کرونا گردش مالی مکملهای تقویتی را 8 برابر کرد
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، مکملهای غذایی و دارویی اگرچه از نظر اثربخشی با هم تفاوت دارند، اما بهصورت عمومی این دو واژه برخی مواقع بهجای یکدیگر اطلاق میشوند. این مکملها شامل انواع ویتامینها، موادمعدنی و ریزمغذیها هستند که در پیشگیری و درمان برخی بیماریها کاربرد دارند و لازم به ذکر است که مکملهای غذایی با دزی کمتر از دز مکملهای دارویی بیشتر در بحث پیشگیری از بیماریها...
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، مکملهای غذایی و دارویی اگرچه از نظر اثربخشی با هم تفاوت دارند، اما بهصورت عمومی این دو واژه برخی مواقع بهجای یکدیگر اطلاق میشوند. این مکملها شامل انواع ویتامینها، موادمعدنی و ریزمغذیها هستند که در پیشگیری و درمان برخی بیماریها کاربرد دارند و لازم به ذکر است که مکملهای غذایی با دزی کمتر از دز مکملهای دارویی بیشتر در بحث پیشگیری از بیماریها استفاده میشوند. این فرآوردهها شامل انواع مختلفی از مکملهای ورزشکاران، سالمندان، کودکان، زنان باردار و زنان شیرده و... هستند. بخش قابلتوجهی از این مکملها در ایران به مکملهای ورزشی و زیبایی (پوستومو، لاغری و چاقی) تخصیص داده میشود بهطوریکه آمار سندیکای تولیدکنندگان مکملهای رژیمغذایی ایران نشان میدهد در چندسال اخیر تولید و مصرف مکملهای ورزشی و زیبایی افزایش دو تا سهبرابری داشته است. بررسیهای ما از آمارهای مستند نشان میدهد گردش مالی مکملها در کشور در سال 1400 به بیش از 11 هزارمیلیاردتومان رسیده است؛ رقمی که تا سال 1397 کمتر از دوهزار میلیاردتومان بوده است. اگرچه تورم و افزایش قیمتها در افزایش رقم گردش مالی این حوزه تاثیر زیادی داشته، اما تحلیل دادهها حکایت از آن دارد که شیوع کرونا در افزایش مصرف و به تبع آن در افزایش گردش مالی این حوزه تاثیر قابلتوجهی داشته است. برای نمونه، گردش مالی مکملهای تقویت سیستم ایمنی بدن بین سالهای 97 تا 99 بیش از 8 برابر شده و به 3 هزارمیلیاردتومان رسیده؛ این درحالی است که این مکملها صرفا نقش تقویتکننده سیستم ایمنی دارند و دارای اثرات ضدکرونایی نبوده و در سطح جهان نیز هیچگاه وارد پروتکلهای درمانی اصلی کرونا نشدند.
یک بازار 11 هزارمیلیاردتومانی
براساس آمار استخراجشده از گزارش عملکرد سندیکای مکملهای رژیمغذایی ایران در سال 1400 بهصورت کلی بهای تمامشده تولید (قیمت کارخانه یا تولیدکننده) مکملها بیش از 7 هزارمیلیاردتومان بوده که با احتساب سود سیستم توزیع و داروخانهها که در صنعت دارو و آرایشی بهداشتی بین 40 تا 45 درصد برآورد میشود (طبق گزارش شرکتهای دارویی) گردش مالی یا مجموع قیمت مصرفکننده این صنعت در حدود 10 هزار و 400 میلیاردتومان خواهد بود. البته این آمار صرفا تولید داخلی مکملها را شامل میشود. براساس اطلاعات منتشرشده در گمرک ایران، ارزش ریالی واردات مکملهای غذایی نیز در سال 1400 بیش از 800 میلیارد تومان بوده است، درواقع در سال 1400 مصرف مکملها در کشور حدود 11 هزار و 100 میلیارد تومان تخمین زده میشود. این حجم از گردش مالی البته برای فروش با قیمتهای قانونی است؛ چراکه در این صنعت برخلاف صنعت دارو، قیمتها چندان رصد نمیشوند و فروش خارج از شبکه و غیررسمی بهویژه در حوزه مکملهای ورزشی و... بسیارشایع است.
