آمریکا 60 میلیون نفر به طور تخصصی به کار تولید محتوا مشغول هستند و باید یادآور شد یک تولیدکننده محتوا می تواند با داشتن یک لب تاپ و بدون داشتن سرمایه اولیه و فضای خاص ماهانه درآمدی بین یک تا 50 میلیون تومان داشته باشد.

وی با اشاره به راه اندازی دپارتمان آموزش های نوین مهارتی در استان قزوین، گفت: ایجاد این دپارتمان گام بلندی برای توانمندسازی افراد جامعه در زمینه تولید محتوا و سواد دیجیتال بود و امیدواریم این حرکت به زودی در دیگر استان های کشور نیز آغاز شده و به یک نهضت آموزشی بزرگ تبدیل شود.

معدنی پور با بیان اینکه برای ارایه ارایه آموزش های مهارتی در زمینه تولید محتوا و سواد دیجیتال بسته های آموزشی در قالب های مختلف پیش بینی و تهیه شد، افزود: با ارایه این آموزش ها افراد قادرند محتواهای مورد نظر خود را به شکل متنی، صوتی و تصویری در فضای مجازی تولید کنند.

وی با بیان اینکه تولید محتوا و سواد دیجیتال مهارت هایی هستند که امروزه عموم جامعه به یادگیری آنها نیازمند هستند، افزود: یک مزیت ویژه در برگزاری دوره های آموزشی نوین مهارتی از جمله در بخش تولید محتوا و سواد دیجیتال قابلیت پذیرش و ثبت نام افراد است که در دوره های فنی و حرفه ای معمول و کارگاهی به دلیل محدودیت فضایی این امکان وجود ندارد.

معدنی پور از سواد دیجیتال به عنوان مقوله ای ضروری که در جامعه ما کمتر به آن پرداخته شده نام برد و کسب مهارت در این حوزه را جزو واجبات زندگی امروزی دانست و گفت: به عنوان مثال بسیاری از افراد امروزه نحوه خرید امن در فضای مجازی را یا بلد نیستند یا نسبت به آن دغدغه دارند در حالی که با شرکت در دوره های سواد دیجیتال این دغدغه رفع خواهد شد و آنها یادمی گیرند تا خریدی امن و مطمئن داشته و نگران افشا و سرقت اطلاعات هویتی و کارت های بانکی خود نباشند.

مدرس فناوری اطلاعات گفت: بسیاری از افراد نیازمند تولید محتوا در فضای مجازی در زمینه های شغلی، آموزشی و یا حوزه های مورد علاقه خود هستند اما از مهارت های لازم برای این کار بهره مند نیستند اما با شرکت در دوره های آموزش محتوا می توانند به شکل رایگان آموزش های لازم را فرا دیده و از مهارت مورد نظر برخوردار شوند.

معدنی پور همچنین با اشاره به اهمیت یادگیری سواد دیجیتال در زندگی امروزی و با بیان اینکه اعتقاد دارم فراگیری مقولات این حوزه در شرایط کنونی برای شهروندان مثل آب و غذا واجب است، خاطرنشان کرد: امروز کسی که از سواد دیجیتال در بخش های مختلف برخوردار نباشد بدون شک در دریافت خدمات با مشکل مواجه خواهد شد مثلا مجبور است تا به جای استفاده از خدمات بانکداری الکترونیکی و انجام خریدهای اینترنتی امن با صرف وقت و هزینه به طور حضوری به بانک و فروشگاه مراجعه کند.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*
کرونا و فرصت خودنمایی مهارت‌های نوپا به جامعه 2
کرونا و فرصت خودنمایی مهارت‌های نوپا به جامعه 3
کرونا و فرصت خودنمایی مهارت‌های نوپا به جامعه 4