کسری تولید آب در اسفراین / ضرورت اصلاح شبکه آبرسانی و لایروبی قناتها
همزمان با فصل بهار و تابستان با توجه به شیوع بیماری کرونا و افزایش مصرف آب برخی از روستاییان اسفراین برای تامین آب شرب با مشکل مواجه شده اند و این قطعی های گاه و بیگاه باعث ایجاد نارضایتی هایی در بین مردم شده است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از عصراترک در اسفراین، سالهای نه چندان دور خشکسالی در خراسان شمالی داد کشاورزان را درآورده بود؛ اما در تأمین آب شرب، مردم مشکلات این چنینی نداشتند و از طرفی با توجه به شیوع ویروس کرونا یکی از لازمه های زندگی روزمره افراد برای رعایت برخی دستورالعمل ها در دسترس بودن آب شرب سالم است.
طی چهار ماه اخیر شاهد قطعی آب شرب چندین روستا در شهرستان اسفراین هستیم، اما چه شده است که روستاهای این شهرستان از این مشکل رهایی پیدا نمیکنند.
رضایی نژاد، از اهالی روستای قهرمان آباد در گفتگو با خبرنگار ما اظهار داشت: چندین روز است که با مشکل قطعی آب مواجه هستیم، متاسفانه با این گرما حتی آب خوردن هم پیدا نمی شود و علاوه براین که باید آب گوسفندان را تامین کنیم، واقعا شرایط غیرقابل تحمل شده است.
از آب گل آلود استفاده می کنیم
رضا رستمی، از اهالی روستای عباس آباد گفت: یکماه بیشتر است که آب روستاهای عباس آباد و ولی آباد لای و گل آلود و غیر قابل آشامیدن است، اما مردم از سر ناچاری از آن استفاده می کنند، خواهشندیم به گوش مسئولان برسانید تا به داد مردم برسند.
محمدنژاد، از اهالی روستای سرخ چشمه نیز گفت: دو ماه پیش بابت قطع آب روستای سرخ چشمه پیگیری کردیم، نه تنها آب را وصل نکردند، بلکه مقرر شده بود که با تانکر سیار آب رسانی را داشته باشند که با فاصله های زمانی متفاوت انجام می شود، مردم از این وضعیت خسته شده اند، از طرفی بیماری کرونا وجود دارد و بدون آب نمی شود نسبت به این بیماری رعایت بهداشت را داشته باشند.
قلی زاده، یکی از اهالی روستای نوده شهرستان بام نیز گفت: بیش از یک ماه است، شکستگی لوله در این روستا ایجاد شده و در این شرایط گرمای هوا و بی آبی، آب هدر می رود، با پیگیری های زیادی که انجام شده اما کسی توجه و اقدامی ندارد.
استفاده از آب شرب روستایی برای فضای سبز منازل
مهدی کرامتی، فرماندار شهرستان اسفراین در گفتگو با خبرنگار عصراترک در اسفراین اظهار داشت: موضوع تنش آبی مختص شهرستان اسفراین نیست و در سراسر کشور و استان خراسان شمالی نیز این مشکل وجود دارد اما در هر حوزهای از تمام ظرفیت ها قطعا استفاده خواهیم کرد تا مشکل حل شود.
وی با اشاره به مشکلات و تنش آبی در روستاهای این شهرستان ادامه داد: در حوزه آب شرب روستایی ممکن است تامین میزان مصرف آب به صورت واقعی اتفاق نیفتاده، یا جمعیت انسانی و دامی به درستی برآورد نشده و یا این جمعیت افزایش پیدا کرده است، اما باتوجه به این تغییرات، سرانه آب دریافتی برای مصرف فرد و دام تغییر نکرده است.
کرامتی افزود: یکی دیگر از نکات مد نظر در مورد آب شرب روستایی این است که آب را صرف فضای سبز پیرامون منازل روستایی کرده و هزینه های تامین آب شرب در نظر گرفته نمی شود.