بازار 600 میلیاردی مکملهای ورزشی
اگر اهل باشگاه رفتن باشید حتما با مکملهای ورزشی آشنا هستید؛ مکملهایی که برای افزایش سوخت وساز بدن، تقویت عضلات و بدنسازی استفاده میشوند. پروتئین وِی، کراتین، بتاآلانین و الکارنیتین از مهمترین این مکملها هستند اگرچه گاهی از داروهایی جهت افزایش انسولین در بدن و عضلهسازی نیز در باشگاهها با رویکرد نادرستی استفاده میشود، ولی این داروها بهصورت معمول در دسته مکملهای ورزشی قرار نمیگیرند.
براساس آمار منتشرشده سندیکای تولیدکنندگان مکملهای رژیمغذایی در سال 1400 برآورد میشود بیش از 86 میلیون عدد فرآورده مکمل ورزشی با ارزشی در حدود 389 میلیاردتومان به شرکتهای پخش تحویل داده شده است که با در نظر گرفتن 45 درصد سود شرکتهای پخش و داروخانهها، ارزش نهایی یا گردش مالی این فرآوردهها به بیش از 564 میلیارد تومان خواهد رسید! نکته جالب توجه آنکه ارزش تولید مکملهای ورزشی در سال 1398 معادل 83 میلیاردتومان و ارزش نهایی فرآوردهها معادل 121 میلیاردتومان بوده است.
اگرچه رشد صعودی بازار فروش و مصرف مکملهای ورزشی پس از شیوع کرونا و عدم فعالیت باشگاهها با روندی آرام پیش رفت، ولی بهنظر میرسد این بازار همچنان داغ است و حتی سود بیشتری نسبت به مکملهای درمانی عاید شرکتهای تولیدکننده و پخش میشود.
مکملهای زیبایی؛ صدرنشین تولید!
حال اگر از مکملهای ورزشی و مصرفکنندگان آنکه عموما آقایان هستند عبور کنیم مشاهده میشود که در حوزه مکملهای زیبایی، بانوان سهم غالب را در آن دارند. البته این امر بدان معنی نیست که مصرفکنندگان مکملهای زیبایی - که شامل محصولات مرتبط با پوست و مو و ناخن میشود - فقط خانمها باشند، ولی مشاهدات میدانی و موارد مصرف این فرآوردهها نشان میدهد برخلاف مکملهای ورزشی که بین آقایان دارای طرفدار است، بانوان از مکملهای زیبایی بیشتر استفاده میکنند. نکته جالبتوجه در این زمینه آن است که از نظر حجم تولید انواع مکمل، مکملهای زیبایی در صدر تولید مکملها قرار دارند. بهطوری که براساس آمار سندیکای مکملهای غذایی در سال 1400 بیش از 732 میلیون عدد مکمل پوست، مو و ناخن به ارزش تولید هزار و 213 میلیاردتومان و ارزش نهایی (قیمت مصرفکننده) یا گردش مالی هزار و 758 میلیاردتومانی در بازار مکملها داشته است. بهعبارتی، یعنی حدود پنجبرابر بیشتر از مکملهای درمانی و ضروری! بهعنوان مثال در سال 1400 فقط 155 میلیون عدد مکمل مصرفی در دوران بارداری به ارزش نهایی 434 میلیارد تومان به فروش رسیده است؛ تعدادی حدود یکپنجم تعداد تولید مکملهای زیبایی!
200 میلیارد تومان مکمل برای چاقی و لاغری
اما داستان مکملها به همینجا ختم نمیشود؛ بین مکملهای مورد استفاده، مکملهای تناسباندام که کاربردهای دوگانه ورزشی و زیبایی نیز میتوانند داشته باشند و سالانه بخش قابلتوجهی از بازار مکملها را بهخود اختصاص میدهند در دو گروه فرآوردهها که شامل مکملهای چاقی و لاغری است در سال 1400 به ترتیب به تعداد 15 میلیون و 6 میلیون محصول تولید شدهاند که مجموع ارزش نهایی آنها معادل 198 میلیاردتومان بوده است. البته ذکر این نکته نیز لازم است که مکملهای تناسباندام و زیبایی در برخی مواقع کاربرد درمانی و ضروری نیز دارند، اما بهصورت کلی کاربرد درمانی برای این فرآوردهها مطرح نیست.
کرونا گردش مالی مکملهای تقویتی را 8 برابر کرد
پس از آغاز و شیوع کرونا در ایران در اواخر سال 1398 مصرف مکملهای تقویتکننده سیستم ایمنی مانند ویتامین C، ویتامین D، سلنیوم، زینک و... افزایش پیدا کرد؛ بهطوری که در ابتدای شیوع کرونا ادعا میشد این مکملها در روند درمانی بیماران مبتلا به کرونا موثرند درحالی که تحقیقات بعدی ثابت کرد این ادعا کذب است و مکملها هیچ تاثیری در بهبود بیماری ندارند. بهعبارت سادهتر، این مکملها صرفا نقش تقویتکننده سیستم ایمنی دارند و دارای اثرات ضدکرونایی نیستند و هیچگاه وارد پروتکلهای درمانی اصلی کرونا نشدند.
اما علیرغم عدم تایید اثرات مکملها بر درمان کرونا توسط نهادهای بهداشتی جهان و ایران، اما همچنان روند صعودی مصرف این فرآوردهها تا همین امسال ادامه دارد. تا جایی که حتی در برههای قرصهای ویتامین C در داروخانهها با کمبود مواجه شد!
براساس آمار، تعداد مکملهای تقویتکننده سیستم ایمنی از سال 97 (قبل از شیوع کرونا در ایران) تا سال 99 (اوج شیوع کرونا در ایران) رشد سهبرابری داشته و علاوهبر آن ارزش گردش مالی این بخش نیز در همین زمان با رشد بیش از 8 برابری مواجه بوده است!
روند الگوی تولید و مصرف این مکملها از سال 1397 تا 1400 منطبقبر روند صعودی و نزولی بیماران کرونایی در کشور است. از سال 98 تا 99 در اوج کرونا مصرف فرآوردههای تقویتکننده سیستم ایمنی افزایش و پس از آن (با کاهش بیماران کرونایی) با شیب کم، روند نزولی داشته است. طبق آمارهای سندیکای تولیدکنندگان مکملهای رژیمغذایی، در سال 1400 تعداد مکملهای تولیدی عرضهشده در بازار 858 میلیارد و 150 میلیون عدد بوده که این تعداد در سال 1399 حدود 2 میلیارد و 106 میلیون عدد، در سال 1398 حدود 977 میلیون عدد و در سال 1397 نیز 688 میلیون عدد بوده است. گردش مالی این بازار نیز از 367 میلیاردتومان در سال 97 به 879 میلیاردتومان در سال 98، به 3 هزار و 61 میلیارد تومان در سال 1399 و به 1359 میلیارد تومان در سال 1400 رسیده است. بهعبارتی، بین سالهای 1397 تا 1399 گردش مالی مکملهای تقویت سیستم ایمنی 8.3 برابر شده است.
مصرف این مکملها علاوهبر آنکه اثرات اثباتشدهای در بهبود کرونا ندارند در مصرف طولانیمدت نیز میتوانند عوارضی بهدنبال داشته باشند. بهعنوان مثال مصرف بیرویه ویتامین D و ویتامین C بهعنوان دو مکمل پرمصرف پس از شیوع کرونا میتوانند به ترتیب باعث دردهای استخوانی، حالت تهوع و استفراغ، ضعف و تکرر ادرار، ایجاد سنگهای کلیوی و حتی در موارد شدید مسمومیت باعث مرگ شود؛ همچنین ویتامینهای محلول در آب مانند ویتامینث در موارد مصرف بیرویه باعث آسیب به سیستم گوارشی و کلیوی میشوند.
منبع: روزنامه فرهیختگان