اسفراین با کسری تولید آب مواجه است
مقام عالی دولت در اسفراین افزود: در اسفراین با کسری تولید آب مواجه هستیم، به طور نمونه مجتمع احد با طول حدود 90 الی 100 کیلومتر نزدیک به 19 روستا را آب بدهی می کند، که به دلیل کسری تولید آب یا قطعی های مکرر برق، انتقال آب با مشکل مواجه می شود.
وی خاطرنشان کرد: در سال جاری، برای حل این مشکل اعتبارات خوبی بصورت ویژه در نظر گرفته شده و طی بررسی های انجام شده، برای رفع این مشکل در انتهای خط همین مجتمع تلاش شد تا از خطوط انتقال دیگر آب به مدار اضافه و تا حدودی مشکل آب روستاهای انتهای خط برطرف شود.
کرامتی یکی دیگر از مشکلات پیش آمده در حوزه آب روستایی را دستکاری لوله های انتقال آب توسط برخی افراد محلی عنوان کرد و گفت: دستور ثابت شدن اتاقک داده شده که کسی دسترسی برای دستکاری تنظیمات را نداشته باشد، اما متاسفانه گاها چند جا از همین خطوط انتقال را برخی افراد برای آب دادن به احشام و دام های خود شکسته بودند و نشتی آب وجود داشت.
وی همچنین با اشاره به مجتمع شهید قرایی که اخیرا در مدار آب قرار گرفته است، گفت: این مجتمع شامل روستاهای اتیمز، کلاته میرزارحیم، دولت آباد، سنجبینی، عباس آباد، قاسم آباد و ولی آباد است که از این طریق آبرسانی انجام می شود و مشکلات این منطقه تا حدودی کمتر شده است.
فرمانداراسفراین در رابطه با روستای جهان نیز با توجه به کلیپ های منتشر شده در فضای مجازی یادآور شد: در این روستا یک مسیرهفت کیلومتری از قنات تا روستا از طریق لوله آب منتقل می شد و در محل قنات حدود 300 الی 400 متر آب از روی سطح زمین عبور می کرد و تا زمانی که به لوله میرسید باعث لای شدن آب مخزن در زمان بارندگی ها می شد.
شبکه قدیمی آبرسانی باید نوسازی شوند
وی افزود: بعد از بازدید ها و بررسی های متعدد لوله گذاری انجام شد و مخزن اصلاح شد، اما این هفت کیلومتر، از شبکه های قدیمی سالیان گذشته است و در اولین فرصت نیاز به اصلاح و نوسازی دارد.
کرامتی تصریح کرد: همچنین چند روز گذشته در شبکه های اجتماعی کلیپی مبنی بر لای بودن آب روستاها، بعد از تعمیرات منتشر شده که این موضوع در روستا اطلاع رسانی شده که به دلیل لایروبی شدن مخزن این اتفاق رخ داده و اکنون مشکل رفع شده است.
وی در ادامه گفت: در شهرستان اسفراین، آبرسانی با تانکر به پنج روستا به صورت غیر دائم به صورت مقطعی در موارد خاص انجام می شود.
اختصاص 29 میلیارد تومان اعتبار آب و فاضلاب اسفراین در سال جاری
مقام عالی دولت در شهرستان اسفراین با اشاره به اینکه میزان اعتبار آب و فاضلاب در سال جاری 29 میلیارد و 700 میلیون تومان بوده است، گفت: این میزان، یک سوم اعتبار کل شهرستان است که اولویت اصلی آن تامین آب و اصلاح شبکه است.
لایروبی نشدن 70 درصد قنات های اسفراین
امان الله حسین پور، نماینده مردم اسفراین در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار عصراترک با اشاره به اینکه رودخانههای اسفراین ساماندهی نشده اند، گفت: به طور نمونه رودخانه رویین که به دلیل ساماندهی نامناسب، با هر سیلابی که اتفاق می افتد باعث ایجاد مشکلی آبی برای روستاهای اطراف می شود.
وی ادامه داد: همچنین یکی از دلایل کم آبی شهرستان، لایروبی نکردن قنات های این منطقه است و در حال حاضر 70 درصد آن ها هیچ گونه کاری صورت نگرفته است.
انتهای پیام / حسن آبادی